• No results found

6 Affärsmodeller

6.2 RISE

RISE inledde 2015 ett samarbete med ExOne och Karlebo Gjuteriteknik som kom att vara till och med 2018. Man drev en gemensam demo- och produktionsanläggning I RISE lokaler på Munksjöområdet i Jönköping. 2019 renodlades RISE affärsmodell för 3D-sand till att fokusera på forskning och uppdragsverksamhet, och Karlebo Gjuteriteknik tog över driften av anläggningen som flyttades till annan lokal. Allt printat material i RISE aktiviteter köps in enligt lagen om offentlig upphandling.

RISE har sitt uppdrag direkt från riksdagens forskningsproposition. Forskningsprojekten kombinerar i regel offentliga medel med företagsinsatser och syftar

41

alltid till att skapa industrinytta. De är oftast långsiktiga och har alltid hög transparens. Forskningsaktiviteterna får ej generera vinst utan enbart ha kostnadstäckning. Exempel på forskningsaktiviteter inom 3DSP-området är

• Projektet Sandbox för att undersöka och vidareutveckla 3DSP • Projektet Autoprint för att automatisera efterbehandling • Glasgjutning i sandform

RISE arbetar även med uppdragsverksamhet. Uppdragsgivaren äger resultaten och uppdragen ska generera vinst till RISE – de får aldrig subventioneras. Exempel på uppdrag som utförts med hjälp av 3DSP är

• Återtillverkning av historiska objekt • Prototypframtagning

• Enstyckstillverkning av unika objekt

RISE har en i sammanhanget unik, lång erfarenhet av att utnyttja 3D-teknikens möjligheter och förfogar över hela kedjan från CAD till färdigt, utvärderat gods. Övriga kompetenser är tillgängliga genom utvalda partners. Uppdragen kännetecknas av hög flexibilitet och individuella lösningar vad gäller materialval och utformning av processen. Marknadsföring av RISE aktiviteter inom 3DSP sker dels genom nätverk av gjuterier, gjutgodsköpare och forskningsaktörer och dels genom externa utbildningar, kurser, seminarier och workshops, allt kopplat till övrig forskningsverksamhet inom gjuteriområdet.

6.3 Slutsats

3D-printade sandkärnor och formar har 2015-2020 successivt blivit en väl etablerad produkt för svenska gjuterier. Området är fortfarande under snabb utveckling och tekniken har ännu inte funnit sin slutliga roll, men redan finns det fog för att tala om ett paradigmskifte i svensk gjuteriindustri:

• Vi har sett kraftigt sänkta kostnader och ledtider för prototyper

• Ett helt nytt arbetssätt för prototyper har tagit form där man kan arbeta tidseffektivt med flera parallella spår

• Ledtiderna och kostnader för produkter i korta serier har sänkts betydligt • Tekniken sänker tröskeln för nya gjutna produkter hos såväl vana gjutgodsköpare

som helt nya kunder

• Även gjuterier som saknar egen printer kan tack vare möjligheten att köpa in printat material göra både korta och långa serier av nya, komplexa produkter. Att ta nästa steg och automatisera 3DSP-processen möjliggör en slimmad, effektiv tillverkningsprocess hela vägen fram till färdigt gjutgods för komplexa geometrier och korta serier. Detta förutsätter dock i flera fall en hög tillgänglighet i maskinen. Fullt ut kan detta utnyttjas endast i ett i övrigt automatiserat produktionssystem.

7 Slutord

Syftet med projektet var att i samverkan med robottillverkare, maskinleverantör och leverantörer av gjutgods ta fram lösningar för att automatisera efterbearbetningen av sandkärnorna samt inkorporera den nya tekniken i befintlig produktionslina. Målet var att nå samma produktionshastighet för 3D-printade kärnor som med konventionell tillverkningsteknik.

