• No results found

6.1

Allmänt

Materialet som använts har haft varierande kvalitet vilket innebär att resultatet är en

fingervisning om varåt det lutar och ingen absolut sanning. Tex har objekten inte funnits till så länge att vinterkostnaderna kan slås ut på flera år utan endast vintern 2000-2001 ligger som grund.

6.2

Behov av förändrade funktionskrav och andra krav

Allmänt

Objekten hanterar frågan om arbete under lågtrafiktid olika. Det bör vara ett krav från väghållaren att arbeten som hindrar trafiken att komma förbi platsen ska utföras under lågtrafiktid. Behovet av permanent omledningsvägvisning varierar. Hittills har

omledningsvägnätet nyttjats mycket sällan varför det kan diskuteras om behovet verkligen är större än tidigare.

Vinterväghållning

Inget behov av ökade krav på den ombyggda sträckan. Däremot ska driftentreprenören vid omledningstillfällen tillfälligt höja vinterstandarden på eventuellt omledningsvägnät.

Vägutrustning

Lagning av mitträcke bör göras snarast efter påkörning om räckets funktion ej är godtagbar eller om delar av vägräcket kan orsaka fara för trafikanterna. Driftentreprenören bör föra någon form av liggare över räckespåkörningar. Entreprenören ska kontinuerligt verifiera inspänningskrafter i stållineräcken.

6.3

Förändrade kostnader

Allmänt

Merkostnad med anledning av arbete under lågtrafiktid ligger på mellan 1000 – 3000 kr/år/km.

Vinterväghållning

Merkostnad vinter ligger på 15 000-30 000 kr/år/km.

Belagd väg

Kostnaden för beläggningsunderhåll beräknas öka med storleksordningen 50 000 – 70 000 kr/km/år enligt Region Sydösts egna beräkningar.

Bro

Liten kostnadsökning, kan räknas in i extra arbete under lågtrafiktid.

Sidoområde

Liten kostnadsökning, kan räknas in i extra arbete under lågtrafiktid.

Sidoanläggning

Ingen kostnadsökning.

Vägutrustning

Ökade kostnader för mitträckesreparationer varierar otroligt mycket från 166 kr/år/km på E22 Söderåkra-Hossmo, 5000 kr/år/km på E22 Karlshamn Ö – Bräkne-Hoby och extremfallet 29 000 kr/år/km på E4 Ljungby – Toftanäs.

Kostnad för jour för räckeslagning varierar från 0 – 15 000 kr/km och år. Kostnaden för långsiktigt utbyte av mitträcket är ca 10000 kr/km och år. Kostnad för utökat antal vägmärken är ca 100 kr/km och år.

Summa

Kostnadsökningen för drift och underhåll av genomförda 2+1 vägar i Region Sydöst ligger i storleksordningen 28 – 58 kkr/km och år. Väg 40 Haga-Hedenstorp undantagen pga av dess extrema vinterförhållanden.

2001-12-14

Ökade kostnader DoU

0 20 40 60 80 100 120

E4, Ljungby E22, Kalmar E22, Blekinge

k k r/ k m Underhållsbeläggning Grundpaket drift Årlig merkostnad Lågtrafiktid Vinter Beläggning Räckesreparationer Långsiktigt utbyte av räcken Övrig vägutrustning

PM Cykling

Nationell transportplan 2014–2025

Regeringen anser att åtgärder som leder till ökat resande med cykel kan bidra till att nå flera samhällsmål såsom ökad tillgänglighet, förbättrad trafiksäkerhet och förbättrad folkhälsa. Särskilt i större tätorter och storstäder finns en avsevärd potential till effektivare

kapacitetsutnyttjande genom att främja ökad cykeltrafik. Det finns även potential att förbättra cykelpendling i mindre och medelstora städer samt i den tätortsnära landsbygden.

Det är därför angeläget att Trafikverket aktivt och kontinuerligt arbetar med cykling vid planering av ny infrastruktur och att det sker tidigt i planeringsprocessen. Särskilt vid investeringar som innebär

mittseparering behöver frågan uppmärksammas för att säkerställa att trafiksäkerheten och tillgängligheten för cyklister inte försämras. Trafikverket behöver även beakta möjligheterna för cykling i samband med drift- och underhållsåtgärder.

Satsningar på cykelåtgärder i den nationella planen motsvarar anläggning av närmare 40 mil ny cykelväg längs det nationella vägnätet under

planperioden. Det handlar om cykelvägar längs vägsträckor som tidigare har mötesseparerats och där behovet av cykeltrafik inte har kunnat tillgodoses. Det handlar också om nya cykelvägar för att förbättra möjligheter till arbetspendling i större tätortsregioner. Satsningar på cykling kopplat till besöksnäringen medfinansieras också av staten via den nationella planen, däribland Kattegattleden och Ölandsleden. Medlen kan även användas till åtgärder som planskilda korsningar, skyltning och cykelparkeringar vid bytespunkter.

Totalt satsas drygt 4,8 miljarder kronor på åtgärder för ökad och säker cykling under perioden 2014–2025. De dryga 3,4 miljarder som satsas på cykling i länsplanerna och den nationella planens 1,4 miljarder kronor

2

innebär sammantaget en avsevärd ökning jämfört med tidigare

planläggningsperiod. En stor del av behoven att utveckla infrastrukturen för cykling återfinns längs det kommunala och regionala vägnätet. Regeringen ser därför positivt på den förhållandevis stora satsning som görs i länsplanerna. Likaså bör Trafikverkets arbete med att samordna och stötta kommunala och regionala cykelsatsningar fortsätta.

Regeringen avser att noga följa upp hur satsningarna på cykel genomförts på alla nivåer.

En utmaning när det gäller cykling är att öka säkerheten för cyklisterna och deras medtrafikanter. Ytterligare kunskap behövs bl.a. när det gäller underhåll och vinterväghållning för att kunna vidta effektiva åtgärder för ökad trafiksäkerhet.

2016-05-02 13:43 Drift och underhåll av det statliga vägnätet - Trafikverket

Startsida / För dig i branschen / Upphandling / Leverantörsinformation / Drift

Drift och underhåll av det statliga vägnätet

Trafikverket upphandlar all sin drift- och underhållsverksamhet av det

statliga vägnätet i full konkurrens. Driftkontrakten, som kallas grundpaket

drift, gäller verksamhet för drygt 3,3 miljarder kronor årligen (2009).

Varje kontrakt gäller drift och underhåll, det vill säga daglig skötsel, av vägar inom ett visst geografiskt område. För närvarande (2014/2015) är antalet områden 111, som vardera i genomsnitt omfattar cirka 90 mil väg. Driftuppdragen varar normalt fyra år med en option på förlängning på 1 eller 2 år. Den största verksamheten är vinterväghållning.

På följande sidor hittar du bland annat information om driftområdena och uppgifter om driftmarknaden.

Sammanställning över driftområden med planerat upphandlingsår (Excel-fil, 27 kB)

Senast uppdaterad/granskad: 2016-02-04

Trafikverket, 781 89 Borlänge

Kundtjänst: +46771- 921 921 (dygnet runt) Förarprov: +46771-17 18 19 måndag-fredag kl. 08.00-16.30

Bilaga 11

Related documents