• No results found

Herrar/pojkar

Ungdoms-SM P18 Semifinaler:

Lugi HF - IF Kristianstad ...33-23 IFK Skövde - IK Sävehof ...19-18 7-8: Redbergslids IK - Tyresö Handboll ...21-18 5-6: Ystads IF HF - Hammarby IF HF ...23-25 3-4: IF Kristianstad - IK Sävehof ...17-24 Final:

Lugi HF- IFK Skövde HK ...(28-28) 36-33 Ungdoms-SM P16

Semifinaler:

Ystads IF HF Vit - Enköpings HF...28-27 IK Sävehof 1 - Åhus Handboll 1 ...23-24 7-8: Tyresö Handboll - Önnereds HK 1 ...32-20 5-6: Alingsås HK - H43 Lund HF ...28-24 3-4: Enköping HF - IK Sävehof 1 ...34-29 Final:

Ystads IF HF Vit - Åhus Handboll 1 ...16-19 Ungdoms-SM P14

Semifinaler:

IF Kristianstad 1 - IF Kristianstad 2 ...27-21 Tyresö Handboll - HK Aranäs ...11-21 7-8: IFK Malmö HF 1 - Eskilstuna Guif ...12-13 5-6: RP IF Linköping - Lödde Viking HK 1 ...20-21 3-4: IF Kristianstad 2 - Tyresö Handboll ...28-26 Final:

IF Kristianstad 1 - HK Aranäs ...19-13 SverigeCupen

Semifinaler:

Göteborg Vit - Skåne Röd ...19-17 Stockholm Gul - Skåne Gul ...12-14 7-8: Stockholm Röd - Halland ...22-19 5-6: Västergötland - Göteborg Blå ...20-19 3-4: Skåne Röd - Stockholm Gul ...24-7 Final:

Göteborg Vit - Skåne Gul ...21-12

UTBILDNING

Utbildningskommittén har under verksamhetsåret haft fyra protokollförda sammanträden plus ett telefonmöte. Arbetsutskottet har haft sex stycken möten via Skype.

I stort kan sägas att verksamheten under verksam-hetsåret har genomförts enligt planerna. Några saker vill vi framhålla.

2014 presenterade Riksidrottsförbundet sina nya Anvisningar för barn och ungdomsidrott. Bland annat står att ”alla ledare, som tränar barn och ungdomar, ska vara utbildade”. Utbildningskommittén har arbetat för att Svenska Handbollförbundet ska kräva utbildade tränare för barn och ungdomar och under våren 2018, vid konferensen för Specialdistrikstförbunden (SDF) i Sollentuna, fick vi bekräftat att SDF:en delar vår uppfattning. Man var enig om att ledare, som ansvarar för barns träning och matchning, ska vara ha gått minst Basutbildningen eller Tränarskolan (TS) 1.

Svenska Handbollförbundets utbildningsverksamhet ska vara i världsklass. En nyckelfaktor för att nå målet är en ökad kompetens hos våra instruktörer. I syfte att öka kompetensen har vi ämnesinriktat deras funktion och fördjupat deras ämneskunskaper. Från och med 2018 har vi följande instruktörskategorier.

- Baskursinstruktör

- TS1 teknik/taktik instruktör - TS2 teknik/taktik instruktör - TS2 ledarskapsinstruktör - TS2 målvaktträningsinstruktör

En av de större utmaningarna har varit att hitta former för att kunna bedriva delar av Baskursen och Tränarskolan på distans. I dagsläget är Tränarskolan 1 klar som distanskurs.

Under året har vi börjat filma alla teknik/taktikövningar i Tränarskolan för att komma runt problemet med instruktörernas svårigheter att skaffa övningstrupper.

När vi diskuterade utbildningskravet på barntränare tillsatte vi en arbetsgrupp med uppgift att revidera innehållet i SHF:s baskurs ”Framtidens handbollsspelare”. Direktivet från styrelsen var att göra Baskursen lättillgänglig. Från och med 1 jan 2018 är det den nya basutbildningen som gäller.

