• No results found

Resultaträkning

In document Melleruds kommun Prognos 1 2020 (Page 56-66)

Ordförande Daniel Jensen Förvaltningschef Malin Johansson

Beskrivning Budget 2020 Prognos 2020 Avvik prognos

Intäkter -54 110 -51 910 -2 200

Personalkostnader 257 966 257 166 800

Löpande kostnader 91 650 101 350 -9 700

Sa kostnader 349 615 358 515 -8 900

Resultat 295 505 306 605 -11 100

Verksamhetsbeskrivning

Socialnämnden består av sju ledamöter och ansvarar för Socialförvaltningens politiska styrning. Nämnden sammanträder 11 gånger per år och ska se till att verksamheten bedrivs i enlighet med lagar och författ-ningar som styr verksamheten, mål och riktlinjer som kommunfullmäktige beslutat i enlighet med kommu-nallagen samt de bestämmelser som finns i kommunens reglemente för socialnämnden.

Socialnämndens utskott och presidium med tre ledamöter sammanträder 11 gånger per år och beslutar i individärenden enligt delegeringsordning. Socialnämnden ska regelmässigt till kommunfullmäktige rappor-tera hur verksamheten utvecklas och hur den ekonomiska ställningen är under budgetåret. Socialnämnden ska särskilt rapportera när positivt beslut enligt socialtjänstlagen som plats i särskilt boende eller annan insats inte har kunnat verkställas inom tre månader efter fattat beslut. Socialnämnden är administrativt ansvarig för kommunens samrådsorgan Kommunala pensionärsrådet (KPR) och Kommunala funktionshin-derrådet (KFR). Socialchefen är socialnämndens ledande tjänsteperson och har det yttersta ansvaret för att verkställa nämndens beslut.

Samtliga sektorer inom socialförvaltningen har i uppdrag att arbeta utifrån de ekonomiska ramar som kommunfullmäktige har beslutat. Arbetet inom nämndens verksamhetsområde ska ske kostnadseffektivt utan att det inskränker på den enskildes lagliga rätt till insats enligt de lagliga bestämmelser som reglerar verksamheten. Det åligger alla anställda att bidra till en god ekonomisk hushållning.

Sektor Vård och Omsorg

I Vård- och omsorgsverksamhet ingår sociala insatser på strukturinriktad, allmänt inriktad och individin-riktad nivå med utgångspunkt i gällande lagstiftning med huvudsaklig inriktning på:

• Hälso- och sjukvård inom ramen för Ädelreformen (1992)

• Insatser i ordinärt boende i form av hemvård och hemsjukvård,

• Boende i särskilda boendeformer (korttidsvård eller permanentboende),

• Dagverksamhet demens

• Trygghetslarm

• Hemsändning av varor

• Matdistribution

• Stöd till närstående

Sektor Stöd och Service

I Stöd och service ingår socialpsykiatri och insatser enligt lagen om stöd och service (LSS). Lagen omfattar vissa funktionshindrade, personer med utvecklingsstörning och autism, personer som i vuxen ålder genom olycka eller sjukdom fått en hjärnskada som medför ett bestående begåvningsmässigt funktionshinder och personer med varaktiga funktionshinder som inte beror på normalt åldrande och som innebär betydande svårigheter i det dagliga livet. Insatserna har huvudsaklig inriktning på:

• Personlig assistans/personlig assistent

• Ledsagarservice

• Kontaktperson

• Avlösarservice

• Korttidsvistelse utanför det egna hemmet

• Boende för barn och ungdomar

• Boende för vuxna

• Daglig verksamhet

• Dagverksamhet inom socialpsykiatri

• Boendestöd för personer med psykiska funktionsnedsättningar

• Trygghetsboende för personer med psykiska funktionsnedsättningar

• Stöd till närstående

Sektor Individ och familjeomsorg

I Individ- och familjeomsorgens verksamhet ingår sociala insatser på strukturinriktad, allmänt inriktad och individinriktad nivå med utgångspunkt i gällande lagstiftning med huvudsaklig inriktning på:

• Ekonomiskt bistånd

• Insatser för barn, ungdomar och familjer

• Insatser för vuxna missbrukare

• Familjerätt (samverkan med Åmål, Bengtsfors och Dals Ed)