Projektet har kraftfullt drivit processen att automatisera sandprintertillverkningen. I demonstratorerna har åtskilliga tekniska frågor hittat lösningar, framför allt de grundläggande frågeställningarna kring dataöverföring och kompatibilitet mellan olika system. Baserat på detta utfall och slutsatserna i arbetet med varje företags affärsmodeller är det möjligt att räkna hem en investering av robot redan på ökad effektivitet vid inledande dammsugning av lös sand i arbetsboxen. En viktig del har även varit att få en traditionell bransch att ta till sig ett nytt sätt att designa och utforma detaljer som skrivs ut i en sandprinter. Under projektets gång har tre nya svenska aktörer investerat i sandskrivare och tekniken kan anses som en mycket väl etablerad framgångsfaktor för svensk gjuteribransch.

Projektet har genom kartläggning av tekniker avsedda för tex visionsystem även genererat inspiration och informationsspridning till deltagande företag kring utvecklingen som sker inom automation och AI och fortsatta samarbeten mellan parterna är inledda. Projektresultaten har löpande presenterats nationellt och internationellt. Ledande europeiska tillverkare av 3D-skrivare för sand arbetar med samma frågeställningar men detta projekt, med sitt fokus på enkla och snabba lösningar, står sig väl i ett internationellt sammanhang.

7.1 Informationsspridning

Projektet presenterades vid PiiA Summit i Västerås 2018-10-04 i form av poster samt kortare "pitch" från scenen. Längre föredrag hölls vid AM-dagen i Kista 2018-12-05 samt på Innodex-arenan vid Elmia Subcontractor i Jönköping 2019-11-12.

En företagsworkshop utifrån projektresultaten genomfördes på Siemens i Finspång 2019-09-16.

Projektet skulle ha presenterats vid internationell konferens DDMC2020 i Berlin i mitten av mars, men konferensen senarelades för att hållas digitalt i juni 2020. Abstract återfinns i Bilaga 5.

Projektet sammanfattas i en kort film som bland annat finns tillgänglig via RISE youtubekanal [18]. Information om projektet har också skett genom websida [19], projektblad och ett stort antal företagskontakter under perioden. Flera artiklar och kortare texter har publicerats, bland annat

• Nytt från RISE SWECAST 5-2018 • Gjuteriet 6-2018

• Krönika i nyhetsbrev 3DP 11-2018 • Verkstäderna 1-2020

43

7.2 Fortsatt arbete

Diskussioner med Unibap har förts om att utveckla ett kommersiellt system för läsning av id-koder i sandformar och -kärnor, och/eller på gjutgods. Baserat på resultaten i arbetspaketet är detta tekniskt sett fullt genomförbart, men i dagsläget är marknaden för ett sådant system ganska liten, eftersom få gjuterier har 3D-sandprinters. Metoder för märkning av sandformar och -kärnor skapade genom konventionell sandformning är dock under utveckling och kan tänkas väsentligt expandera marknaden för avläsningssystem om inte 3D-printers gör det.

Det nätverk som byggts upp inom projektet består idag av samtliga svenska ägare av sandprintrar och önskemål har framförts att nätverket fortsätter vara aktivt med RISE som sammankallande, där erfarenheter och omvärldsbevakning kan delas. Detta nätverk kommer att spela en viktig roll i framtida projekt då intresset för att utveckla tekniken är stort. Själva printerprocessen har redan behandlats i det parallella Sandbox-projektet [3] och utifrån dessa projektresultat fortsätter det gemensamma arbetet kring frågor som alternativa bindemedel, svensk sand, printersandens påverkan på befintligt råsandsystem, design och geometrisäkring. Autoprint-projektet har öppnat nya möjligheter för automatiserad efterbehandling, visionsystem för kvalitetskontroll och kvalitetssäkring av färdiga produkter. Företagen har också visat stort intresse för utvidgade applikationer för spårbarhet på individnivå utifrån de tester som beskrivs i denna rapport, då produktionssystem går mot en alltmer ökad komplexitet genom olika digitala systemlösningar.

