• No results found

§ 283 Reviderade bestämmelser om kommunalt bidrag till enskilda vägar

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar

att anta förslag till bestämmelser om kommunalt bidrag till enskilda vägar med den ändringen att följande mening i förslaget inte skall gälla: Finner stadsbyggnadsnämnden skäl som motiverar en höjning eller minskning av bidragsbeloppet äger nämnden besluta om en sådan ändring; samt

att bestämmelserna skall tillämpas från och med den 1 januari 2005.

Bakgrund

Sammanläggningsdelegerade i Sundvalls nybildade kommun antog den 1 oktober 1973 bestämmelser om kommunalt bidrag till byggande och iståndsättande av enskild väg. Fullmäktige ändrade den 20 februari 1984 bidragsprocenten. Sammanläggningsdelegerade i Sundsvalls ny-bildade kommun antog även bestämmelser om kommunalt bidrag till underhåll av enskild väg. Stadsbyggnadskontoret betalade med stöd av dessa bestämmelser under år 2003 ut cirka 2 Mkr.

Kommunfullmäktige behandlade den 15 december 2003, § 156, ärendet Reviderad årsbudget 2004 med plan för ekonomin 2005-2006 inklusive investeringar i förvaltningsfastigheter. Fullmäktige beslutade i ärendet bl.a. att verksamheten för bidrag till enskilda vägar skulle spara 0,9 Mkr under perioden år 2004 till år 2006. I 2004 års reviderade budget fast-ställdes besparingen för bidrag till enskilda vägar till 0,5 Mkr. För att uppnå besparingskraven föreslår stadsbyggnadskontoret, mark- och trafikavdelningen, ändrade bidragsregler.

Överläggning

Under kommunfullmäktiges överläggning den 27 september 2004 yrkar Åsa Möller (m) dels att de reviderade bestämmelserna skall tillämpas från och med den 1 januari 2005 i stället för från och med den 1 januari

besluta om en sådan ändring” stryks (handlingarna sidan 104).

Ulla Norgren (fp) yrkar att ärendet i fösta hand återremitteras och i andra hand avslås. Hon motiverar yrkandet om återremiss med att ärendet bör samordnas med andra ärenden om enskilda vägar som behandlas av finansutskottet.

Mats Mehlin (c) yrkar avslag.

K Lennart Andersson (s) yrkar att ärendet skall avgöras i dag och instämmer i övrigt med Åsa Möllers yrkanden.

Även Hans Brynielsson (kd) och Lars Hillerström (mp) ansluter till Åsa Möllers yrkanden.

Ordföranden förklarar att han först kommer att ställa proposition på om ärendet skall avgöras i dag eller återremitteras och att han om full-mäktige finner att ärendet skall avgöras i dag kommer att ställa Åsa Möllers m.fl. yrkanden mot Ulla Norgrens m.fl. yrkande om avslag.

Sedan ledamöterna godkänt propositionsordningen finner ordföranden att fullmäktige beslutar att ärendet skall avgöras i dag och att

fullmäktige därefter bifaller Åsa Möllers yrkanden.

Reservation

Mot beslutet anmäls reservation dels av fp-gruppen, nämligen Pär Hammarberg, Sigge Godin, Anna Westin, Arne Engholm, Lars Persson, Maria Lilja, Göte Stenlund, Ingeborg Wiksten och Ulla Norgren, och dels av c-gruppen, nämligen Susanne Strömqvist, Jeanette Fors, Mats Mehlin, Birgitta Sellén, Reinhold Hellgren, Linnéa Kjellman och Jan Olov Sellén.

Beslutsunderlag

· Kommunstyrelsens protokoll 2004-09-13, § 157

· Finansutskottets protokoll 2004-08-31, § 207

· Kommunstyrelsekontorets skrivelse 2004-08-25

· Stadsbyggnadskontorets skrivelse 2004-08-16

· Kommunstyrelsekontorets skrivelse 2004-07-08

· Stadsbyggnadsnämndens protokoll 2004-06-22, § 160

· Stadsbyggnadskontorets skrivelse 2004-06-11

· Stadsbyggnadskontorets skrivelse 2004-03-18 – – – –

Dnr 394/03 001

§ 284 Ändrat budgetansvar för Sundsvalls konst-skola (KOMS)

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag

att budgetansvaret för Sundsvalls konstskola överförs från barn- och utbildningsnämnden till nämnden för arbetsmarknad, vuxenut-bildning och integration, på de villkor som angetts i NAVI:s beslut 2004-05-27, § 59.

