• No results found

Kapitlet presenterar resultaten från genomförda simuleringsexperiment på befintlig FACTS-, Plant Simulation- och ny FACTS modell med resurs objektet. Resultaten innefattar nyckeltalen (KPI) TH, LT och WIP och även utfallet på optimering med hjälp av SCORE på processtid och tillgänglighet. Antal objekt i ny modell inkluderas också i detta kapitel.

6.1 RESULTAT SCORE

För att optimera genomflödet av produkter i ny modell och detektera väsentliga flaskhalsar användes SCORE. För att få en bra grund för jämförelse mellan ny och befintlig modell så utfördes också SCORE körning på den redan existerande FACTS modellen. Körningen genomfördes med 3 omgångar totalt och 20 000 replikeringar per omgång. De gemensamma operationsobjekten mellan befintlig och ny modell valdes ut för körningen och följande optimeringsinställningar bestämdes för operationsobjekten.

Processtid (Processtime) NEGATIVE 10%

Tillgänglighet (Availability) POSITIVE 99%

SCORE körningen utfördes på Högskolan i Skövde eftersom större kapacitet att hantera data fanns där vilket i slutändan innebar en kortare leveranstid av resultaten från körningen.

6.1.1 SCORE BEFINTLIG FACTS MODELL

Figur 21 visar resultatet från SCORE körningen med befintlig FACTS modell. Plotter diagrammets y-axel (maxTP) visar värdet för TH det vill säga antalet produkter som maximalt flödade genom modellen per timma. X-axeln (minimp) visar på antalet förbättringar som genomfördes under optimeringen. TH värdet för befintlig FACTS modell startar på 192 produkter per timma. Efter optimering så kunde ett värde på maximalt ca 204 produkter per timma uppnås. Optimeringen skapade ett högre TH värde med 12 produkter per timma.

29

Figur 21: Plotter-diagram från SCORE för TH (maxTP) och förbättringar (minimp).

Figur 22 visar de tretton flaskhalsarna som hade störst påverkan på flödet i modellen efter genomförd Score körning med befintlig FACTS modell. Tillgänglighet i OP267 och OP268 visade störst påverkan följt av processtid i OP332 och OP325. Generellt visar resultatet att majoriteten av flaskhalsarna finns i slutet av produktions flödet.

Figur 22: Diagram från SCORE vilket visar flaskhalsoperationer befintlig FACTS modell.

6.1.2 SCORE NY FACTS MODELL

Figur 23 visar resultatet från SCORE körningen med ny FACTS modell. Plotter diagrammets y-axel (maxTP) visar även här värdet för TH och X-axeln (minimp) visar på antalet förbättringar som genomfördes under optimeringen. TH värdet för ny FACTS modell (doublepart) startar på 198 produkter per timma. Efter optimering så kunde ett värde på maximalt ca 216 produkter per timma uppnås. Optimeringen skapade ett högre TH värde med 18 produkter per timma.

30

Figur 23: Plotter-diagram från SCORE för TH (maxTP) och förbättringar (minimp).

Figur 24 visar de tretton flaskhalsarna som hade störst påverkan på flödet i den nya FACTS modellen efter genomförd Score körning. Processtid i OP323_2, OP325 och OP330 visade på störst påverkan följt av tillgänglighet i OP330 och OP325. Även här kan konstaterandet göras att majoriteten av flaskhalsarna finns i den avslutande hälften av produktions-flödets operationer.

Figur 24: Diagram från SCORE vilket visar flaskhalsoperationer ny FACTS modell.

6.2 RESULTAT NYCKELTAL (KPI)

I studien skulle förutom SCORE också jämförelser för utvalda nyckeltal genomföras mellan de tre olika modellerna (befintlig FACTS-, ny FACTS- och Plant Simulation modell). De utvalda nyckeltalen för studien blev genomströmning (TH), ledtider (LT) och produkter i arbete (WIP). Samma simuleringshorisont och uppvärmningstid

31

användes för alla tre modeller vid utförandet av simuleringsexperimenten.

