• No results found

Vilka resurser finns i kommunen för att hjälpa elever med lässvårigheter?

In document Vad innebär lässvårigheter? (Page 38-40)

3 Empirisk del

4.3 Vilka resurser finns i kommunen för att hjälpa elever med lässvårigheter?

Det finns ett Kunskaps- och Informationscentrum i en kommun som arbetar för pedagoger genom att de erbjuder kompetensutveckling, handledning, kurser, seminarier, nätverk mm. Här finns Didaktikutvecklare som arbetar med att utveckla pedagogernas yrkesroll. Här finns en stödutvecklare som arbetar med stöd och konsultation när det gäller barn i behov av särskilt stöd. En engelskutvecklare arbetar med att stärka engelskämnets utveckling och en matematikutvecklare erbjuder didaktisk (stöd i hur undervisningen skall se ut) handledning i ämnet matematik för pedagoger som arbetar med barn i åldrarna 5-12 år och ansvarar för kommunala prov i matematik. En svenskutvecklare arbetar med tips och råd vid läs- och skrivinlärning, utveckling av arbetssätt och arbetsformer i svenska samt utvecklar didaktiken i svenskämnet.

Här finns också Naturskolan som arbetar handledande kring natur- och miljöteman och att arbeta med naturen som klassrum. En IKT- utvecklare (Information, Kommunikation och Teknik) fanns här som arbetar med den tekniska utveckling och hur den kan nyttjas på bästa sätt. Dessutom finns här en samordnare för värdegrundsfrågor och EU-projekt, hon arbetar med internationella frågor, hur man kan arbeta med värdegrundsfrågor i skolan och hon kan hjälpa till med projektansökningar. Här finns slutligen också en Globalverkstad som tillhandahåller material kring globala frågor från olika frivillig- och biståndståndsorganisationer.

I två kommuner finns en så kallad Stöd- och hälsoenhet vars uppgift är att medverka till att skapa goda förutsättningar för inlärning och utveckling för barn och ungdomar i förskola, grundskola och i de frivilliga skolformerna. De bistår med psykologisk och specialpedagogisk kompetens.

Den psykologiska kompetensen kan vara

• konsultation och handledning till personal inom förskola och skola.

• utredningar angående barns förutsättningar och inlärningssituation inom förskola och skola

• utvecklings- och förändringsarbete i samarbete med barn/elev, föräldrar och personal

• förebyggande arbete i förskola och skola med fokus på organisation och samverkan

Den specialpedagogiska kompetensen kan vara

• handledning till arbetslag och personal inom områdena dyslexi och neuropsykiatriska funktionshinder. I samarbete med stödutvecklare på Kunskaps- och informationscentrumet arbeta med kompetensutveckling inom dessa områden

• handledning och konsultation till arbetslag specialpedagoger, resurspersoner och assistenter inom förskola och skola

• råd och stöd att identifiera, analysera och undanröja hinder för och orsaker till svårigheter i lärandemiljön

• råd och stöd i upprättandet, genomförandet och utvärdering av åtgärdsprogram i enlighet med förskolans

• kunskaper om hur miljön påverkar funktionshinder. Det är i mötet som handikapp uppstår

• utbildningsinsatser efter önskemål från fältet

Utöver ovanstående erbjuder enheten studiedagar i kreativitet där man lär sig att arbeta kreativt och omsätta detta i klasserna så att eleverna även använder den högra hjärnhalvan. Detta för att stärka elevernas självkänsla, hitta vägar till koncentration och bl a stimulera elevers skrivande och berättande.

I Stöd- och hjälpenheten finns också specialpedagogiska konsulenter för särskolan, en specialpedagog för förskolebarn med hörselskador och Läslaget. Läslaget är en verksamhet som fokuserar på att stimulera och utveckla läsning, läsförståelse och läslust. Det finns stödteam ute på vissa skolor som dagligen finns tillgängliga för personal och elever. I detta stödteam ingår bl a specialpedagoger, skolläkare, skolsköterska och kurator.

I en annan kommun finns det ett så kallat PPR-team (Pedagogiskt-Psykologiskt Resursteam). Detta är en organisation i kommunen för barn i behov av särskilt stöd, en kommunövergripande resursverksamhet. I detta team finns också ett handledarteam. Personal på förskolor, grundskolor och gymnasieskolor skickar en ansökan om stöd eller annan hjälp till PPR-teamet. Här hanteras ansökan och dirigerades till den enhet inom teamet som innehar den kompetensen som behövs för att tillfredsställa den sökande. Det finns specialkompetens som täcker allt från utredningar och åtgärdsprogram, autism, syn- och hörselskador, språkförseningar, utvecklingsstörning, funktionsstörning till handledning, konsultation och kompetensutveckling.

Flera utav specialpedagogerna i en kommun har den s k Ordverkstaden och logopedmottagningen som resurs. Ordverkstaden arbetar med fortbildning för lärare som arbetar i årskurs ett. En specialpedagog påtalade att dessa lärare ofta saknade kunskaper om läsinlärning. Denna resursverksamhet har också kurser och handledning till specialpedagoger.

Kommentar

Respondenterna beskrev ett flertal resursenheter som kunde erbjuda handledning och utbildning. Några av de centrala resurserna kunde bistå med psykologisk och specialpedagogisk kompetens i form av utvecklings- och förändringsarbete och förebyggande arbete i förskola och skola.

Även resurser som Stöd- och hälsoenheter fanns för att hjälpa till att medverka till att skapa goda förutsättningar för inlärning och utveckling hos barnen. Andra resurser kunde vara studiedagar och stödteam ute på varje skola.

4.3.1 Saknas det resurser?

Respondenterna tyckte att de aldrig kunde få nog med kunskaper och kompetensutveckling. Det behövdes även mer specialpedagoger på förskolorna och skolorna och mer specialpedagogisk kompetens hos alla även rektorerna. En av respondenterna tyckte att det var viktigt att det finns talpedagoger tillgängliga på varje skola, det fanns det inte idag.

Två utav respondenterna upplevde inte att de saknade resurser men två respondenter ansåg att resurser på psykologsidan saknades. Diagnostisering på logopedmottagningen åtföljdes nämligen av ett WISC - test (Wechsler Intelligence Scale for Children, är ett intelligenstest för barn och utvecklades av psykologen David Wechsler 1949).

Kommentar

Många respondenter upplevde att de aldrig kunde få nog med fortbildning/utbildning och att det behövdes mer specialpedagogisk kompetens på förskolorna och skolorna. Vissa saknade specifika resurser som t ex psykologhjälp.

In document Vad innebär lässvårigheter? (Page 38-40)

Related documents