• No results found

Kommunutvecklingsberedningens beslut Huvudförslag:

Kommunutvecklingsberedningen föreslår kommunfullmäktige att bifalla förslag till nytt föreningsstöd med start 2021-01-01 med följande tillägg:

Lokal- och anläggningsstödets fördelningsprinciper (se lokal- och anläggningsstöd, rubrik ”stöd”) gäller med start 2022-01-01, under 2021 gäller befintliga fördelningsprinciper.

Föreningsstödet ska följas upp och utvärderas ett år efter införandet Alternativförslag:

Kommunutvecklingsberedningen föreslår kommunfullmäktige bifalla Skurupspartiets förslag med kompletterande anteckningar.

Sammanfattning av ärendet

Serviceförvaltningen fördelar olika ekonomiska bidrag till kommunens föreningar, förutom kontantstöd ges även stöd i form av subventioner av lokalhyror, service i form av exempelvis råd vid föreningsbildande, utbildning och nätverksbyggande.

För att främja ett brett fritidsutbud som tilltalar olika grupper och olika behov kompletteras föreningarnas verksamhet med annan verksamhet som också finansieras av kommunen. Exempel på detta är olika öppna

verksamheter, fritidsgårdar, kulturskola, biblioteken och kommunens Biorama.

Föreningsstödet har inte varit föremål för någon övergripande revidering de senaste fem åren och några av stöden/bidragen har inte reviderats på över 20 år. Samhället förändras vilket påverkar medborgarnas sätt att organisera sig och sin verksamhet. Det har därför varit viktigt att göra denna revidering av kommunens samtliga föreningsstöd. Syftet med förändringen är att få till en modell som främjar en önskvärd utveckling av föreningsverksamheten och som främjar en större rättvisa mellan olika föreningar. Föreningslivet har generellt sett i Sverige allt svårare att nå åldersgruppen 13-20 år, medan det i stor utsträckning når barn i åldern 7-10 år. Denna utveckling ser vi även i Skurups kommun vilket gör att vi vill uppmuntra föreningar att arbeta med att försöka behålla eller rekrytera målgruppen 13-20 år lite extra. Detta görs i form av att de föreningar som bedriver aktiviteter för denna målgrupp premieras lite extra i det lokala aktivitetsstödet.

Den stora förändringen med förslaget är att alla föreningar behandlas på liknande sätt, oavsett om det är en kultur-, pensionärs- eller idrottsförening,

Justerandes signatur

Protokollsutdrag 2 (3)

Beslutande organ Sammanträdesdatum Diarienummer

Kommunutvecklingsberedningen 2020-08-18 KS 2020.71

KUB § 30 Dnr KS 2016.183

uppfyller föreningen de krav som ställs så görs ingen skillnad på föreningarna. Detta innebär konkret att exempelvis pensionärs- och kulturföreningar kan söka det lokala aktivitetsstödet, likt idrottsföreningar och scoutföreningar, för sina aktiviteter som föreningen genomför. Detta görs via ett digitalt närvarosystem som kommunen tillhandahåller där föreningarna vid varje aktivitet ska föra digitalt närvarokort.

Närvarosystemet kräver att föreningen ska uppge fullständigt personnummer på de aktiva som deltar i föreningens aktivitet, detta för att säkerställa

korrekt redovisning av utbetalda medel och redovisade aktiviteter. I nuvarande bestämmelser söker pensionärsföreningarna stödet till sociala föreningar (detta stöd tas bort i förslaget) där stödet fördelas utifrån antalet medlemmar som föreningen har.

I förslaget ska föreningarna, likt tidigare, skicka in sina årsmöteshandlingar (årsmötesprotokoll, balans- och resultatrapport, verksamhetsberättelse och revisionsberättelse) till kommunen. Det som tillkommer i det nya förslaget är att föreningar med ungdomsverksamhet även ska skicka in ett socialt bokslut. Där kommer föreningarna att få svara på ett antal frågor via en enklare blankett om:

Värdegrund – Hur föreningen arbetat med föreningens värdegrund under året?