Utvecklingsverksamheten

SDF:s utbildningsansvariga är vår kontaktväg med SDF-verksamheten. För att få ett ännu bättre grepp om denna har vi, under de senaste två åren, bjudit in anställda SDF-konsulenter. Tillsammans har vi diskuterat och fått synpunkter på vad som bör förbättras inom SHF:s och SDF:s utbildningsverksamhet.

Under åren har Tränarskolan blivit en allt mer etablerad kursverksamhet bland våra föreningar.

Fortfarande finns en del synpunkter på att det är en lång och dyr utbildning. Vi försöker på alla sätt att minimera antalet fysiska träffar utan att sänka kvalitén. De gemensamma studietimmar som försvinner kompenseras genom ökat antal hemstudietimmar. Genomförda utvärderingar visar att deltagarna över lag är mycket nöjda med Tränarskolans genomförande i distrikten. För att få vara med i EHF:s utbildningsorganisation, Rinck Convention, måste vi följa deras krav på utbildningstimmar.

När det gäller fördelningen män – kvinnor bland Tränarskolans kursdeltagare - finns en del att fundera över. 2017 var det vid Baskursen 42 %, vid TS1-kursen 35 %, vid TS2-kursen 17 % och vid TS3-kursen 4

% kvinnor. Totalt under året utbildades 687 tränare varav 240 kvinnor = 35 % kvinnor. SHF:s mål är fördelningen ska minst vara 60 % män och 40 % kvinnor.

Ett uppdrag vi påbörjat under året är att under nästkommande verksamhetsår kunna presentera en utbildningsportal som kraftigt kommer att underlätta arbetet för våra instruktörer och andra som vill följa utvecklingen av vår kära handbollssport.

GYMNASIEVERKSAMHET

Gymnasiekommittén har under verksamhetsåret haft tre protokollförda möten samt ett telefonmöte.

Under verksamhetsåret har 36 NIU-gymnasier varit verksamma. Inför 2017 var det två gymnasier som inte kunde svara upp mot Svenska Handbollförbundets och Skolverkets kriterier varför de i samförstånd med oss fick lägga ned sin NIU-verksamhet.

I oktober genomförde vi vår sedvanliga NIU-lärarfortbildning under tre dagar på Bosön. In-nehållet var i huvudsak inriktat mot frågan ”Hur implementerar vi innehållet i Spelarutbildning 2.0” i

gymnasieverksamheten? Meningen är att innehållet i ska vara synkroniserat med innehållet i Tränarskolan och NIU-verksamheten.

En av kommittéledamöternas uppgifter är att med-verka i kommitténs uppdrag att besöka gymnasierna och träffa elever, lärare och verksamhetsledare (rek-torer). Det är mycket givande och uppskattade träffar för både skolan och kommittén. Vi ska vara medvetna om att kommunerna satsar både ekonomiska och personella resurser för att kunna genomföra NIU-verksamheten. På varje skola finns en eller två hel- eller deltidsanställda TS3-utbildade lärare. Dessutom ska det finnas tillgång till målvaktstränare och fystränare.

Eleverna ska ha möjlighet att vid behov få hjälp med rehabträning och kostråd. Vi är noga med att också följa elevernas skolresultat.

Under året bestämde Skolverket att ansvarig lärare, förutom att vara TS3-utbildad (SHF:s krav), också ska vara lärarbehörig. Detta kan få betydelse för NIU-verksamhetens utveckling mot större profes-sionalism. Genom våra skolbesök kan vi konstatera att verksamheten överlag håller hög klass. Inte minst kan vi se detta genom att se hur många av våra land-slagsspelare som gått på handbollsgymnasium. Vi ska också vara klara över att vi har en del problem med avhopp och belastningsskador. Under ett par års tid har vi varit delaktiga i ett mycket stort forskningspro-jekt beträffande axelskador och hur vi ska bedriva en förebyggande träning för att stärka axlarna.

Sammanfattningsvis kan sägas att Svenska Hand-bollförbundet ska vara mycket nöjt med samarbetet med samtliga kommuner som stöttar NIU-verksam-heten på ett fantastiskt positivt sätt.

