• No results found

Riskfaktorer

In document GRUNDPROSPEKT DATERAT 2 JANUARI (Page 6-9)

4.1 Värdepappersspecifik risk 4.1.1 Kreditrisk

Vid köp av lån emitterade under detta MTN-program tar placerare en kreditrisk på Volvofinans. Volvofinans har erhållit en internationell rating av Moody´s med A3 för långfristig upplåning. Rating är det betyg en låntagare kan erhålla från ett oberoende kreditbedömningsinstitut på sin förmåga att klara av sina finansiella åtaganden. Denna förmåga kallas också kreditvärdighet. De två största kreditbedömningsinstituten är Moody’s

och Standard & Poor’s.

Volvofinans ställer inga säkerheter för emitterade lån och en investerare som investerar i lån omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

4.1.2 Marknadsrisk / Risk vid förtida försäljning

Marknadsriskerna varierar beroende på lånekonstruktion och löptid. Värdet på ett lån varierar med räntefluktuationerna. En placerare bör vara uppmärksammad på att vid försäljning av lån före löptidens utgång riskerar placeraren att få tillbaka mindre än lånets nominella belopp.

4.1.3 Valutarisk

I de fall emissionen noteras i Euro kan kursförändringar påverka avkastningen på lånen.

4.1.4 Likviditetsrisk

Det bör uppmärksammas att det under en viss tidsperiod kan vara svårt eller omöjligt att avyttra placeringen. Detta kan inträffa till exempel vid kraftiga kursrörelser, vilka kan medföra svårigheter att handla till rimliga priser (”normala marknadsförhållanden”), eller att berörd eller berörda marknadsplatser stängs, eller att handeln åläggs restriktioner under en viss tid. Marknaden kan också vara illikvid vilket kan medföra svårigheter t ex sälja ett innehav (även tekniska fel kan störa handeln på marknadsplatsen).

4.1.5 Bestämmelser

Vid handel med lån bör placeraren informera sig om innehållet i de bestämmelser (t ex i respektive låns värdepappersnot) som gäller för handel samt vara uppmärksam på att dessa bestämmelser kan bli föremål för tillägg och ändringar.

4.1.6 Ansvar

Investeraren är alltid själv till fullo ansvarig för beslut att genomföra eller inte genomföra varje enskild transaktion samt för det ekonomiska resultatet av transaktionerna.

4.2 Bolagsspecifik risk

4.2.1 Kreditrisker och kreditförluster

Volvofinans utlåning utgörs huvudsakligen av fordonsfinansiering. Utlåningen består till över 90% av lån och leasingkrediter med underliggande kontrakt och fordon som säkerhet.

Kontrakten finns som säkerhet för de lån som återförsäljarna eller deras kunder erhåller hos Volvofinans. För kontrakten direkt mot slutlig kund finns en regress gentemot återförsäljaren eller ramavtalstecknande företag, som således står den yttersta kreditrisken mot slutkund. För att en förlust ska uppstå för Volvofinans med anledning av dessa kontrakt ska därför följande omständigheter inträffa.

1. Slutlig kund upphör att betala.

2. Återförsäljare eller ramavtalskund ska ha ställt in betalningarna.

3. Marknadsvärdet på det återtagna fordonet understiger restskulden på kontraktet.

Kontroll av kontraktstockarnas marknadsvärde görs regelbundet och en gruppbaserad

reservering görs för att täcka avvikelse mellan kontraktens restskulder och fordonens aktuella marknadsvärde. Lagerfinansieringen som ska säkerställas till 100%, utgör en mindre del av den totala utlåningen och säkerställs med företagshypotek, obelånad del i kontraktstockar eller erhållna borgensförbindelser.

Kontokortfordringarnas värde, som utgör 1,7 Mdr kr av koncernens utlåning, redovisas efter nedskrivning av osäkra fordringar och efter generell riskreservering. Reserveringen uppgår till 3,4% av fordringarnas värde. Riskexponeringen mot privatpersoner begränsas genom låga snittskulder. Volvokortets problemkrediter är de enda som förelåg inom koncernen per årsskiftet, vilket utgör 0,2% av koncernens utlåning.

4.2.2 Likviditetsrisk

Likviditetsrisk uppstår när utlåning och upplåning har skilda löptider. När utlåningen har längre löptid än upplåningen måste refinansiering göras flera gånger. Om behovet av refinansiering under en enskild dag blir betydande, eller kapitalmarknaden blir illikvid, kan problem uppstå. Volvofinans begränsar denna risk bl a genom att i finanspolicyn

statuera att:

• Back-up faciliteter skall täcka hela utestående volymen av företagscertifikat samt annan upplåning med en återstående löptid under ett år. Outnyttjad del av

faciliteter per årsskiftet uppgick till 13,1 Mdr kr.

• Det framtida refinansieringsbehovet ska mätas löpande och att

refinansieringsbehovet ej får överstiga de enligt finanspolicyn fastställda gränsvärdena.

• I ett avvecklingsscenario skall bolagets upplåning, egna kapital samt disponibla back-up faciliteter alltid uppgå till lägst 100% av utlåningen.

• Förfallande lån får inte någon enskild vecka överstiga 25% av outnyttjade back-up faciliteter.

4.2.3 Ränterisk

Ränterisk uppstår som ett resultat av att räntebindningstiderna och/eller räntebaserna för utlåningen och upplåningen inte sammanfaller. Den dominerande delen av Volvofinans krediter till Volvohandeln, eller dess kunder, följer den korta marknadsräntan både uppåt och neråt. Detta innebär att någon större ränterisk inte föreligger då även upplåningen är knuten till den korta räntan. För de krediter som löper med fast ränta eller med räntetak, utnyttjas derivatinstrument; företrädesvis ränteswap- och räntecapavtal. Den exakta riskexponeringen avseende dessa krediter beräknas löpande och täcks upp. Volvofinans räntekänslighet, beräknat enligt Finansinspektionens riktlinjer, var vid årets slut 56 Mkr, eller 2,9% av eget kapital. Räntekänsligheten är den minskning av räntenettot som skulle inträffa vid en samtidig nedgång med en procentenhet i alla marknadsräntor.

4.2.4 Valutarisk

Volvofinans utlåning och upplåning görs i normalfallet i svenska kronor, vilket medför att Volvofinans inte blir exponerat för valutakursrörelser. I det fall finansiering i utländsk valuta är fördelaktig ska valutarisken elimineras med ränte- och valutaswapavtal eller liknande arrangemang. I det fall utlåning görs i utländsk valuta ska valutarisk bäras av annan part.

4.2.5 Personbilsförsäljningen

Volvofinanskoncernens resultat är beroende av utvecklingen inom personbilsförsäljningen i Sverige och i synnerhet Volvos och Renaults andel av försäljning.

Vid en uthållig och väsentlig nedgång av den samlade försäljningen av Volvo- och Renaultfordon i Sverige kan koncernens resultat komma att påverkas negativt.

In document GRUNDPROSPEKT DATERAT 2 JANUARI (Page 6-9)

Related documents