• No results found

Resultatsammanställning Förutsättningar för verksamheten

Förskola

Av förskolans barn idag så har cirka 21 % en flerspråkig bakgrund. Dessa barn är inte jämt fördelade över kommunen utan detta är en stor variation mellan förskolorna om var dessa barn går. Förskolan är uppdelad i två områden, Innerby och Ytterby förskoleområde. Innerby förskoleområde har historiskt sett haft en större vana att arbeta med flerspråkighet än Ytterby och har fortfarande idag en betydligt större

Ärende 9

5 andel barn med en flerspråkig bakgrund än vad Ytterby har. Det är först på senare tid som Ytterby mottagit barn med en flerspråkigbakgrund. Förskolan har en rutin för hantering av flerspråkighet för att stödja personalen i sitt arbete med att tillgodose och stimulera barnens flerspråkighet.

Fördelning av flerspråkiga barn vid kommunens förskolor i oktober 2016

Namn Andel

Andel barn med flerspråkighet 36 % Innerby 9 % Ytterby

Grundskola och gymnasium – förutsättningar elever

Kommunen har 152elever i grundskolan som har ett annat modersmål än svenska. Av de totalt 28 olika modersmål som finns representerade i elevgruppen, är det 11 språk som har fem eller fler talare. Många språk talas alltså bara av en eller ett par elever i kommunen. Absolut störst är grupperna med elever som talar arabiska och dari, följt av ryska, romani, finska, somaliska, engelska och tigrinska.

På Kunskapskällan finns 79 elever med ett annat modersmål. Bland de tolv språk som talas här återfinns samma två stora språkgrupper som i grundskolan, men här kommer tigrinska och somaliska på tredje och fjärde plats i storleksordningen.

27

6 Av eleverna som nu går i grundskolan har 121 invandrat till Sverige under sitt liv. Drygt hälften av dem kom till Sverige efter skolstart och en fjärdedel kom efter årskurs sex. 62 elever har flyttat till Sverige de

senaste fyra åren och räknas som nyinvandrade och av dessa har 44 kommit efter förra läsårets start och har alltså som mest tre terminer i skolan. Den största delen av den gruppen finns just nu på högstadiet.

Mottagandet har de senaste åren också kommit att beröra alla rektorsområden i de lägre årskurserna och skolorna utanför Herrljunga tätort har nu 13 nyinvandrade elever och Horsbyskolorna 17.

Kunskapskällan har totalt 67 elever som har invandrat under sitt liv och av dessa har 57 kommit de senaste fyra åren. Tio av de 67 finns inom nationellt program på gymnasiet och resterande inom introduktionsprogrammen.

Grundskola och gymnasium – förutsättningar i organisation, personal och kompetens

Inom grundskolan 1-6 organiseras mottagandet och undervisningen av nyanlända elever på många olika sätt. På några skolor går de nyanlända eleverna en kortare period i förberedelseklass innan en snabb utslussning i ordinarie undervisningsgrupper i alla ämnen sker. På någon skola använder man sig av prioriterad timplan och de nyanlända eleverna går i extra undervisning i svenska som andraspråk, innan de allt mer börjar förflytta undervisningstid till fler ämnen. På ytterligare några skolor blir eleverna direktplacerade i ordinarie undervisningsgrupper i alla ämnen. Men även om det finns en mängd olika sätt att organisera den inledande undervisningen på i kommunen, är valet fast inom respektive skola och flera rektorer påtalar bristen på flexibilitet i organisation utifrån individens behov. Inom 7-9 organiseras utbildningen av nyanlända elever i en kombination av förberedelseklass och ordinarie undervisning.

Nyanlända elever på Altorpskolan kan ha prioriterad timplan, eller läsa alla ämnen och de kan göra det i förberedelseklass eller i ordinarie undervisningsgrupp. Organisationen är flexibel utifrån elevernas individuella och aktuella behov.

Kunskapskällans undervisning av nyanlända elever organiseras inom språkintroduktion som är ett av de fem introduktionsprogrammen. Undervisningen organiseras just nu i fyra undervisningsgrupper, till stor del i samarbete med Altorpskolans förberedelseklass. Eleverna får först en utbildning med tyngdpunkt i undervisning i det svenska språket, men snart erbjuds de också de ämnen och insatser som de individuellt behöver för att ta sig vidare i sin utbildning. Språkintroduktion bedriver nu undervisning i 15 av

9 2 1 8 4 6 5

Invandrade och nyinvandrade elever -årskurs

Invandrade och nyinvandrade elever - rektorsområde

Nyinvandrade elever Invandrade elever

Ärende 9

7 grundskolans ämnen, samt i vissa yrkesförberedande gymnasiekurser. Det finns även exempel på insatser som praktikplatser, samt kurser inom nationellt gymnasieprogram.

Alla rektorsområden har minst en lärare som undervisar i svenska som andraspråk, men i olika stor utsträckning. Av de 10 lärarna som undervisar i ämnet har fem behörighetsgivande antal poäng och fyra läser just nu för behörighet på lärarlyftet. På högstadiet får eleverna all sin undervisningstid i svenska som andraspråk med behörig lärare, men inom såväl åk 1-6 som gymnasieskolan anordnas

undervisningen till olika stora delar även i undervisningsgrupper i svenska. Tiden med sva-lärare växlar från 15-100% av undervisningstiden för eleverna.

I kommunen finns modersmålslärare anställda i språken dari/persiska, arabiska, tigrinska, somaliska och ryska. Modersmålsundervisning ges vanligtvis en timma i veckan. Med undantag för ryska bedrivs även studiehandledning på dessa språk, men också på polska och rumänska. Studiehandledning ges i olika former och olika utsträckning för olika elever. På högstadiet och inom språkintroduktion på gymnasiet finns också flerspråkig kompetens hos så kallade språkstödjare som finns som resurs för lärarna i undervisningen. Där finns i nuläget 3,5 tjänst i språken dari, arabiska och tigrinja.

I kommunen finns ett nätverk för den lokala ämnesutvecklingen i svenska som andraspråk och det finns en förvaltningsövergripande utvecklingslärartjänst i frågor som rör nyanlända och flerspråkiga elever.

Under läsåret 15-16 deltog lärare från tre skolor samt en rektor i kursen Nyanlända i skolan –

förutsättningar, lärande och skolframgång vid Göteborgs universitet. Under läsåret 16-17 deltar flera skolor i läslyftet, där flerspråkiga elever finns med som en aspekt i alla moduler och delar.

Related documents