• No results found

Resultat från marknadsundersökningen

In document Minimumkrav för ett CI-system (Page 31-44)

4. Resultat och analys

4.2 Resultat från marknadsundersökningen

Vår marknadsundersökning bestod av en enkät som innehåller 19 frågor varav 15 flersvarsfrågor och 4 fritextfrågor. Syftet med flersvarfrågorna var delvis att få kvantitativ svarsdata för en enklare behandling och delvis för att underlätta för deltagaren att svara på frågorna. Syftet med fritextfrågorna var att få rikare information och en bättre förståelse för hur utvecklarna identifierar och definierar minimala krav för CI-system dvs. kvalitativ svarsdata. Frågorna skickades via social medier som bl.a. LinkedIn, Twitter och Facebook, och var riktade till företagare och utvecklare som använder sig av CI-system. Resultat som vi fick utav marknadsundersökningen presenteras grafiskt och analyseras nedan.

Sida | 25 Analys av fråga 1

Enligt Goodman, Elbaz och [1, 2, 4-6] kom CI-system först till användning inom mjukvaru- utveckling men har sen dess även använts i andra typer av verksamheter. För att ta reda på vilka verksamheter som använder sig av CI-system så ställde vi denna fråga. Svarsdatan pekar på att 74% av svarsobjekten anger att de använder sig av CI-system inom en Data/IT verksamhet, 13% Teknologi/Vetenskap, 5% Logistics/Transport och 3% Ekonomi/Finans samt 5% har andra verksamheter. Enligt svarsdatan så används CI-system mest inom Data/IT branschen.

Fig. 6: “Type of business” Analys av fråga 2

För att veta hur stor verksamheten är som mest använder sig av CI-system så ställdes denna fråga. Av svaren som vi fick från svarobjekten i enkätundersökningen så kunde vi enligt EU- kommissionens [44] definition benämna 21% som små företag där de har mindre än 50 anställda, 29% som medelstora företag som har 50-250 anställda och 50% som stora företag med fler än 250 anställda. Enligt svarsdatan är det huvudsakligen stora företag som använder sig av CI-system.

Sida | 26 Analys av fråga 3

För att få fram meningsfull svarsdata så försökte vi nå ut till ett stort antal företagare och utvecklare (ca 300) inom teknikbranschen som faktiskt använder sig av CI-system. För att säkerställa att enkäten besvaras av svarsobjekt som sysslar med CI-system ställde vi denna fråga. Svarsdatan påvisar att 97% av de som deltog i undersökningen använder CI-system

Fig. 8: “Companies that utilize CI-systems” Analys av fråga 4

Vi ville undersöka hur stor andel av utvecklare i en verksamhet som använder sig av CI- system. På så sätt kan vi få en uppfattning om CI-system påverkar hela eller endast några delar av arbetsprocessen i verksamheten. Vi har valt en 10% inkrementell ökningsskala vilket innebär att t.ex. svarsalternativ 1 = 10%, 5 = 50%, 10 = 100%. Svarsdatan visar att 41% av svarobjekten har svarat att 100% av andel utvecklare använder sig av CI-system i deras verksamhet. Enligt svarsdatan så påverkar CI-system hela arbetsprocessen hos de flesta verksamheter.

Sida | 27 Analys av fråga 5

Här undersöker vi vilken CI-systemmjukvara som används mest i näringslivet för att senare kunna använda oss av denna data i vår studie. Av de 39 svar som vi mottagit var det 41% som använder Jenkins, 32% använder TeamCity, 5% använder Cruise Control, 5% använder Bamboo, 5% använder Continua CI - FinalBuilder och resten 16% använder andra CI-

systemmjukvaror som inte finns med på listan. Alltså enligt svarsdatan så är det Jenkins som är mest känd CI-system ute på marknaden.

Fig. 10: “CI-system software that is used in the company” Analys av fråga 6

För att kunna kategorisera främsta fördelarna av CI-system och förstå vad utvecklarna gillar och föredrar i deras system ställdes den frågan. Alltså tyckte de flesta enligt svarsdatan att deras CI-system var lätt att använda.

Sida | 28 Analys av fråga 7

Här frågade vi deltagarna att välja vad de ogillar i deras CI-system för att kunna kategorisera främsta nackdelarna av CI-system. De flesta anser att deras CI-system inte har några nackdelar.

Fig. 12: “Main disadvantages with your CI-system” Analys av fråga 8

Av denna fråga försökte vi ta reda på hur ofta ett CI-system används hos olika verksamheter. Svarsdatan påvisar att CI-system används kontinuerligt hos de flesta verksamheterna.

