• No results found

Resultat om min frågeställning

In document Traditionell industri : ny teknik (Page 58-62)

5. Genomförande

7.1 Resultat om min frågeställning

Som svar på frågan om hur långt stål- och plåtindustrin har kommit när det gäller införandet av elektronisk affärskommunikation, kan sägas att de överlag har kommit till första steget i Ericsons modell. En del har dock kommit lite längre. En påfallande sak är att de flesta företag verkar hoppa över steg 2 i Ericsons modell, i fråga om försäljning och inköp, och gå direkt på steg 3. Detta kan vara värt att följa upp om några år.

De företag som undersökts befinner sig på olika nivåer i förädlingskedjan. Med detta menar jag att t.ex. Avesta Polarit tillverkar plåt som kan köpas av Grönlunds plåt, som i sin tur skulle kunna sälja sina produkter vidare till Rolls-Royce, som i stor utsträckning säljer sina produkter till slutanvändare. Ett problem jag då funnit är att det finns företag som är både första och sista steget i förädlingskedjan, såsom t.ex. Scana i Björneborg, som smälter järn och sedan kan tillverka produkter som går direkt till slutanvändaren. De kan också tillverka halvfabrikat till andra företag som fortsätter att förädla deras produkter. Med detta vill jag visa att stål- och plåtindustrin har en mer komplex struktur än man från början kanske tror. Företagen kan vara allt från första steget i förädlingskedjan till sista steget innan slutkonsumenten. Jag tycker att man skall komma ihåg detta när man pratar om elektronisk affärskommunikation. Ett företag som OLW som tillverkar potatischips kan ha lättare för att införa e- business, då deras kunder i stor utsträckning är matvaruaffärer. Detta påstående skall jag försöka belägga i kapitel 7.4, som behandlar e-business.

7.2 E-närvaro

En slutsats man kan dra vad gäller e-närvaro är att de företag som finns i dag verkar anse att de måste finnas någonstans på Internet. De kanske inte måste ha en hemsida, men de behöver åtminstone ha en e-postadress. Samtliga företag som undersöktes

hade e-post och flertalet hade också en hemsida. Jag skall nedan diskutera vidare om e-post respektive hemsida.

7.2.1 E-post

E-post är något som de flesta företag verkar anse att de behöver, åtminstone på tjänstemannanivå. Det är lätt att förstå att man med e-post kan bli mer effektiv, då man inte behöver sitta i telefon och söka personer som kan vara upptagna med annat. Skicka bara ett e-postmeddelande så vet du att mottagaren tar emot meddelandet och du slipper sitta och ringa fram till dess att mottagaren blir ledig. Jag tror själv att detta är en viktig anledning till att e-post införs i ett företag. Jag tror nog att det ser ut på samma sätt inom andra branscher också och inte är något som enbart stämmer in på stål- och plåtbranschen.

Huruvida alla anställda på ett företag skall ha tillgång till e-post är svårare att besvara. Structo som är med i rapporten har infört detta och är nöjda med det. Med e-post kan de verkstadsanställda och tjänstemännen kommunicera på ett sätt som annars kan vara svårt om de befinner sig på olika platser rent fysiskt.

Något som är viktigt att ta upp i fråga om e-post är den mänskliga kontakten. Det här är något som Anders Johansson på Avesta Polarit tog upp. Med e-post är det lätt att man förlorar den personliga kontakten med sina kunder och leverantörer och kanske också sina medarbetare. Det är enklare att bara skicka ett meddelande med e-post, än att sätta sig och ringa upp den man vill kontakta. Min egen uppfattning är att det som kund blir enklare att byta leverantör om man saknar den personliga kontakten. Jag tror att det trots allt behövs personliga kontakter för att en leverantör-kund relation skall bestå.

7.2.2 Hemsida

När det gäller hemsidor verkade det finnas lite skilda uppfattningar om hur betydelsefulla dessa är och i vilket syfte de används. I flera fall verkade det som att hemsida var något som högre befattningshavare hade bestämt att företaget skulle ha, utan att ha någon uttalad strategi för hur denna skall användas. En hemsida tror jag kan bli ett konkurrensmedel i framtiden. När ett nytt företag behöver leverantörer tror jag att hemsidan kan bli det som fäller avgörandet om det finns två eller flera leverantörer med likvärdiga produkter till likvärdiga priser. Då kan det bli så att det företag som har den bästa hemsidan blir den som får ordern.

Det här förutsätter dock, enligt min mening, att det inte förekommer några personliga möten. Jag tror nämligen att det i framtiden kan bli allt viktigare att ha duktiga försäljare. Den personliga kontakten kommer att bli allt viktigare vid beslut om inköp och försäljning, när all annan information går att få fram via datorn.

Däremot kan hemsidan fungera som ett skyltfönster för potentiella kunder, vilket kommer att diskuteras vidare i kapitel 7.3.

7.3 E-handel

E-handel är inte något som verkar stå högt på dagordningen hos de besökta företagen. Anledningarna till detta verkar i huvudsak vara två. Den ena är att företagen har, om man så vill, stamkunder. De är inte intresserade av att söka nya kunder, så länge de har sina stamkunder och har en bra beläggning på sina maskiner.

