• No results found

Rutinunderhåll

In document Användning av notebook-datorn (Page 41-50)

Ä

VIKTIGT Du kan förhindra bestående skador på datorn genom att aldrig spreja vatten, rengöringsvätskor eller kemikalier direkt på skärmen.

Ta bort fläckar och ludd genom att regelbundet rengöra bildskärmen med en mjuk, fuktad, luddfri duk. Om du behöver rengöra bildskärmen ytterligare bör du använda antistatiskt skärmrengöringsmedel eller antistatiska våtservetter.

Fett och smuts på styrplattan kan göra att pekaren hoppar runt på skärmen. Du undviker detta genom att tvätta händerna ofta när du använder datorn och rengöra styrplattan med en fuktig duk.

Å

VARNING Rengör aldrig tangentbordet med en vanlig dammsugare. Du kan få en elstöt och de interna komponenterna kan skadas. En dammsugare kan dessutom lämna efter sig smuts på tangentbordsytan.

Rengör tangentbordet regelbundet. På så vis förhindrar du att tangenter fastnar och du tar också bort damm, ludd och partiklar som kan ha fastnat under tangenterna. Det bästa är att använda en behållare med komprimerad luft och blåsa runt och under tangenterna.

Följ de här tipsen när du ska transportera datorn eller ta med den på resa:

Förbered datorn för resa och transport:

1. Säkerhetskopiera alla data.

2. Ta ut alla optiska skivor och alla externa mediekort, till exempel digitalkort och ExpressCard-kort.

Ä

För att minska risken för skador på datorn och enheter eller förlust av information, ska du ta ut mediet från en enhet innan du tar bort enheten från enhetsplatsen och innan du reser med, transporterar eller lägger undan enheten för förvaring.

3. Stäng av och koppla bort alla externa enheter.

4. Stäng av datorn.

Ta med en säkerhetskopia av informationen som finns i datorn. Förvara inte säkerhetskopian tillsammans med datorn.

Rengöra bildskärmen

Rengöra styrplatta och tangentbord

Resor och transporter

Förvara datorn som handbagage när du reser med flyg. Checka inte in den tillsammans med ditt övriga bagage.

Ä

Undvik att utsätta en enhet för magnetfält. Magnetfält förekommer bl.a. i de metalldetektorer som man går igenom på flygplatser och i stavformade

metalldetektorer. Säkerhetsutrustning på flygplatser som kontrollerar kabinbagage, till exempel löpande band, använder röntgen istället för magnetism och skadar inte enheter.

Många flygbolag tillåter inte att bärbara datorer och annan elektronisk utrustning används under flygresor. Om du planerar att använda datorn under en flygresa bör du kontakta flygbolaget för att kontrollera att detta är tillåtet.

Om datorn inte ska användas på mer än två veckor och även vara bortkopplad från nätström under den tiden, bör du ta ut batteriet och förvara det separat.

Om datorn eller en enhet måste skickas som försändelse ska du placera den i en skyddande förpackning med etiketten "FRAGILE" (Ömtåligt).

Om en trådlös enhet eller mobiltelefonenhet är installerad i datorn, exempelvis en 802.11b/g-enhet, GSM-enhet eller GPRS-enhet, bör du veta att det finns restriktioner för användning av sådana enheter i vissa miljöer. Sådana restriktioner kan förekomma ombord på flygplan, på sjukhus, i närheten av explosiva ämnen och på riskfyllda platser.

Om du är osäker på vilken policy som gäller där du ska använda en viss enhet, bör du söka godkännande att använda den innan du startar den.

Gör så här om du reser utomlands:

Kontrollera tullbestämmelserna för datorer för de länder och regioner som du ska resa till.

Ta reda på vilka krav som ställs på strömkablar och adaptrar på de platser där du tänker använda datorn. Spänning, frekvens och kontakters utformning varierar.

Å

Minska risken för elstötar, brand eller annan skada på utrustningen genom att inte försöka driva datorn med någon sats för spänningsomvandling som säljs för annan utrustning.

Bilaga A: Felsökning

Om du får problem med datorn, kan du felsöka datorn med hjälp av nedanstående steg:

Se "Snabb felsökning", nästa avsnitt i detta kapitel.

Använd webblänkarna och extrainformationen om datorn som du hittar via Hjälp och support. Klicka på Start och sedan på Hjälp och support.

Även om många kontroll- och reparationsverktyg kräver Internet-anslutning finns det många andra verktyg, till exempel Hjälp och support, som kan hjälpa dig att lösa ett problem när datorn är offline.

Det går inte att starta datorn

Om datorn inte startar när du trycker på strömknappen, kan nedanstående förslag hjälpa dig att lösa problemet:

Om datorn är ansluten till ett eluttag ska du kontrollera att det fungerar genom att ansluta en annan elektrisk apparat till det.

Använd bara den nätadapter som medföljer datorn eller en som godkänts av HP för användning med den här datorn.

Om datorn drivs med batteri eller är ansluten till en annan extern strömkälla än ett eluttag, ska du ansluta datorn till ett eluttag med hjälp av nätadaptern. Kontrollera att det inte är något fel på strömkabelns och nätadapterns kontakter.

Datorskärmen är svart

Om skärmen är svart trots att datorn är på och strömlampan lyser, kan det hända att datorn inte är inställd på att visa bilden på datorskärmen. Överför bilden till datorskärmen genom att trycka på

På vissa datormodeller kan det vara nödvändigt att trycka på fn-tangenten samtidigt med f4.

Felsökning av resurser

Snabb felsökning

. fn+f2

Programvaran fungerar inte som den ska

Gör så här om programvaran hänger sig eller inte verkar fungera normalt:

Starta om datorn genom att klicka på Start och sedan på pilen vid knappen Avsluta följt av Starta om.

