• No results found

Ett antal faktorer påverkar och kan komma att påverka Volvofinans liksom de MTN som ges ut inom ramen för MTN-programmet. Risker finns beträffande både sådana förhållanden som har anknytning till Banken och de MTN som ges ut under MTN-programmet och sådana som saknar specifik anknytning till Banken och MTN.

Nedan lämnas en redogörelse för vissa riskfaktorer som Volvofinans bedömer har betydelse för Bankens verksamhet eller MTN. Riskfaktorerna nedan är inte rangordnade och gör inte anspråk på att vara uttömmande. Utöver nedan angivna riskfaktorer och andra förekommande risker, bör läsaren också noggrant beakta övrig information i Prospektet och de specifika risker som framgår av de specifika Slutliga Villkor som anknyter till varje Lån.

Generella risker Lagändringar

Prospektet samt de Allmänna Villkoren är framtagna i enlighet med svensk lag som gäller på datum för detta prospekt. Lagändringar kan komma att inverka på informationen i detta Prospekt.

Värdepappersspecifika risker Kreditrisk

Vid köp av MTN emitterade under detta MTN-program tar placerare en kreditrisk på Banken.

Volvofinans har erhållit lång kreditrating Baa1 av Moody’s Investors Service (”Moody’s”). Rating är det betyg en låntagare kan erhålla från ett oberoende kreditbedömningsinstitut på sin förmåga att klara av sina finansiella åtaganden. Denna förmåga kallas också kreditvärdighet. De tre största kreditbedömningsinstituten är Moody’s, Standard & Poor’s och Fitch. En närmare förklaring om innebörden i ett visst kreditvärdighetsbetyg kan erhållas från respektive instituts hemsida. Ett kreditvärdighetsbetyg utgör inte en rekommendation om att köpa, sälja eller inneha värdepapper. Det är vars och ens skyldighet att inhämta information om aktuell rating då den kan vara föremål för ändring.

Banken ställer inga säkerheter för emitterade MTN och en investerare som investerar i MTN omfattas inte av den statliga insättningsgarantin enligt lag (1995:1571) om insättningsgaranti vid händelse av Volvofinans konkurs. Inte heller omfattas Värdepapper emitterade under detta Prospekt av statlig garanti enligt förordning (2008:891) om statliga garantier till banker m.fl.

Marknadsrisk/Risk vid förtida försäljning

Marknadsriskerna varierar beroende på lånekonstruktion och löptid. Värdet på ett MTN varierar med räntefluktuationerna. En placerare bör uppmärksamma att vid försäljning av MTN före löptidens utgång riskerar placeraren att få tillbaka mindre än lånets nominella belopp.

Löptidsrisk

Ju längre löptid ett MTN har ju mer ökar normalt risken i placeringen. En orsak till detta är att kreditrisken i ett längre MTN är svårare att överblicka än för ett MTN med kortare löptid, bland annat på grund av större osäkerhet vad gäller prognoser och marknadsutveckling. Utöver detta så ökar även marknadsrisken med ett MTN:s löptid då fluktuation i ett MTN:s pris, vid marknadsförändringar, blir större ju längre löptid ett MTN har.

Valutarisk

I de fall emissionen utges i euro kan kursförändringar påverka avkastningen på MTN:et.

Likviditetsrisk

Det bör uppmärksammas att det under vissa tidsperioder kan vara svårt eller omöjligt att avyttra placeringen. Detta kan inträffa till exempel vid kraftiga kursrörelser, vilka kan medföra svårigheter att handla till rimliga priser (”normala marknadsförhållanden”), eller att berörd eller berörda marknadsplatser stängs, eller att handeln åläggs restriktioner under en viss tid. Marknaden kan också vara illikvid vilket kan medföra svårigheter t ex att sälja ett innehav (även tekniska fel kan störa handeln på marknadsplatsen).

Andrahandsmarknaden

För MTN existerar generellt en fungerande marknadsstyrd andrahandsmarknad. För MTN med komplexa strukturer kan det vid emissionstillfället saknas etablerad marknad för handel och det kan förekomma att andrahandsmarknad aldrig uppstår. Detta kan medföra att innehavare inte kan sälja sina MTN till kurser med en avkastning jämförbar med liknande placeringar som har en existerande och fungerande andrahandsmarknad. Bristande likviditet i marknaden kan ha en negativ inverkan på marknadsvärdet av MTN:et.

Förtida inlösen

Ett MTN kan ha villkor som ger Volvofinans möjlighet att återbetala detta i förtid. Förtida inlösen innebär i regel en begränsning av ett MTN:s marknadsvärde. Under en period då Volvofinans har möjlighet att besluta om förtida inlösen kommer marknadsvärdet för dessa MTN sannolikt ej att märkbart överstiga inlösenskursen. Detta kan även inträffa före sådan period om förtida inlösen.

