• No results found

7 Resultat och slutsatser

In document Gestaltning av offer och förövare (Page 30-37)

Syftet med studien är att undersöka genuskonstruktioner i nyhetsartiklar om brott. Frågor som ställts är hur kvinnor respektive män omnämns i Dagens Nyheter och

Svenska Dagbladet, och om det finns skillnader i tidningarnas genuskonstruktioner.

Majoriteten av artiklar i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet beskriver kön och därmed kan slutsatsen dras om att kön är centralt i brottssammanhang. Män och kvinnor framställs i jämförelse med varandra men på olika sätt i de båda tidningarna. Detta är jämförbart med Ljungberg och Linds (2005) resultat, där kvinnor ofta blev osynliga och då framställningen skiljde sig mellan könen. Resultatet visar att kön är en central kategori i brottsammanhang: båda tidningarna har en övervägande majoritet av artiklar som beskriver kön på olika sätt, och på så sätt är läsaren aldrig omedveten om vilket kön de inblandade har (jfr Ljungberg & Lind 2005). Exempel på hur kön tydliggörs i tidningarna är ”13-årig pojke död efter slagsmål på asylboende”, ”[d]et uppmärksammade mordet på en 23-årig småbarnsmamma” och ”[ö]vergreppen började när flickan var i 10-årsåldern”.

I båda tidningarna är kvinnor underrepresenterade. Skillnader finns i omnämnandet av kvinnor då ”flicka” och relationsbaserade titlar såsom ”mamma” i

Svenska Dagbladet är vanligare än ”kvinna”. Denna genuskonstruktion är på en lexikal

nivå där kvinnor omnämns som ”mamma” snarare än i egenskap av ålder eller namn, och för män är det mer betydelsefullt med ålder eller namn än relationsbaserade titlar. Kön synliggörs på olika sätt, där kvinnor får en mer framträdande roll som familjemedlem, medan män framträder genom personliga attribut såsom deras ålder. Att kvinnor beskrivs utifrån sitt privatliv och sin familjeposition framkommer även i Byrmans och Siivonens undersökningar (jfr West & Zimmerman 1987:126f; Byrman 2014; Siivonen 2007). Detta kan vara en del av ”doing gender” genom gestaltning då denna språkhandling återspeglar sändarens syn på genus (jfr Edlund et al. 2007). Män faller även för stereotypt könsmönster och normaliseringen av detta är makt (jfr Foucault 1984; Engström 2008).

Könsgestaltningen är olika i porträttering av namn: mansnamn förekommer oftare än kvinnonamn om än att det finns en mer jämlik balans i Svenska Dagbladet. Använd-ning av enbart förnamn förekommer inte i någon av tidAnvänd-ningarna. Milles rekommenderar att arbeta konsekvent för att motarbeta maktstrukturer (2008:19,68), men representa-tionen av efternamn är till männens majoritet i båda tidningarna. Färre kvinnor omnämns jämfört med män, ett mönster som även bekräftas av tidigare studier, där män

oftare än kvinnor refereras till enbart efternamn (jfr Jarlbro 2006:63f). Just i mitt material omnämns inte förnamn, eftersom det inte är ovanligt i medier att män presen-teras med efternamn och kvinnor med förnamn (jfr Milles 2008:19; Jarlbro 2006:63f; Deutchman 1999). Det kan bero på avgränsningen av brottsrelaterade nyhetsartiklar, där namn i regel vanligtvis inte offentliggörs.

