• No results found

Att landstinget personal har en bisyssla är per definition varken positivt eller nega-tivt. Bedömning av bisyssla inom landstinget måste innebära en avvägning mellan positiva och negativa konsekvenser i varje enskilt fall och grundas på kriterierna i Lagen om Offentlig Anställning (LOA) och kollektivtalet Allmänna Bestämmelser (AB).

Förekomst av bisyssla hos landstingets anställda är ett riskområde som ställer krav på god intern kontroll. Av vår granskning framgår att en av sex anställda i tinget har en bisyssla. Av granskningen framgår även att det förekommer att lands-tinget handlar av företag där någon anställd i landslands-tinget har ett engagemang.

Nedan sker en avstämning av respektive delfråga. Därefter besvaras revisionsfrå-gan.

Finns policy eller regler för bisysslor?

Det finns policy och regler för bisysslor. Vår bedömning är att landstingsstyrelsen i huvudsak har upprättat ändamålsenliga riktlinjer avseende bisysslor. Riktlinjerna är i enlighet med lagstiftning och kollektivavtal. Vi ser positivt på att det finns ett underlag i form av vägledning inför beslut om bisyssla, ett presentationsmaterial av riktlinjerna som underlag för arbetsplatsträff samt blanketter som är avsedda för inventering av bisyssla samt beslut om bisyssla.

Granskningen visar på ett behov av att förtydliga riktlinjerna när det gäller vårdval i specialiserad vård. Vi konstaterar att det finns skillnader i riktlinjerna mellan vård-val inom primärvård och specialiserad vård. Vi anser att de särskilda tillämpnings-anvisningar som tagits fram bör kompletteras med vägledning och tydliggörande exempel.

Den nya överenskommelsen på nationell nivå avseende läkemedelsindustrin, medi-cinteknisk- och laboratorietekniska industri bör också integreras i riktlinjerna med exempel som vägledning inför beslut.

Efterlevs regelverken för anställdas bisysslor?

Vi bedömer att det finns brister vad gäller efterlevnad av regelverket.

Vi konstaterar att riktlinjerna i huvudsak är kända av cheferna i organisation. Av granskningen framgår dock att det brister vad gäller information vid nyanställning av medarbetare. Frågan om bisysslor är heller inte en naturlig del i medarbetarsam-talet. Det finns brister vad gäller dokumentationen om godkända och

icke-godkända bisysslor. Det framgår av granskningen att de blanketter som är avsedda för ändamålet inte används i alla delar av organisationen.

13 av 13

Har landstingsstyrelsen ett ändamålsenligt system och rutiner för att säkra att anställda inte utför bisysslor som kan leda till skada för lands-tinget?

Vår sammanfattande bedömning är att det finns brister i landstingsstyrelsens sy-stem och rutiner för att säkra att anställda inte utför bisysslor som kan leda till skada för landstinget.

Det har inte skett någon uppföljning av riktlinjerna för bisysslor. I Intern kontroll-plan för år 2014 har fråga om bisyssla uppmärksammats som kontrollmoment. Vi ser positivt på att landstinget genom stickprovsundersökning påbörjar kontroller inom området. Kontrollen måste ända bedömas som begränsad då exempelvis 10 medarbetarsamtal är en bråkdel av alla medarbetarsamtal som genomförs inom Jönköpings sjukvårdsområde med 3 880 anställda.

För att säkerställa följsamhet mot fastställda riktlinjer krävs möjlighet till samman-ställning av tillåtna och otillåtna bisysslor på förvaltningsnivå. Inom landstinget finns idag kunskapen om bisysslor på verksamhetsnivå. Det sker ingen invente-ring/uppföljning av bisysslor på förvaltningsnivå eller på aggregerad central nivå vilket vi anser bör ske som en del i den interna kontrollen. Detta för att tydligare säkerställa att bisysslor inte verkar förtroendeskadligt, arbetshindrande eller kon-kurrerande.

