• No results found

Resultat och analys av den empiriska undersökningen

uppsatsens fjärde kapitel presenteras resultatet och analysen av den empiriska undersökningen där kopplingar görs till tidigare gjorda studier samt den teoretiska referensramen. Avsnittet inleds med studiens hypotesformuleringar och en beskrivning av studiens variabler. Därefter följer den empiriska och analytiska redogörelsen av det insamlade materialet. Detta har testats med ett chi-två test för att kunna fastställa om det finns ett signifikant samband mellan variablerna samt en normalfördelning för att se om variablernas medelvärden är signifikant skilda från det totala medelvärdet . Kapitlet avslutas med en redogörelse över hypotesernas resultat som antingen accepteras eller förkastas.

4.1 Studiens hypotesformuleringar

Efter genomgång av litteratur och tidigare forskning som presenterats i kapitel 3 formulerades hypoteserna som vår undersökning grundar sig på för att se om det finns något samband mellan variablerna. För att mäta om det föreligger ett signifikant samband mellan den beroende variabeln och de oberoende variablerna upprättades ett chi-två test för varje oberoende variabel. Även en normalfördelning kalkylerades för att kunna fastställa om de oberoende variablernas medelvärden signifikant avviker från medelvärdet för samtliga konkursdrabbade aktiebolag som hade fått ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen. Ett z-värde beräknades eftersom samtliga variablers observationer översteg 30 stycken150.

Hypotes 1: Mindre än hälften av de konkursdrabbade aktiebolagen har fått ett going concern utlåtande i deras senaste årsredovisning.

Hypotes 2: Det finns geografiska skillnader mellan Norrland, Svealand och Götaland när det gäller andelen going concern utlåtanden i de konkursdrabbade aktiebolagens senaste årsredovisning.

Hypotes 3: Stora revisionsbyråer lämnar going concern utlåtanden i konkursdrabbade aktiebolags senaste årsredovisning i högre utsträckning än små revisionsbyråer.

Hypotes 4: Auktoriserade revisorer lämnar going concern utlåtanden i konkursdrabbade aktiebolags senaste årsredovisning i högre utsträckning än godkända revisorer.

Hypotes 5: Små konkursdrabbade aktiebolag har fått going concern utlåtanden i deras senaste årsredovisning i högre utsträckning än medelstora och stora konkursdrabbade aktiebolag.

150 Körner, S & Wahlgren, L (2005), Statistiska metoder, andra upplagan. Studentlitteratur, Lund.

I

4.2 Beroende och oberoende variabler

För att tydliggöra de faktorer studien ämnar undersöka har de indelats i beroende och oberoende variabler;

Beroende variabel

Oren revisionsberättelse med ett going concern utlåtande.

Oberoende variabler

Geografisk indelning i Norrland, Svealand och Götaland. Revisorer indelade efter godkända och auktoriserade.

Revisionsbyråer indelade efter ”the big four” och övriga revisionsbyråer. Klientföretag indelade efter liten, medelstor och stor omsättning.

Tabell 1. Beroende och oberoende variabel. Källa: Egen bearbetning.

4.3 Förekomsten av rena och orena revisionsberättelser i de

konkursdrabbade aktiebolagens senaste årsredovisning

Antal Andel i procent

Rena revisionsberättelser 77 31,7 %

Orena revisionsberättelser

utan going concern utlåtande 118 48,5 %

Orena revisionsberättelser med going concern utlåtande

48 19,8 %

Totalt 243 100 %

Tabell 2. Rena och orena revisionsberättelser. Källa: Egen bearbetning.

Tabellen visar att 19,8 % av samtliga undersökta aktiebolag hade fått ett going concern utlåtande i den senaste årsredovisningen innan aktiebolagen gick i konkurs. För att se vad andelen going concern utlåtanden årligen bör ligga mellan beräknades ett konfidensintervall med en konfidensgrad på 95 %. Detta uppvisar att andelen going concern utlåtanden årligen bör ligga mellan 21,4 % och 18,2 %. Med 95 % säkerhet kan vi därför säga att populationsgenomsnittet ligger mellan 21,4 % och 18,2 %. Flera tidigare studier har påvisat revisorers låga antal going concern utlåtanden i revisionsberättelsen för företag som senare går i konkurs. Även vår studie ger således uttryck för detta. 31,7 % av de konkursdrabbade aktiebolagens årsredovisningar var rena och 48,5 % av de konkursdrabbade aktiebolagens årsredovisningar var orena utan ett going concern utlåtande. Dessa revisionsberättelser var orena på grund av att årsredovisningen ej hade upprättats inom lagstadgad tid, att aktiekapitalet var förbrukat, att det fanns osäkra fordringar till betydande belopp och att VD, styrelseledamot eller närstående hade upptagit förbjudna lån. Revisorerna hade även anmärkt på att det fanns väsentliga brister i den interna kontrollen och den löpande bokföringen som till exempel hade lett till att kassabehållningen ej hade kunnat verifieras samt att skatter, sociala avgifter och mervärdesskatt ej hade betalats i rätt tid eller med rätt belopp.