Genuskonstruktioner och intersektionalitet finns även i yrkestitel och epitet. Yrkestitel används olika i de två tidningarna, där det finns en tendens till användning av det i relation till brott i Dagens Nyheter. Kvinnor är en kategori som är underrepresente-rade i såväl yrkestitel och epitet, vilket Ljungberg och Linds studie (2005) och Siivonens undersökning (2007) också visar. Att mäns yrke blir mer påtagligt än kvinnors yrke kan bidra till att skapa en genusslentrian och reproducering av genusnormen. Epitet i texter om brott är få i tidningarna men även här dominerar männen arenan. Män tillskrivs epitet såsom ”sexdömd” medan kvinnor tillskrivs ”åtalade”. Detta är en förstärkning som sker av mäns epitet och en gestaltning som kan bidra till en reproducering av könsstereotyper, där män beskrivs mer negativt jämfört med kvinnor (Strömbäck 2004; Engström 2008). Detta är jämförbart med Levinsen och Wien (2011) studie där unga pojkar blev beskrivna mer negativt än flickor i danska medier.

Ålder är en central gestaltning i nyhetsartiklar, vilket även Andersson och Lund-ströms resultat pekar på (2007). Mäns ålder gestaltas oftare än kvinnors och upprepas, medan kvinnors ålder aldrig upprepas. Varje kvinnlig förövare och offer beskrivs utifrån sin ålder. Mäns ålder upprepas och är överrepresenterade, vilket ligger i linje med Ljungberg och Linds resultat (2005), men mitt resultat visar även på att kvinnors ålder är central information i brottsgestaltning, där ålder alltid framkommer om en kvinna är offer eller förövare.

Adjektiv används få gånger i det undersökta materialet. Knappt hälften av de framförställda adjektiven beskriver ålder, medan de resterande, förutom en som beskriver en advokat knuten till ett fall, beskriver förövare eller offer, där alla är män. Detta är en intressant iakttagelse som visar att män beskrivs oftare utifrån adjektiv än kvinnor. Böjningarna -a och -e för adjektiv förekommer i båda tidningarna men få gånger. Detta resultat stämmer överens med resultatet att adjektiv används fler gånger för män än för kvinnor, men samtidigt ser att den feminina böjningen -a används för män vid ett antal tillfällen. Dessa böjningar kan vara stavfel men de kan även vara en medveten språkanpassning (Språkriktighetsboken 2005:90ff).

Sammanfattningsvis får män betydligt större utrymme än kvinnor i alla delar som har undersökts. Detta kan dock bero på att män förekommer oftare i förövar- eller offer-position, såväl i materialet som i brottsstatistiken (Brå 2004), vilket kan bidra till att män får mer utrymme i medier. Det finns en viss variation mellan de båda tidningarna, exempelvis skillnad mellan mängden manliga porträtt, men även genom användandet av egennamn och yrkesbenämning. Likheterna mellan tidningarna är mer påtagliga än skillnaderna. Resultatet visar på att de båda tidningarna följer liknande mönster där kvinnor underrepresenteras och män får mer utrymme, mäns ålder upprepas, medan kvinnors ålder endast nämns en gång och alltid i relation till offer- eller förövarposition, samt titlar som beskriver män i förövarposition tenderar att vara förstärkta jämfört med titlar som används för kvinnor. Detta stämmer även överens med tidigare forskning gjord om genuskonstruktioner i medier.

Språket som används i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet är enligt resultaten min studie inte ens föregivet neutralt. Jag ser hur beskrivningar av män och kvinnor skiljer sig ifrån varandra, och hur män är överrepresenterade. Detta kan bero på ett mekaniskt skrivande, det som Ljungberg och Lind (2005) menar är ett oreflekterat skrivande där genusnormer kan frodas. Genusslentrianen reproduceras genom gestalt-ningen och utövar makt för hur läsaren ska uppfatta nyheterna (Foucault 1984), detta till såväl det bättre som det sämre. Jag instämmer med Ljungberg och Lind (2005) som menar att det finns behov av språkliga riktlinjer inom svensk journalistik för att öka den språkliga medvetenheten och skapa ett mer könsneutralt språk i medier.

Referenser

Tryckta källor

Andersson, Gunvor & Lundström, Tommy (2007). “Teenagers as Victims in the Press” I: Children & Society, Vol. 21, ss. 175–188.

Bryman, Alan (2011). Samhällsvetenskapliga metoder. 2., [rev.] uppl. Malmö: Liber. Burr, Vivien (2003) Social constructionism. 2.ed. London: Routledge.

