• No results found

RPM Risk & Portfolio Management – Innovativt och effektivt Report Management System (RMS)

In document Årsredovisning 2009 (Page 30-36)

KUNDREFERENS

”Det här är vårt första externt upphandlade IT-projekt som faktiskt levererar önskad funktionalitet, under budget och till hög kvalitet. Samarbetet med Avega där vi använde oss av den agila utvecklingsmetodiken fungerade mycket väl.”

Per Ivarsson,

vVD, RPM Risk & Portfolio Management AB

”Jag upplever konsulterna från Avega som mycket kompetenta och väl bevandrade i såväl agil utvecklings-metodik som att använda moderna mjukvarumönster för att bygga en förvaltningsbar lösning.”

Martin Ljungqvist,

Utvecklingschef, RPM Risk & Portfolio Management AB

TEKNIK

Microsoft .NET, C-sharp, Wpf, Wcf, Linq to SQL

Rätt kompetens

Elevate

Elevate är Avega Groups forum för gruppbaserad kompetens-utveck ling. Syftet med Elevate är att väcka intresse för ny teknik, nya metoder samt andra mjuka ämnen som retorik, presentations-teknik, stresshantering och Brain management, för att nämna några

exempel. Elevates program ska fungera som ett komplement till den kompetensutveckling som sker i uppdragen hos våra kunder.

Elevate erbjuder ett brett utbud av seminarier och diskussioner med välrenommerade, främst externa föreläsare inom teknik, ledarskap och humaniora. Elevate finansieras helt av Avega Group men drivs Kompetens är ett samlingsbegrepp för en individs förmåga att utföra en uppgift genom att tillämpa kunskaper och färdigheter.

Ett konsultföretags absolut största utmaning är skapa en kultur där kompetensutveckling är en självklarhet. Avega Group erbjuder Elevate, Avega Coach och konsultbloggen för att stärka konsultens kompetens och personliga varumärke.

Avega Coach konceptet innebär att:

hjälpa ett projekt att komma i gång med en metod eller ett arbetssätt, t.ex. Scrum, Lean, XP,

Kanban, Testdriven utveckling (TDD) eller objektorienterad design avhjälpa metodproblem

erbjuda utbildningar, workshops och coding dojos i exempelvis agila utvecklingsmetoder, lean,

TDD, utvecklingspraktiker, estimering och user stories

hålla i retrospektiv/återblickar, iterations- och releaseplaneringar, Open Space och andra möten

granska kod, design och arkitektur

ta fram lösnings- och arkitekturidéer utifrån god praxis tillsammans med kunden

ge inspirerande föredrag om t.ex. lean, agile, kvalitet, professionalism, parprogrammering (XP)

och TDD

delta aktivt i nätverk, användargrupper, konferenser samt genom marknadsföring i bloggar och

andra kanaler.

av medarbetarna, som genom sitt engagemang kontinuerligt påverkar innehåll och inriktning. Under 2009 har Elevate genomfört 19 seminarier i Avega Groups lokaler. Avega Groups kompetensbank skapar, genom strategin att verka inom fler specialistområden samt med den ökade kapaciteten, enorma möjligheter för våra kunder.

Avega Coach

En konsult som arbetar som Avega Coach spenderar sin tid delvis på uppdrag hos kunder men även som mentorer åt våra konsulter.

Erbjudandet är att hjälpa kundens organisation eller den enskilda konsulten att bli mer effektiv. Detta innefattar att jobba med rätt saker och att åstadkomma mer med samma resurser – från individ- till organisationsnivå. Avega Coach stödjer säljorganisationen i arbetet att identifiera och agera på affärsmöjligheter inom området effektiva arbetsmetoder. Detta sker bland annat genom utbildningar av säljare och aktivt deltagande i säljprocessen.

Konceptet Avega Coach innehåller coachning, mentorskap och

utbildning i syfte att åstadkomma en hållbar effektivisering som fortsätter att vara verksam även efter uppdragets slut. Detta gäller såväl mot kund som internt. De bästa resultaten uppnås enligt vår erfarenhet med ”spelande tränare”, där vi deltar aktivt i kundens eller konsultens arbete parallellt med coachningen.