• Familjehem (samverkan med Åmål, Bengtsfors och Dals Ed)

• Ensamkommande

• Förebyggande verksamhet

• Skuldsanering

• Familjerådgivning (som fristående verksamhet)

• Biståndshandläggning enligt SoL (Vård och omsorg)

• Utredningar, beslut vad gäller insatser inom vård och omsorg till främst äldre och personer med psykiska funktionsnedsättningar samt till personer med insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

• Handläggning enligt LSS (Samverkan med Åmål, Bengtsfors, Färgelanda och Dals Ed)

• Stöd till närstående Administrativa enheten

Administrativa enheten har ett huvuduppdrag; Med god service avlasta och förbättra arbetsmiljön för che-fer och medarbetare. Administrativa enheten ska bidra till att avlasta cheche-fernas arbetsbelastning, minska sårbarhet, öka tillgänglighet genom att gå från person till funktion samt effektivisera handläggning och service – och göra lika. Det handlar om att nyttja möjligheterna för att säkerställa en hög servicenivå till Socialförvaltningens enheter.

Alkohol och Tobakshandläggning

Alkoholhandläggningen sker gemensamt för Åmål, Mellerud, Bengtsfors, Färgelanda, Dals Ed och Säffle.

Verksamheten finansieras genom avgifter enligt taxa fastställd av respektive kommuns kommunfullmäk-tige. I övrigt är verksamheten finansierad via olika projektbidrag. Alkoholhandläggarna arbetar med:

• Handläggning av ärenden gällande tillståndsgivning enligt alkohollagen

• Tillsyn enligt tobakslagen

• Enheten utövar tillsyn även avseende rökfria skolgårdar och receptfria läkemedel.

Inriktningsmål och analys

Fullmäktigemål Nämndsmål Nyckeltal Analys måluppfyllelse

Att erbjuda en

Fler hushåll i egen försörjning Ekonomiskt bi-stånd (hushåll)

Vi har under första delen av året haft ett ökat inflöde av ären-den. Vi kan se att det är många som flyttar till kommunen som saknar egen försörjning. Antalet avslutade ärenden är i snitt 9 varje månad under första kvartalet. Vi har fortsatt hög andel med personer som har varit aktuella för försörjningsstöd under lång tid, mer än 18 månader.

Fler personer som idag erhåller in-satser bereds möjlighet att komma närmare den ordinarie

Vi arbetar aktivt med anvisningar till AME och samordnings-förbundet. Totalt arbetar AME med 102 personer som anvi-sats från IFO (april 2020) Nya anvisningar under året har varit 24 st fram till mitten av april.

Insatser för att fler personer skall komma närmare den ordinarie arbets-marknaden - IFO

IFO samt Stöd och Service samarbetar med AME både på chefsnivå samt på medarbetarnivå för fortsatt utveckling kring att våra brukare ska kunna ha "ett gott liv" och bidra till sin egen försörjning. Då vi arbetar tillsammans och före-byggande så kan vi lättare tillgodose kommuninvånarnas be-hov i relation till kommunens förutsättningar.

Varje verksamhet ska ha en välutvecklad dialog med brukarna.

Brukarna ska ges möjlighet till in-flytande och medbestämmande i utformandet av insatser för ett ak-tivt deltagande i samhället

Samverkansfo-rum

Genom att fler brukare ges möjlighet att vara med och ta fram förslag till åtgärder och fatta beslut så ökar delaktig-heten. Brukarna har varit delaktiga vid flera rekryteringar och kan påverka utfallet. Målet med att öka motivationen till digital kommunikation utifrån att öka självständighet och delaktighet ligger bakom arbetet med brukarna.

Alla verksamheter ska bedriva ett hälso-främjande arbete.

Tilltron till den egna förmågan kan stärkas genom att individens egna mål och resurser lyfts i aktiv dialog

Dokumenterad delaktighet

Genom att samverka mellan IFO och Stöd och Service kring missbruk och införa möjligheten till samverkan med indivi-den i fokus får brukaren möjlighet att utveckla sin förmåga.