Byrman, Gunilla (1998). Tidningsnotisen i förändring: 1746-1997. Lund: Univ., Institutionen för nordiska språk.

Byrman, Gunilla (2004). “Manligt och kvinnligt på familjesidan”. [Elektronisk resurs]. Humanetten. 2004 (Nr 15). Tillgänglig på Internet:

http://lnu.se/institutioner/institutionen-for-sprak-och-litteratur/publikationer/humanetten.

Cupples, Julie & Harrison, Jane (2001). Disruptive voices and boundaries of

respectability in Christchurch, New Zealand. Gender, place and culture

(Print). 8(2001):2, s. 189–204.

Deutchman, Iva E. (2004). When feminists don’t fit: the case of Pauline

Hanson. International feminist journal of politics. 6(2004):1, s. 29–52. Edlund, Ann-Catrine, Erson, Eva & Milles, Karin (2007). Språk och kön. Stockholm:

Norstedts akademiska förlag.

Ekecrantz, Jan & Olsson, Tom (1994). Det redigerade samhället: om journalistikens,

beskrivningsmaktens och det informerade förnuftets historia. Stockholm:

Carlsson.

Engström, Kerstin (2008). Genus & genrer: forskningsanknutna genusdiskurser i

dagspress. Diss. Umeå: Umeå universitet, 2008.

Fairhurst, Gail Theus & Sarr, Robert A. (1996). The art of framing: managing the

language of leadership. San Francisco: Jossey-Bass Publishers.

Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning (2002).

Stockholm: Vetenskapsrådet.

Foucault, Michel (1982). The archaeology of knowledge and the discourse on language. New York: Pantheon Books.

Foucault, Michel (1984). The Foucault reader. New York: Pantheon Books. Hellspong, Lennart (2001). Metoder för brukstextanalys. Lund: Studentlitteratur. Hellspong, Lennart & Ledin, Per (2013). Vägar genom texten: handbok i

brukstextanalys. Lund: Studentlitteratur.

Hirdman, Yvonne (1988). "Genussystemet - reflexioner kring kvinnors sociala underordning". I: Kvinnovetenskaplig tidskrift nr 3. S. 49-63. Jarlbro, Gunilla (2006). Medier, genus och makt. Lund: Studentlitteratur. Josefsson, Gunlög (2001). Svensk universitetsgrammatik för nybörjare. Lund:

Studentlitteratur.

Levinsen, Klaus & Wien, Charlotte (2011). “Changing media representations of youth in the news – a content analysis of Danish newspapers 1953-2003.” I:

Journal of Youth Studies, Vol. 14, nr. 7, ss. 837–851.

Ljungberg, Malin & Lind, Martin (2005). Gruvarbetare, giriga direktörer, 33-åringar

och kvinnor, kvinnor, kvinnor: En undersökning om olika språkliga mekanismer i tidningstext som reproducerar genus. Huddinge:

Institutionen för svenska, retorik och journalistik.

Milles, Karin (2008). Jämställt språk: en handbok i att skriva och tala jämställt. 1. uppl. Stockholm: Norstedts akademiska förlag.

Siivonen, Jonita (2007). Personporträttet som tidningsgenre: en närläsningsstudie med

fokus på innehållsliga teman, berättarkonventioner och kön. Svenska

social- och kommunalhögskolan: Helsingfors universitet.

Språkriktighetsboken (2005). 1. uppl. Stockholm: Norstedts akademiska förlag

Strömbäck, Jesper (2004). Den medialiserade demokratin: om journalistikens ideal,

verklighet och makt. 1. uppl. Stockholm: SNS förl.

Weimann, Gabriel & Fishman, Gideon (1988). ”Attribution of Responsibility: Sex-based Bias in Press Reports on Crime.”, European Journal of

Communication, vol 3, no 4: 415–430.

West, Candace & Zimmerman, Don H. (1987). Doing gender. Gender & society. 1(1987):2, s. 125–151.