För det fall Volvofinans återbetalar ett MTN i förtid kan investeraren sakna möjlighet att reinvestera det återbetalda beloppet till samma villkor som återbetalt MTN. Investeraren bör överväga risken i händelse av förtida inlösen, eller vid en utebliven förväntad förtida inlösen, i ljuset av andra alternativa placeringsmöjligheter vid placeringstillfället.

Bestämmelser

Vid handel med MTN bör placeraren informera sig om innehållet i de bestämmelser (t ex i respektive låns värdepappersnot) som gäller för handel samt vara uppmärksam på att dessa bestämmelser kan bli föremål för tillägg och ändringar.

Clearing och avveckling i VPC-systemet

MTN och därunder utgivna skuldförbindelser är anslutna och kommer fortsättningsvis att vara anslutna till Euroclear Swedens kontobaserade system, varför inga fysiska värdepapper har givits ut eller kommer att ges ut. Clearing och avveckling vid handel sker i VPC-systemet liksom utbetalning av ränta och återbetalning av kapitalbelopp. Investerarna är därför beroende av VPC-systemets funktionalitet.

Bolagsspecifika risker Kreditrisk

Med kreditrisk avses den risk som vid varje tillfälle bedöms föreligga att Volvofinans motparter av en eller annan orsak inte fullgör sina åtaganden med avseende på betalning med anledning av olika former av ingångna avtal. Dessa avtal kan utgöras av olika former av penningförsträckning, leasing, garantier, placeringar eller s k derivatavtal.

Styrelsen har det övergripande ansvaret för företagets kreditriskexponering. Styrelsen har i särskild instruktion inom vissa ramar delegerat ansvaret till olika befattningshavare.

Företagets kreditgivning präglas av högt uppställda mål med avseende på etik, kvalitet och kontroll.

Trots att kreditrisken är en stor riskexponering är företagets kreditförluster i förhållande till utestående kreditvolym jämförelsevis mycket små.

Kreditgivningen hos Volvoåterförsäljarna sker efter en kreditriskbedömning i det av Volvofinans tillhandahållna kreditbedömningsverktyget VF Score. VF Score är ett egenutvecklat internt riskklassificeringsverktyg där externt tillhandahållen ekonomisk information tillsammans med intern kreditinformation om kunden processas genom egenutvecklade scorekort och regelverk för att slutligen utmynna i en riskklassificering av kunden. Verktyget producerar en kreditrekommendation, som utgörs av endera beviljning, prövning eller avslag, baserat på scoringpoäng och regelverk. På grundval av rekommendationen och övrig känd information om kunden fattas ett kreditbeslut som innebär att krediten antingen beviljas eller avslås av den instans som i enlighet med respektive enhets kreditbeviljningsinstruktion har rätt att fatta beslut.

Kreditgivning avseende lån och leasing, ska vara selektiv i så måtto att kreditkunderna ska vara av så hög kvalitet att kreditförlusterna kan hållas på en försumbar nivå. Kvalitetskravet får aldrig åsidosättas i syfte att nå hög kreditvolym. Den kreditgivning där Volvofinans tar direktrisk på motparten utgörs framförallt av vagnparksfinansiering, genom finansiell eller operationell leasing, för medelstora och stora företag. Kreditkvalitén står i fokus, varför affärer, efter noggrann kreditprövning, endast görs med finansiellt stabila företag. Volvofinans har ett scorekort och regelverk i VF Score för expertbaserad bedömning av större företag.

Kreditgivning avseende kontokredit ska riskavvägas på så sätt att kreditförlusterna över tiden inte överstiger en procent av utlåningen. Kreditansökningar bedöms i kreditbedömningsverktyget VF Score (se ovan).

Företagets rutiner för övervakning av förfallna betalningar och oreglerade fordringar syftar till att minimera kreditförlusterna genom en tidig upptäckt av betalningsproblem hos kredittagarna och en åtföljande snabb handläggning av förekommande kravärenden. Övervakningen sker bl a med stöd av ett särskilt kravsystem som med automatik bevakar och påminner om när kravåtgärd är erforderlig.

Likviditetsrisk

Likviditetsrisk är risken att betalningsåtaganden vid förfall inte kan infrias utan att kostnaden för betalningsmedel ökar avsevärt, eller i ett värsta scenario, inte kan infrias alls.

Likviditetsrisk uppstår när utlåning och upplåning har skilda löptider. När utlåningen har längre löptid än upplåningen måste refinansiering göras flera gånger. Om behovet av refinansiering under en enskild dag blir betydande, eller kapitalmarknaden blir illikvid, kan detta resultera i likviditetsbrist.