Den andra anledningen är att företagen i stor utsträckning tillverkar vad kunden vill ha. De har med andra ord inga standardprodukter.

Det är här som frågan om hemsida som skyltfönster, som jag antydde i kapitel 7.1.2, kommer in. Med en hemsida skulle företagen kunna presentera en del av de produkter som de producerar, kanske med bild. Tillsammans med detta skulle de kunna lägga in telefonnummer och e-postadress till en försäljare. På så sätt skulle hemsidan kunna fungera som ett skyltfönster till potentiella kunder. Detta finns ofta på företagens hemsidor, men man måste ofta leta efter dem, i de fall de finns. Ofta är det uppblandat med information om företaget, följt av en presentation av vad de producerar. Finns det en e-postadress är det ofta till något som kan kallas helpdesk.

Jag menar inte att kritisera företagen. Jag förstår att det är enklare för t.ex. en dataförsäljare att införa e-handel, då deras produkter i stor utsträckning är standardprodukter. Det är svårare för de undersökta företagen som mer eller mindre bara tillverkar mot kundens önskemål. Däremot skulle de kunna införa någon form av möjlighet att få kontakt med t.ex. en försäljare för potentiella kunder. Tillsammans med detta skulle de kunna ha en beskrivning av att de bara säljer till kunder för en viss summa per år, eller en viss mängd. Detta för att slippa en massa förfrågningar från kunder som vill lägga så små beställningar att företagen inte kan tillmötesgå dem.

Man skall också komma ihåg att de undersökta företagen enbart sysslar med B2B och som sådana vårdar de hellre de kunder de har, i stället för att söka nya kunder.

7.4 E-business

När det gäller e-business har det varit svårt att få någon bra uppfattning om vad företagen egentligen vill. Å ena sidan är de för e-business, å andra sidan är de osäkra på om det är värt de investeringar som krävs. I undersökningen finns två företag som har påbörjat arbetet med att införa delar av e-businesskonceptet. Fimek är det företag som har kommit längst här, men i deras fall är det kunder som SAAB och Volvo som har påskyndat denna process. Det andra företaget som har viss e-business är Avesta Polarit. Här har man inte kommit så långt ännu, men en utökning av e-business är på

gång, med t.ex. att en kund skall kunna lägga en order som går direkt in i företagets MPS-system. Structo verkar vara det företag som står näst på tur att ta steget in i e- business.

Här skulle det gå att införa mer av olika delar av e-businesskonceptet i fler företag. En sådan sak skulle kunna vara att företagens leverantörer är uppkopplade till deras lager och att leverantörerna levererar varor när lagret sjunker under en viss nivå. Detta skulle kunna sänka både lagerkostnader och kostnader för att beställa för företagen. Nu vet jag dock inte hur företagens lagerkostnader ser ut. De kanske redan är så kostnadseffektiva som det är möjligt.

Företagen kommer troligen aldrig att komma lika långt som t.ex. OLW har gjort. De är redan i dag uppkopplade till vissa butikers kassor. Här kan de då räkna ut hur mycket butiken har kvar av deras chips och kan se när det är dags att leverera mera. En bieffekt av detta har blivit att de kan se vilka dagar som det säljs mest chips och vilka sorters chips som säljer bäst. OLW har här fördelen med att ha standardprodukter, vilket undersökningens företag inte har. Fimek skulle här kunna ha en uppkoppling mot t.ex. Volvos lagersaldo och härigenom kunna planera sin produktion efter hur mycket Volvo producerar. På så sätt kan ett företag planera sin produktion för att få en jämnare beläggning. Dvs. att de kan se när ordern behöver levereras och slipper vänta på att få en order.

Det samtliga företag har gemensamt är dock att de använder datorer. Detta kom inte som någon överraskning för mig, men det gjorde det att jag fick ett spann i Ericsons modell som sträckte sig ända från början av e-närvaro, ända till början av e-business. Resultatet av undersökningen vill jag påstå är att alla företag har någon form av e- närvaro, oftast då i form av e-post. Hemsida är något som inte verkar vara så viktigt för dessa företag. Ytterligare en sak som inte är viktig för dessa företag är e-handel, vilket alltså beror på att de inte producerar standardiserade produkter. E-business verkar vara på frammarsch, även om det går långsamt. Man skall komma ihåg att flera av dessa företag är stora och ofta ingår i en koncern med produktionsställen även utanför Sveriges gränser. Sådana företag vill oftast ha koncerngemensamma lösningar. Även när det gäller datafrågor.

8 Diskussion

I det här kapitlet kommer jag att kort gå igenom erfarenheter jag fått från arbetet. Dessutom kommer jag att ta upp en del tankar jag haft under arbetets gång. Slutligen skall jag försöka ge uppslag till fortsatt arbete med denna rapport som antingen utgångspunkt, eller som referens.

In document Traditionell industri : ny teknik (Page 58-62)

Related documents