Figur 25. Tänkbart upplägg på riktad utbildning för 3D-sandprinting för svenska gjuterier

Nätverket för 3D-sandprinting planerar för olika gemensamma aktiviteter under 2021 med uppföljningsprojekt och uppbyggnad av riktade utbildningssatsningar. Ett tänkbart upplägg är uppbyggt av kopplade moduler, där teoretiska och praktiska moment avlöser varandra och innehållet speglar olika moment från tekniska frågor och produktdesign till automation och affärsmodeller (Fig 25).

8 Bilagor

1. C Hauck, Interfaces for Automatization

2. S Fredriksson, Summering kring CAD-robot-kommunikation för dammsugning 3. J Ersson och M Steiner, Unibap Final Report

4. Konferensbidrag DDMC2020 5. Litteraturlista

45

9 Referenser

1. Projektplan för Autoprint 2 – Flexibla automationslösningar för 3D-printade

sandkärnor, diarienummer 2018-02191. Arbetet utfört inom Strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

2. På grund av Corona-pandemin 2020 förlängdes projekttiden med ett halvår och projektaktiviteterna anpassades till de rese- och besöksrestriktioner som gällde under året.

3. Projektplan för Sandbox – Hållbar tillverkning av 3D-printade sandformar och -

kärnor, diarienummer 2018-00800. Arbetet finansierat inom det strategiska

innovationsprogrammet Metalliska material, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Projektledare var Ulf Gotthardsson, RISE.

4. Lauenstein, Å: Automatiserad hantering av 3D-printade sandformar och kärnor, Rapport 2018-006, Jönköping 2018, Swerea SWECAST.

5. ExOne: https://www.youtube.com/watch?v=r_yl8F7_Ukk 6. Voxeljet: https://www.youtube.com/watch?v=dQlt14LahcI

7. Intervju med Christoph Hauck, Process Development Materials and Equipment, ExOne, 2019-01-07.

8. Intervju med Richard Larsson, Karlebo Gjuteriktenik, 2020-04-28.

9. Molitch-Hou, M: Automated 3D Prionting: How industrial Additive manufacturing is Evolving, March 08, 2018,

https://www.engineering.com/3DPrinting/3DPrintingArticles/ArticleID/16626/Autom ated-3D-Printing-How-Industrial-Additive-Manufacturing-Is-Evolving.aspx

10. Urhal, P, Weightman, A, Diver, C, and Bartolo, P, Robotics and Computer- Integrated

Manufacturing, 59, October 2019, 335-345.

11. https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/digitaliserad-additiv-tillverkning-av-stora- komponenterIDAG (Chalmers, RISE) 2019

12. https://www.miun.se/Forskning/forskningscentra/sportstech/forskning/pagaende- projekt/ampere/IDAM (Fraunhofer) 2019-2022 13. https://www.ilt.fraunhofer.de/en/press/press-releases/press-release-2019/press- release-2019-4-17.html 14. https://www.oru.se/nyheter/nyhetsarkiv/nyhetsarkiv-2017/roboten-och-mannsikan- ska-bli-vanner/ 15. https://www.voxeljet.com/company/news/industrialization-of-core-printing-icp- official-introduction-at-gifa-2019/

16. Aaron Frankel, Ashley Eckhoff, Siemens: Digitalisation enables the industrialisation of

metal Additive Manufacturing at Finspång, Metal Additive Manufacturing,

Autumn/Fall 2018, Vol. 4 No. 3, Inovar Communications Ltd 17. K. He et. al., Mask R-CNN, arXiv:1703.06870 [cs.CV]

18. https://www.youtube.com/watch?v=w-CUhOK698Q

19. https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/automatiserad-tillverkning-av-3d-printade- sandkarnor

Through our international collaboration programmes with academia, industry, and the public sector, we ensure the competitiveness of the Swedish business community on an international level and contribute to a sustainable society. Our 2,200 employees support and promote all manner of innovative processes, and our roughly 100 testbeds and demonstration facilities are instrumental in developing the future-proofing of products, technologies, and services. RISE Research Institutes of Sweden is fully owned by the Swedish state.