Simuleringshorisont på 48 dagar med en uppvärmningstid på 8 dagar valdes.

6.2.1 KPI BEFINTLIG FACTS MODELL

Vid simuleringsexperiment med befintlig FACTS modell användes 10 replikationer när resultat för nyckeltal skulle samlas in. Modellen var stabil och verifierad sedan tidigare så 10 replikationer räckte till för att få tillförlitliga resultat. Resultaten från experimenten visas i tabell 2.

Tabell 2. Medelvärde/standardavvikelse för TH, LT och WIP i befintlig FACTS modell.

PRODUKTER EN OCH EN

6.2.2 KPI PLANT SIMULATION MODELL

Vid simuleringsexperiment med Plant Simulation modell användes 10 replikationer när resultat för nyckeltal skulle samlas in. Även resultaten från denna modell var stabila med låga värden på standardavvikelse så 10 replikationer användes för att få tillförlitliga resultat. Resultaten från experimenten visas i tabell 3.

Tabell 3. Medelvärde/standardavvikelse för TH, LT och WIP i PLANT SIMULATION modell.

Vid resultatinsamling för ny FACTS modell utfördes simuleringsexperiment med två olika modellfunktionaliteter. Inledningsvis användes en modellfunktionalitet där produkter transporterades en och en av portalsystemen i flödet. Denna funktionalitet var lättare att modellera i FACTS och krävde mindre antal objekt. Dock skall tilläggas att i det verkliga fysiska systemet transporteras produkterna två och två av portalsystemen. Resultaten från dessa modellexperiment visas i tabell 4.

32

Tabell 4. Medelvärde/standardavvikelse för TH, LT och WIP i ny FACTS modell (singlepart).

PRODUKTER EN OCH EN (SINGLEPART)

KPI Medelvärde Standardavvikelse (Std.Dev.)

Produkt Y TH 152,46 0,5

Produkt Y LT 17 494,62 53,58

Produkt Y WIP 740,88 3,72

Som tabellen visar så uppnåddes ett medelvärde för TH på 152,46 vilket är långt under resultaten för de redan befintliga modellerna. På grund av det låga resultatet, en orealistiskt hög beläggning på portalsystemen och en brist i efterliknande jämtemot det fysiska systemet så valdes denna modellfunktionslitet bort. Ingen SCORE optimering genomfördes heller med denna modellstruktur.

Experiment utfördes också på den andra modellfunktionaliteten där produkter transporterades två och två av portalsystemen. Resultaten visas i tabell 5 nedan. TH värdet uppnådde 197,93 vilket är ett likvärdigt resultat med redan befintliga modeller. 10 replikationer genomfördes för att uppnå tillförlitliga resultat.

Tabell 5. Medelvärde/standardavvikelse för TH, LT och WIP i ny FACTS modell (doublepart).

PRODUKTER TVÅ OCH TVÅ (DOUBLEPART)

KPI Medelvärde Standardavvikelse (Std.Dev.)

Produkt Y TH 197,93 0,24

Produkt Y LT 109 228,44 96,46

Produkt Y WIP 6006,30 4,87

6.3 RESULTAT ANTAL OBJEKT

Slutligen så genomfördes en studie på antalet objekt i den nya modellen innehållande resursobjektet i jämförelse med antal objekt i befintlig FACTS modell.

Ett mindre antal objekt skulle kunna minska modellens komplexitet och förenkla förståelsen för hur produktens rör sig genom produktions flödet. Tabell 6 visar antalet av respektive objektvariant och även det totala antalet objekt i den nya modellen.

33

Tabell 6. Antal objekt i ny FACTS modell (doublepart).

ANTAL OBJEKT PER SORT STYCKEN

Operationer 87

Det totala antalet blev 327 objekt i ny modell mot 351 objekt i den befintliga FACTS modellen. Tabell för antal objekt i befintlig FACTS modell hittas i kapitel 4.3.

Related documents