Brukarna sätter sina egna mål och delmål vilket ger stöd för

Fullmäktigemål Nämndsmål Nyckeltal Analys måluppfyllelse Främja en jämlik och

jämställd hälsa Kvalitetssäkra och utveckla arbetet med att Sätta individens behov i centrum

Genomförande-planer IBIC

Samtliga utredningar och uppföljningar enligt socialtjänstla-gen görs i LifeCare och enligt IBIC modellen. Genom att ut-redningar utförs enligt IBIC modellen så ökar individens del-aktighet och man arbetar utifrån ett behovsstyrt tankesätt.

Genomförandeplanerna följer strukturen i IBIC och utgår från livsområden. Brukarna görs delaktiga i att utforma sin egen genomförandeplan samt i sina egna planeringsmöten.

Genom att alla våra brukare får genomförandeplaner utifrån IBIC bidrar det till att vi erbjuder en god livskvalité samt att vi främjar en jämlik hälsa.

Utredningar en-ligt Individens Behov i Centrum (Andel) Att vara en attraktiv

arbetsgivare Förvaltningen skall tillsätta

va-kanta tjänster med rätt kompetens. Vakanta tjänster Genom samverkan med HR arbetar vi för att vara en attrak-tiv arbetsgivare. Vi har deltagit vid arbetsmarknadsdagar i mars samt har utsedda yrkesambassadörer. Inom Stöd och Service och Vård och Omsorg har det gått mycket bra med rekrytering hittills under året, förutom svårigheten att till-sätta tjänster för Arbetsterapeuter. Flera arbetsgrupper anger en hög trivsel samt att vi utvecklar verksamheterna med nya metoder och digitala arbetssätt med målgruppen i fokus. inom IFO är det pågående arbete för att tillsätta va-kanta tjänster och det har varit lättare inom Vuxenenheten.

Inom Barn och Unga betyder samverkan med förskola/skola samt andra aktörer mycket för att skapa goda relationer och ett gott rykte.

Nyckeltal som följs upp årsvis redovisas i bokslutet. Dessa markeras med streck i delårsbokslutet och finns med som en information vid rapportering av pro-gnos.

Analys verksamhet

Socialchefens övergripande mål för 2019 var att stärka cheferna i sitt ledarskap, arbetet påbörjades redan hösten 2018 har sedan fortgått under 2019. Under 2020 har hela kommunen valt att ta krafttag för att jobba med ledarskapet och medarbetarskapet. Under året kommer Anna Tufvesson genomföra flera hel-dagar med samtliga chefer för att utveckla ledarskapet och medarbetarskapet i kommunen.

Vård och Omsorg

Aktiviteten att förändra nattorganisationen till en sjuksköterska och 3 undersköterskor har genomförts enligt plan och startade i januari. Översyn av arbetsprocesser inom SSK organisationen främst demens-sjuksköterskans uppdrag är gjord. Arbetet med förändringar där är påbörjad. Uppstart av LifeCare mobil omsorg (en app) samt tjänstemobil till alla inom hemvården har påbörjats, vi har också kunnat rekvirera ett statsbidrag på 250 tkr relaterat till välfärdsteknik. Ytterligare ett statsbidrag är rekvirerat det gäller Motverka ensamhet bland äldre och ökad kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom 2020. Summan är 812 tkr, projektplan för det kommer tas fram under april månad. Tanken är att det skall gå till en form av "uppsökande" verksamhet i ordinärt boende.

Förberedelser för öppningen av Ängenäs pågår i form av, rekrytering, planering för överlämning av "byg-get" till verksamhet samt information till berörda på Kroppefjäll. Intensiv samverkan med Samhällsbygg-nadsförvaltningen har pågått sedan januari, för att få en funktionell byggnad med rätt verksamheter på Fagerlidshemmet och Fagerlidsgruppboende.

Arbetet med "Effektiv äldreomsorg" har påbörjats där vi bland annat utrett frågan varm eller kall mat, med resultatet att fortsätta erbjuda varm mat till brukare i ordinärt boende. Fortsatt arbete med att se över möjliga digitala processer för att effektivisera administrationen kring matbeställing samt utkörning kommer att fortsätta.

