• No results found

7.   Diskussion 35

7.1   Resultatdiskussion 35

Denna studies syfte är att undersöka hur pedagoger uppfattar arbetet med fysisk aktivitet inomhus på förskolan. I vår studie har vi utgått från frågeställningarna: Hur uppfattar pedagogen att hen påverkar barns fysiska aktivitet inomhus? Hur uppfattar pedagogen att fysisk aktivitet används inomhus? Hur uppfattar pedagogen att förskolans inomhusmiljö påverkar arbetssättet med fysisk aktivitet inomhus? Generellt uttrycker alla de intervjuade pedagogerna att det är viktigt att barn får vara fysiskt aktiva, vilket även en stor del av den forskning som vi har stött på under studiens gång har visat och alla dess olika positiva effekter som kommer ur det, även för barnens vuxna framtid. I vårt resultat, som utgår från studiens frågeställningar och underliggande kategorier utifrån pedagogernas olika uppfattningar, framkommer att pedagoger uppfattar att de arbetar med barns fysiska aktivitet på olika sätt. Ett av studiens syfte var att undersöka om förskolornas pedagogiska inriktningar påverkar deras uppfattningar om arbetet med barns fysiska aktivitet inomhus, vilket resultatet visar att det gör. Det visade sig att pedagogerna uppfattade att den pedagogiska inriktningen antingen främjade eller hämmade hur de planerade för fysisk aktivitet, vart det var lämpligast att barn var fysiskt aktiva samt hur de själva skulle förhålla sig till detta.

Vi finner både likheter och olikheter bland pedagogernas uppfattningar. En likhet är att pedagogerna uppfattar att de själva påverkar arbetet med barns rörelse. Det som skiljer sig mellan uppfattningarna är på vilket sätt de menar att de påverkar barnen. De olika uppfattningarna kring detta var att de påverkade utifrån att de intar olika förhållningssätt, inspirerar eller begränsar barn. Detta visade sig bero på olika faktorer, exempelvis att förhållningssättet kan variera beroende på yttre faktorer som att det är hög personalfrånvaro, eller att förhållningssättet styrs av förskolans pedagogik och dess regler och värderingar. Genom att delta i barns rörelseaktiviteter uppfattar några av pedagogerna att de kan inspirera barn till att röra på sig och finna glädje i det. Andra pedagoger hävdar att de kan vara begränsande och stoppa barns fysiska aktivitet inomhus på grund av skaderisk, förskolans regler och normer om att fysisk aktivitet sker utomhus samt saknad av kunskap om fysisk aktivitet.

Pedagogernas uppfattningar gällande hur de själva påverkar arbetet med barns fysiska aktivitet belyser att pedagoger på förskolan måste få tillgång till kompetensutveckling inom området då brist på detta påverkar deras arbetssätt. Med kunskap om fysisk aktivitet kan förhållningssättet påverkas gentemot detta samt om de begränsar eller inspirerar barn till rörelse. Wikland (2013, s. 40) påpekar att vuxna är barns förebilder och påverkar barns rörelselust omedvetet eller medvetet. Utifrån detta resonemang är det viktigt att pedagoger reflekterar kring hur de påverkar barns rörelselust, för att kunna inta en pedagogroll som främjar barns fysiska aktivitet och påverkar barnen positivt. Pedagogerna uttrycker att deras förhållningssätt påverkas av yttre faktorer som stora barngrupper och brist på personal. Detta är en organisatorisk fråga som bör diskuteras på chefsnivå och hur det går att organisera verksamheten för att ge pedagoger rätt förutsättningar att inta ett positivt förhållningssätt som barnen kan ta efter istället för att begränsa dem när organisationen fallerar. Pedagogerna visar också genom deras uppfattningar att de själva påverkar arbetssättet med fysisk aktivitet inomhus, att det finns en stark vilja och problemlösningsmedvetenhet hos vissa pedagoger att verkligen arbeta för att barn ska få röra på sig inomhus, trots att förskolan inte erbjuder optimala förutsättningar för detta.

