• No results found

Resultatrapportering - prov, lärare

In document Manual - LPW, alla funktioner (Page 25-28)

Med resultatrapportering via Ladok på webb kan du som lärare/examinator rapportera in betyg i ett webbformulär för ett moment/prov.

Tjänsten når du med webbadressen ladok.su.se eller via Mitt universitet. För att komma åt tjänsten måste du vara inloggad med ditt universitetskonto. Betygsinläggningen i webbformuläret utgör ett av flera steg i betygsrapporteringen. När du är klar och administratören gjort definitiv inläggning i sin vanliga Ladok-klient, läggs betygen in på studenterna.

Tjänsten har inte stöd för att hantera "extra credits"; detta får skötas manuellt.

Öppna lista

På först sidan visas aktiva rapporteringslistor. Klicka på provbenämningen för att öppna en lista. För att en rapporteringslista överhuvudtaget ska dyka upp på webbsidan, krävs att din institutionsadministratör har skapat en lista med studenter, samt öppnat den för webbrapportering.

Detta gör administratören i sin vanliga Ladok-klient. Din institutionstillhörighet avgör vilka rapporteringslistor som visas i Ladok på webb. Om du har behörighet till flera institutioner visas en rullgardinsmeny, där du kan växla mellan olika institutioner.

Skapa ny lista

Om du bara ska rapportera in enstaka betyg, kan du själv skapa en rapporteringslista. Du slipper då gå vägen via administratören. Detta kan t.ex. vara användbart då inlämningsuppgifter från studenterna ”droppar in” under en längre period. För att skapa en lista anger du själv kurskod, provkod, betygsdatum samt personnummer. I detalj: Klicka på knappen ”Skapa ny provrapporteringlista” för att påbörja en ny lista. I nästa vy anger du kurskod och provkod och klickar på Skapa. Listan visas därefter utan studenter. Klicka på Lägg till studenter och ange en eller flera personnummer ( i listor du skapar själv är studenterna förstås inte anonyma). I nästa steg visas listan med studenterna och du kan lägga in betyg. Din lista har nu samma ”egenskaper” som de listor som skapas av din administratör i vanliga Ladok. (Då denna funktion är helt ny fr.o.m. 2013-03-06 kan det vara bra att du kontaktar din institutionsadministratör när du skapar egna listor).

Lägg in betyg

För att lägga in betyg på en student, skriver du in betyget med ditt tangentbord. För att gå till nästa fält till höger använder du Tab-tangenten.

För att direkt hoppa ner till nästa betygsfält använder du pil ner. Om du skrivit fel någonstans, kan du återvända till det fältet och

radera/ändra. Markera aktuellt tecken och ersätt med det rätta. Om ingen skrivningspoäng ska rapporteras, lämnar du detta fält tomt. I fönsterlisten längst ner kan du fortlöpande se hur många studenter som fått betyg, hur många som återstår, samt antal betyg inom betygsskalan. Stapeln ger en bild av hur stor andel av betygen som lagts in hittills.

Sätt betyg på flera

Om en stor andel av studenterna ska tilldelas samma betyg kan det förenkla att använda denna funktion. När du klickar på ”Sätt betyg på flera” öppnas ett separat fönster framför listan. I fönstret väljer du vilket betyg som ska sättas, om det ska sättas på alla studenter eller de som för stunden har tomma betygsfält. Avsluta med OK. Därefter kommer betyget att läggas in på respektive student. Enskilda betyg kan därefter ändras eller raderas. Om du vill radera många betyg kan det förenkla att använda tangenten Delete tillsammans med pil ner/upp.

Sortera

Rapporteringslistan kan sorteras i den ordning du vill genom att klicka på respektive rubrik. Varje gång du klickar på rubriken, växlar den mellan stigande och fallande sorteringsordning.

Spara

Du kan närsomhelst spara ditt arbete genom att klicka på Spara-knappen (som finns längst ner på sidan). En bekräftelse på att resultaten sparats visas med texten ”Resultatet sparat” längst upp på sidan. Du kan då återvända vid ett senare tillfälle för att fortsätta rapporteringen där du senast var.

Studenterna

Studenterna visas med namn och personnummer, eller med anonymkod (om anonymiseringen gjordes med Ladok på webb). Om du vill ta bort en student från listan, klickar du på den orange minus-ikonen, längst till höger. Studenten dimmas tills vidare och när du klickar på Spara, försvinner studenten helt från listan. Så länge studenten är dimmad och kan du lägga tillbaka honom/henne genom att klicka på den blå plus-ikonen. Om en student saknas på listan, kontakta din institutionsadministratör eller lägg till studenten själv via knappen Lägg till studenter. Om ett felmeddelande visas när du sparar listan, kan du se mer information om felet genom att hålla muspekaren ovanför de studenter som är markerade i fetstil. Om betygs- eller datumfälten färgmarkerats, placera muspekaren ovanför dessa fält. Informationen visas i en gul textremsa.

Skriv ut

Listan kan skrivas ut både innan och efter du satt betyg. När du klickar på Skriv ut-knappen längst ner på sidan öppnas en utskriftsvy i en ny webbsida. Det går att sortera kolumnerna i utsrkiftsvyn genom att klicka på respektive rubrik.

Skicka in + arkivlista

När du anser att du är helt klar, klickar du på knappen ”Skicka in” (som finns längst ner på sidan). Du kan därefter skriva ut en arkivlista.

Knappen "Skapa arkivlista" dyker upp längst ner på sidan efter att du skickat in. Om allt är i sin ordning, skriv under arkivlistan och lämna den till din Ladok-administratör, som avslutar resultatrapporteringen med att göra "definitiv inläggning" i sin vanliga Ladok-klient. Om du föredrar, kan du skriva ut arkivlistan vid ett senare tillfälle.

Listans liggetid

När du har klickat på ”Skicka in” kan du inte göra några ändringar, men det är fortfarande möjligt att gå in och titta på och skriva ut både betygslistan och arkivlistan. När administratören gjort definitiv inläggning försvinner listan automatiskt från Ladok på webb.

Sök kurs

I denna tjänst kan du söka fram registrerade studenter på viss kurs eller visst kurstillfälle. Institution och termin ska vara ifyllt. Om man lämnar fältet för kurskod blankt så listas institutionens alla aktuella kurskoder och man kan då välja den kurs man vill titta närmare på.

Härifrån kan man sedan välja ett visst kurstillfälle.

Du kan ta fram adresslistor och resultatlistor samt skicka e-post.

För att även få med omregistrerade studenter på ett visst kurstillfälle måste du sätta en bock i rutan vid "Visa omregistrerade (OM) på namn-eller resultatlista".

In document Manual - LPW, alla funktioner (Page 25-28)

Related documents