Konsultbloggen

Under hösten 2008 startades vår företagsblogg där konsulter från Avega Group bloggar om ämnen med stort nyhetsvärde. Det kan vara trender inom IT, arbetsmetoder och teknik eller andra områden som Avega Group verkar inom. Genom bloggen kan konsulterna dela med sig av sin kunskap och kan samtidigt utveckla sin egen kompetens. Syftet med företagsbloggen är att föra ut våra värderingar och vår kunskap på ett personligt sätt till Avega Groups intressenter. Företagsbloggen stärker såväl konsulternas personliga varumärke som Avega Groups varumärke.

Avega Groups bloggare under 2009.

Från vänster: Oscar Thornell, Jonas Frank, Gunnar Ahlberg, Marcus Hammarberg och Håkan Alexander.

Åldersfördelning 2009 Könsfördelning 2009

Män Kvinnor

Ledande befattningshavare Styrelse

Totalt 17 83

40 60

20 80

60-69 år

50-59 år

40-49 år

30-39 år

20-29 år

1% 7%

4%

22%

Medarbetare

Engagemang och kompetens

Konsulter inom IT- och verksamhetsutveckling tillför idag kompetens som är direkt avgörande för ett företags överlevnad.

De utmaningar som Avega Groups konsulter dagligen ställs inför, och de förväntningar som våra kunder har på deras prestationer, ställer givetvis höga krav på individen samt på den kontinuerliga kompetensutvecklingen. För att axla rollen som konsult krävs idag att man har gedigen erfarenhet och djup kompetens inom sitt specialistområde samt att man själv är aktiv i sin kompetensutveckling. Den viktigaste komponenten i kompetensutvecklingen är att man som konsult erbjuds relevanta uppdrag med tanke på kompetensprofilen och att uppdraget tillför nya dimensioner som ger erfarenheter och inspiration. Hos Avega Group är varje konsult drivande när det gäller val av kunduppdrag och engagemang i de kompetenshöjande aktiviteter som erbjuds alla anställda.

Matchningsprincipen leder till att rätt konsult utför rätt uppgifter hos rätt kund. Såväl hårda som mjuka faktorer ligger till grund för en lyckad matchning. Resultatet kan utläsas i våra kvalitetsindex

och långsiktiga kundrelationer samt i Avega Groups, för branschen, mycket låga personalomsättning. Förutsättningarna för att lyckas med matchningen ökar i takt med att Avega Groups leveranskapacitet förstärks och att det långsiktiga samarbetet blir framgångsrikt med allt fler kunder.

Activate

Activate är medarbetarens forum för gemensamma aktiviteter.

Målet är att ha roligt tillsammans, att lära känna varandra bättre och därigenom bredda medarbetarens nätverk i Avega Group.

Exempel på aktiviteter som genomförts är dykning, golf, fotboll, fiske, löpning och kortspel.

Inspirate

Inspirate är ett kvinnligt nätverk inom Avega Group vars syfte är att stödja, inspirera och utbyta erfarenheter med varandra, både professionellt och privat.

Kvalitet

Kvalitet – ett strategiskt initiativ

Avega Groups varumärke ska kännetecknas av kvalitet och ska genomsyra alla processer i företaget i syfte att skapa en professionell helhet och därmed öka konkurrenskraften. En av Avega Groups målsättningar är att överträffa förväntningar på kvalitet både internt och externt genom att ständigt utveckla och förbättra oss.

Merito – vårt eget kvalitetsledningssystem

Vi har idag vårt eget kvalitetsledningssystem Merito som baseras på ISO 9001:2000. Syftet med kvalitetsledningssystemet är att genom regelbundna kvalitetsmätningar identifiera förbättrings områden, med den naturliga följden att kontinuerligt höja kvaliteten i processer och relationer. Att fokusera på kvalitet kommer att leda till fortsatt starka relationer med kunder och medarbetare samt långsiktig lönsamhet.

Kontinuerligt förbättringsarbete

För att vara effektiv, lönsam och konkurrenskraftig på

marknaden behöver vår verksamhet ses som en spiral som utifrån förändrade kundkrav kontinuerligt förbättras. Det kan bland annat uppnås med ett processbaserat kvalitetsledningssystem.