Även bland gymnasielärarna ska, enligt RF, könsfördel-ningen minst vara 60-40. Tyvärr har vi inga exakta siffror över fördelningen, men en grov uppskattning visar att det är 10 % kvinnor och 90 % män. En stor anledning till detta är bland annat att vi inte har till-räckligt många TS3-utbildade kvinnor.

MEDICINSK VERKSAMHET

Medicinska kommittén har haft regelbundna telefon-möten under säsongen.

Inom kommittén pågår studier inom handboll i nära samarbete med lärosäten.

Under säsongen har ett projekt med matchläkare i nära anslutning till avbytarområdet pågått. Projektet utvärderas efter säsongens slut.

Medicinska kommittén har skickat ut nyhetsbrev till det handbollsmedicinska nätverket med uppmuntran att alla handbollsspelare skall ha genomfört webbut-bildningen Ren vinnare via Riksidrottsförbundet. Vi-dare att spelare aktuella för landslagsuttagning skall ha genomgått hjärtscreening enligt Riksidrottsförbundet.

Sedan tidigare finns råd om att handbollsspelare från 16 år bör ha genomgått hjärtscreening.

Den planerade handbollsmedicinska nätverksträffen, som skulle ha arrangerats i mars, fick ställas in på grund av för få anmälda deltagande.

IDROTTSLYFTET

Under verksamhetsåret 2017/18 har distriktsförbunden haft möjlighet att ansöka om medel för sådan verksamhet som i det dagliga inte riktigt hinns med och föreningarna har kunnat söka Idrottslyftsmedel för projekt som faller under följande kategorier:

Organisationsutveckling. Projekt med syfte att stärka föreningens organisation och värdegrundsarbete genom exempelvis policys eller deltagande i föreningsutvecklingsprojektet ”Grundstenen”.

Domarprojekt. Tillgång på distrikts- och regiondomare är knapp samtidigt som bland annat USM, sanktionerade ungdomstävlingar och det reguljära seriespelet för barn och ungdomar växer. Behovet är stort av att behålla fler föreningsdomare och att motivera dem att fortbilda sig till distrikts- och regiondomare.

Utbildningsbidrag. Basutbildning, TS1 och TS2. Stöd till utbildningar med SDF som anordnare.

Övriga projekt. Projektansökningar som legat i linje med RF:s och SHF:s intentioner med Idrottslyftet, ”att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten”. Liksom projekt med Svenska Handbollförbundets visions- och måldokument ”Vision 2017” som underlag för att se över och utveckla föreningarnas organisation och verksamhet.

På sportkontoret har medarbetarna förutom det fortlöpande jobbet med Idrottslyftet dessutom handhaft olika projekt som bland annat innefattat inriktningar mot integration för nyanlända. Projekten som har haft denna målgrupp har glädjande nog drivits av föreningar runt om i landet och i olika typer av miljöer, storlekar av städer.

HANDBOLLFESTIVAL

Syftet med Handbollfestivalen är att barn i olika för-eningar runt om i Sverige ska få en dag tillsammans, fylld med handbollsaktivitet, glädje och gemenskap.

Under säsongen 2017/2018 har 70 handbollfestivaler arrangerats.

Vid varje tillfälle har cirka 60 barn deltagit. För att varje barn ska få mycket speltid har lag delats in om 7-8 barn/lag. De flesta har deltagit med sin klubbtill-hörighet, men det har funnits undantag. I distriktet Dala-Gävleborg har barn med olika föreningstillhörig-het blandats i lagen och med facit i hand var det ett lyckat koncept. Festivalerna har genomförts på 2-3 minihandbollsplaner, beroende på vad hallen har haft för mått. Matchtider har varit mellan 10-15 minuter med 3-4 matcher/lag.

Det har varit viktigt att informera barnen om vad en Handbollfestival är så att de förstått att det både är trä-ning och matcher, inte bara matcher. Här har ledarna i föreningarna gjort ett bra jobb. Den utvärdering vi gjort visar att barnen tycker att det är roligare och lugnare med Handbollfestival än en dag med enbart matcher. Budskapet riktat till tränare och ledare om att det är en träningsaktivitet, inte en tävlingsform, har gått fram och det har gjort att Handbollfestivalen fått en kortare startsträcka.

