• No results found

Skydda surfplattan

De standard säkerhetsfunktioner som finns i operativsystemet Windows och Computer Setup skyddar dina personliga inställningar och data från en mängd olika hot.

OBS! Säkerhetslösningar ska ha avskräckande effekt. Dessa lösningar förhindrar inte att produkten missbrukas eller stjäls.

OBS! Innan du lämnar in surfplattan på service bör du säkerhetskopiera dina filer, radera konfidentiella filer och ta bort alla lösenordsinställningar.

OBS! Vissa funktioner som beskrivs i det här kapitlet kanske inte är tillgängliga på din surfplatta.

OBS! Surfplattan har stöd för Absolute Data Protect. Om surfplattan blir stulen eller om du tappar bort den kan den spåras och låsas, och personliga data kan raderas från en annan plats. Surfplattan måste vara ansluten till Internet.

Risk Säkerhetsfunktion

Obehörig användning av surfplattan HP Client Security, i kombination med ett lösenord eller annan form av autentisering

Obehörig åtkomst till Computer Setup och annan systemidentifieringsinformation

BIOS-administratörslösenord i Computer Setup

Obehörig start från en extern flashenhet Funktionen för startalternativ i Computer Setup Obehörig tillgång till ett användarkonto i Windows Windows användarlösenord

Obehörig åtkomst av data Programmet HP Drive Encryption

Windows Defender

Använda lösenord

Ett lösenord är en kombination av tecken som du väljer för att skydda information i surfplattan. Flera typer av lösenord kan ställas in, beroende på hur du vill kontrollera åtkomst till din information.

Lösenord kan väljas i Windows eller i Computer Setup som är förinstallerat på surfplattan.

● Installationslösenord ställs in i Computer Setup och hanteras av BIOS-systemet.

● Windows-lösenord ställs enbart in i Windows-operativsystemet.

Använd följande tips för att skapa och spara lösenord:

● Följ de villkor som anges av programmet när du skapar lösenord.

● Använd inte samma lösenord för flera program eller webbplatser, och använd inte ditt Windows-lösenord för några andra program eller webbplatser.

32 Kapitel 8 Säkerhet

● Använd HP Password Manager för att lagra användarnamn och lösenord för alla webbplatser och program. På så vis kan du säkert läsa dem vid ett senare tillfälle om du inte kommer ihåg dem.

● Spara inte lösenord i en fil på surfplattan.

I följande tabell visas de olika administratörslösenorden som används för BIOS och Windows och hur de fungerar.

Ställa in lösenord i Windows

Lösenord Funktion

Administratörslösenord* Skyddar åtkomst av datorns innehåll på

Windows-administratörskontonivå.

OBS! Om du ställer in administratörslösenord för Windows innebär det inte att administratörslösenord för BIOS ställs in.

Användarlösenord* Skyddar mot åtkomst av ett användarkonto i Windows.

*Information om hur du ställer in ett administratörslösenord eller användarlösenord i Windows finns i HP Support Assistant.

Du går till HP Support Assistant genom att trycka på appen HP Support Assistant på Startskärmen.

Ställa in lösenord i Computer Setup

Lösenord Funktion

Administratörslösenord för BIOS Skyddar mot åtkomst till Computer Setup.

Använda antivirusprogram

När du använder surfplattan för att få tillgång e-post, ett nätverk eller Internet utsätter du den för risken att drabbas av datorvirus. Datorvirus kan sätta operativsystem, program eller verktyg ur spel eller orsaka att de inte fungerar som de ska.

Antivirusprogramvara kan identifiera de flesta virus, förstöra dem och i de flesta fall reparera skador som de har orsakat. Upprätthåll ett ständigt aktuellt skydd av datorn mot nya virus genom att hålla antivirusprogramvaran uppdaterad.

Windows Defender, som inkluderar antivirus-funktioner, är förinstallerat på surfplattan. Vi

rekommenderar att du även använder ett antivirusprogram så att surfplattan är ordentligt skyddad.

Mer information om virus finns i HP Support Assistant. Du går till HP Support Assistant genom att trycka på appen HP Support Assistant på Startskärmen.

Använda brandväggsprogramvara

Syftet med brandväggar är att hindra obehöriga från att komma åt systemet eller nätverket. En brandvägg kan vara en programvara som du installerar på surfplattan och/eller i nätverket, men det kan även vara en lösning med både maskinvara och programvara.

Använda antivirusprogram 33

Det finns två sorters brandväggar:

● Värdbaserade brandväggar – Programvara som bara skyddar datorn där de är installerade.

● Nätverksbaserade brandväggar – Installeras mellan DSL- eller kabelmodemet och hemnätverket och skyddar alla datorer i nätverket.

När det finns en brandvägg i en dator granskas all data som skickas till och från datorn och jämförs med en rad användardefinierade säkerhetskrav. Data som inte uppfyller dessa krav blockeras.

Windows Defender är installerat på surfplattan.

OBS! I en del fall kan brandväggen spärra åtkomst till Internetspel, störa skrivar- eller fildelning i ett nätverk eller spärra tillåtna e-postbilagor. För att lösa problemet permanent måste du konfigurera om brandväggen. Du löser problemet tillfälligt genom att inaktivera brandväggen, utföra önskad aktivitet och sedan aktivera brandväggen igen.

Installera viktiga säkerhetsuppdateringar

VIKTIGT: Microsoft® publicerar information om viktiga uppdateringar. För att skydda surfplattan mot säkerhetsläckor och datorvirus rekommenderar vi att du installerar alla viktiga uppdateringar så snart du får meddelande från Microsoft om att de är tillgängliga.

Du kan välja om uppdateringar ska installeras automatiskt. För att ändra inställningarna går du till Startskärmen, sveper från högra sidan av skärmen, trycker på Inställningar och trycker sedan på Kontrollpanel. Tryck på System och säkerhet, tryck på Windows Update, tryck på Ändra inställningar och följ sedan anvisningarna på skärmen.

Använda HP Client Security

Programmet HP Client Security är förinstallerat på surfplattan. Du går till programmet genom att trycka på panelen HP Client Security på Startskärmen, ikonen på Windows-skrivbordet i

meddelandefältet längst till höger i aktivitetsfältet, eller från Kontrollpanelen i Windows. Det innehåller säkerhetsfunktioner som har utformats för att skydda mot obehörig åtkomst till datorn, nätverk och viktiga data. Mer information finns i hjälpen till HP Client Security.

34 Kapitel 8 Säkerhet

Related documents