• No results found

I detta avsnitt kommer empirin sammanfattas och resultaten av våra intervjuer presenteras. Detta görs genom en sammanställning av de vanligaste begreppen respondenterna beskrivit de olika bilderna med. Detta följs av vilka orter stilarna tros jobba på och avslutas med helhetsintrycket av informationen som intervjuerna

gett oss för respektive stil.

5.1. Kundperspektiv

5.1.1. Privatpersoners uppfattning och intryck av bild ett:

För uppklädd, kompenserar okunskap med fin klädsel, dyr, kör Porsche, kör BMW, självupptagen, ordningsam, oerfaren, seriös, tar sig själv på för stort allvar, överklädd, erfaren, snobbig, självsäker, proper, pålitlig, förtroendeingivande, ansvarstagande, snygg, prydlig, representerar sitt jobb, arrogant, narcissistisk, mormon, tråkig, otillgänglig, gammaldags, pondus, överlägsen och obehaglig.

Orter respondenterna tror han kan vara verksam i är främst Stockholm men också Göteborg och Malmö. Främst i de finare områdena. En respondent svarade även Amerika.

Egenskaper som seriös, ordningsam och för uppklädd användes frekvent för att beskriva bild nummer ett. Majoriteten valde att syna klädstilen och ansåg att den kompenserade för mäklarens okunskap. Några få gillade stilen och tyckte att den gav ett erfaret och förtroendeingivande intryck. Majoriteten ansåg att denna mäklare troligen är dyr och att stilen passade bättre för 10 år sedan än vad den gör nu.

5.1.2. Privatpersoners uppfattning och intryck av bild två:

Trygg, trevlig, kunnig, klädd efter businessnormer, kör Volvo, personlig, ordningsam, gör ett bra jobb, erfaren, avslappnad, vardaglig, professionell, kundfokus, bra lyssnare, vänskaplig, ledig, casual, förtroendeingivande,

självsäker, fokuserad på jobbet, seriös, slaffsig, gemytlig, pålitlig, ren och fräsch.

Respondenterna tyckte överlag att denna typ av klädsel var lämplig i stort sett överallt. Enstaka respondenter nämnde Göteborg och Karlstad som passande orter.

Respondenterna kände sig trygga med denna klädstil och tyckte att den var affärsmässigt korrekt. Egenskaper som kundfokus, förtroendeingivande och avslappnad nämndes ofta och majoriteten ansåg att denna stil var bäst och skulle anlita mäklaren iklädd stil två för att sälja deras objekt.

5.1.3. Privatpersoners uppfattning och intryck av bild tre:

Försöker vara cool, trygg, fritidsklädd, effektiv, seriös, oprofessionell, vardaglig, assistent, tråkig, fin, ungdomlig, bratig, lugn, sympatisk, trevlig, modern, oseriös, medveten och lättsam.

Respondenterna tyckte att denna stil passade bäst på mindre orter som Grums, Åmål och Strömstad.

På grund av converseskorna sjönk bild nummer tre något i respondenternas ögon jämfört med bild nummer två. Med andra skor tyckte dock många att stilen var godkänd. Respondenterna ansåg vidare att stilen är helt okej för en vanlig dag på kontoret, men att det känns lite för vardaglig vid visningar eller viktiga kundmöten. Personen på bilden ansågs vara vänskaplig, ungdomlig och trygg.

Många liknade denna stil med bild nummer två och den var oftast andrahandsalternativet vid frågan om vem de skulle anlita som mäklare.

5.1.4. Privatpersoners uppfattning och intryck av bild fyra:

Oseriös. töntig, clown, självupptagen, osäker, selektiv, passé, stekare, festklädd, försöker för mycket, dålig, oprofessionell, dyr, opassande, flashig, pushig, olämplig, glad, lättsinnad och annorlunda.

Majoriteten av respondenterna angav ingen ort för denna stil då de absolut inte tyckte den var lämplig som mäklarklädsel. De som angav en ort svarade Stockholm, Göteborg och Karlstad.