Lika rättigheter och möjligheter – Hur föreningen arbetat med

barnkonventionen, jämställdhet och jämlikhet, delaktighet och inflytande Trygga/säkra verksamhetsmiljöer – Hur föreningen arbetat i dessa frågor Drogförebyggande arbete – Hur föreningen bedrivit drogförebyggande arbete under året.

Ledarförsörjning – Hur föreningen arbetat med ledarrekrytering, bibehålla ledare och utveckla ledare.

Bredden och aktivitetsgraden hos kommunens ideella föreningar framgår årligen av förvaltningens statistik. Men de viktigaste värdena som skapas i föreningslivet är osynliga och kan därmed inte mätas i pengar. Med ett socialt bokslut vill vi ge föreningarna ett verktyg för att synliggöra de sociala värden som uppstår i verksamheterna. Vi hoppas att detta bidrar till att föreningarna utvecklar sina verksamheter.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse - info om revideringen av föreningsstödet

Riktlinjer för kommunalt föreningsstöd, med bilagor samt remissvar Tidigare behandling

Justerandes signatur

__________

Protokollsutdrag 3 (3)

Beslutande organ Sammanträdesdatum Diarienummer

Kommunutvecklingsberedningen 2020-08-18 KS 2020.71

KUB § 30 Dnr KS 2016.183

Kommunutvecklingsberedningen 2020-06-02 §24:

Förslaget till reviderat föreningsstöd skickas på remiss till partierna, med svar senast den 6 juli.

Därefter tas förslaget upp för beslut i beredningen den 18 augusti.

Förslag till beslut under sammanträdet

Jörgen Sjöslätt (C) yrkar att kommunutvecklingsberedningen ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla förvaltningens förslag till nytt föreningsstöd med start 2021-01-01 med följande tillägg:

Lokal- och anläggningsstödets fördelningsprinciper (se lokal- och anläggningsstöd, rubrik ”stöd”) gäller med start 2022-01-01, under 2021 gäller befintliga fördelningsprinciper.

Jörgen Sjöslätt (C) föreslår i ett tilläggsyrkande att

kommunutvecklingsberedningen ska föreslå kommunfullmäktige att det nya föreningsstödet ska följas upp och utvärderas ett år efter införandet.

Fredrik Roström (S) och Lisen Hendeberg (V) yrkar bifall till förslaget.

Ander Kristiansen (SkuP) yrkar att kommunutvecklingsberedningen ska föreslå kommunfullmäktige bifalla Skurupspartiets förslag med

kompletterande anteckningar.

Beslutsgång

Ordföranden ställer proposition på framställda yrkanden och finner att beredningen bifaller desamma.

Justerandes signatur

Kompletterande anteckningar till protokoll för Kommunutvecklingsberedningens möte 2020-08-18

Ärende: Föreningsstöd

Det alternativförslag som lämnats av Anders Kristiansen (SkuP) kompletteras under Allmänna bestämmelser med:

• att föreningar som inte söker stöd ska kunna finnas med i föreningsregistret och för detta ska föreningen uppge följande uppgifter:

− Verksamhet ska bedrivas i Skurups kommun.

− Det ska finnas antagna stadgar som medför att föreningen följer demokratiska principer och är öppen för alla personer.

− Det ska finnas en stadgeenligt vald styrelse och valda revisorer.

− Föreningen ska årligen vid behov uppdatera sina uppgifter i kommunens föreningsregister.

• att föreningar av karaktären kulturföreningar och byalag - med företrädesvis vuxna medlemmar och besökare i alla åldrar - som får något stöd, ska lämna uppgift om

genomförd aktivitet med antal deltagande personer verifierad av person som är behörig firmatecknare. Inga personliga uppgifter om deltagarna ska rapporteras.