Stöd och Service

Förändring i verksamheten

Alla personliga assistenter och boendestödjare kommer att inom kort arbeta med personliga tjänstetelefo-ner och där har de även tillgång till dokumentationen via LifeCare mobilomsorg. Nya ärende under våren har planerats och verkställts inom personlig assistans, bostad vuxna, trygghetsboende och många fler insatser. Även några avslutade insatser. Inom daglig verksamhet sker förändringar genom att slå ihop grupper och gå från sju till fem dagliga verksamhetsgrupper. Genom att effektivisera resurser och sam-verka med andra aktörer skapas förutsättningar att uppnå nämndens mål att ge stöd till brukare till extern placering eller arbete på den ordinarie arbetsmarknaden.

Under hösten 2019 genomfördes en intresseenkät inom daglig verksamhet, 74% av brukare deltog i under-sökningen. Materialet delades upp i följande kategorier: Friskvård, estetisk/skapande samt service och vaktmästeri, mat/bakning, odla, djur, café, loppis. Utifrån resultatet har följande grupper bildats:

Cafe Älvan: Sång/dans/teater, sociala medier, baka, laga mat, postleveranser.

Wilja/Tornet: Foto/film, sociala medier, spel, baka, laga mat, måla/rita, textil, post, leveranser

Fryken/Fixargruppen/externa placeringar: Friskvård, sociala medier, post, leveranser, tvätta bilar, ärenden, tillverka lådor, bord, plantering mm. Stöttning på företag eller andra externa placeringar och transporter till från Daglig verksamhet.

Café Rocket: Med mål som Socialt företag

Stallet: Djur, natur och upplevelser. Marknadsföring av verksamheten har skett genom att alla dagliga verksamheter har ett Instagramkonto som kontinuerligt uppdateras med bilder.

Individ och Familjeomsorgen

Inom biståndshandläggning har ansökningar och insatser ökat för socialpsykiatrin. Arbete pågår och rutiner har skapats för utskrivningsklara inom psykiatrin för att möta 3 dagar till hemgång. Inom ekonomiskt bistånd har antalet hushåll som ansöker om försörjningsstöd varit högt under början av 2020. Försörj-ningsstödet påverkas av försenade beslut från andra aktörer som försäkringskassan, arbetsförmedlingen och sjukvården. Handläggarna samverkar med personalen på AME runt målgruppen för att hitta rätt väg

Antalet personer med missbruksproblematik i kommunen tenderar att öka. Inom området har vi ett högt tryck med många ansökningar om vård samt en hel del ansökningar om öppenvårdsinsats. Genom arbetet inom öppenvården har ett flertal frivilliga placeringar kunnat undvikas alternativt har vårdtiden kunnat förkortas. Mer intensiva och heltäckande hemmaplanslösningar behöver utarbetas för att undvika place-ringar. Handläggarna arbetar aktivt med samverkan med socialpsykiatrin för att hitta bra former till var-dagsstöd för personer med missbruk och psykisk ohälsa. Vi har ett ökat antal bostadslösa missbrukare i kommunen. Ett aktivt arbete med att följa upp och utvärdera placeringar har pågått under första delen av året och kommer fortsätta under våren.

Projekt inom våld i nära relation pågår tillsammans med Vänersborgs kommun och andra aktörer genom samordningsförbundet. Inom området har vi endast haft ett fåtal ärenden under första delen av året. De vi har haft har dock varit svåra och resurskrävande.

Vi har fortsatt arbeta med att avsluta placeringar i konsultstödda familjehem och placerat fler ensamkom-mande ungdomar i vårt stödboende istället för utanför kommunen. Vi ser över alla avtal som finns inom barn och unga för att säkerställa att det stämmer. Familjebehandlare och stödboendepersonal arbetar tillsammans för att ge stöd vilket skapar samordningsvinster. Egengranskning är utförd på stödboendet utifrån IVO:s mall.

Socialförvaltningens administrativa enhet

Under våren har personalomsättningen varit något högre an normalt, orsakerna är väl grundade och har sin utgångspunkt i den personliga utvecklingen för de medarbetare som valt att gå vidare i andra roller.

Detta har genererat i ovan möjlighet och att i högre grad nå förvaltningens mål. Förvaltningen söker efter en förvaltningsekonom och i detta nu har vi stöd av ekonom från ekonomienheten två dagar per vecka.