Volvofinans likviditetsrisk hanteras i enlighet med Volvofinans Finanspolicy. Finanspolicyn beskriver Volvofinans policy avseende finansiella risker, däribland likviditetsrisk, samt anger i vilken utsträckning likviditetsrisk får förekomma. Policyn uppdateras efter behov och skall presenteras för styrelsen för beslut. Volvofinans VD ansvarar för att policyn uppdateras. Finanspolicyn är ett grundläggande dokument för finansavdelningens verksamhet men finns tillgänglig för all personal.

Volvofinans verksamhet kräver löpande en god tillgång till marknadsupplåning. Som beredskap för perioder med sämre möjligheter till refinansiering, har Volvofinans avtalat om kort- och långfristiga lånefaciliteter med i huvudsak kärnbanker. Upplåning med kvarvarande löptid understigande ett år, skall vid var tid täckas upp av outnyttjade lånefaciliteter. Total volym av tillgängliga faciliteter uppgick per 2008-12-31 till 10,1 Mdr kr, varav 1,2 Mdr kr i form av ett avtal om likviditetstillskott med Volverkinvest och Sjätte AP-fonden. 6,2 Mdr kr utgörs av långfristiga faciliteter med en kvarvarande löptid på två år eller längre. Dessa s k back-up linor är normalt inte utnyttjade. Utbetalning kan ske samma dag med upp till 3 Mdr kr, annars 2-3 bankdagar efter begäran. Avtalen innehåller inte s k

”Material Adverce Change” (MAC) klausuler och inte heller några finansiella förpliktelser (Financial Convenants) som kan förhindra utnyttjande.

Vidare så strävar Volvofinans efter att diversifiera sina upplåningskällor avseende såväl upplåningsformer som geografiska marknader.

Löptiden på upplåningen (inklusive eget kapital) skall matchas med löptiden på utlåningen.

Matchningen skall mätas genom gapanalys där förfallostrukturen på utlåningen jämförs med förfallostrukturen på upplåningen vid ett antal givna tidpunkter. Då avvikelse från fullständig matchning uppkommer skall denna avvikelse rymmas inom det i Finanspolicyn angivna maxvärdet.

Ränterisk

Volvofinans definierar ränterisk som den nuvarande och framtida risken att räntenettot går ner på grund av en ogynnsam förändring i räntan.

Ränterisker uppstår i allmänhet när räntebindningstider för tillgångar och skulder ej sammanfaller.

Volvofinans eftersträvar att minimera denna ränterisk genom att anpassa räntebindningen i upplåningen till den i utlåningen. I de fall Volvofinans bedömer att upplåning med lång räntebindningstid är fördelaktig används ränteswapsavtal för denna anpassning, vidare används swapavtal i de fall utlåning sker till fast ränta. Volvofinans erbjuder också kunder finansiering till rörlig ränta med räntetak. I de fall kunder väljer detta alternativ hanteras ränterisken genom att Volvofinans köper motsvarande räntetaksavtal på portföljnivå.

Volvofinans Finanspolicy anger i vilken utsträckning ränterisk får förekomma. Policyn uppdateras vid behov och beslutas av styrelsen. Ränterisken rapporteras löpande till styrelsen. Volvofinans stresstestar ränterisken genom en gap-analys som visar påverkan på Volvofinans räntenetto under en period av 12 månader vid en omedelbar parallellförflyttning av räntekurvan med en procentenhet.

Finanspolicyn föreskriver limiter för hur stor denna påverkan får vara i förhållande till resultatet och hur stora gapen får vara för respektive tidsperiod. Volvofinanskoncernens ränterisk uppgick per 2008-12-31 till 62,6 mkr vilket motsvarar 2,1 % av kapitalbasen. Vid beräkningen har det egna kapitalet inklusive obeskattade reserver placerats i den sista tidsperioden.

Valutarisk

Volvofinans upplåning görs i normalfallet i svenska kronor, vilket medför att Volvofinans inte blir exponerat för valutakursrörelser. I de fall finansiering i utländsk valuta är fördelaktig ska valutarisken elimineras med ränte- och valutaswapavtal vilket medför att all upplåning i utländsk valuta är kurssäkrad. Utlåning i utländsk valuta förekommer ej. Exponeringsbeloppet för valutarisken var vid årsskiftet 0.

Operativa risker

Med operativ risk avses risken för förlust till följd av:

• Icke ändamålsenliga eller misslyckade interna processer

• Mänskliga fel

• Felaktiga system

• Externa händelser

I definitionen inkluderas legal risk.