Beslutat förslag om föreningsstöd ska följas upp efter ett år och revideras i delar som fungerar mindre bra.

Inlämnat av

Anders Kristiansen

Tjänsteskrivelse 1 (8)

Förvaltning Datum Diarienummer

Serviceförvaltningen 2020-08-11 KS 2016.183

Kommunutvecklingsberedningen

Revidering av föreningsstöd

Förslag till beslut:

Kommunutvecklingsberedningen föreslår kommunfullmäktige att bifalla förslag till nytt föreningsstöd med start 2021-01-01 med följande tillägg:

 Lokal- och anläggningsstödets fördelningsprinciper (se lokal- och anläggningsstöd, rubrik ”stöd”) gäller med start 2022-01-01, under 2021 gäller befintliga fördelningsprinciper.

Sammanfattning av ärendet

Serviceförvaltningen fördelar olika ekonomiska bidrag till kommunens föreningar, förutom kontantstöd ges även stöd i form av subventioner av lokalhyror, service i form av exempelvis råd vid föreningsbildande, utbildning och nätverksbyggande.

För att främja ett brett kultur- och fritidsutbud som tilltalar olika grupper och olika behov kompletteras föreningarnas verksamhet med annan

verksamhet som också finansieras av kommunen. Exempel på detta är olika öppna verksamheter, fritidsgårdar, kulturskola, biblioteken och kommunens Biorama.

Föreningsstödet har inte varit föremål för någon övergripande revidering de senaste fem åren och några av stöden/bidragen har inte reviderats på över 20 år. Samhället förändras vilket påverkar medborgarnas sätt att organisera sig och sin verksamhet. Det har därför varit viktigt att göra denna revidering av kommunens samtliga föreningsstöd. Syftet med förändringen är att få till en modell som främjar en önskvärd utveckling av föreningsverksamheten och som främjar en större rättvisa mellan olika föreningar. Med de nya reglerna och de nya stöden vill vi skapa förutsättningar till fler föreningsaktiviteter i kommunen för främst barn och unga men även för äldre (65+). Utöver det så är förslaget upprättat så att det ska vara enkelt, tydligt och transparent, det gäller för såväl kommunens hantering av stöden men framförallt för

kommunens föreningar.

Föreningslivet har generellt sett i Sverige allt svårare att nå åldersgruppen 13-20 år, medan det i stor utsträckning når barn i åldern 7-10 år. Denna utveckling ser vi även i Skurups kommun vilket gör att vi vill uppmuntra

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se

274 80 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se

Tjänsteskrivelse 2 (8)

Förvaltning Datum Diarienummer

Serviceförvaltningen 2020-08-11 KS 2016.183

föreningar att arbeta med att försöka behålla eller rekrytera målgruppen 13-20 år lite extra. Detta görs i form av att föreningar som bedriver aktiviteter för denna målgrupp premieras lite extra i det lokala aktivitetsstödet. Det ska även poängteras att för merparten av föreningarna, speciellt

idrottsföreningarna, innebär målgruppen 13-20 år större kostnader för föreningarna i form av exempelvis spelarlicenser och matchkostnader.

Den stora förändringen med förslaget är att alla föreningar behandlas på liknande sätt, oavsett om det är en kultur-, pensionärs- eller idrottsförening, uppfyller föreningen de krav som ställs så görs ingen skillnad på

föreningarna. Det innebär konkret att exempelvis pensionärs- och

kulturföreningar kan söka det lokala aktivitetsstödet, likt idrottsföreningar och scoutföreningar gör idag, för sina aktiviteter som föreningen genomför.

Detta görs via ett digitalt närvarosystem som kommunen tillhandahåller där föreningarna vid varje aktivitet ska föra digitalt närvarokort.

Närvarosystemet kräver att föreningen ska uppge fullständigt

personnummer på de aktiva som deltar i föreningens aktivitet, detta för att säkerställa korrekt redovisning av utbetalda medel och redovisade

aktiviteter. I nuvarande bestämmelser söker pensionärsföreningarna stödet till sociala föreningar (detta stöd tas bort i förslaget) där stödet fördelas utifrån antalet medlemmar som föreningen har.