I internationell samverkan med akademi, näringsliv och offentlig sektor bidrar vi till ett

konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. RISE 2 200 medarbetare driver och stöder alla typer av innovationsprocesser. Vi erbjuder ett 100-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra produkter, tekniker och tjänster. RISE Research Institutes of Sweden ägs av svenska staten.

RISE Research Institutes of Sweden AB Box 2033, 550 02 JÖNKÖPING

Telefon: 010-516 50 00

E-post: info@ri.se, Internet: www.ri.se

Komponentgjutning RISE Rapport 2021:08 ISBN:

12/13/2018

Interfaces for Automatization

1 | Object Position Data Interface

Provisioning of object positions in the build space

Provisioning of a control interface for jobbox interaction, safety

functions and related information

Solutions for Interfaces

CAD

Data

Placing

Objects

Solid Works CATIA etc.

Defining

Job Settings

Printing

*.cli

Netfabb Magix etc. X-Prep

e.g. *.stl

existing solution

Composite Object Position Data

*.stl

Export Position Data Manually

provided by

customer

Object Position Data Interface

Solutions for Interfaces

CAD

Data

Placing

Objects

Solid Works CATIA etc.

Defining

Job Settings

Printing

*.cli

Netfabb Magix etc. X-Prep

e.g. *.stl

existing solution

Export Position Data Automatically Composite Object Position Data

*.stl

Export Position Data Manually

suggested solution

Estimated costs: 30k EUR

provided by

Solutions for Interfaces

Information and Control Interface

Solutions for Interfaces

Robot / External SPS Jobbox Parking Position

Printing

this Job

Composite Object Position Data

*.stl

e

xis

tin

g

s

olu

tion

provided by customer

Robot / External SPS Jobbox Parking Position

Printing

this Job

Composite Object Position Data

*.stl

e

xis

tin

g

s

olu

tion

Information and Control Interface

Solutions for Interfaces

Robot / External SPS Jobbox Parking Position

Printing

this Job

Optional Safety Interface Composite Object Position Data

*.stl

suggested solution with estimated costs of 50k EUR

e

xis

tin

g

s

olu

tion

Transfer

Bus

Ready Signal

Box Positioning Information (Z)

Physical Z-Axis Control

Safety functions (optional)

Ethernet Ethercat Profinet

etc.

provided by customer

M.Eng. Christoph Hauck, Project Manager Process Development,

christoph.hauck@exone.com

Autoprint 2

Summering kring CAD-robot kommunikation för

dammsugning

Utreda alternativa spår för kommunikation

mellan CAD – Robot

Tidigare alternativ: AME/Robotmaster

Önskvärt är att kunna använda redan befintliga mjukvaror

inom projektgruppen

Utfört arbete

Dialog med support för CAD-mjukvaran (Solid Works)

Förklara uppgiften

Gå igenom tidigare arbeten med AME

Delge CAD-filer från projektet

Två arbetsmöten

Websessioner

Första testet

En box som rymde alla kärnorna

En fräsoperation som kör ”skrot” och kör bort allt utom kärnorna

Diameter på munstycket

Hur långt ifrån vill vi gå?

Hur stora steg i Z-led vill vi ta?

Automatgenererade banor…

Tidsåtgång, ca 20 min

Ny geometri

Samma geometri som AME kört igenom

och som fanns printad.

Förhoppningsvis kunna exportera kod

direkt till KUKA:s egna mjukvaror

KUKA CNC

KUKA-Sim

Exportera till NC-kod vilket KUKA kunde

Utfört arbete

Nästa steg?

Hur implementera de erfarenheter som Rise Swecast gjort

Pauser i dammsugningen

Optimera fräsbanor smidigt

”interagera” med robotens program

Små programkoder som kan ”klippas in” i den exporterade koden

UNIBAP?

Förutbestämda fräsbanor – CAD

Ny geometri

En förenklad geometri cylinder för att göra

programmet generiskt och automatiskt

uppdatera ytorna som skall undvikas.