Sida | 29 Analys av fråga 9

För att kunna veta hur lång tid CI-system brukar ta i olika verksamheter för att genomföra ett bygge ställdes denna fråga. Svarsdatan visar att det tar olika tid för olika CI-system i olika verksamheter att genomföra ett bygge på grund av olika faktorer som påverkar CI-system prestanda så som snabb mjukvara och gammal hårdvara … osv. Tiden anges i HH:MM:SS format. Men de flesta som deltog i undersökningen angav att deras CI-system i snitt tar en timme för att genomföra ett bygge.

Fig. 14: “Time for your CI-system to build a project”

Analys av fråga 10

För att ta reda på om CI-system leder till bättre prestanda och produktionsvärde i en verksamhet [4-6] ställdes denna fråga. Svarsdatan visar att 97% av svarobjekten tycker att verksamhetens prestanda och produktionsvärde har ökat med hjälp av CI-system.

Sida | 30 Analys av fråga 11

För att ta reda på vilka huvudsakliga funktionella krav som ett CI-system brukar ha hos de flesta verksamheter ställde vi denna fråga. Frågan besvarades i fritext och vi fick därför ut rik kvalitativ information som behövdes tolkas. Efter tolkning grupperades och kvantifierades svaren. Diagrammet visar att de flesta svarsobjekt har angett:

● compile/build source code ● test

● feedback

● package/deployment

Dessa krav kan sägas vara de huvudsakliga funktionella krav som ett CI-system ska uppfylla.

Sida | 31 Analys av fråga 12

För att bekräfta fritextsvaret från fråga 11 gav vi svarsobjekt en möjlighet att besvara samma typ av fråga med hjälp av flersvar. Vi tänkte att bästa sätt att få svar på denna fråga var att låta svarsobjekten göra det åt oss genom att ange de funktionella krav de har för deras CI-system. Svarsdatan visar att de flesta som deltog i undersökningen valde:

● compiling/building source code ● test (unit test, static analysis) ● feedback

Dessa kan påstås utgöra de minimala funktionella kraven för CI-system i enligt vår marknadsundersökning.

Sida | 32 Analys av fråga 13

Vi ville inte bara veta vilka funktionella krav som svarsobjekten hade på CI-system utan även vilka av dessa krav som de ansåg var viktigast, därför ställde vi denna fråga. Ur diagrammet kan vi avläsa att de flesta ansåg att “compile/build source code” var det viktigaste kravet som måste uppfyllas, med bred marginal. Men även följande krav ansågs viktiga att uppfylla:

● VCS/SCM management ● testing

● provide feedback to developer

Sida | 33 Analys av fråga 14

Samtliga svarsobjekt anser att deras CI-system uppfyller minimala funktionella krav (compiling/building source code, test, feedback).

Fig. 19: “Does your CI-system meet the minimum functional requirements?” Analys av fråga 15

För att ta reda på vilka huvudsakliga icke-funktionella krav som ett CI-system brukar ha hos de flesta verksamheter ställde vi denna fråga. Frågan besvarades i fritext och vi fick därför ut rik kvalitativ information som behövdes tolkas. Efter tolkning grupperades och kvantifierades svaren. Diagrammet visar att de flesta svarsobjekt har angett performance usability och reliability. Dessa krav kan sägas vara de huvudsakliga icke-funktionella krav som ett CI-system ska uppfylla.

Sida | 34 Analys av fråga 16

För att bekräfta fritextsvaret från fråga 15 gav vi svarsobjekt en möjlighet att besvara samma typ av fråga med hjälp av flersvar. Vi tänkte att bästa sätt att få svar på denna fråga var att låta svarsobjekten göra det åt oss genom att ange de funktionella krav de har för deras CI-system.

Svarsdatan visar att de flesta som deltog i undersökningen valde: ● extensibility

● stability & reliability ● maintainability ● usability

Dessa kan påstås utgöra de minimala icke-funktionella kraven för CI-system i enligt vår marknadsundersökning.

Sida | 35 Analys av fråga 17

Vi ville inte bara veta vilka icke-funktionella krav som svarsobjekten hade på CI-system utan även vilka av dessa krav som de ansåg var viktigast, därför ställde vi denna fråga. Ur diagrammet kan vi avläsa att de flesta ansåg att “usability” var det viktigaste kravet som måste uppfyllas följt av “maintainability”. Även följande icke-funktionella krav anses vara viktiga:

● stability & reliability ● extensibility

● performance

Sida | 36 Analys av fråga 18

De flesta som deltog i undersökningen tycker att deras CI-system uppfyller minimala icke- funktionella krav (extensibility, stability, reliability, maintainability).

Fig. 23: “Does your CI-system meet the minimum non-functional requirements?”

Analys av fråga 19

Den sista frågan var för att veta om de som deltog i undersökningen är intresserade för att ta reda på slutresultatet. Svarsdatan visar att de flesta tackade ja.

Sida | 37

In document Minimumkrav för ett CI-system (Page 31-44)

Related documents