I förslaget ska föreningarna, likt tidigare, skicka in sina årmöteshandlingar (årsmötesprotokoll, balans- och resultatrapport, verksamhetsberättelse och revisionsberättelse) till kommunen. Det som tillkommer i det nya förslaget är att föreningar med barn- och ungdomsverksamhet även ska skicka in ett socialt bokslut. Där kommer föreningarna att få svara på ett antal frågor via enklare formulär om exempelvis:

 Värdegrund – Hur föreningen arbetat med föreningens värdegrund under året?

 Lika rättigheter och möjligheter – Hur föreningen arbetat med barnkonventionen, jämställdhet och jämlikhet, delaktighet och inflytande

 Trygga/säkra verksamhetsmiljöer – Hur föreningen arbetat i dessa frågor

 Drogförebyggande arbete – Hur föreningen bedrivit drogförebyggande arbete under året.

 Ledarförsörjning – Hur föreningen arbetat med ledarrekrytering, bibehålla ledare och utveckla ledare.

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se

274 80 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se

Tjänsteskrivelse 3 (8)

Förvaltning Datum Diarienummer

Serviceförvaltningen 2020-08-11 KS 2016.183

Bredden och aktivitetsgraden hos kommunens ideella föreningar framgår årligen av förvaltningens statistik. Men dem viktigaste värdena som skapas i föreningslivet är osynliga och kan därmed inte mätas i pengar. Med ett socialt bokslut vill vi ge föreningarna ett verktyg för att synliggöra de sociala värden som uppstår i verksamheterna. Förhoppningsvis bidrar det till att föreningarna utvecklar sina verksamheter och att föreningarna ska se denna förändring som en slags föreningsutveckling. Dessutom får

förvaltningen kännedom och underlag om vilka delar där det finns ett behov för utveckling hos föreningslivet och därigenom kunna rikta

utbildningsinsatser till föreningslivet. Det är viktigt att förvaltningen formulerar frågorna så tydligt som möjligt och att föreningarna inte upplever att det ska vara någon större arbetsbörda. I och med att barnkonventionen från och med 2020 nu är lag så innebär att ett socialt bokslut ska ses som komplement till lagen som föreningarna ska följa. All forskning visar att de föreningar som aktivt följer barnkonventionens principer förbättrar sin verksamhet och får fler unga att känna sig delaktiga.

Konsekvensanalys/Överväganden

Utgångspunkten är att förslaget ska gynna barn och ungdomars deltagande i föreningsaktiviteter som organiseras av ideella föreningar inom såväl idrott som annan verksamhet.

Konsekvensanalys har gjorts utifrån det lokala aktivitetsstödet, lokal- och anläggningsstöd och stöd till allmänna samlingslokaler, se bilaga 3,4 och 5 (övriga stöd är projektstöd samt nya stöd där det ej är möjligt att göra någon konsekvensanalys). Konsekvensanalysen är gjord utifrån en uppskattning i några utav fallen då förvaltningen ej har någon vetskap om all

föreningsstatistik. Det föranleder att föreningsstödet bör efter ett eller två år utvärderas för att se om det behövs göras några justeringar kring stöden.

Avseende lokal- och anläggningsstödet så baseras förslaget utifrån om hur många deltagartillfällen som föreningen redovisat det senaste

verksamhetsåret för åldrarna 6-20 år och 65 år eller äldre, denna statistik tas från det lokala aktivitetsstödet. Då några utav föreningarna inte har haft möjlighet att söka lokalt aktivitetsstöd utifrån befintligt regelverk under 2020 så är förslaget att lokal- och anläggningsstödet under 2021 baseras utifrån om föreningen bedriver barn- och ungdomsverksamhet eller

vuxenverksamhet (likt befintligt regelverk), alltså ej utifrån deltagartillfälle i det lokala aktivitetsstödet. Föreningarna har då möjlighet att under 2021

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se

274 80 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se

Tjänsteskrivelse 4 (8)

Förvaltning Datum Diarienummer

Serviceförvaltningen 2020-08-11 KS 2016.183

registrera sina aktiviteter för att på så sätt kunna söka lokal- och anläggningsstödet 2022.

