• No results found

Mitt på sträckan mellan Rinkaby och Åhus ligger byn Horna. I Horna är hastigheten sänkt till 70 km/h, jämfört med 90 km/h på den övriga sträckan. Utmed sträckan finns en separat gång- och cykelväg utmed väg 118. I Horna går cykelvägen i den västra utkanten av byn. Som bilförare på väg 118 passeras Horna snabbt. Husen ligger mestadels tillbakadragna från vägen och man ser inte så mycket av själva byn. Vägbanan är ca 10 m bred. Vägen trafikeras av ca 8 000 fordon/dygn. Problem

På avsnittet finns två busshållplatser: Alvåkravägen och Horna Gamla station, där främst Alvåkravägen är diskutabel med ett lågt antal resande.

Bussen kör rakt fram på hela sträckan vilket medför att det inte blir några direkta fördröjningar orsakade av korsningar.

Förslag

Alvåkravägens busshållplats föreslås tas bort på grund av få boende runtomkring och för få resenärer (10-15 av- och påstigande per dag). Eventuella resenärer har via gång- och cykelvägen en bra förbindelse till busshållplatser i Rinkaby och Horna.

Busshållplatsen i Horna behålls med de boende i Horna med omgivning som motiv. Till Horna ansluts landsväg 1652 som samlar upp ett flertal fastigheter som också tillhör Horna. Åtgärder bör vidtagas som säkrar passagen för fotgängare över väg 118. Även om hastigheten är sänkt till 70 km/h genom samhället känns det som många bilförare kör betydligt fortare.

Kostnad

Upprustning av busshållplatsen i Horna 0,15 Mkr. Ansvarig

3.7 Åhus

I Åhus har en utredning om linjedragningen genomförts. Resultatet av detta redovisas i bilden nedan.

Busshållplatser i Åhus.

Busshållplatser i Åhus

Ny hållplats norr om Villaskolan

Ny hållplats planeras norr om Villaskolan på 10-15 års sikt i samband med exploatering öster om väg 118 (enligt program för fördjupad översiktsplan för Åhus).

Busshållplatserna: Villaskolan och Vattentornsområdet

Två av de tyngsta busshållplatserna i Åhus är Villaskolan och Vattentornsområdet. Båda busshållplatserna är välutrustade med utbyggda fickor, cykelparkering och väntkurer däremot är de inte handikappsanpassade avseende taktila plattor och upphöjd kantsten. Vid Villaskolan finns en planskildhet för gång- och cykeltrafik under väg 118, medan passagen vid Vattentornsområdet är signalreglerad. Båda busshållplatserna behålls men handikappsanpassas.

Ny busshållplats på Järnvägsgatan

Linjeomläggningen medför att ett nytt centralt busshållplatsläge skapas på Järnvägsgatan. Efter hållplatsen på Järnvägsgatan kommer busslinjen att grena sig mot Äspet respektive Täppet. Det innebär att turtätheten blir dubbelt så hög på busshållplatsen Järnvägsgatan jämfört med hållplatslägena efter förgreningen. Med detta som bakgrund finns motiv för att satsa lite extra på utbyggnaden av hållplatsen Järnvägsgatan.

Kristianstad kommun planerar för en ny väg till hamnen. En detaljplan för detta är antagen och har vunnit laga kraft. Den nya vägen ska gå via Infartsvägen till spåren och därefter löpa parallellt med järnvägen till hamnområdet. Motivet är att få bort den tunga hamntrafiken från centrum. Av hänsyn till den planerade vägen, som också kommer att trafikeras av busstrafiken, har den nya busshållplatsen på Järnvägsgatan placerats strax öster om cirkulationsplatsen så att den kan

bibehållas vid en utbyggnad av vägen.

I skissen nedan visas en möjlig utformning av hållplatsen. Förslaget innebär att busshållplatsen ligger inom befintligt vägområde förutom busskuren och

cykelparkeringen som på ett begränsat avsnitt medför att slänten måste flyttas ut något. I förslaget har även befintliga gångbanor utnyttjats.