Om det inte går att starta om datorn på detta sätt kan du gå till nästa avsnitt, "Datorn startar men ger ingen respons".

Kör en virussökning. Information om hur du använder datorns antivirusresurser finns i avsnittet "Skydda datorn mot virus" i kapitel 4.

Datorn startar men ger ingen respons

Om datorn är på men inte reagerar på program- eller tangentbordskommandon kan du försöka med följande nödavstängningsprocedurer i den angivna ordningen tills datorn stängs av:

Ä

VIKTIGT Om du använder nödavstängningsprocedurer går information som inte har sparats förlorad.

Tryck på strömknappen och håll ned den i minst 5 sekunder.

Koppla bort datorn från extern ström och ta ut batteriet.

Datorn är ovanligt varm

Det är normalt om datorn känns varm medan den används. Om datorn känns ovanligt varm kan den dock vara överhettad på grund av en blockerad ventil.

Om du misstänker att överhettning kan orsaka felet bör du låta datorn svalna till rumstemperatur. Kontrollera sedan att inga ventilationsöppningar är blockerade när du använder datorn.

Å

VARNING Minska risken för värmerelaterade skador eller överhettning genom att låta bli att ha datorn direkt i knäet eller blockera datorns ventiler. Använd datorn endast på en hård, plan yta. Låt inga andra hårda ytor som en närliggande skrivare, eller mjuka ytor som kuddar, mattor eller klädesplagg, blockera luftflödet. Låt inte heller nätadaptern komma i kontakt med huden eller någon mjuk yta, t.ex. kuddar, mattor eller klädesplagg, under drift. Yttemperaturen på de delar av datorn och nätadaptern som är åtkomliga för användaren följer de temperaturgränser som har definierats av International Standard for Safety of Information Technology Equipment (IEC 60950).

Datorns fläkt startar automatiskt för att kyla interna komponenter och skydda mot överhettning. Det är normalt att den interna fläkten slås på och av under drift.

En extern enhet fungerar inte

Gör så här om en extern enhet inte fungerar som förväntat:

Starta enheten enligt tillverkarens instruktioner.

Kontrollera att det inte är något fel på enhetens kontakter.

Kontrollera att enheten får ström.

Kontrollera att enheten, särskilt om den är äldre, är kompatibel med operativsystemet.

Kontrollera att rätt drivrutiner är installerade och uppdaterade.

Det trådlösa hemmanätverket fungerar inte

Gör så här om ett trådlöst nätverk inte fungerar som förväntat:

Kontakta IT-administratören om du ansluter din dator till ett företagsnätverk.

Klicka på Start, Kontrollpanelen, Nätverk och Internet, Nätverks- och delningscenter och Felsök och följ sedan instruktionerna på skärmen.

Kontrollera att datorns trådlösa-enhet är påslagen.

Kontrollera att ingenting är i vägen för datorns trådlösa antenner.

Kontrollera att kabel- eller DSL-modemet och tillhörande strömkabel är korrekt anslutna och att lamporna lyser.

Kontrollera att den trådlösa routern eller åtkomstpunkten är korrekt ansluten till tillhörande nätadapter och modem och att lamporna lyser.

Koppla bort och återanslut alla kablar, och stäng av strömmen och slå på den igen.

Mer information om trådlös teknik hittar du i tillhörande informationsmaterial och via webblänkarna i Hjälp och support.

Information om hur du aktiverar en mobil trådlös bredbandstjänst (endast vissa modeller) finns i informationen om mobilnätoperatörer, som medföljer datorn.

Bilaga B: Specifikationer

Informationen om operativsystemet i nedanstående tabell kan vara användbar om du kommer att använda datorn i eller transportera den till miljöer med extrema väderförhållanden.

I det här avsnittet hittar du information om strömförsörjning, som kan vara till hjälp när du planerar att resa utomlands med datorn.

Datorn drivs med likström som kan tillföras av en växelströms- eller likströmskälla.

Växelströmskällan måste ha en spänning på 100-240 V, 50-60 Hz.

Även om datorn kan drivas av en fristående likströmskälla, rekommenderar vi att den endast drivs med en växelströmsadapter eller en likströmskälla som HP har levererat och godkänt för användning med den här datorn.

Datorn kan hantera likström inom följande specifikationer.

Denna produkt har utformats för IT-strömsystem i Norge med en fas-till-fas-spänning som inte överstiger 240 V rms.

Datorns driftspänning och –ström står på systemets etikett med föreskrifter på datorns undersida.

Driftsmiljö

Faktor Metriskt USA

Temperatur

I drift (skriver till optisk skiva) 5 °C till 35 °C 41 °F till 95 °F

Ej i drift -20 °C till 60 °C -4 °F till 140 °F

Relativ luftfuktighet (icke kondenserande)

I drift 10 % till 90 % 10 % till 90 %

Ej i drift 5 % till 95 % 5 % till 95 %

Maximal höjd (utan tryckkabin)

I drift -15 m till 3 000 m -50 fot till 10 000 fot

Ej i drift -15 m till 12 000 m -50 fot till 40 000 fot

Inström

Inström Märkvärde

Driftspänning och driftström 18,5 V dc vid 3,50 A; 19 V dc vid 4,74 A eller 19,5 V dc vid 3,33 A

Index

A

ansluta datorn till fast nätverk 22 ansluta datorn till Internet 17, 18

ansluta till ett befintligt trådlöst nätverk 22 antivirusprogram 13

Q

respons saknas från datorn, felsökning 38

S

Säkerhet, föreskrifter och miljö 4, 14

T

In document Användning av notebook-datorn (Page 41-50)

Related documents