Stilen föll inte alls i smaken hos respondenterna. Nästan alla var överens om att stilen inte hade något på en arbetsplats att göra, vilket flugan var den stora orsaken till. Personen iklädd stil fyra beskrevs som festklädd, oseriös och självupptagen. Dock gillar många stilen om man hade tagit bort flugan och knäppt upp en knapp på skjortan.

5.1.5. Privatpersonernas bild av den perfekta mäklaren

När respondenterna blev tillfrågade vilka egenskaper de värdesätter högst hos en fastighetsmäklare var trevlig, ärlig, kundorienterad och påläst återkommande svar.

En mäklare bör enligt våra respondenter vara en social och glad person som gärna stannar på en kopp kaffe och fika för att lyssna på vad kunden har att säga.

Samtidigt skall mäklaren ta sitt jobb seriöst och tala om både för och nackdelar med objektet i fråga. Respondenterna vill att mäklaren skall besitta kreativiteten och kunskapen som krävs för att kunna presentera objektets olika möjligheter och lösa problem som t.ex. berör objektets planlösning.. Majoriteten hävdar dock att klädsel inte är det viktigaste vid val av mäklare men att ett positivt första intryck alltid är bra.

5.2. Mäklarperspektivet

5.2.1. Mäklarnas uppfattning och intryck av bild ett:

Propert, koll på läget, affärsmässig, professionell, ordningssam, ordning och reda, ren, påläst, koll på detaljer, har exklusiva objekt och slipsnisse som tjänar pengar.

Mäklarna hade olika synpunkter på denna stil. En av mäklarna sade sig vara allergisk mot denna typ medan de andra i vissa situationer kände igen sig i bilden.

Detta anses vara den klassiska mäklarbilden som finns inom yrket men som under de tio senaste åren visats sig vara på väg bort. Mäklarna själva tror att stilen kan vara både positiv och negativ gentemot kund beroende på objektens målgrupp. En av mäklarna sa också att vi bör vara sparsamma med kostymen och bara använda den när det behövs, kostymen ger i många fall en felaktig bild av mäklaren som en glidare. En av mäklarna påstår att kostymen hjälper honom att verka mogen för sin ålder och en annan tar på sig den vid möten av besvärliga kunder där en viss pondus och auktoritet krävs. Mäklarna placerade stilen i Stockholm och Göteborg.

5.2.2. Mäklarnas uppfattning och intryck av bild två:

Avslappnad, hel, ren, koll på läget, skön, duktig säljare, affärsmässig, proper, passar till bredast kundsegment och ordning och reda.

Mäklarna kände igen sig i denna stil och talade gott om den. Den är passande i alla lägen och på alla marknader. Stilen benämns av mäklarna som universal och som ett säkert kort.

5.2.3. Mäklarnas uppfattning och intryck av bild tre:

Avslappnad attityd, schysst stil, vänskaplig och social, ungdomlig.

Mäklarna känner igen sig även här och tycker att stilen fungerar mot ett brett kundsegment (bortsett från skorna). Endast en mäklare väljer bort converseskorna helt men alla tycker att man bör vara försiktig med dem, till exempel inte använda dem på visningar. Om en mäklare använder Converse smalnas kundsegmentet ner till unga personer. Stilen anses dock alltså vara universal, men förekommer oftare på mindre orter, exempelvis Strömstad och Grums.

5.2.4. Mäklarnas uppfattning och intryck av bild fyra:

Festklädd, professionell, kul och utstickande.

Två av tre mäklare kan tänka sig att prova bära fluga i jobbet, de ser det som ett sätt att sticka ut och bli ihågkommen. De är dock överens om att kundsegmentet antagligen avsevärt skulle avsmalnas och att man bör vara försiktig med stilen.

Den tredje skulle aldrig kunna tänka sig att ha fluga på jobbet. Tar man bort

flugan anses klädseln vara jämförbar med tvåan och för en av mäklarna till och med bättre. Mäklarna placerar stil fyra på exklusiva objekt i Stockholm, Göteborg eller som en herrgårdsmäklare i valfri del av landet.

Related documents