• No results found

Resultat i förhållande till syfte och frågeställning

3. Genomförande

4.2 Resultat i förhållande till syfte och frågeställning

Arbetet med att besvara frågeställningarna har för mig generellt bidragit till ett annat förhållningssätt gällande mitt musicerande. Jag tycker mig märka stor skillnad främst när det gäller medvetenhet kring min övning. Att i större utsträckning förstå den fysiologiska bakgrunden har gjort att jag kan ta mig an problem i repertoaren på ett annat sätt då jag har en större förståelse för vad de beror på och vad jag behöver göra för att förändra det jag vill.

4.2.1. Vad jag använt mig av inom klassisk sångteknik och hur jag använder sångteknik i övningsprocessen

Som tidigare nämnt har de områden som jag använt mig av i mitt arbete till största del handlat om andning, resonans och hållning vilket gett en allmänt ökad

medvetenhet och förståelse av hur jag använder kroppen och hur den i både positiv och negativ bemärkelse kan påverka den klingande musiken. Kunskap och ökad förståelse av dessa områden har medfört att jag förhåller mig till min övning på ett annat sätt. Jag lägger större vikt och tid vid att värma upp kroppen och andningsövningarna har blivit ett moment som tillkommit i min dagliga övning. Övningarna sker både med och utan flöjt med utgångspunkt i att i största möjliga mån hela tiden vara medveten om hur kroppen förhåller sig till det jag vill uppnå. För mig har sången gett ett nytt perspektiv på flöjtspelet vilket till stor del

inneburit att medvetandegöra de fysiska processerna i mitt spel och hur de

inverkar på den klingande musiken. Att förstå dem har i sin tur hjälpt mig att lösa problem jag inte tidigare visste orsaken till.

Ibland har tanken dykt upp om att det rör sig om förhållandevis små förändringar i mitt musicerande och om det verkligen har den betydelse jag ger det.

Helhetsmässigt så tycker jag ändå att det har gjort stor skillnad för mig. När det är väldigt liten skillnad mellan ett före och ett efter är det desto mer betydelsefullt när man hittar nyckeln till problemet. Därför är det av desto större vikt för mig att vara medveten om processen som tagit mig till det musikaliska uttryck jag vill ha och vad som gör skillnaden däremellan. Mycket av det jag har fått ut av sången har hjälpt mig att förstärka det musikaliska uttrycket genom att jag kan tydliggöra de musikaliska intentionerna då jag fått större förståelse för det jag redan gjort, ibland omedvetet, men också genom nya verktyg att använda mig av i mitt musicerande.

30

Många gånger kan vissa saker kännas som en upprepning av vad man redan vet, men det är en skillnad i att veta vad man borde göra och att göra det. Att

hållningen är viktig och att ”stå ordentligt”, kan kännas självklart, men att uppleva skillnaderna i musicerandet gör att man i större utsträckning tillämpar den

kunskap man haft men inte använt sig av. Nyckeln till att komma tillrätta med andningen har för mig varit att jobba med lufttrycket, stödmuskulaturen, vidgningen i bröstkorgen och jag inte tappar hållningen i övre delen av ryggen och bröstkorgen.

Andningen är central i musicerandet och även om jag känner att jag är mycket mer medveten om min andning och mitt luftflöde och hur det påverkar musiken så är det något som för mig i fortsatt arbete måste få ta stor plats i min övning och instudering av stycken. Det tar tid att komma till rätta med andningen och känna att den sker avspänt och ger den luft som behövs. Det jag har märkt och fått förtydligat för mig själv är att andningen blivit ett moment att öva på precis som annan teknik inom flöjtspelet och att den är ett medel för att uttrycka musiken. Innan var andningen för mig något som inte var särskilt definierat. Ibland fungerade andningen bättre och ibland sämre utan att jag hade någon djupare förståelse för vad det berodde på. Jag har insett att även andning är beroende av dagsform och för att upprätthålla en nivå där jag känner att jag kan behärska luftflödet så krävs det att det finns i min dagliga övning. Ett kommande arbete blir att variera de andningsövningar jag har och bygga ut med fler för att variera och få stimulans i övningen. Jag tror att variation och stimulans i övningen är bra för att den ska bli så effektiv som möjligt.

Arbetet med andningen har varit ett långsiktigt arbete och det har tagit tid innan jag har känt en trygghet i musicerandet, att luften bär igenom fraserna och att lita på det. I efterhand tycker jag att min andningsteknik blivit bättre även om den är något att fortsätta arbeta med. Sven-Erik Sandlund som är min flöjtlärare upplever också han att min andningsteknik har förbättrats vilket för mig är en bekräftelse på att arbetet gett resultat.

4.2.2 Hur jag använder mig av sångteknik i mitt framförande av Hües Fantaisie

I framförandet av Hües Fantaisie har vad jag fått ut genom sången gett mig en större trygghet i spelet. Det beror mycket på att jag känner att jag kan styra luftflödet på ett annat sätt än tidigare och har större kontroll över de muskler som samspelar vid in- och utandning. Genom detta kan jag undvika att skapa onödiga spänningar som i vissa fall direkt motverkar det jag vill uppnå i musiken. Jag tycker mig ha fått nya verktyg att jobba med när det gäller klang- och tonbildning vilket har underlättat bland annat i snabba löpningar genom registren för att behålla en enhetlig klang. Detta har bidragit till att den musikaliska upplevelsen för mig är att jag känner mig friare i mitt spel och i högre grad kan fokusera på att uttrycka musiken snarare än att vara begränsad av luftkapaciteten och luftflödet. Vid jämförelse av inspelningen som gjordes i november under arbetets gång och den sista inspelningen som gjordes i februari, tycker jag mig kunna höra skillnad i det musikaliska resultatet som speglar min upplevda förändring i mitt spel.

31

Inspelningarna har dock inte gjorts under samma akustiska förhållanden, då den tidiga inspelningen gjordes i ett övningsrum och den sista i konsertlokal vilket gör att de inte är helt jämförbara med varandra.

Related documents