4.4 Geografisk indelning

Antal undersökta revisionsberättelser

Andel going concern utlåtanden

Andel going concern utlåtanden i procent

Norrland 34 3 8,8 %

Svealand 111 26 23,4 %

Götaland 98 19 19,4 %

Totalt 243 48 19,8 %

Tabell 3. Geografisk indelning. Källa: Egen bearbetning.

Tabellen visar att 8,8 % av de konkursdrabbade aktiebolagen i Norrland hade fått en oren revisionsberättelse med ett going concern utlåtande i den senaste årsredovisningen. Medelvärdet för samtliga konkursdrabbade aktiebolag som hade fått ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen var 19,8 %. Detta innebär att de konkursdrabbade aktiebolagen i Norrland understiger det totala medelvärdet med 11 procentenheter. Normalfördelningen ger ett beräknat z-värde på -3,5948 vilket betyder att medelvärdet för de konkursdrabbade aktiebolagen i Norrland signifikant avviker från det totala medelvärdet vid ett fem procentigt konfidensintervall. Av de konkursdrabbade aktiebolagen i Svealand hade 23,4 % fått ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen vilket överstiger medelvärdet med 3,6 procentenheter. Normalfördelningen ger ett beräknat z-värde på 0,8071 vilket betyder att medelvärdet ej signifikant avviker från det totala medelvärdet vid ett fem procentigt konfidensintervall. Av de konkursdrabbade aktiebolagen i Götaland hade 19,4 % fått ett going concern utlåtande i revisionsberättelse vilket understiger medelvärdet med 0,4 procentenheter. Normalfördelningen ger ett beräknat z-värde på -0,1015 vilket betyder att medelvärdet ej signifikant avviker från det totala medelvärdet vid ett fem procentigt konfidensintervall. För att se om det fanns något signifikant samband mellan den geografiska indelningen och andelen going concern utlåtanden upprättades ett chi-två test med en konfidensgrad på 95 %. Detta test gav ett observerat chi-två värde på 1,8745 vilket är mindre än det kritiska värdet som är 5,99 vid två frihetsgrader. Det finns således inte något signifikant samband mellan den geografiska indelningen och andelen going concern utlåtanden trots att det finns procentuella skillnader mellan Norrland, Svealand och Götaland samt att Norrland’s medelvärde signifikant avviker från det totala medelvärdet.

4.5 Storleken på revisionsbyrån

Antal undersökta revisionsberättelser

Andel going concern utlåtanden

Andel going concern utlåtanden i procent

”The big four” 59 10 16,9 %

Övriga

revisionsbyråer

150 32 21,3 %

Totalt 209 42 20,1 %

Tabell 4. Storleken på revisionsbyrån. Källa: Egen bearbetning.

Tabellen visar att ”the big four” hade lämnat ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen för 16,9 % av de konkursdrabbade aktiebolagen. För denna variabel är medelvärdet för samtliga konkursdrabbade aktiebolag som hade fått ett going concern utlåtande i