Winther Jørgensen, Marianne & Phillips, Louise (2000). Diskursanalys som teori och

metod. Lund: Studentlitteratur.

Otryckta källor

Brå (2014). Brott och statistik. [www] Hämtat 2015-03-16 från

http://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/vald-och-misshandel.htmlDagens

Nyheter (u.å). Om oss. [www] Hämtat 2014-11-26 från

http://info.dn.se/info/om-oss/.

Nationalencyklopedin (u.å.). Offer. [www] Hämtat 2014-11-26 från

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/offer-(2). Nationalencyklopedin (u.å.). Förövare. [www] Hämtat 2014-11-26 från

http://www.ne.se/uppslagsverk/ordbok/svensk/f%C3%B6r%C3%B6vare. Nationalencyklopedin (u.å.). Våldsbrott. [www] Hämtat 2014-11-26 från

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng /v%C3%A5ldsbrott#.

Svenska Dagbladet (2014). Välkommen till SvD – du också. [www] Hämtat 2014-11-26

från https://kundservice.svd.se/omsvd/.

Polisen (u.å.). Våldsbrott. [www] Hämtat 2015-02-27 från https://polisen.se/Lagar-och- regler/Om-olika-brott/Valdsbrott/.

Polisen (2013). Idrottsrelaterade brott - Lagar och fakta. [www] Hämtat 2015-02-27 från

https://polisen.se/Lagar-och-regler/Om-olika-brott/Valdsbrott/Idrottsrelaterad-brottslighet/.

Polisen (2014). Misshandel - Lagar och fakta. [www] Hämtat 2015-02-27 från

https://polisen.se/Lagar-och-regler/Om-olika-brott/Valdsbrott/Misshandel/.

Polisen (2014). Dödligt våld - Lagar och fakta. [www] Hämtat 2015-02-27 från

https://polisen.se/Lagar-och-regler/Om-olika-brott/Valdsbrott/Dodligt-vald/.

Tidningsartiklar

Misshandel efter bus (2013). Dagens Nyheter, 21 november. Man sköts i båda benen (2013). Dagens Nyheter, 21 november. Många tvingas till samlag (2013). Dagens Nyheter, 22 november. Polismördare kvar på livstid (2013). Dagens Nyheter, 22 november. 5 bankrån (2013). Dagens Nyheter, 22 november.

Kvinna torterade ”morfar” - åtalas (2013). Dagens Nyheter, 23 november. Rånförsök mot växlingskontor (2013). Dagens Nyheter, 24 november. Man bands och rånades i hemmet (2013). Dagens Nyheter, 25 november.

Dubbelmördare erkänner (2013). Dagens Nyheter, 26 november. Misshandlade dotter (2013). Dagens Nyheter, 26 november. Häktad för mordförsök (2013). Dagens Nyheter, 26 november.

Skadad pojke utan vård - mor åtalas (2013). Dagens Nyheter, 27 november. Tio gripna i gängkonflikt (2013). Dagens Nyheter, 27 november.

Rån blev dyr historia (2013). Dagens Nyheter, 28 november.

Stampade motståndare i ansiktet (2013). Dagens Nyheter, 28 november. Åtalas för grov våldtäkt mot barn (2013). Dagens Nyheter, 29 november. Tio häktas för misshandel (2013). Dagens Nyheter, 30 november.

Fyra år för grov våldtäkt (2013). Dagens Nyheter, 30 november.

Sexbrottsling godkändes för adoption (2013). Dagens Nyheter, 30 november. Chatt avslöjade barnvåldtäkt (2013). Dagens Nyheter, 30 november.

Näthat efter biskopsval (2013). Dagens Nyheter, 1 december. Värdetransport rånad (2013). Dagens Nyheter, 1 december.

Vård av traumatiserade flyktingbarn kritiseras (2013). Dagens Nyheter, 1 december. Man bet huvudet av mus - får djurförbud (2013). Dagens Nyheter, 1 december. Få spår från skottlossning (2013). Dagens Nyheter, 2 december.