Flertalet av de ledare som deltagit på Handbollfestiva-ler har sedan valt att gå vår basutbildning. En positiv sidoeffekt.

Ett uppskattat inslag är att samtliga deltagare fått pixiboken ”Alva spelar handboll” efter avslutad Handbollfestival. Det har även köpts in en skottduk per distrikt som kan användas under teknikövningarna.

Det har även provats handbollfestivalkoncept på skol-lovet i Linköping.

SPELARUTBILDNING/LÄGERVERK-SAMHET

Spelarutvecklingskommittén har haft två möten un-der verksamhetsåret samt ett möte tillsammans med Landslagskommittén och Gymnasiekommittén.

Riksläger för spelare födda 2000, 2001 och 2002 har genomförts. Hallands Handbollförbund har på ett förtjänst fullt sätt genomfört allt det praktiska kring Rikslägret. Tack även till medhjälpare runt Rikslägret och personal i Halmstad Arena. Förbundskaptenerna Niklas Harris, DU18/F00-01, Dennis Sandberg, PU18/P00-01, Patrik Svarvén, DU16/F02-03 och Tomas Axnér, HU16/P02-03, har tillsammans med sina instruktörer genomfört spelarutbildningen på ett mycket bra sätt.

Förbundskaptener och instruktörer har varit på plats under SverigeCupen, USM samt flera turneringar för att titta på spelare.

Framtagningen av det nya spelarutbildningsmaterialet

”Handbollens spelarutbildning” (arbetsnamn Spelar-utbildning 2.0) har slutförts.

Utbildningar med landets NIU-lärare genomfördes i oktober, utbildningar med distriktens ledare samt föreningsledare genomfördes i januari.

Verksamhetsstatistik 2017/18

Basinstruktörskurs, nyutbildning/fortbildning Bosön/Göteborg ... 25 19/6 Delegat-/domarinstruktörer Jönköping ... 27 26/1 Insruktörskurs ledarskapträningslära Stockholm ... 15 12/3 Distriktsinstruktörskurs - funktionärer/domare Hjo/Upplands-Väsby ... 62 46/16 Elitdomarkurs Jönköping ... 30 26/4 Förbundsdomarkurs Jönköping ... 34 33/1 Regiondomarkurs Umeå/Jönköping/Västerås ... 142 106/36 Elitfunktionärskurs Boden, Jönköping, Eskilstuna ... 104 51/53 Instruktörskurs - NIU lärare Bosön ... 68 60/8 Samverkansforum Stockholm ... 23 16/7 Utbildningsledarkonferens Stockholm ... 14 12/2 Midvinterträff - Elit-/förbundsdomare Jönköping ... 75 69/6 Målvaktstränarkurs Eskilstuna ... 11 10/1 Ordförandekonferens Stockholm ... 32 26/6 Temakonferens/Förbundsmöte Sollentuna ... 39 28/11 Riksläger 1 Halmstad ... 128 66/62 Riksläger 2 Halmstad ... 102 48/54 Riksläger 3 Halmstad ... 65 28/37 Riksläger 4 Halmstad ... 59 27/32 Spelarutbildning 2.0 Bosön ... 27 21/6 SDF-styrelsekonferens Sollentuna ... 93 57/36 Tränarskolan (TS3 del 1) Bosön ... 33 37/3 Tränarskolan (TS3 del 2) Bosön ... 38 27/2 Tävlingskonferens Linköping ... 26 19/7