Genom vårt insamlade material kunde vi urskilja att pedagogerna förmedlade deras tankar och uppfattningar om att de använder fysisk aktivitet på olika sätt inomhus. Likheten mellan vissa pedagoger var att de använde sig av fysiska aktiviteter genom att ha en tanke och syfte bakom det, för att barnen skulle utveckla olika förmågor eller för att pedagogerna skulle kunna observera och se hur barnen exempelvis samarbetar i rörelseaktiviteter. Det kunde också innebära att de planerade inför styrda aktiviteter eller att utformade en miljö som tillåter barn att vara fysisk aktiva utifrån deras egna idéer och spontana rörelseaktiviteter. En annan likhet, och därmed även en skillnad gentemot de andra, var att några pedagoger använde fysisk aktivitet inomhus när barnen själva visade behov för detta och då var det mest förekommande att de satte på musik som barnen fick röra sig till. Två pedagoger upplevde att deras verksamhet till största del bedrevs utomhus och därför behövde de inte planera fysiska aktiviteter inomhus utan mer erbjuda det när barnen visade behov för detta. Det som skiljde sig mest av uppfattningarna mellan pedagogerna var svaren vi fick från en förskola där pedagogerna uppfattade att de inte alls skulle använda fysisk aktivitet inomhus på grund av deras pedagogik som enligt dem har regler om att det inte ska vara rörelse inomhus som bidrar till hög ljudvolym och spring, detta fick istället barnen få utlopp för utomhus.

Intervjuerna visade att pedagogerna uppfattar att förskolans inomhusmiljö påverkar deras arbete med fysisk aktivitet och begränsar arbetet genom trånga lokaler där stora barngrupper och mycket möbler ska få plats samt att ljudvolymen blir alldeles för hög. Osnes et al. (2012, s. 154) menar att både inomhusmiljön och utomhusmiljön ska verka positivt och främja barns motoriska utveckling och komplettera varandra, men att det finns viss problematik gällande förskolans miljö, att det är små lokaler och hög ljudnivå. Är förskolans lokaler inte tillräckligt anpassade för att stora barngrupper ska kunna vara fysiskt aktiva inomhus? Saknas det förutsättningar som behövs för att pedagogerna ska kunna bedriva ett främjande arbete med barns fysiska aktivitet inomhus? Eller handlar det om pedagogernas inställning, kunskap, förhållningssätt och vilja att arbeta med fysisk aktivitet?

Pedagogernas uppfattningar visar att de anser att fysisk aktivitet är viktigt och att de på något sätt ger barn möjlighet att få utlopp för detta och att det är en del av verksamheten, men att de arbetar på olika sätt utifrån pedagogisk inriktning, förutsättningar och kunskaper. Osnes et al. (2012, s. 23-24) menar att vårt präglade synsätt och värderingar som vi får från samhället som vi växer upp i, påverkar oss om vilka aktiviteter vi tycker är viktiga. Detta i sin tur lägger grunden för hur pedagoger tolkar läroplanen och därefter hur de formar det pedagogiska arbetet (ibid.). Fysisk aktivitet och lek är nära sammankopplade då barn ofta rör sig i leken, vilket innebär att leken utmanar barn fysiskt och påverkar deras sociala gemenskap i en antingen positiv eller negativ riktning, exkluderande eller inkluderande. Viss forskning har visat på att den fysiska normen kan påverka barn negativt genom exkludering i rörelseaktiviteter och lek. Detta finner vi intressant. Har normen om att fysisk aktivitet är positivt och ska gälla alla barn, gjort att vi inte reflekterar kring hur pass starkt exkluderande denna norm kan vara om vi inte diskuterar den och agerar utifrån alla barns perspektiv? Den forskning som vi har använt oss av i studien samt de resultat som vi har fått fram visar på vikten av reflektion, diskussion, planering och närvarande vuxna i barns fysiska aktivitet för att skapa miljöer, aktiviteter och en norm där alla barn kan delta i fysiska aktiviteter utifrån deras förutsättningar, utan exkludering och skapande av negativa känslor kring rörelse.

Slutsatsen är att pedagoger kan besitta olika uppfattningar om hur de arbetar med fysisk aktivitet inomhus och att detta gör att barn på olika förskolor, med olika pedagoger, får olika förutsättningar och möjligheter till att vara fysiskt aktiva inomhus. Det visar också på att trots att förskolor arbetar utifrån samma läroplan, blir arbetet inte det samma. Vi lägger ingen värdering i om pedagogernas arbetssätt är rätt eller fel, utan vill belysa och skapa förståelse

för olika uppfattningar utifrån vår fenomenografiska utgångspunkt och bidra till fortsatta diskussioner och reflektioner kring ämnet.

Related documents