• No results found

Riksintresse för kommunikationer m.m

Riksintressen för kommunikationer skyddas enligt Miljö-balkens 3 kapitel, 8§.

Järnvägar

Inom Trosa kommun är Södra stambanan (befintlig järn-väg) av riksintresse enligt dåvarande Banverkets beslut 2000-04-05. Riksintresset innefattar samtliga spår och spåranläggningar som tillhör stomnätets infrastruktur.

Med spår och spåranläggningar avses utöver spåret på linjen också signal- och säkerhetsanordningar, anord-ningar för elförsörjning av järnvägstrafiken och telean-ordningar som behövs för järnvägens bestånd, drift och brukande.

Utredningskorridoren för Ostlänken betraktas som riks-intresse. Ambitionen är att så snart som möjligt kunna begränsa korridorens utbredning. En viss avsmalning i söder har föreslagits av Trafikverket men korridoren är fortfarande mycket bred.

Friluftsliv

Nedanstående platser och områden omfattas av Miljöbal-kens 3 kapitel, 6 §.

Sörmlands kust och skärgård

Variationsrik skärgård som till stora delar är oexploate-rad. Goda möjligheter till bad, fiske, naturstudier, kultur-studier, skridskofärder, strövande, kanoting och båtsport.

Området ingår även i Nyköpings och Oxelösunds kom-muner.

För värdenas bevarande förutsätts att ingen exploatering sker som utsläcker allemansrätten. Luft- och vatten-föroreningar ska minskas kraftigt. De värden som utgör grunden för naturupplevelser, t ex växt- och djurliv, ska skyddas.

Stora delar är idag naturreservat, med anordningar för rörligt friluftsliv på Sävö, Nynäs och Kråmö. Riktlinjerna för dessa ska följas och särskild hänsyn till områdets vär-den ska visas. För kusten och skärgårvär-den finns rekom-mendationer för den yttre kustzonen i avsnittet

Byggande på landsbygden. En ny avgränsning av riksin-tresseområdet har samråtts med Trosa kommun och den slutliga avgränsningen stämmer i huvudsak överens med kommunens förslag till förändringar.

Tullgarn

Område vid kusten med omväxlande landskap, med stora kultur- och naturvärden. Tullgarn är lättillgängligt och försett med strövstigar, badplats och andra anordningar för rörligt friluftsliv. Möjligheter finns till fritidsfiske.

I området ligger också Tullgarns slott, som dock inte lig-ger i Trosa kommun. Tullgarnsområdet liglig-ger inom både Södertälje och Trosa kommun.

För värdenas bevarande förutsätts att riktlinjerna i före-skrifterna för naturreservatet följs, vilket också

översiktsplanen utgår från. Tullgarn skyddas i övrigt av bestämmelser i Miljöbalken, 7 kap. En ny avgränsning av riksintresseområdet har samråtts med Trosa kom-mun och den slutliga avgränsningen stämmer i huvudsak överens med kommunens förslag till förändringar.

Nynäs

Stort område med omväxlande landskap med stora utvecklingsmöjligheter för turism och friluftsliv. Kulturstu-dier, naturstuKulturstu-dier, strövande, bad, båtsport, fritidsfiske, bär- och svamplockning är aspekter som gör Nynäs in-tressant som riksintresse. Inom området finns Gisesjön, båtsmanstorpet, Nyckelby gravfält från järnåldern samt museigården Långmaren. Nynäs är lättillgängligt från allmänna vägar.

Värdenas bevarande hänger tydligt ihop med att riktlin-jerna för naturreservatet följs. Den omväxlande karaktä-ren hos det kustnära jordbruks- och skogslandskapet ska bevaras. Anordningar för friluftslivet underhålls och utö-kas eventuellt. Områdets värden kan skadas av igenväx-ning, försämrad vattenkvalitet, nedskräpning och slitage.

Större delen skyddas idag av naturreservatsbestämmel-ser i enlighet med Miljöbalken, 7 kap. Särskild hänsyn tas till områdets värden och tillgängligheten bibehålls. Nynäs ingår i översiktsplanens rekommendationsområde för den inre kustzonen. Länsstyrelsen har samrått en justering av

De värden som utgör grunden för naturupplevelser ska skyddas. Inom Trosa kommun är Södra stambanan av riksintresse.