Bakgrund

Sundsvalls konstskola (KOMS) är en fristående skola som bedrivs i stiftelseform (anslagsstiftelse). Verksamheten är huvudsakligen finansi-erad av Sundsvalls kommun. Vid skolan bedrivs eftergymnasial utbild-ning. I dagsläget har barn- och utbildningsnämnden budgetansvar för KOMS.

Stiftelsen för KOMS har i skrivelse till kommunstyrelsen begärt att budgetansvaret för skolan överförs från barn- och utbildningsnämnden till nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (NAVI). Som skäl härför har angetts att skolan är eftergymnasial.

Barn- och utbildningsnämnden och NAVI har inte något att erinra mot förslaget. NAVI har dock villkorat övertagandet med att nämnden till-förs särskilda medel motsvarande det bidrag som skall lämnas till KOMS, att övertagandet av KOMS avser endast ansvar för administra-tionen enligt nuvarande modell men inget övertagande av ansvar för personal, samt att den gradvisa avvecklingen av bidraget till KOMS genomförs.

Kommunstyrelsekontoret har inga invändningar mot att budgetansvaret överförs till NAVI på de villkor som NAVI angett.

Överläggning

Vid ärendets behandling i kommunfullmäktige den 27 september 2004 yrkar Birgitta Rönnquist (kd) och Habib Effati (v) bifall till kommun-styrelsens förslag.

Hans Lennart Wormbs (m) yrkar, med instämmande av Sigge Godin (fp) och Lars Hillerström (mp), avslag till förslaget att överföra budget-ansvaret för Sundsvalls konstskola till nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration.

Inlägg görs av Leif Nilsson (s), Birgitta Sellén (c) och Mikael Gäfvert (m).

Reinhold Hellgren (c) yrkar återremiss av ärendet.

Ewa Back (s) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag och att ärendet skall avgöras i dag.

Ordföranden förklarar att han först kommer att ställa proposition på om ärendet skall avgöras i dag eller återremitteras och att han om full-mäktige finner att ärendet skall avgöras i dag kommer att ställa kommunstyrelsens förslag (Birgitta Rönnquist m.fl.) mot avslag (Hans Lennart Wormbs m.fl.). Sedan ledamöterna godkänt proposi-tionsordningen finner ordföranden att fullmäktige beslutar att ärendet skall avgöras i dag och att fullmäktige därefter bifaller kommun-styrelsens förslag.

Jäv

Göte Stenlund (fp) deltar inte i behandlingen av ärendet.

Reservation

Reservation anmäls dels av m-gruppen, nämligen Mikael Gäfvert, Andreas Jonsson, Eva Lohman, Bertil Lindström Per Wahlberg, Åsa Möller och Hans Lennart Wormbs, av fp-gruppen, nämligen Pär Hammarberg, Sigge Godin, Anna Westin, Arne Engholm, Lars Persson, Ingeborg Wiksten och Ulla Norgren, och av mp-gruppen, nämligen Lars Hillerström, Birger Hjörleifsson, Jan-Olof Tedebrand och Sverker Ottosson, till förmån för framställt yrkande om avslag, dels av c-gruppen, nämligen Susanne Strömqvist, Jeanette Fors, Mats Mehlin, Birgitta Sellén, Reinhold Hellgren, Linnéa Kjellman och Jan Olov Sellén till förmån för framställt yrkande om återremiss.

Beslutsunderlag

· Kommunstyrelsens protokoll 2004-09-13, § 158

· Finansutskottets protokoll 2004-08-31, § 208

· Kommunstyrelsekontorets skrivelse 2004-08-20

· NAVI:s protokoll 2004-05-27, § 59

· FAVI:s skrivelse 2004-05-12

· Barn- och utbildningsnämndens protokoll 2004-04-28, § 34

· KOMS:s skrivelse 2003-10-06 – – – –

Dnr 383/04 024

§ 285 Ersättning till lekmannarevisor i Sundsvalls

Related documents