• No results found

Reviderad Klassificeringsmodell Tidigare Studier

Modell 4.1 Reviderad Klassifceringsmodell Tidigare Studier

Modell 4.1 Reviderad Klassificeringsmodell Tidigare Studier har utvecklats från modell 2.1 Revide- rad Klassificeringsmodell Förstudie och kapitel 4 Tidigare Studier.

1. Som framgått av modell 2.1 Reviderad Klassificeringsmodell Förstudie baseras klassificerings- problemet kring domännamn på författarnas sunda förnuft samt uttalanden erhållna av expertis. Vad som framgick i kapitel 4 Tidigare Studier är att klassificeringsfrågor i sam- band med innehav av domännamn inte har studerats eller beskrivits i tidigare studier, varken i innehav vid spekulationssyfte eller i varumärkessyfte författarna veterligen. Detta bidrar ytterligare till tankarna kring att det uppstår problem vid klassificering av domännamn då företag innehar i spekulationssyfte.

2. Då ingen tidigare forskning kring klassificering av domännamn i spekulationssyfte finns, författarna veterligen, fokuseras på liknande problematik i andra områden, näm- ligen den till utsläppsrätter och den till fastigheter. Vid tidigare studier inom fastigheter ligger fokus på de som handlar med detsamma och avser att avyttra inom en snar fram- tid. Utsläppsrätter skiljer sig lite då de först blir en handelsvara när företag innehar out- nyttjade utsläppsrätter och avser att sälja dessa till andra företag.

3. Vid redovisning av fastigheter finns ett specifikt uttalande i RR 24 gällande att om fas- tigheter förvärvas i syfte att avyttras, inom den närmaste tiden, skall de klassificeras som omsättningstillgång. Vid en studie framkom det att det inte är helt självklart hur fö- retag klassificerar fastigheter även om det finns specifikt stadgat. Genom detta har det också studerats varför företag valt att klassificera domännamn som omsättningstillgång- ar. Detta ger ytterligare stöd åt indelning i hur och varför kring klassificeringen av do- männamn samt en intressant aspekt att relatera till vid analys av empirisk data. Även hur

och varför kring utsläppsrätter är intressant att använda i analyseringen av empirisk data i denna uppsats.

4. Då företag innehar fastigheter med avsikt att avyttra inom det närmaste skall dessa klassificeras som omsättningstillgång, enligt RR 24. Denna problematik liknar till mångt och mycket den för domännamn vid innehav i spekulationssyfte. Vidare skall utsläpps- rätter, då de övergår till en handelsvara, klassificeras som omsättningstillgångar. Det är enkelt att relatera detta till domännamn då detsamma också utgör en immateriell till- gång. När det gäller interna orsaker och externa påtryckningar, som baseras på kapitel 2 Förstudie, visar tidigare studier på liknande förklaringar som är intressanta att även rela- tera till domännamn och vad författarna kommer fram till. Även vid problematiken kring utsläppsrätter framkom det liknande förklaringar till varför.

5. Enligt Redovisningsrådets rekommendationer är det fullt möjligt att klassificera fastigheter som omsättningstillgång om de uppfyller kraven för en förvaltningsfastighet enligt RR 24. Detta visar tydligt på att innehavet och verksamheten skall avgöra hur klassificeringen ska se ut. Författarna har därför delat in interna orsaker i dessa två faktorer då troligen samma indelning gäller för domännamn i spekulationssyfte. Att det inte finns något auktorativt ut- talande kring redovisning av utsläppsrätter kan lagtext, och därigenom avsaknaden av det- samma, förklara varför.

I detta kapitel gällande tidigare studier har uppsatser och artiklar inom klassificering av fastigheter och re- dovisning av utsläppsrätter studerats. Detta då det i förstudien framgick att det finns vissa liknelser med klassificering av domännamn. I uppsatsen om klassificering av fastigheter framgick det att företag klassifi- cerar fastigheter som omsättningstillgång bland annat då det finns ett klart vinstmaximeringsintresse. Inom uppsatsen om utsläppsrätter framgick det att då det är relativt nytt fenomen att redovisa utsläppsrätter och det inte finns något klart stadgat redovisar företag efter sunt förnuft.

Tidigare studier visade på en liknande klassificeringsproblematik kring domännamn då förvaltningsfastig- heter kan innehas i en likartad verksamhet. Det är intressant att fastigheter som köps i syfte att avyttras inom en snar framtid skall klassificeras som omsättningstillgång enligt RR 24. Vidare är det nämnvärt att även då fastigheter utvecklas under innehavet, liknande i VRE syfte, skall de också klassificeras som omsättningstillgång. Tidigare studier kring utsläppsrätter visar på en oreglerad problematik som påminner till mångt och mycket domännamn i spekulationssyfte. I studien framgick att företag tenderar att redovisa utsläppsrätter efter sunt förnuft som ibland också resulterar i att de inte redovisas alls.

Genom tidigare studier har författarna också tagit lärdom kring val av metod, vetenskapliga teorier och vad som framgick i slutsatserna. Detta då det är intressant att reflektera kring om författarna kommer att uppnå liknande slutsatser i denna uppsats. Vidare är det också tänkvärt att relatera artiklar och uppsat- ser till analys och slutsats i denna uppsats. Det är intressant och det finns intressanta liknelser, alternativt skillnader, mellan domännamn och liknande klassificeringsproblematik.

I nästföljande kapitel kommer uppsatsens referensram att presenteras. Inom referensramen definieras be- greppet domännamn mer ingående än i tidigare kapital. Vidare framförs det som står stadgat kring an- läggningstillgångar, omsättningstillgångar och redovisning i lag och rekommendationer.

5

Referensram

Detta kapital syftar till att ge läsaren en övergripande inblick i lag och rätt på Internet, vad ett domän- namn är, definition av domännamn och domän samt vad som står stadgat i lag och rekommendationer gäl- lande immateriella tillgångar och omsättningstillgångar . Detta för att öka förståelsen för det problem som författarna ämnar visa på vid klassificering av domännamn. Vidare presenterar detta kapitel vetenskapliga teorier inom redovisning som kommer ligga till grund för diskussionen i analysen kring varför företag har klassificerat domännamn som de gjort.

Related documents