Kvalitetsledningssystemet beskriver vår verksamhet i processer, hur kundens behov omvandlas till tillfredsställelse med hjälp av resurser, människor, information och system. Syftet med kvalitetsledningssystemet är att ge medarbetarna och externa intressenter en bra helhetsbild över verksamheten och är framför allt ett sätt att förenkla en komplex organisation. Om vi lyckas förenkla vår syn på organisationen blir det lättare för oss att arbeta kundfokuserat. Det blir också lättare att upptäcka förbättringar och åtgärda kvalitetsbrister. Vi har byggt ett kvalitets lednings-system baserat på vårt arbetssätt och våra värderingar. Syftet med systemet är också att medarbetarna lätt ska förstå vår verksamhet och i och med det kunna vara med och påverka förbättringsarbetet.

Ytterst ska det leda till att våra kunder upplever bättre kvalitet och att vi med det blir mer konkurrenskraftiga och vinner fler affärer.

Kvalitetsmätningar

Avega Group följer upp och säkrar kvaliteten i varje projekt genom att genomföra kvalitetsenkäter för varje konsult och uppdrag.

Kvalitetsenkäten ger kunden möjlighet att själv bestämma vilka parametrar som ska viktas och bedömas. Kvalitetsenkäten utgör därmed ett effektivt verktyg för att förstå kundernas förväntningar på konsulten redan i inledningen av uppdraget. Efter avslutat uppdrag ger kunden ett slutligt betyg baserat på de parametrar som valts vid inledningen av projektet.

Varje år genomför vi en större kundundersökning med våra nyckelkunder, kallad Nyckelkundsindex. Mätningen genomförs med en enkät samt med en djupintervju. Syftet med undersökningen är att få direkt feedback på hur våra kunder ser på oss som leverantör och hur vi kan förbättra vårt samarbete.

Sammandrag för koncernen

MSEK

Resultaträkning 2009 2008

proforma1 2008

8 mån 2007

/2008 2006

/2007 2005

/2006

Rörelsens intäkter 219,5 203,1 131,2 178,8 121,4 67,6

Rörelsens kostnader –195,4 –181,4 –123,1 –151,7 –104,8 –61,1

Rörelseresultat 24,1 21,7 8,1 27,1 16,6 6,5

Finansnetto –0,2 1,1 1,1 0,4 0,0 –0,1

Skatt –6,8 –6,8 –2,8 –8,0 –4,9 –1,9

Årets totalresultat 17,1 16,0 6,4 19,5 11,7 4,5

Hänförligt till

Moderbolagets aktieägare 15,5 15,4 5,9 19,3 11,7 4,5

Minoritetsintresse 1,6 0,6 0,5 0,2 0,0 0,0

Balansräkning 2009-12-31 2008-12-31 2008-12-31 2008-04-30 2007-04-30 2006-04-30

Imateriella anläggningstillgångar 0,6 0,6 0,6 0,6

Materiella anläggningstillgångar 2,0 1,5 1,5 1,3 1,2 1,1

Summa anläggningstillgångar 2,6 2,1 2,1 1,9 1,2 1,1

Kortfristiga fordringar 40,7 38,1 38,1 39,6 33,3 24,3

Kassa och bank 31,5 34,4 34,4 41,2 10,5 4,6

Summa omsättningstillgångar 72,2 72,5 72,5 80,8 43,8 28,9

Summa tillgångar 74,8 74,6 74,6 82,7 45,0 30,0

Eget kapital hänförligt till moderbolagets aktieägare 30,5 17,5 17,5 22,4 12,5 6,4

Minoritetsintresse 1,7 0,5 0,5 0,3

Totalt eget kapital 32,2 18,0 18,0 22,7 12,5 6,4

Avsättningar 0,0 0,1 0,1 0,2 0,2 0,2

Kortfristiga skulder 42,6 56,5 56,5 59,8 32,3 23,4

Summa eget kapital och skulder 74,8 74,6 74,6 82,7 45,0 30,0

Kassaflödesanalys 2009 2008

proforma1 2008

8 mån 2007

/2008 2006

/2007 2005

/2006

Kassaflöde från den löpande verksamheten 1,2 24,4 4,4 41,9 12,0 3,0

Kassaflöde från investeringsverksamheten –1,1 –1,3 –0,5 –1,2 –0,5 –1,0

Kassaflöde från finansieringsverksamheten –3,0 –9,9 –10,7 –10,0 –5,6 –1,2

Summa kassaflöde –3,0 13,2 –6,8 30,7 5,9 0,8

In document Årsredovisning 2009 (Page 30-36)

Related documents