Aktiviteter Plats Deltagare Män/

kvinnor

UTVECKLING Intäkter Kostnader Resultat Budget

Utbildning

Tränarutbildn. 419 439 -20 -50

Instruktörs.utbildn. 34 128 -94 -142

Central utb. service 0 226 -226 -240

Övrig utbildning 0 13 -13 -60

Utbildning totalt 453 806 -353 -492

Gymnasieverksamhet

Gymnasier, högskola,universitet 281 316 -35 -45

Gymnasiekommittén 0 83 -83 -40

Gymnasieverksamhet totalt 281 399 -118 -85

Medicinsk verksamhet

Konferenser,nätverk,möten 3 54 -51 -120

Medicinsk verksamhet totalt 3 54 -51 -120

Ungdom

Klasshandboll 0 28 -28 -10

Startpaket 0 3 -3 -20

Projektverksamhet 0 3 -3 -50

Kommittéarbete 0 12 -12 -20

Ungdom totalt 0 46 -46 -100

FÖRLAG 404 271 133 100

UTVECKLING TOTALT 1 141 1 576 -435 -697

Domarverksamheten

Svenska Handbollförbundets Domarkommitté (DK) jobbar primärt med verksamhet kopplad till

förbundsserierna, centrala ungdomstävlingar och utbildning av förbundsinstruktörer inom kompe-tensområdet. För arbetet med rekrytering, utbild-ning och stöd till distrikten har de regionansvariga

gjort ett gott arbete under säsongen.

Säsongen 2017/2018 har för domarverksamheten varit starkt präglad av uppföljningen kring de nya reglerna och tillämpningen av dessa. Stort fokus har lagts vid att skapa en jämn nivå i alla led.

UTBILDNINGSINSATSER OCH SAMVER-KANSAKTIVITETER

Förbundsinstruktörskurs, Malmö 19-20/4 2018 Vid kursen utbildas instruktörer som i sin tur har i uppgift att utbilda regiondomare och distrikts-instruktörer. Denna ordning skapar grund för en homogen utbildningsplattform som ska genomsyra utbildningen ned till distriktsnivå. Vid kursen del-tog fem domarinstruktörer och sex funktionärsin-struktörer. Även delar av DK deltog under kursen.

Fokus var diskussioner kring det gånga året samt framtagande av fokusområden för utbildningarna säsongen 2018/2019.

Elitdomarkurs, Jönköping 18-20/8 2017

Årlig återkommande fortbildning och uppstart för landets elitdomare som inför året bestod av fem-ton domarpar. Kursen hölls över två och en halv dag innehållande bland annat fysiska och teoretiska tester samt utvecklingssamtal. Kursen präglades av tema kring kommunikation och dialog. Sedan rent bedömningstekniska fokusområden såsom arbetet kring m6, osportsligt uppträdande och formella kast. Gästföreläsare till årets kurs var fotbollsdo-maren Jonas Eriksson som på ett uppskattat sätt berättade om sin karriär. Per-Olov Ström informe-rade om arbetet med den nya spelarutbildningen och föreläste kring hur man arbetar med utveckling på olika vis.

Förbundsdomarkurs, Jönköping 19-20/8 2017 Parallellt med elitdomarkursen hölls, delvis gemen-samt, kurs för landets förbundsdomarpar, 17 do-marpar, varav tre nya par. I övrigt liknande upplägg som för elitdomarkursen.

Delegat- och matchinstruktörskurs, Jönköping 19-20/8 2017.

Utbildning för delegater och matchinstruktörer, delvis genomförd tillsammans med elitdomarna samlade i år 20 deltagare. Utöver de gemensamma

delarna fortsattes arbetet med att få till en samsyn mellan bedömningarna av domarna.

Midvinterträff, Jönköping 6/1 2018

Uppföljning av första halvan av spelåret samt tester såväl fysiskt och teoretiskt. Precis som förgående år hölls denna centralt och samlade alla elit- och för-bundsdomare samt delegater. Fokus för kursen låg fortsatt på årets arbetsområden.

Slutspelsdomarträff, Jönköping 17/3 2018 Förberedelser inför stundande slutspel tillsammans med de nominerade domarna.

Utbildningsaktiviteter för unga domartalanger SverigeCupen - Samling för landets mest lovande distriktsdomarpar, 15 domarpar, jämnt fördelat mellan killar och tjejer. Särskilt glädjande var att kunna konstatera att vi har flera mycket lovande kvinnliga domarpar inför framtiden.

Norden Cup - Uppföljning med en del av de do-marpar som medverkat i SverigeCupen, samt unga lovande domare från de olika regionsgrupperna.