revisionsberättelsen 20,1 %. Detta innebär att ”the big four” understiger medelvärdet med 3,2 procentenheter. Normalfördelningen ger ett beräknat z-värde på -0,7207 vilket betyder att medelvärdet ej signifikant avviker från det totala medelvärdet vid ett fem procentigt konfidensintervall. De övriga revisionsbyråerna hade lämnat ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen för 21,3 % av de konkursdrabbade aktiebolagen vilket överstiger medelvärdet med 1,2 procentenheter. Normalfördelningen ger ett beräknat z-värde på 0,2892 vilket betyder att medelvärdet ej signifikant avviker från det totala medelvärdet vid ett fem procentigt konfidensintervall. För att se om det fanns något signifikant samband mellan storleken på revisionsbyrån och andelen going concern utlåtanden upprättades ett chi-två test med en konfidensgrad på 95 %. Detta gav ett observerat chi-två värde på 0,7120 vilket är mindre än det kritiska värdet som är 3,84 vid en frihetsgrad. Det finns således inget signifikant samband mellan storleken på revisionsbyrån och andelen going concern utlåtanden trots att det finns en procentuell skillnad mellan ”the big four” och övriga revisionsbyråer. Tidigare studier har uppvisat olika resultat då forskare både påvisat att det finns ett samband mellan revisionskvalitet och storleken på revisionsbyrån samt att det inte finns något samband mellan revisionskvalitet och storleken på revisionsbyrån. Vår studie uppvisar inget signifikant samband mellan storleken på revisionsbyrån och andelen going concern utlåtanden. Men det finns en procentuell skillnad på 4,6 procentenheter mellan ”the big four” och övriga revisionsbyråer som visar att övriga revisionsbyråer utfärdar fler going concern utlåtanden till klientföretag med finansiella problem än vad ”the big four” gör. Detta gör att vår studie följer flera andra studier som har visat att små revisionsbyråer inte utfärdar going concern utlåtanden i mindre utsträckning än vad stora revisionsbyråer gör. Forskare har kommit fram till att en förklaring till detta är att stora revisionsbyråer har en högre gräns för vad som är av avgörande betydelse i många situationer och för vad som ska avslöjas i revisionsberättelsen. Detta leder till att stora revisionsbyråer utfärdar färre going concern utlåtanden i revisionsberättelsen till klientföretag med finansiella problem än vad de övriga revisionsbyråerna gör.

4.6 Godkända och auktoriserade revisorer

Antal undersökta revisionsberättelser

Andel going

concern utlåtanden

Andel going concern utlåtanden i procent Godkända revisorer 112 19 17,0 % Auktoriserade revisorer 128 29 22,7 % Totalt 240 48 20,0 %

Tabell 5. Godkända och auktoriserade revisorer. Källa: Egen bearbetning.

Tabellen visar att godkända revisorer hade lämnat ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen för 17,0 % av de konkursdrabbade aktiebolagen. För denna variabel är medelvärdet för samtliga konkursdrabbade aktiebolag som hade fått ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen 20,0 %. Detta innebär att godkända revisorer understiger medelvärdet med 3 procentenheter. Normalfördelningen ger ett beräknat z-värde på -0,9288 vilket betyder att medelvärdet ej signifikant avviker från det totala medelvärdet vid ett fem procentigt konfidensintervall. Auktoriserade revisorer hade lämnat ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen för 22,7 % av de konkursdrabbade aktiebolagen vilket överstiger medelvärdet med 2,7 procentenheter. Normalfördelningen ger ett beräknat z-värde på 0,6700

vilket betyder att medelvärdet ej signifikant avviker från det totala medelvärdet vid ett fem procentigt konfidensintervall. För att se om det fanns något signifikant samband mellan godkända och auktoriserade revisorer och i vilken utsträckning de lämnar going concern utlåtanden upprättades ett chi-två test med en konfidensgrad på 95 %. Detta gav ett observerat chi-två värde på 1,0998 vilket är mindre än det kritiska värdet som är 3,84 vid en frihetsgrad. Det finns således ej heller något signifikant samband mellan godkända och auktoriserade revisorer när det gäller andelen going concern utlåtanden trots att det finns en procentuell skillnad mellan godkända och auktoriserade revisorer.

Även beträffande godkända och auktoriserade revisorer och i vilken utsträckning de lämnar going concern utlåtanden till företag med finansiella problem har tidigare studier påvisat olika resultat. Forskare har både visat att det inte finns något samband mellan godkända och auktoriserade revisorer när det gäller andelen going concern utlåtanden och att det finns ett samband mellan kvaliteten på revisionen och revisorernas kunskap och erfarenhet. Vår studie uppvisar inget signifikant samband mellan godkända och auktoriserade revisorer när det gäller andelen going concern utlåtanden. Men det finns en procentuell skillnad på 5,7 procentenheter mellan godkända och auktoriserade revisorer som uppvisar att auktoriserade revisorer utfärdar fler going concern utlåtanden till klientföretag med finansiella problem än vad godkända revisorer gör. Detta överensstämmer med en annan studie som har visat att kortare erfarenhet leder till en lägre kvalitet på granskningen av de finansiella rapporterna. Även andra studier har visat att revisorer med en lägre kunskapsnivå oftare faller för påtryckningar från klientföretagen att lämna en ren revisionsberättelse.

4.7 Klientföretagens storlek

Antal undersökta revisionsberättelser

Andel going

concern utlåtanden

Andel going concern utlåtanden i procent Liten omsättning 84 19 22,6 % Medelstor omsättning 114 21 18,4 % Stor omsättning 45 8 17,8 % Totalt 243 48 19,8 %

Tabell 6. Klientföretagens storlek. Källa: Egen bearbetning.