Rekommendationer

För att utveckla den interna kontrollen för bisysslor rekommenderar vi:

- Regelbunden uppföljning av riktlinjerna för bisysslor.

- Upprätta en sammanställning av tillåtna och otillåtna bisysslor på förvalt-ningsnivå. Vi anser att samtliga beslut, såväl tillåtelser som förbud, skall do-kumenteras skriftligt samt diarieföras.

- Komplettera riktlinjerna med precisering avseende vårdval i specialiserad vård med vägledning och tydliggörande exempel. Integrera överenskommel-sen på nationell nivå avseende läkemedelsindustrin, medicinteknisk- och la-boratorietekniska industri med riktlinjerna och ge exempel som vägledning inför beslut.

2014-03-18

Jean Odgaard Projektledare

PROTOKOLL UTDRAG

Landstingsstyrelsen §§ 123-136

Tid: 2014-08-19, kl: 13:00-15:30 Plats: Landstingets kansli, sal A

§ 135 Dnr LJ2014/

558

Yttrande över granskning av bisysslor

Föreligger förslag till yttrande över den granskning Landstingets revisorer har genomfört avseende bisysslor.

Syftet med granskningen har varit att bedöma om

landstingsstyrelsen har ändamålsenliga system och rutiner för detta.

Vid ärendets behandling yrkar Carina Ödebrink bifall till Socialdemokraternas yrkande avseende om att det tas fram en policy för bisysslor, se bilaga 1.

Ordföranden föreslår att man ger landstingsdirektören ett uppdrag att återkomma i ärendet kring fortsatt hantering.

Beslut

Landstingsstyrelsen beslutar

att överlämna föreliggande yttrande till Landstingets revisorer.

Ordföranden ställer härefter proposition på ovanstående förslag om uppdrag till landstingsdirektören mot Socialdemokraternas yrkande om att en policy ska tas fram.

Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med ordförandens förslag innebärande uppdrag till landstingsdirektören.

Votering begärs och genomförs med följande

propositionsordning: JA till ordförandes förslag. NEJ till Socialdemokraternas förslag.

För JA röstar: Anders Pansell, Lena Skaring Thorsén, Martin Hytting, Lilian Sjöberg-Wärn, Malin Wengholm, Torbjörn Eriksson, Kajsa Carlsson, Maria Frisk samt Håkan Jansson.

För NEJ röstar: Marcus Eskdahl, Anders Berglund,

Ann-Kristin Göransson, Tobias Gyllensten, Bo Kärreskog samt

Carina Ödebrink.

PROTOKOLL UTDRAG

Landstingsstyrelsen §§ 123-136

Tid: 2014-08-19, kl: 13:00-15:30

Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med ordförandes förslag

att uppdra till landstingsdirektören att återkomma i ärendet

avseende fortsatt hantering.

Reservation Socialdemokraterna till förmån för eget yrkande.

Utdrag: Landstingets revisorer Landstingsdirektören

Centrala personalavdelningen

Vid protokollet

Siw Kullberg Justeras

Håkan Jansson

Landstingsstyrelsens ordförande

Martin Hytting

Rätt utdraget, Intygar

Lena Sandqvist

Jönköping 2014-08-19

Landstingsstyrelsen

Ärende 7. Granskning av bisysslor

Revisorerna har, med hjälp av sakkunnigt biträde, genomfört en granskning av bisysslor för att bedöma om landstingsstyrelsen har ändamålsenliga system och rutiner för att säkra att anställda inte har bisysslor som kan vara förtroendeskadliga.

Landstingsstyrelsen är ytterst ansvarig för att anställdas bisysslor är i enlighet med lagstiftning och kollektivavtal.

Mot bakgrund av revisorernas sammanfattande bedömning och att stärka landstingsstyrelsens styrning och kontroll av bisysslor föreslår vi att:

Landstingsstyrelsen beslutar att det ska tas fram en policy för bisysslor för landstingets anställda.

Socialdemokraterna

Related documents