USM Finalspelet - Utbildning och examination för landets bästa region- och förbundsdomare samt utvalda elitdomare. Även de två finalparen från SverigeCupen deltog, totalt 20 domarpar. Samt-liga matcher genomfördes med delegat som hade genomgång med domarna direkt efter match. Alla matcherna videofilmades och ligger till grund för framtida utbildningsmaterial.

Gymnasie-SM – Ytterligare ett tillfälle där vi med hjälp av ungdomsansvarig och instruktörer bjuder in och följer upp unga lovande domare i distrikten.

Interna möten

Under året har DK haft 13 möten för planering, styrning och uppföljning av verksamheten. Fem fy-siska möten och åtta telefonmöten.

Nordisk samverkan

Domarverksamheten har en regelbunden kontakt med de nordiska grannländerna för erfarenhetsut-byte av olika slag. Under året stod Norge värd för det årliga mötet för domarcheferna i de nordiska länderna vilket hölls den 2-4 mars 2018. Deltog på mötet för Sveriges räkning gjorde Henrik Mäkinen och Mikael Claesson. Under mötet dryftades ge-mensamma utmaningar kring att få unga domare att fortsätta sina karriärer. De nya reglerna som in-fördes 2016 var också ett större ämne vid träffen.

DOMARE Intäkter Kostnader Resultat Budget

Projektverksamhet 12 101 -89 -160

Internationella domare 0 167 -167 -40

Delegater, förbundsinstrukt.,reg.domare 444 688 -244 -102

Elit- och förbundsdomarutbildning 121 340 -219 -195

Utbildningsportal 0 125 -125 -125

Domarkommittén 0 76 -76 -120

DOMARE TOTALT 577 1 497 -920 -742

De nordiska länderna var överens om att en förenk-ling av vissa regler behövs. Man diskuterade även de gångna mästerskapen och vilka utvecklingsområden man sett i samband med dessa.

INTERNATIONELL REPRESENTATION DOMARE, DELEGATER SAMT

IHF-LEKTORER

Internationella domare under året:

IHF/EHF

Mirza Kurtagic/Mattias Wetterwik Maria Bennani/Safia Bennani EHFAndrej Smailagic/Sandro Smailagic

EHF Beach

Johan Gomér/Martin Gomér

YOUNG REFEREE PROGRAMME (YRP) Michaela Blomgren/Anna Palmqvist

Joel Olovsson/Oliver Quist Danni Petersen/Elias Petersen Alice Watson/Line Welin

Kurtagic/Wetterwik dömde U21 VM (herrar) i Al-geriet under sommaren 2017, där tilldelades paret en match om tredje pris. Under december 2017 dömde paret under VM (damer) i Tyskland där man tilldelades en semifinal. En stor framgång i parets första A-mästerskap.

Bennani/Bennani fick under sommaren 2017, ef-ter genomgången IHF-kurs i Bulgarien, status som

IHF-domare. Paret dömde också U19 EM (damer) i Slovenien. I augusti 2018 är paret nominerade till U18 VM (damer) som spelas i Polen.

Smailagic/Smailagic dömde U17 EM (damer) i Slo-vakien under augusti 2017. Paret är nominerade till U20 EM (herrar) som spelas i Makedonien i juli.

Gomér/Gomér dömde Beach-EM (damer och her-rar) i Kroatien under juni 2017 där paret var aktiva i både junior- och seniorturneringen. Paret är inför hösten 2018 nominerade till ytterligare internatio-nella mästerskap och turneringar.

YRP-paren har representerat internationellt genom uppdrag i universitets-EM (Blomgren/Palmqvist) och European Open (Olovsson/Quist) under som-maren 2017. Under våren har Watson/Welin delta-git i Prag Cup och till European Open i början av juli har Petersen/Petersen nominerats.

IHF- och EHF-delegater under verksamhetsåret:

Mikael Thelander (Ystad), Peter Olsson (Helsing-borg), Lars Berndtsson (Västra Frölunda), Mo-nika Hagen (Västra Frölunda), Richard Johansson (Stockholm) och Henrik Mäkinen (Falköping). Sve-riges delegater har, precis som under föregående år, fortsatt få många internationella uppdrag vilket visar på stort förtroende från de internationella för-bunden.