Förvaltningen har utifrån inkommande synpunkter, interna diskussioner och utifrån prioriteringsmålen valt att ta bort arrangemangsstödet som var med i det tidigare förslaget och istället valt att lägga till sommarlovsstöd.

Förhoppningarna är att med detta stöd uppmuntra kommunens föreningar att arrangera kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för barn och unga i

kommunen.

Laglighet och kommunens regler och/eller mål

Hanteringen av revideringen av föreningsstödet påbörjades utav kultur- och fritidsberedningen, efter att denna beredning inför 2019 lagts ner hanterar kommunutvecklingsberedningen nuvarande process.

Följande stöd kan föreningarna söka utifrån befintligt regelverk:

 Lokalt aktivitetsstöd

 Utvecklingsstöd

 Utvecklingsstöd - Kultur

 Lokal & anläggningsstöd

 Stöd till föreningar med social verksamhet

 Stöd till studieförbund

 Startbidrag

Reglerna till dessa stöd finner ni via: https://www.skurup.se/foreningsstod-bidrag

Ekonomi

Förslaget bedöms inte innebära några ytterligare kostnader, utöver de medel som redan idag finns budgeterade.

Inför 2020 gjordes besparing om totalt 200 000:- avseende föreningsstödet, nerdragning av stöden gjordes på de stöd som ej fokuserar på barn och unga.

Det innebär att föreningsstöden som revideras har en total budget om 2 000 000:-.

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se

274 80 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se

Tjänsteskrivelse 5 (8)

Förvaltning Datum Diarienummer

Serviceförvaltningen 2020-08-11 KS 2016.183

Medel kommer att fördelas enligt följande förslag;

Lokalt aktivitetsstöd 870000

Stöd till studieförbund 150000

Startbidrag för nybildad förening 6 000

Lokal- och anläggningsstöd 500 000

Stöd till allmänna samlingslokaler 200 000

Investeringsstöd 0

Utvecklingsstöd 174 000

Sommarlovsstöd 100 000

2 000 000

Gällande investeringsstödet är tanken att kommunstyrelsen får utifrån riktlinjer och regler bedöma om föreningens investering ska bifallas eller ej, medel får tas centralt om serviceförvaltningen inte gör bedömningen om att det kan inrymmas inom befintlig budget. Fördelningen av stöden kan omfördelas utav serviceförvaltningen för att på så sätt hålla en befintlig budget intakt samt för att skapa en viss flexibilitet för förvaltningen.

Perspektiv

1. Innebär beslutet att barns och ungdomars bästa sätts i främsta rummet?

Ja

Kommentar: Föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet premieras i det nya förslaget.

2. Innebär beslutet att barns och ungdomars sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter beaktas?

Ja

Kommentar: Föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet premieras i det nya förslaget.

3. Innebär beslutet att barns och ungdomars rätt till en god hälsa beaktas?

Ja

Kommentar: I förslaget uppmuntras aktiviteter för barn och unga.

4. Har barn och ungdomar fått möjlighet att uttrycka sin mening?

Nej

Kommentar: Inte i detta skede.

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se

274 80 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se

Tjänsteskrivelse 6 (8)

Förvaltning Datum Diarienummer

Serviceförvaltningen 2020-08-11 KS 2016.183

5. Har särskild hänsyn tagits till fysiskt och psykiskt handikappade barns och ungdomars behov?

Ja

Kommentar: I utvecklingsstödet är ett av prioriteringarna funktionsnedsattas deltagande i föreningen, där har föreningarna möjlighet att söka projektstöd för denna målgrupp. I det lokala aktivitetsstödet är förslaget att personer med funktionsnedsättning hanteras utifrån samma regler likt övriga.