Tabellen visar att 22,6 % av de konkursdrabbade aktiebolagen med en liten omsättning hade fått ett going concern utlåtande i den senaste årsredovisningen. Medelvärdet för samtliga konkursdrabbade aktiebolag som hade fått ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen var 19,8 %. Detta innebär att aktiebolag med en liten omsättning överstiger medelvärdet med 2,8 procentenheter. Normalfördelningen ger ett beräknat z-värde på -0,5645 vilket betyder att medelvärdet ej signifikant avviker från det totala medelvärdet vid ett fem procentigt konfidensintervall. 18,4 % av de konkursdrabbade aktiebolagen med en medelstor omsättning hade fått ett going concern utlåtande i den senaste årsredovisningen vilket understiger medelvärdet med 1,4 procentenheter. Normalfördelningen ger ett beräknat z-värde på -0,4046 vilket betyder att medelvärdet ej signifikant avviker från det totala medelvärdet vid ett fem procentigt konfidensintervall. 17,8 % av de konkursdrabbade aktiebolagen med en stor omsättning hade fått ett going concern utlåtande i den senaste årsredovisningen vilket understiger medelvärdet med 2 procentenheter. Normalfördelningen ger ett beräknat z-värde på -0,3724 vilket betyder att medelvärdet ej signifikant avviker från det totala medelvärdet vid

ett fem procentigt konfidensintervall. För att se om det fanns något signifikant samband mellan klientföretagens storlek och andelen going concern utlåtanden upprättades ett chi-två test med en konfidensgrad på 95 %. Detta gav ett observerat chi-två värde på 0,8208 vilket är mindre än det kritiska värdet som är 5,99 vid två frihetsgrader. Detta betyder att det ej heller finns något signifikant samband mellan klientföretagens storlek och andelen going concern utlåtanden trots att det finns procentuella skillnader mellan företagen.

En tidigare studie har visat att om revisorernas klientföretag är viktiga kunder med stor omsättning är det mindre troligt att klientföretagen ska få ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen än om klientföretagen hade varit av mindre betydelse för revisorerna. Även andra studier har påvisat att det vanligtvis är företag med en liten omsättning som får ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen. Vår studie uppvisar inget signifikant samband mellan klientföretagens storlek och andelen going concern utlåtanden. Men det finns en procentuell skillnad mellan aktiebolag med en liten omsättning och aktiebolag med en medelstor och stor omsättning som uppvisar att aktiebolag med en liten omsättning erhåller fler going concern utlåtanden än vad aktiebolag med en medelstor och stor omsättning får. Mellan aktiebolag med en medelstor och stor omsättning finns endast en marginell skillnad som uppvisar att aktiebolag med en stor omsättning har fått lägst andel going concern utlåtanden.

4.8 Hypotesernas resultat

Sammanfattningsvis har samtliga chi-två test uppvisat att det inte finns något signifikant samband mellan den beroende och de oberoende variablerna. Normalfördelningen uppvisar att det endast är i den geografiska indelningen som det finns en signifikant avvikelse från det totala medelvärdet. Det gäller för Norrlands medelvärde som signifikant avviker från medelvärdet för samtliga konkursdrabbade aktiebolag som hade fått ett going concern utlåtande i revisionsberättelsen. Det finns dock procentuella skillnader mellan samtliga variabler vilket vi har utgått från då vi accepterat eller förkastat våra hypoteser. Följande figur visar vilka hypoteser som accepterats samt vilken hypotes som förkastats.

Figur 4. Hypotesernas resultat. Källa: Egen bearbetning.

Hypotes 1 Mindre än hälften av de konkursdrabbade aktiebolagen har fått

ett going concern utlåtande i deras senaste årsredovisning. Accepteras Accepteras Förkastas Accepteras Accepteras Hypotes 2

Det finns geografiska skillnader mellan Norrland, Svealand och Götaland när

det gäller andelen going concern utlåtanden i de konkursdrabbade aktiebolagens senaste årsredovisning.

Hypotes 3

Stora revisionsbyråer lämnar going concern utlåtanden i konkursdrabbade

aktiebolags senaste årsredovisning i högre utsträckning än små

revisionsbyråer.

Hypotes 4

Auktoriserade revisorer lämnar going concern utlåtanden i konkursdrabbade aktiebolags senaste årsredovisning i

högre utsträckning än godkända revisorer.

Hypotes 5

Små konkursdrabbade aktiebolag har fått going concern utlåtanden i deras

senaste årsredovisning i högre utsträckning än medelstora och stora

Related documents