Övriga busshållplatser i Åhus

Busshållplatserna som ligger efter Järnvägsgatan har inte studerats i detalj i denna utredning. Eftersom de ligger i slutet av linjen har det inte så stor betydelse att de orsakar fördröjningar. De som vill åka fort till Kristianstad kan välja att gå på bussen tex på den nya hållplatsen på Järnvägsgatan. Linjegrenen mot Täppet föreslås trafikera samma busshållplatser som idag. Linjegrenen som går mot Äspet kan lämpligen trafikera de busshållplatser som idag trafikeras av linje 552. Linjen blir effektivast om de två linjegrenarna tar lika lång tid. Detta kan vara en aspekt som medför att man väljer att ta bort någon av busshållplatserna i nästa

utredningsskede.

Hållplatserna på slingan kring Täppet är handikappsanpassade medan hållplatsen på Järnvägsgatan och hållplatserna mot Äspet inte är det, totalt blir detta 8

handikappsanpassade hållplatser.

Hållplatsen Repslageriet har idag sin påstigningshållplats på väg 118.

Linjeomläggningen kommer att medföra att ett nytt hållplatsläge för avstigande (avstigande eftersom bussen även byter riktning) behöver tillskapas på

Köpmannagatan.

Linjeomläggningen medför också att busshållplatsen Siversson försvinner för denna linje men finns kvar för SkåneExpressen 4.

Kostnad

Handikappsanpassning av busshållplatserna Villaskolan och Vattentornsområdet kostar ca 0,2 Mkr per hållplats.

Kostnaden för utbyggnad av busshållplatsen på Järnvägsgatan bedöms till ca 0,5 Mkr.

Kostnaden för handikappsanpassning av övriga busshållplatser i Åhus inklusive flytten av Repslageriet, totalt 16 hållplatslägen, bedöms till ca 2 Mkr.

Ansvarig

Ansvarig för handikappsanpassning av hållplatserna Villaskolan och Vattentornsområdet är Vägverket.

Ansvarig för handikappsanpassning av övriga hållplatser i Åhus är Skånetrafiken och Kristianstad kommun.

Ansvarig för utbyggnad av Järnvägsgatan är Kristianstad kommun.

Pendlarparkering/samåkningsparkering

Två nya lägen för en framtida pendlar/samåkningsparkering har studerats i Åhus. De två lägena är dels i anslutning till Vattentornsområdet, dels vid den planerade busshållplatsen på Järnvägsgatan. I båda lägena finns rätt förutsättningar:

• Väl utbyggd busshållplats

• Utrymme för parkeringsplats och bilangöring • Lättillgängligt med bil

Alt A, Vattentornsområdet

Pendlar/samåkningsparkeringen kan eventuellt placeras i samband med bensinstationen som ligger sydväst om busshållplatsen. Där finns ytor som kan omdisponeras och utnyttjas.

Alt B, Järnvägsgatan

Vid den nya hållplatsen på Järnvägsgatan finns ett möjligt läge för

samåkningsparkering/pendlarparkering om marken inte kan utnyttjas av planerad handelsetablering.

Kostnad

Kostnaden har schablonmässigt bedömts till 0,5 Mkr. Ansvarig

Kristianstad kommun

Korsningsåtgärder Fregattv/Kristianstadvägen

Problem

Signalkorsningen Fregattv/Kristianstadvägen (vid vattentornsområdet i Åhus) fördröjning 12 s mot Åhus och 18 s mot Kristianstad.

Förslag

Korsningen visar på måttliga fördröjningar. Eftersom hållplatsen i båda riktningarna ligger efter korsningen innebär bussprioritering av signalen att fördröjningarna för busstrafik i stort sett bör kunna elimineras. Signalprioritering bör därför införas. Kostnad

Signalprioritering 0,2 Mkr för byte av styrapparat. Ansvarig

Vägverket

Korsningsåtgärder Flötövägen/Kristianstadvägen

Problem

Cirkulationsplatsen Flötövägen/Kristianstadvägen i Åhus medför en fördröjning av 25 s mot Åhus och 15 s mot Kristianstad.

Förslag

Tidsmätningen visar på en stor fördröjning i vänstersvängen mot Åhus.

Fördröjningen beror förmodligen på cirkulationsplatsens geometriska utformning. Det är svårt att göra en åtgärd i denna korsning. Generellt är det dock viktigt att tänka på korsningsutformningen i stråk som trafikeras av stor andel busstrafik. Kostnad

Ingen åtgärd Ansvarig Ingen åtgärd

Related documents