Endast ”bereda” ett lager, eftersom

Nästa steg

Importera robot i den befintliga layout

Avskärmning med staket samt

ljusridå för att bibehålla

möjligheten för manuell

dammsugning

Efter att Axxelent Engineering blev inkopplade så har de kunnat visa

på en väg att koppla samman CAD med robot för en effektiv

dammsugning.

Tester gjordes i Husqvarna 2020-09-14 med flera av de deltagande

företagen på plats.

De använder sig av SurfCam samt IRBCAM som är två mjukvaror.

SurfCAM används för att skap de fräsbanor som roboten ska

dammsuga efter och IRBCAM översätter/kontrollerar den KRL kod

som skickas över till roboten för att säkerställa att det går problemfritt

och att roboten inte slår knut på sig själv t.ex.

Genom dessa mjukvaror så behövs troligtvis inte den förenklade

Geometri vid försök Husqvarna

Vid försöken så användes en låda

med 2 våningar.

Steg

Dammsugning av halva höjden på

första lagret

Urplockning

Skrotkörning av första lagret

Bortplockning av plattor

Dammsugning av halva höjden på

andra lagret

Urplockning

Programkoden görs lager för lager, så från CAD

programmet exporteras lager för lager ut.

Varje lager genererar ett program

Programmen läggs sedan i en sekvens i roboten där

operatören kvitterar mellan varje program.

Varje program kan sedan hamna i ett bibliotek för att lätt

återanvändas när samma kärna/form printas igen.

Summering

Uppgiften som bestod av att utreda alternativa spår för

kommunikation mellan CAD robot anses färdig.

Lösningen innebar dock att nya mjukvaror introducerades

som är speciella för ändamålet.

Den sista delen, som är intrimning och anpassning bör

göras på respektive gjuteri då processen ser olika ut och

således inte går att köra samma för alla. Beror även på om

roboten ska användas till annat än enbart dammsugning.

• Kort om Unibap

• Projektgenomförande med resultat

• Idéer för automation för 3D-printade

sandkärnor och gjutindustrin

7.3 miljoner aktier

Börsvärde ~ 210 MSEK

($23M)

kombinerar vision och dynamisk robotik med

Machine Learning.

Funktioner

Avsyning

- Läsning

Montering

- Identifiering

Plockning

- Hängning

Autoprint2

och tester till område 6 –

Kvalitet

• Målsättningen har inte varit att

nå en automationslösning, utan

prova ut vad som är möjligt och

diskutera aspekter på det

• Målsättningen med kvalitet är att i

samband med rengöring detektera om

det

– Är oönskad sand kvar på artikeln

– Har uppkommit en defekt på artikeln

• T ex vid Plockning eller rengöring

• Ej tillgång till helt relevanta defekter från

produktion, defekta artiklar som Unibap

använt har förstörts av Unibap

– Att kontrollstavar håller rätt mått

– Läsa ut ID-nummer

– detektera uppkomna defekter

För testerna har Unibap i labbmiljö använt:

– RGB-kamera

– Indirekt ljus

Den uppsättningen har givit ett tillräckligt bra resultat

Även annan bildframställning har utprovats för att

kunna ge mer kontrast

– men det är inte nödvändigt att använda sig av även om

det kan bli ett framtida komplement

• För bildanalys har Unibap använt tre olika metoder för att

genomföra kvalitetsavsyning

– Två baseras på neurala nät och machine learning

• Tränad detektion samt Anomalidetektion

– En är en klassisk vison-algoritm

• CAD matchning

– Mönster kan hittas på olika ställen av artikeln

• Fördelar

– Beprövad teknik, robust

– Bra att hitta ofta förekommande fel

– Bra på att hitta små fel

– Katalogiserar defekter enligt typ

– Träning på en artikeltyp överförs till en annan med liknande struktur

• Nackdelar

– Kräver träning per defekttyp, gärna i många olika varianter

– Missar även grova fel om den inte är tränade på det

• Vad innebär det

– Algoritmen söker igenom bilden för att leta efter mönster som avviker från hur algoritmen

uppfattar att en korrekt bild ska se ut (AI)

