• No results found

Förutom 2,6-diklorbenzamid, som detekterades i ett prov, påvisades inga pesticider i de 6 grundvattenproverna. En metabolit av terbutylazin påträffades i dagvatten- provet, men segmentprovet var negativt. Resultaten av ytvattensproverna visar att det i genomsnitt påträffades ungefär lika många pesticider per prov från dammar samt recipienter nedströms och uppströms. Ett större antal olika pesticider påträf- fades dock i samtliga prover från recipienterna (Tabell 7).

Tabell 7. Resultat av ytvattensprover från golfbanor.

Group No sam-

ples No of samples with at least one pesticide detected No of pesticides detected

Upstream

recipients 12 9 18

Ponds 23 20 12

Downstream

recipi- 30 28 27

Tolv olika bekämpningsmedel påträffades i ytvatten från dammar vid golfbanor (Tabell 7). De vanligaste ämnena var fungiciderna iprodion, azoxystrobin och bi- tertanol, vilket överensstämmer väl med användningen på golfbanor. Azoxystrobin och bitertanol hittades främst vid de golfbanor som använt preparaten under 2009. Iprodion var dock det vanligast påträffade ämnet på banorna (i 57% av dammpro- verna), trots att det enligt uppgift inte använts på någon av de undersökta banorna under 2009. Förekomsten kan bero på användningen under föregående år. Ofta påvisades även DNOC (i 30% av dammproverna), ett ämne som förbjöds i Sverige redan 1966. DNOC (och 4-nitrofenol) kan dock bildas under kemiska reaktioner i atmosfären och har påvisats i µg/l-nivåer i danskt regnvatten (Bossi et al. 2002). Även andra bekämpningsmedel som inte längre är tillåtna i Sverige påträffades sporadiskt. Däremot återfanns aldrig eller sällan tiofanatmetyl, prokloraz och flu- roxipyr, som rapporterats använda under 2009, i de prover som togs vid dammarna. Metaboliten AMPA (aminometylfosforsyra) som bildas när glyfosat bryts ned

påvisades relativt ofta (var tredje prov). Tabell 8 återger data om de mest frekvent funna pesticiderna i dammarna.

Tabell 8. Data om de mest frekvent funna pesticiderna i dammarna. Typ: M=metabolit, H=herbicid, F=fungicid.

Substance Type Known

use at golf c.A Generally permitted in Sweden Det.freq. in ponds No of golf courses where it was found

Iprodion F Yes Not after

2010 57% 5 of 8

AMPA M_H Yes Yes ? 1 of 2

Azoxystrobin F Yes Yes 30% 4 of 8

Bitertanol F Yes Yes 30% 4 of 8

DNOC H No Not since

1966 30% 5 of 8

DMST M_F No Not since

2007 17% 3 of 8

2,6-

Dichlorbenzamide M_H No Not since 1990 13% 1 of 8

4-Nitrophenol M_? No No 13% 3 of 8

2,4-D H No No 9% 1 of 8

Fluazinam F No Yes 9% 1 of 8

Prochloraz F Yes Yes 9% 1 of 8

2,4-Dichlorprop H No Not since

1987 5% 1 of 8

Iprodion, azoxystrobin och bitertanol påträffades även sporadiskt i ytvattenprov från golfbanornas

recipienter. Dessa fynd härrör sannolikt från golfbanorna, men huvuddelen av de bekämpningsmedel som påträffades i recipienterna bedöms dock inte ha sitt ur- sprung i användningen av pesticider vid golfbanorna. AMPA och DMST (metabo- liter av glyfosat respektive tolyfluanid) var vanligast i dessa prov.

Få prover överskred riktvärdena för ytvatten (Tabell 9). I dammarna var det bara den inte längre saluförda iprodion som överskred riktvärdena i 4 av 23. I ytvatten- prover från jordbruksregioner överskrids riktvärdena för minst en pesticid i 40 procent av proverna (SLU 2009).