Volvofinans operativa risker har delats upp i följande områden; Interna oegentligheter, Extern brottslighet, Anställningsförhållanden och arbetsmiljö, Affärsförhållanden, Avbrott och störning i verksamhet och system, Transaktionshantering och processtyrning, Teknik samt Medarbetare/organisation. Operativa risker finns i all verksamhet inom koncernen och i samverkan med externa parter. För att identifiera operativa risker i koncernen har riskidentifierings och självutvärderingsworkshops genomförts med ledande befattningshavare. Alla identifierade operativa risker kategoriserades efter hantering och eventuell påverkan och klassas in i ”låg risk”, ”medel risk”,

”medelhög risk” och ”hög risk”. De operativa risker som identifierades bedömdes alla ha en ”låg” eller

”medel” risk. Hanteringen av Volvofinans Operativa risker regleras i Volvofinans Policy för Operativa risker. Dessa finns samlade i tre handböcker. I IQ handboken samlas alla regler avseende styrning och intern kontroll, i Säkerhetshandboken samlas alla regler kring säkerhet och i Ekonomihandboken samlas alla regler avseende ekonomisk planering, redovisning och finansförvaltning.

Målsättningen är att skaderiskerna ska elimineras alternativt förebyggas, begränsas och/eller kompenseras genom medvetet och organiserat arbetssätt med styrdokument, policys och processer för hantering av operativa risker. Hantering av operativ risk är en löpande process som utförs med stöd av verktyg såsom självutvärdering och incidentrapportering för att fånga redan inträffade incidenter och med vars stöd, identifiering, bevakning och åtgärdande av operativa risker utförs.

Volvofinans styrelse och företagsledning har det övergripande ansvaret för operativ risk och ansvarar därmed för att skapa en god riskmedvetenhet inom Volvofinans. Affärsområdena/Avdelningarna är primärt ansvariga för hantering av operativa risker i den egna verksamheten. Alla anställda i Volvofinans har ansvaret att skydda de tillgångar företaget förvaltar mot skada, missbruk eller förlust.

Incidenter rapporteras till chef eller IT/Support. Volvofinans riskkontrollenhet ansvarar för att sammanställa alla inrapporterade incidenter samt utföra en analys av vilka incidenter som behöver åtgärdas. Riskkontrollenheten är ansvarig för uppföljning och kontroll av operativa risker samt ansvarar även för sammanställning och rapportering till VD. Riskkontrollenheten ansvarar även för att följa upp riskbegränsande åtgärder från självutvärderingarna samt att bevaka förändringar i verksamheten som kan utgöra en förändring i exponering mot operativ risk.

Strategiska risker

Med strategiska risker avses risken för förlust på grund av förändrade marknadsförutsättningar och ogynnsamma affärsbeslut, felaktig anpassning av beslut eller brist på lyhördhet för marknads-förändringar. I företagets definition av strategiska risker ingår, intjäningsrisker, kundbeteenden, konkurrentbeteende, förändring i författningar samt konjunktur.

Riskhanteringens främsta mål är att säkerställa att företaget är medvetet om sin strategiska position samt göra det möjligt att förbereda sig tidigt för vikande marknad eller ökad och/eller ny konkurrens.

Volvofinans arbetar proaktivt med att utreda sin strategiska position och förbereder sig tidigt för vikande marknad eller ökad och/eller ny konkurrens. Riskidentifierings- och självutvärderings-workshops med ledande befattningshavare genomförs kontinuerligt för att identifiera strategiska risker.

Vidare finns väl utvecklade strategier för hur organisationen ska jobba mot kunder och hantera konkurrensen.

Ryktesrisker

Med ryktesrisk avses risken för förlust till följd av kunders, motparters, aktieägares, investerares och myndigheters negativa uppfattning om företaget. Målet med riskhanteringen är att säkerställa att

företaget ska uppfattas som mycket väl genomlyst av alla intressenter och att intressenterna har en god bild av företaget.

Ryktesrisker är den svåraste risken att skydda sig mot. Företaget har vidtagit åtgärder för att säkerställa att denna risk hanteras i den mån det är möjligt. Riskidentifierings- och självutvärderings-workshops med ledande befattningshavare genomförs kontinuerligt. Löpande under året (minst kvartalsvis) träffar företaget banker och investerare för att fånga upp eventuella negativa signaler.

Pressreleaser och information på hemsida är naturliga inslag i företagets informationsgivning.

Vidare finns en policy för klagomålshantering. Här beskrivs rutiner kring hantering av klagomål såsom klagomålsansvarig och tydliga rapporteringsvägar.

Volvofinans marknadsförutsättningar

Resultatet i Volvofinans Bank är beroende av utvecklingen inom fordonsförsäljningen i Sverige och i synnerhet Volvos andel av försäljningen samt drivmedelsförsäljningen och övrig omsättning över Volvokortet.

Vid en uthållig och väsentlig nedgång av den samlade försäljningen inom svensk Volvohandel kan bankens resultat komma att påverkas negativt.

Related documents