• Fördelar

– Kan snabbt tränas upp på endast godkända detaljer

– Bra att ha för att hitta sällan förekommande fel

– Bra på att hitta grova avvikelser

• Nackdelar

– Kan inte specificera vilken feltyp det är, endast att det är fel

– Kräver relativt stora produktionsserier för att få tillräckligt bildunderlag

– Träning är ej överförbar till ny artikel

– Inte lika precis som tränad detektion

• Fördelar

– Behöver inte någon träning

– Bra på större formavvikelser, avsaknad av material för kanter och hålrum som finns i CAD

• Nackdelar

– Kan inte specificera vilken feltyp det är, endast att det är fel

– Kan inte detektera avvikelser som inte framgår av CAD

– Inte lika precis som tränad detektion

• Skador:

– Repor, punkt skador och liknande defekter är rimligt lätta

att finna på sandkärnor, troligen även utan speciellt ljus

– Identifiering görs främst med TD (plus där så är lämpligt

AD)

– Fel som identifieras på en del av artikeln med TD hittas

även på andra där träning inte är gjord

– CAD-matchning kan användas för att identifiera större

skador i jämförelse med CAD-modellen eller om något

saknas från printningen

med anomalidetektion

– Väldigt tunna sandlager där sandkärnan

har låg kontrast mot oönskade sandkorn

ger en betydligt svårare miljö för detektion

– På sandkärnor med mer kontrast är det

betydligt enklare och resultatet är mer

beroende på att rätt kameravinklar och

upplösning används

• Mäta kontrollstavar

– Det gjordes inte något prov på att mäta

kontrollstavar, men det är trivialt i sammanhanget

om rätt sensorer tillförs (tex enkel laserscanner)

• Läsa id-nummer

– Ett snabbt på olika ytor gjordes, och även det är

trivialt och kan tillföras en automationsprocess

• Det kräver en genomtänkt miljö för att få

tillräckligt bra bilder

• Det är viktigt att styra omgivande

processer (tex färg på bindemedel)

• Att kontrollera stavar och läsa ID är någon

som lätt kan tillföras

Autoprint2

Viktigt med dynamisk robot kontroll och

dynamisk positionering, kombinerat med

kontinuerlig avsyning blir det en flexibel

lösning inom flera delar av automationen

– Många av processerna kan repeteras och

användas även efter gjutning, som plockning, kvalitet och montering

Följande sidor diskuterar dessa områden

– Teoretiskt skulle även montering kunna utföras,

Processinformation

QA verktyg ger genom avsyning och hantering även ett kontinuerligt

flöde av information till kringliggande system (MES)

Följande information är lätt att extrahera bland annat

• Produktionskvalitet med typ av fel för återkoppling till produktionsprocessen

• Antal korrekta och defekta

• Möjlig sortering i rework vid t ex inkorrekt blackning

• Koppling av data till andra sensorer eller material (temperatur, luftfuktighet, sandtyp etc)

Processtyrning

Genom olika styrverktyg som Unibap erbjuder, bland annat qTune™

så kan fabrikerna själva styra hur strikt kvalitet som önskas

• Om alla sandkorn ska bort eller om det är viktigare med högre

throughputmot att algoritmen är lite ”slarvigare”

Träningsdata

Vidare så kan algoritmer för detektion lära sig av andra exempel, så

fler kunder inom samma produktionsområde ger på sikt en kollektivt

Autoprint

automation

cell

Plant MES system / Quality system / Analytics platform

Part input

Part output

Skill

module

2.0

Träning

Träningsdata

Träning

förprocessning

Skill

module

3.0

Annotering

Styra robotar, ej genom att programmera roboten utan genom styrning via

en dator

– Det ger att det tar bara några sekunder att byta program och kräver inte någon

Related documents