• No results found

Radioaktivt avfall och kärnavfall är undantaget från deponeringsförordningen och avfallsför- ordningen. En friklassning av avfallet innebär att materialet måste följa dessa regler. I följande avsnitt beskrivs de delar av miljölagstiftningen som är applicerbara vid hantering av friklassat material. I figur 9.1 visas vilka bestämmelser i Miljöbalken [13] som kan bli aktuella vid hante- ring av stora mängder friklassat material.

Figur 9.1: Ett utdrag av tillämpliga delar i Miljöbalken [13]

Ur miljöbalken, [13]:

1:a avd, 6:e kap: Miljökonsekvensbeskrivning

1 § En miljökonsekvensbeskrivning skall ingå i en ansökan om tillstånd att anlägga, driva eller

ändra verksamheter enligt 9, 11 eller 12 kap. eller enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av bestämmelser i detta kapitel.

3 § Syftet med en miljökonsekvensbeskrivning är att identifiera och beskriva de direkta och

indirekta effekter som en planerad verksamhet eller åtgärd kan medföra dels på människor, djur, växter, vatten, luft, klimat, landskap och kulturmiljö, dels på hushållningen med mark, vatten och den fysiska miljön i övrigt, dels på hushållning med material, råvaror och energi. Vidare är syftet att göra en samlad bedömning av dessa effekter på människors hälsa och miljön.

3:e avd, 9:e kap: Tillstånds- och anmälningsplikt för miljöfarlig verksamhet

6 § Regeringen får föreskriva att det skall vara förbjudet att utan tillstånd eller innan anmälan

har gjorts

1. anlägga eller driva vissa slag av fabriker, andra inrättningar eller annan miljöfarlig verksamhet,

2. släppa ut avloppsvatten i mark, vattenområde eller grundvatten,

3. släppa ut eller lägga upp fast avfall eller andra fasta ämnen, om detta kan leda till att mark, vattenområde eller grundvatten kan förorenas,

4. bedriva sådan miljöfarlig verksamhet som avses i 1-3, om denna ändras med avseende på tillverkningsprocess, reningsförfarande eller på något annat sätt.

3: avd, 15:e kap: Avfall och producentansvar

6 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om

skyldighet för producenter att se till att avfall samlas in, transporteras bort, återvinns, återanvänds eller bortskaffas på ett sätt som kan krävas för en hälso- och miljömässigt godtagbar avfallshantering. Sådana föreskrifter får meddelas i fråga om avfallet av de varor eller förpackningar som producenterna tillverkar, för in till Sverige eller säljer och avfallet från sådan verksamhet som de bedriver.

Deponering av avfall.

34 § Tillstånd till en verksamhet som omfattar deponering av avfall får meddelas endast om

verksamhetsutövaren ställer en ekonomisk säkerhet för att de skyldigheter som gäller för deponeringsverksamheten fullgörs eller vidtar någon annan lämlig åtgärd för sådant säkerställande.

35 § Verksamhetsutövare skall ta betalt för samtliga kostnader som rör avfallsdeponin. I

kostnadsberäkningen skall ingå alla kostnader för att inrätta och driva deponin samt, så långt det är möjligt, alla kostnader som är nädvändiga för att fullgöra de skyldigheter som gäller för deponeringsverksamheten.

9.4.1 Tillstånds- och anmälningsplikt

För de flesta steg i hanteringskedjan av friklassat byggnadsavfall gäller anmälningsplikt eller tillståndsplikt, enligt Miljöbalken 9:e kap om tillstånds- och anmälningsplikt för miljöfarlig verksamhet. Klassning som A-, B- eller C-verksamhet och därmed tillståndsplikt (A, B) eller anmälningsplikt (C) gäller för de flesta verksamheter med hantering av avfall (sortering, mellanlagring, återvinning, deponering etc). [36]

9.4.2 Avfalls- och producentansvar

Den som bedriver verksamhet där avfall mellanlagras, återvinns eller bortskaffas, den som bedriver verksamhet där farligt avfall uppkommer och den som transporterar farligt avfall är skyldig att föra anteckningar om mängder, avfallslag och hantering.

Enligt lag om skatt på avfall ska avfallsskatt betalas med 370 kr/ton (1 jan 2003) för avfall som deponeras vid anläggningen där mer än 50 ton/år deponeras eller förvaras mer än tre år. Det gäller dels för avfallsanläggningar, dels för anläggningar där det huvudsakligen bedrivs annan verksamhet än avfallshantering, om avfall som uppkommer där deponeras eller förvaras. Lagen har undantag för anläggningar som bara deponerar vissa avfallsslag (berg, jord, grus mm), för vissa avfall vid viss behandling (kompostering), avdrag för vissa material mm. [36]

9.4.3 Deponering av avfall

2001 införlivades EU-direktivet om deponering av avfall i svensk lagstiftning genom att för- ordningen och föreskrifter om deponering av avfall infördes. [36]

Lagar och förordningar avseende deponering av friklassat material regleras efter Miljöbalken [13] (Avfallsförordningen). Enligt 5 § avfallsförordningen så definieras en deponi såsom lagring av avfall under en längre period än tre år. Riksskatteverket är ansvarigt för tillämpning av lagen om skatt på avfall7 och i framtiden kommer troligen behandlingsanläggningar där processen tar längre tid än 3 år att bli skattepliktiga. [36]

Undantag av deponiskatt kan medges för betongmassor som används till konstruktion av något slag, som då måste godkännas av myndigheterna.

9.4.4 Miljökonsekvensbeskrivning

När en ny verksamhet ska startas eller när en befintlig verksamhet ska utökas med till exempel högre produktion fordras alltid en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Även vid nedmontering och avveckling av kärntekniska anläggningar krävs tillstånd enligt miljöbalken, och därmed även en MKB.

Miljökonsekvensbeskrivning (MKB), enligt kap 6 Miljöbalken, [13] görs för att visa på vilka sätt verksamheten påverkar miljön. Effekter på bland annat människor, djur, växter och land- skap identifieras och beskrivs. En inventering av miljöpåverkan från företagets byggnader, pro- cesser, produkter och leverantörer samt en riskanalys ingår.

Enligt Miljöbalken ska MKB göras om en verksamhet antas medföra betydande miljöpåverkan. Verksamheten ska beskrivas utifrån tre aspekter; lokalisering, utformning och omfattning. Det ska ingå en åtgärdsplan för hur eventuella skadliga verkningar ska undvikas, minskas och avhjälpas. Även andra möjliga lokaliseringar för verksamheten ska utredas.

7

9.5 JÄMFÖRELSE MELLAN FÖRVÄNTAD HANTERING I SVERIGE OCH EU:S

Related documents