Under våren har enheten också rekryterat en systemförvaltare. Därefter kommer en samverkan med Fär-gelanda kommun att inledas där vi under en period kommer ha gemensam systemförvaltare för att sedan utvärdera behovet och ta med till fortsatt planering i Samverkan Dalsland.

Bemanningsenheten hanterar semesterrekryteringen för Stöd och Service samt Vård och Omsorg.

Under kvartal 1 har vi haft förmånen att ha två praktikanter från kunskapsförbundets vuxenutbildning till Socialadministratör. Vi arbetar för en fortsatt gott samarbete med kunskapsförbundet för att bibehålla en god kvalité på praktikplats.

Utvecklingsarbete

Vi behöver under 2020 arbeta med vårt systematiska kvalitetsarbete inom alla sektorer då vi tydligare behöver följa SOSFS vilket är Socialstyrelsen juridiskt bindande föreskrifter som samlats i Socialstyrelsens författningssamling benämnt SOSFS .I socialförfattningarna ges föreskrifter och råd om handläggning, dokumentation och datahantering inom socialtjänst men även stöd till personer med funktionsnedsättning, äldrevård, vård av unga och missbruksvård samt fastställande av faderskap och vårdnadsfrågor. Under våren gör vi en kartläggning tillsammans med Stratsys för att se hur vi kan förbättra vårt systematiska kvalitetsarbete.

Närsjukvårdsgrupp

Arbetet har pågått enligt plan med samverkan av alla professioner som ska delta. Vi har gemensamt ut-vecklat ett samarbete och en mycket välfungerande Närsjukvårdsgrupp. Utifrån den oro som råder i sam-hället har enhetschef för socialpsykiatri fått ett uppdrag att ingå i en arbetsgrupp för att se över möjligheter att ge stöd. Arbetet med handlingsplanen fortsätter på lokal samverkansgrupp psykisk hälsa och rapport-eras på Lokal närsjukvårdsgrupp. I relation till Lagen om utskrivning har Socialförvaltningen ett bra resultat vilket innebär att vi inte har några kostnader för vårddygn.

Covid-19

Vidare har Covid-19 genomsyrat stora delar av verksamheternas arbete sedan slutet av februari. Det är och har varit pågående samordningsmöten på flera nivåer. Vi har tagit fram pandemiplan. Vi har sett över vår verksamhet för att se hur vi kan dela upp tjänster på servicetjänster kontra vård och omsorgsarbete.

Ett stort samverkansarbete pågår med övriga förvaltningar där alla hjälps åt och samarbetar för våra kom-muninnevånares bästa. Med anledning av Covid-19 har andra planerade möten fått skjutas upp och en hel

Enheten för Alkohol - och tobakshandläggning

I januari/februari jobbade enheten med utskick av restaurangrapporter till krögare och förberedelser med verksamhetsberättelse och inriktningsmål till de olika nämnderna samt länsrapporter för alla kommuner till Länsstyrelsen. Samtidigt har arbete fortgått med ansökningar som kom in under januari och februari. Under mars-april pågående inre tillsynsarbetet vilket innebär att skicka remisser till polis samt skatteverket.

Mindre ansökningar än vad vi brukar ha vid denna tid, i princip kommer det inga ansökningar gällande tillfälliga serveringstillstånd vilket kan härledas till Covid-19. Enheten har utfört yttre tillsyn i Säffle och Dals Ed, och kommer att framåt ta kommun efter kommun. Den yttre tillsynen görs något enklare nu utifrån Covid-19 vilket innebär att de mest kontrollerar marknadsföringen och pratar med krögarna hur deras situation ser ut, vilket visat sig vara uppskattat av krögarna.

Analys ekonomi

Socialnämnden redovisar en prognos med ett underskott på 11,1 Mnkr. Vård och omsorg (VoO) redovisar en förväntad prognos på 0, Stöd och service (SoS) redovisar ett underskott på 200 tkr och Individ- och familjeomsorg (IFO) ett underskott på ca 10,9 Mnkr.