Samråd

Under 2017 har det genomförts en workshop med ledamöterna i kultur- och fritidsberedningen och en workshop med föreningslivet. Under 2018 har en sportkonsult granskat förslaget och lämnat synpunkter till kultur- och fritidsberedningens presidium.

Under början av 2019 har föreningar och politiska partier fått möjlighet att inkomma med remissvar över förslaget, en sammanställning över

synpunkterna och samtliga remissvar finner man under bilaga 1 respektive bilaga 2.

Under våren 2020 beslutade kommunutvecklingsberedningen om att förslaget återigen ska på remiss, denna gång endast till politiska partier, se inkomna remissvar bilaga 6.

Utvärdering och tidplan för uppföljning

Skurups kommun har tillsammans med 200 kommuner medverkat i SKR´s1 upphandling av en gemensam tjänst avseende boknings- och bidragslösning inom kultur och fritid. Förvaltningen har arbetat utifrån att de nya stöden och bestämmelserna ska införas samtidigt som det nya boknings- och bidragssystemet införs för att på så sätt underlätta för såväl föreningarna som för kommunen. Nedanstående tidplan har förvaltningen arbetat utifrån:

1 Sveriges Kommuner och Regioner

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se

274 80 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se

Tjänsteskrivelse 7 (8)

Förvaltning Datum Diarienummer

Serviceförvaltningen 2020-08-11 KS 2016.183

Då SKR´s upphandlingsprocess gång på gång fördröjts av olika anledningar och att förvaltningen haft mindre personalstyrka inom kultur och fritid under 2019 har ovanstående tidplan ej varit genomförbart. Utöver detta har Covid-19 pandemin gjort att förvaltningen återigen fick revidera tidplanen för processen, nedanståden tidplan arbetar förvaltningen nu efter;

Mars-augusti Revidera stöden

utifrån inkommande remissvar Ansvarig:

Kommunutvecklings berdningen

September november Nytt

föreningsstöd antas i KF.

November december Utbildning av nytt

föreningsstöd till föreningslivet.

Januari 2021 Införande av nytt

föreningsstöd

Avseende avrop av ett nytt boknings- och bidragssystem är det fortfarande en process som pågår, dock har förvaltningen valt att i nuläget fokusera på att införa ett nytt föreningsstöd.

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se

274 80 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se

Tjänsteskrivelse 8 (8)

Förvaltning Datum Diarienummer

Serviceförvaltningen 2020-08-11 KS 2016.183

Vid ett införande av ett nytt föreningsstöd 2021 är det av stor vikt att en uppföljning och utvärdering görs inom ett eller två år.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse, Info om revideringen av föreningsstödet, daterad 2020-05-22

Förslag till nytt föreningsstöd, daterad 2020-05-22

Bilaga 1 – Remissvar - Sammanställning och förvaltningens svar angående inkomna yttrande.

Bilaga 2 – Remissvar – Samtliga inkomna yttrande Bilaga 3 – Konsekvensanalys – Lokalt aktivitetsstöd

Bilaga 4 – Konsekvensanalys – Lokal- och anläggningsstöd Bilaga 5 – Konsekvensanalys - Stöd till allmän samlingslokal

Bilaga 6 – Remissvar – Sammanställning och förvaltningens svar angående inkomna yttrande, sommar 2020

Bilaga 7 – Remissvar - Samtliga inkomna yttrande, partier, sommar 2020 Serviceförvaltningen

Eva-Marie Engström Martin Kalén

Förvaltningschef Tf kultur och fritidschef

Postadress Besöksadress Växel Alfanummer kansli@skurup.se

274 80 Skurup St. Torggatan 4 0411-53 60 00 0771-SKURUP www.skurup.se