Vad gäller delegaterna kan särskilt nämnas att Mo-nika Hagen var delegat vid VM (damer) i Tyskland och Peter Olsson vid EM (herrar) i Kroatien. Moni-ka Hagen har under året blivit invald i IHF:s domar-kommitté (PRC) och har löpande haft flera uppdrag världen runt.

Kommunikation

MARKNAD Intäkter Kostnader Resultat Budget

Kommersiella avtal 12 775 1 411 11 364 8 340

Mediaservice 0 247 -247 -250

Reklam/PR 0 46 -46 -100

MARKNAD TOTALT 12 775 1 704 11 071 7 990

SDF

SDF-bidrag 0 1 175 -1 175 -1 175

SDF TOTALT 0 1 175 -1 175 -1 175

Svenskhandboll.se har de senaste åren förändrats.

De tre organisationerna Svenska Handbollförbundet (SHF), Svenska Handbollslandslaget AB (SHLAB) och Svensk Elithandboll (SEH) som för några år se-dan gick samman under svenskhandboll.se har delat upp sig och ligger nu på fyra separata sajter: svensk-handboll.se (SHF), handbollslandslaget.se (SHLAB), handbollsligan.se och she.se (SEH). Svenskhandboll.

se kan fortfarande ses som en startsida för de tre or-ganisationerna, men de fyra olika sajterna drivs delvis på olika plattformar och har också egna url:er.

Antalet unika besökare på svenskhandboll.se har un-der säsongen 2017/2018 minskat med 11,09 % jäm-fört med säsongen 2016/2017.

1 maj 2017 – 30 april 2018: 1 377 102 1 maj 2016 – 30 april 2017: 1 548 855

Källa: google analytics.

IdrottOnline med episerver i botten är den plattform svenskhandboll.se ligger på. Riksidrottsförbundet (RF) gav oss, vid lanseringen för några år sedan, valet att ligga i deras standardlösning eller att arbeta till-sammans med en utvecklare för att drifta en anpassad sajt i IdrottOnline-miljö. SHF valde då att lägga sig i en anpassad sajt. Plattformen uppdateras ständigt och nu, några år senare, är IdrottOnline i kapp med den nivå SHF önskar ha. Därför påbörjades arbetet med att gå över till RF:s standardlösning på Idrott-Online under året. Under året fick vi dock veta att en ännu nyare variant av IdrottOnline skulle sjösät-tas varför vårt arbete med att flytta svenskhandboll.

se tillfälligt lagts på is tills vi är redo att gå över i den allra senaste uppdateringen.

Svensk handbolls närvaro i sociala medier fortsät-ter att stadigt öka på samtliga plattformar. Organi-sationerna SHF, SHLAB och SEH driver ett flertal kanaler.

Facebook finns Svensk Handboll (med fler än 18 000 följare), Handbollslandslaget (med fler än 40 000 följare), Handbollsligan (med nästan 3 000 följare) och SHE (med drygt 1 600 följare).

Twitter finns Svensk Handboll (med nästan 8 500 följare), Handbollslandslaget (med drygt 5 000 föl-jare), Handbollsligan (med nästan 4 000 följare) och SHE (med drygt 4 200 följare).

Instagram finns handbollslandslaget (med över 46 000 följare), usmhandboll (med 3 400 följare), sverigecupenhandboll (med knappt 1 000 följare), uhandbollslandslagen (med nästan 3 500 följare), svenskbeachhandboll (med drygt 700 följare), hand-bollsligan (med drygt 2 700 följare) och shehandboll

Instagram finns handbollslandslaget (med över 46 000 följare), usmhandboll (med 3 400 följare), sverigecupenhandboll (med knappt 1 000 följare), uhandbollslandslagen (med nästan 3 500 följare), svenskbeachhandboll (med drygt 700 följare), hand-bollsligan (med drygt 2 700 följare) och shehandboll

Related documents