Våldtäkt på krogtoalett (2013). Dagens Nyheter, 2 december.

Fosterpappa döms för våldtäkt (2013). Dagens Nyheter, 3 december. Åtalas för dödshot mot landshövding (2013). Dagens Nyheter, 4 december. Vikarie åtalas för sexofredande (2013). Dagens Nyheter, 8 december. Bomdådet i Stockholm utreds än (2013). Dagens Nyheter, 11 december. Mobbad får 95 000 kr (2013). Dagens Nyheter, 12 december.

Sexdömds adoption granskas inte (2013). Dagens Nyheter, 12 december. Rektorn hotad efter tomteförbud (2013). Dagens Nyheter, 12 december.

Nu vill fler län hjälpa de kriminella att hoppa av (2013). Dagens Nyheter, 14 december. Man skjuten i centrala Örebro (2013). Dagens Nyheter, 15 december.

Politiker anmäler tingsrätter till JO (2013). Dagens Nyheter, 15 december. Fem misstänkta efter Bollnäsmord (2013). Dagens Nyheter, 16 december. Våldsamma nazister på frammarsch (2013). Dagens Nyheter, 17 december. 21-åring får 14 års fängelse (2013). Dagens Nyheter, 18 december.

Kvinna skickade nödrop (2013). Dagens Nyheter, 18 december. Sexanmälan kan gå till HD (2013). Dagens Nyheter, 18 december.

Ingen förklaring till dödsskott (2013). Svenska Dagbladet, 21 november. Man hittad skottskadad i Göteborg (2013). Svenska Dagbladet, 21 november. Fyra personer åtalas för rånmord i Solna (2013). Svenska Dagbladet, 22 november. Två rånade bank på Värmdö (2013). Svenska Dagbladet, 22 november.

Man anhållen för 17 år gammalt mord (2013). Svenska Dagbladet, 23 november. Polisinsats mot hotfulla skolbarn (2013). Svenska Dagbladet, 24 november. Man häktad för 17 år gammalt mord (2013). Svenska Dagbladet, 25 november. Knivskars i halsen efter ordväxling (2013). Svenska Dagbladet, 25 november. 33-åringen erkänner mord (2013). Svenska Dagbladet, 26 november.

Dykare söks kring mordfall (2013). Svenska Dagbladet, 27 november. Sexbrottsling skulle få adoptera (2013). Svenska Dagbladet, 30 november.

13-årig pojke död efter slagsmål på asylboende (2013). Svenska Dagbladet, 1 december. Fosterhemspappa fälld för våldtäkt (2013). Svenska Dagbladet, 3 december.

Tonårstjej åtalas för dödshot (2013). Svenska Dagbladet, 5 december. Gripen för mord i Alby (2013). Svenska Dagbladet, 8 december.

Man i Dalarna anhållen för mord (2013). Svenska Dagbladet, 8 december. Unga offer chockades vid pistolrån (2013). Svenska Dagbladet, 9 december.

Restaurangbrand (2013). Svenska Dagbladet, 12 december.

Sju års fängelse för mordförsök med köttyxa (2013). Svenska Dagbladet, 14 december. Politiker JO-anmäler tingsrätter (2013). Svenska Dagbladet, 15 december.

Gängmedlem sköts ner mitt i julhandeln (2013). Svenska Dagbladet, 15 december. Fem anhållna efter mord (2013). Svenska Dagbladet, 16 december.

14 års fängelse (2013). Svenska Dagbladet, 18 december.

Attentat mot granskad sverigedemokrat (2013). Svenska Dagbladet, 19 december. Slagen flicka fick inte hjälp (2013). Svenska Dagbladet, 19 december.

Tre häktade efter Kärrtorpsattacken (2013). Svenska Dagbladet, 19 december. Tingsrätt åkte till Grästorp (2013). Svenska Dagbladet, 19 december.

Bilagor

In document Gestaltning av offer och förövare (Page 30-37)

Related documents