Yrkesfiske

Sörmlandskusten

Alla grundområden inom djupområdet 0-6 m, med undantag för de områden som genom någon verksam-het är exploaterade och samtliga trålfiskevatten, utgör riksintresseområde för yrkesfisket. Fisket har viss bety-delse för kustområdets befolkning som binäring eller för husbehov. Vid hamnarna i Uttervik och Trosa bör fiskets intressen prioriteras framför andra intressen som ej gag-nar fisket.

Vattenkvaliteten är av största vikt för att långsiktigt kunna bevara värdena och därmed tillgodose riksintres-set. Förbättrad vattenkvalitet innebär minskad tillförsel av näringsämnen och gifter.

Särskild hänsyn skall tas i enlighet med Miljöbalken 3:5.

Sjöfart

I Trosa kommun finns två farleder utpekade som riksin-tressen för sjöfarten. Syftet är att ge ett skydd för både befintliga och planerade anläggningar och pekar ut sjö-fartssektorns viktigaste noder och länkar, d v s farleder och hamnar. Dessa leder är:

» Bokösundsleden

» Tvären - Rökogrund nord Sävön Intressena skyddas av Miljöbalken 3:8.

Försvaret

Riksintressen för Försvarsmakten skyddas enligt Miljöbal-ken 3:9.

Mark- och vattenområden som har betydelse för total-försvaret skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som påtagligt kan motverka totalförsvarets intressen. I sådana områden är intresset inriktat mot att följa olika förändringar i markanvändningen. För Trosa kommuns del berör detta Askö skjut- och övningsfält, vilket inklu-derar Kolguskär som ingår i Askö övningsområde.

I de fall försvarets intressen berörs i plan- och lovären-den sker en särskild prövning.

Vägar

Kommunikationsanläggningar som har speciella funktio-ner för vägtransportnätet kan förenklat benämnas ”vägar av riksintresse” enligt 3 kap. 8 § Miljöbalken. Detta även om det enligt Miljöbalkens bestämmelser inte är vägarna som är av riksintresse utan endast berörda mark- och vattenområden. Tolkningen är således att det är funk-tionen som ska skyddas. De mark- och vattenområden som berörs av utpekat vägnät ska skyddas mot åtgärder som påtagligt försvårar tillkomsten av eller utnyttjandet av väganläggning. I Trosa kommun kan vid intressekon-flikter E4 hävdas som riksintresse för kommunikationer enligt dåvarande Vägverkets beslut 2004-11-08.

Vindbruk

I Trosa kommun finns ett område av riksintresse för energiproduktion, vindbruk i enlighet med Miljöbalken 3:8. Området omfattar en yta i havet, ca 1 mil söder om Askö. I samband med Energimyndighetens översyn av riksintresseområdena föreslogs en revidering av området till havs inom Södermanlands län vilket är bra för länet generellt och även för Trosa kommun även om påverkan för kommunens planering bedöms som ringa.

Trosa kommun är positiva till etablering av vindkraft under förutsättning att den är möjlig att förena med andra rådande intressen, t ex riksintressen för rekra-tion och friluftsliv, natur- och kulturvärden samt att det är byggnadstekniskt möjligt. Varje enskild förfrågan ska bedömas utifrån dess särskilda förutsättningar.

Trosa kommun är positiva till etablering av vindkraft.

Även Nåttarö Sjöövningsområde påverkar Trosa kom-muns kustområde. Utöver dessa finns inga andra riksintressen som kan visas öppet. Båda riksintressena kan innebära buller och hinderfrihet. Det kan göra det olämpligt att uppföra störningskänslig bebyggelse inom riksintressets influensområde. Vid byggnation eller plan-läggning inom riksintresseområdet ska samråd ske med Försvarsmakten. För objekt över högre än 20 m utanför sammahållen bebyggelse och objekt högre än 45 m inom sammanhållen bebyggelse är Försvarsmakten alltid re-missinstans. Höjderna gäller meter över marken.