Tabell 9. Relevanta egenskaper för miljön hos typiska golfpesticider. Alla koncentrationer i µg/l.

der (Tabell 10). Flertalet av dessa ämnen var herbicider. De mest frekventa fynden i bostadsområden och tätorter var av DMST, BAM (2,6-dichlorobenzamide), gly- fosat och AMPA. Enskilda prover från dagvatten och recipienter kunde innehålla upp till 11-12 pesticider, medan vattnet uppströms endast innehöll upp till 3 pesti- cider. Inga ytvattenprover innehöll glyfosat, AMPA eller DMST i nivåer över svenska riktvärden för akvatiska miljöer (för BAM saknas riktvärden). Tabell 10. Ytvattenprover från bostadsområden och tätorter.

Group No samples No of samples with at least one

pesticide detected No of pesticides detected

Upstream of

recipients 12 7 9

Stormwater 41 39 29

Recipients 36 30 18

För att ytterligare spegla den bekämpningsmedelsanvändning som sker privat och i tätorter undersöktes avloppsvatten och slam från några kommunala reningsverk. Totalt påträffades 15 bekämpningsmedel i de åtta prov på inkommande avloppsvat- ten som undersöktes. De vanligaste ämnena var glyfosat, AMPA, DMST, atrasin-2- hydroxi och 4-nitrophenol, som också påträffades i dagvattenproven. Detta tyder på att både dagvatten och avloppsvatten påverkas av liknande emissioner. Liksom i dagvatten är flera av de påträffade bekämpningsmedlen i avloppsvatten inte längre godkända ämnen i Sverige (Tabell 11).

Yrkesmässig användning

Några prov på jord, ytvatten, dagvatten och sediment insamlades från fem olika verksamheter där yrkesmässig användning av bekämpningsmedel kan förekomma. Det begränsade dataunderlaget medger dock inga generaliseringar av dessa resultat. Det mest påtagliga resultatet var att sex olika bekämpningsmedel och två metaboli- ter (azoxystrobin, fluazinam, hexazinon, iprodion, propiconazol, terbutylazin, ter- butylazin-2-hydroxy och terbutylazin-desetyl) påträffades i ytvatten kring några plantskolor. Inget av dessa bekämpningsmedel var registrerat för användning inom skogsindustrin under 2008.

Tabell 11. Sammanfattning av de mest frekvent påträffade ämnena i tätorter och fakta om deras användning. D.f.=detektionsfrekvens i procent, Typ: M=metabolit, H=herbicid, F=fungicid.

Slutsatser

Storskalig spridning Diffus spridning Punktkälla Bioackumulation Human exponering

 Den tydligaste effekten av pesticidanvändningen vid golfbanorna var före- komsten av fungiciderna iprodion, bitertanol och azoxystrobin i dammar- na.

 Förekomsten av pesticider vid recipienterna bedöms mestadels inte vara relaterad till användningen vid golfbanor.

 De uppmätta koncentrationerna av pesticider vid golfbanor är huvudsakli- gen under riktvärden för ytvatten.

 Studieresultaten indikerar att pesticider använda vid golfbanor inte är en stor källa för kontaminering av ytvatten.

 Rapportörerna bedömer att det inte finns behov av ytterligare screening av pesticider vid golfbanor.

 De vanligaste pesticiderna och deras nedbrytningsprodukter funna i dag- vatten var AMPA, DMST, BAM, glyfosat, 4-nitrofenol, DNOC och terbu- tylazin-2-hydroxy. Dessa återfanns även i ytvatten.

 Diffusa utsläpp via dagvatten och avloppsvatten är en signifikant källa för pesticider i bostadsområden och tätorter, men uppmätta koncentrationer var i regel under riktvärden för ytvatten.

 Rapportörerna bedömer att det inte finns ett tydligt behov av ytterligare screening av pesticider vid privat användning i bostadsområden och tätor- ter.

Helhetsbedömning

Spridning Huvudsakligen via vatten till närliggande vattenbestånd.

Bioackumulation Varierande, visar andra studier.