Socialförvaltningen övergripande

Prognos 1 för 2020 pekar på ett underskott på cirka 11.1 mnkr. Underskottet kommer från kostnaden ekonomiskt bistånd som tidigare till viss del finansierats genom den centrala "påsen” likväl som ett under-skott gällande familjehemsplacerade barn via konsulentstödda familjehem inom verksamheten för Individ och familjeomsorgen – IFO samt kostnader för köpt vård missbruksstöd – IFO. Puckelkostnader, halvårs-hyra för Ängenäs ca 3,3 mnkr förväntas ersättas av kommunstyrelsen. Vård och omsorg samt Stöd och service bedöms ha en budget i balans 2020. Personalkostnaderna redovisar ett överskott med 800 tkr jämfört med budget, vilket främst kan härledas till vakanta tjänster under året. Under 2020 har Socialför-valtningens verksamheter ännu så länge erhållit statsbidrag från Socialstyrelsen bestående av;

• Välfärdsteknik 205 tkr

• Motverka ensamhet hos äldre c: a 813 tkr

• Förstärkt bemanning c: a 528 tkr

• Tillväxtverket c: a 1,3 mnkr

• ViNR - våld i nära relationer c: a 138 tkr

• Psykisk hälsa c: a 270 tkr

• Höjd habiliteringsersättning c: a 416 tkr

• Psykisk hälsa barn och unga c: a 352 tkr

• 528 289 kr för stärkt bemanning inom barn och unga.

• Statsbidrag sammanlagt c: a 4 Mnkr Vård och Omsorg

Verksamheter inom särskilda boende har en följsamhet i budget till och med mars. Det som ser avvikande ut är Kroppefjällshemmet, då Ängenäs hyra är bokförd som intäkt. Hemvården visar totalt en följsamhet i budget till och med mars månad likaså hemsjukvården. Rehabenheten är den verksamhet där vi inte lyckas rekrytera till arbetsterapeuttjänster vilket bidrar till ett överskott hittills, arbetet med att rekrytera pågår.

Hittills håller sektorn uppsatt budget utan större avvikelser. Dock kommer Covid-19 att visa att vi haft kostnader utanför budget i kommande resultat.

Stöd och Service

Prognos1 visar på ett underskott på 200 tkr för sektor Stöd och service. Övrig LSS har ett underskott på 500 tkr. Vi kommer inte att få täckning för alla timmar för assistans från försäkringskassan, då de inte tar beslut om alla timmar (det går in ett beslut om timmar via LSS för resterande timmar). Vi tappar beslut om korttid som avser köp från annan kommun. Vi har fler insatser som ska verkställas än budgeterat. LSS-boende visar på ett överskott på personalkostnader, då bemanning sker utifrån resursbehov. Socialpsykiatri och daglig verksamhet följer budget.

Individ och familjeomsorgen

Prognos 1 visar på ett underskott på - 10,9 miljoner mot budget. Vuxenenheten visar på ett överskott för vakanser. Ett stort underskott för försörjningsstöd kommer till följd av att samhällsutvecklingen innebär att fler personer saknar inkomst. Vi ser ett beroende av försörjningsstöd kopplat till andra myndigheters beslut. Det är även en lång handläggningstid för att få de 4 sista siffrorna i personnumret. Kostnaderna för tillfälliga boende för bostadslösa är ej budgeterat och resultatet i prognos 1 visar på ett underskott på 100 tkr. För första kvartalet saknas det 1,1 miljoner för försörjningsstöd mot budget, dessa kostnader har tidigare kunna finansieras genom den centrala "påsen" vilken inte erhålls under 2020. Placeringar kan

Prognos 1 visar på ett underskott på - 10,9 miljoner mot budget. Vuxenenheten visar på ett överskott för vakanser. Ett stort underskott för försörjningsstöd kommer till följd av att samhällsutvecklingen innebär att fler personer saknar inkomst. Vi ser ett beroende av försörjningsstöd kopplat till andra myndigheters beslut. Det är även en lång handläggningstid för att få de 4 sista siffrorna i personnumret. Kostnaderna för tillfälliga boende för bostadslösa är ej budgeterat och resultatet i prognos 1 visar på ett underskott på 100 tkr. För första kvartalet saknas det 1,1 miljoner för försörjningsstöd mot budget, dessa kostnader har tidigare kunna finansieras genom den centrala "påsen" vilken inte erhålls under 2020. Placeringar kan

In document Melleruds kommun Prognos 1 2020 (Page 56-66)

Related documents