• No results found

Resultat av granskningen forts

© 2021 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 13

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

3.2.2 Verksamhetsmål

Verksamhetsmålen presenteras i delårsrapporten på sidorna 37-40. Vissa av målen har inte kunnat mätas i samband med delårsbokslutet.

Det finns fyra perspektiv där målen är satta vilket är Ekonomi, Invånare och brukare, Verksamhet och medarbetare samt Utveckling.

Vår sammanfattande bedömning är att resultatet enligt delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda verksamhetsmål.

Gällande prognosen för år 2021 har vi inte funnit några indikationer på att kommunstyrelsens bedömning skulle vara väsentligen felaktig.

Resultat av granskningen forts.

© 2021 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 14

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

3.3 Balanskravet

En kommun ska enligt kommunallagen göra en avstämning av balanskravet och detta ska redovisas i förvaltningsberättelsen.

Från och med 2013 har kommuner och kommunalförbund möjlighet att använda sig av de nya reglerna om resultatutjämningsreserv, RUR.

Denna reserv kan sedan användas för att utjämna intäkter över en konjunkturcykel, under förutsättning att årets resultat efter

balanskravsjusteringar är negativt. RUR är frivillig att tillämpa, de kommuner och landsting som tänker göra det måste besluta om hur reserven ska hanteras. Detta ska framgå av de riktlinjer för god ekonomisk hushållning som fullmäktige ska besluta om.

Årets resultat prognostiseras till 38 853 tkr. Från kommunens prognostiserade resultat på 38 853 tkr ska vid beräkningen av balanskravsresultatet realisationsvinst om -8 000 tkr avräknas och orealiserade förluster läggas till om – 15 000 tkr läggas till.

Prognostiserat justerat resultat uppgår då till 15 853 tkr.

Det finns inget balanskravsresultat att återställa från tidigare år.

Ett balanskravsunderskott ska regleras senast tre år efter att det har konstaterats i årsredovisningen. Fullmäktige ska anta en åtgärdsplan för hur en reglering ska ske. För att inte tid går förlorad bör åtgärder sättas in så fort som möjligt. Enligt prop. 2003/04:105 bör det åtminstone översiktligt i delårsrapporten framgå vilka åtgärder som krävs för att uppnå balanskravet.

RUR uppgår till 30,4 tkr

Beräkningen som ligger till grund för kommunens balanskravsresultat innehåller enligt vår bedömning inga väsentliga felaktigheter.

Resultat av granskningen forts.

© 2021 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 15

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

3.4 Analys av Resultaträkning

En kommuns långsiktiga utveckling är beroende av att intäkterna ökar mer än kostnaderna för att inte urholka det egna kapitalet.

Kommunens resultat för delåret uppgår till 79 mkr, vilket är 64 mkr högre än samma period förra året. Det beror främst på att skatteintäkterna och generella statsbidrag ökar men även positiv utveckling av placerade medel och reavinstresultat ifrån markförsäljningar.

Kommunens årsprognos uppgår till 39 mkr, vilket är lägre än delårsresultatet. Tidigare år har vår granskning visat på att prognosen för helåret inte helt stämmer överens med slutliga resultat.

Prognostiserat helårsutfallet exklusive Finansförvaltningen förväntas gå bättre än budget med 31 063 tkr, vilket främst är hänförligt till skatter och statsbidrag med 15,0 mnkr samt överskott ifrån samhällsbyggnadsavdelningen med 9,1 mnkr.

Vimmerby kommuns årsbudget för investeringar 2021 uppgår till 80 mnkr. Till och med augusti har kommunen investerat 19,9 mnkr.

Årsprognosen visar att kommer kommunen att investera 58,6 mnkr, vilket visar på att 21,4 mnkr inte kommer att användas under året. Det beror på främst på förskjutningar i byggnationen av förskolan i Nybbleområdet p g a främst brist på interna resurser.

Vår bedömning är att investeringsredovisningen synes korrekt redovisad.

Resultat av granskningen forts.

© 2021 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 16

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

3.5 Balansräkning

Soliditeten visar betalningsförmågan på lång sikt, vilket betyder att kommunen har täckning för sina skulder. Kommunen redovisar en soliditet på 53,1 % (49,8 %) och en soliditet med hänsyn taget till ansvarsförpliktelser pensioner på 33,4 % (28,8 %), vilket visar på att kommunen har betalningsförmåga för sina skulder. Det är en ökning mot både samma period förra året och en ökning jämfört med årsbokslutet.

Till samtliga balansposter har huvudboksbilagor och specifikationer upprättats. Tillgångar och skulder till väsentliga belopp har stämts av mot underlag och vi bedömer att balansräkningen ger en rättvisande bild i all väsentlighet.

Noterat att koncernen har under 2021 redovisat de nya finansiella leasingavtal som nyligen tecknats i kommunen.

3.6 Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalys beskriver hur verksamhet och investeringar finansierats och hur de har inverkat på verksamhetens likvida ställning. Den tillämpade modellen synes överensstämma med Rådet för kommunal redovisning R13.

Det finns varken i lagrum eller rekommendationer att en kommun behöver redovisa kassaflödet i sin delårsrapport.

Vimmerby kommun har valt att ha med kassaflödet i sin delårsrapport.

Vår bedömning är att kassaflödesanalysen redovisar kommunens finansieringar och investeringar och att kassaflödesanalysen har upprättats i enlighet med gällande rekommendation.

3.7 Sammanställd redovisning

Enligt kommunal bokförings- och redovisningslagen 12 kap 2§ ska den sammanställda redovisningen omfatta de juridiska personer i vilka kommunen har ett betydande inflytande. Av författningskommentarerna framgår att ett betydande inflytande förutsätts föreligga när kommunen innehar minst 20 % av rösterna i en annan juridisk person. Det finns dock möjlighet att göra avsteg från principen om företaget har en ringa omsättning eller balansomslutning.

Resultat av granskningen forts.

© 2021 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG 17

International”), a Swiss entity. All rights reserved.

I RKR R17 Delårsrapport är det upp till varje kommun att avgöra om de kommunala bolagen ska omfattas av delårsrapporten. Att de kommunala bolagen ska ingå torde dock vara nödvändigt eftersom det är fullmäktiges måls för hela kommunkoncernen som ska bedömas.

Kommentar

I den sammanställda redovisningen ingår förutom kommunen följande enheter:

Related documents