• No results found

Det här kapitlet innehåller information om följande procedurer. I det här kapitlet beskrivs standardproceduren för de flesta modeller.

● Skapa återställningsmedier och säkerhetskopior

● Återställa systemet

Mer information finns i Hjälp och support.

Skriv hjälp på Startskärmen och välj sedan Hjälp och support.

VIKTIGT: Om du tänker använda återställning vid start med F11 eller USB-medieåterställning för att återställa ditt system, måste surfplattans batteri ha minst 70 % laddning kvar innan du påbörjar återställningsprocessen.

Skapa återställningsmedier och säkerhetskopior

Följande metoder för att skapa återställningsmedier och säkerhetskopior finns enbart på vissa modeller. Välj den metod som finns för din datormodell.

● När du har installerat datorn bör du använda HP Recovery Manager för att skapa HP Recovery-medier. Det här steget skapar en säkerhetskopia av HP Recovery-partitionen på datorn.

Säkerhetskopian kan sedan användas för ominstallation av det ursprungliga operativsystemet, om det har blivit fel på hårddisken eller om den bytts ut. Mer information om att skapa

återställningsmedier finns i Skapa HP-återställningsmedier (endast vissa modeller) på sidan 44. För mer information om de återställningsalternativ som är tillgängliga med återställningsmedierna, se Återställa med HP Recovery Manager på sidan 46.

● Använd verktygen i Windows för att skapa återställningspunkter och skapa säkerhetskopior av personlig information.

Mer information finns i Använda verktygen i Windows på sidan 45.

OBS! Om minnesutrymmet är 32 GB eller mindre är Microsoft Systemåterställning inaktiverat som standard.

Skapa HP-återställningsmedier (endast vissa modeller)

VIKTIGT: Om datorn inte visar ett alternativ för att skapa återställningsmedier kan du erhålla återställningsmedier för ditt system från HP. Se häftet Worldwide Telephone Numbers

(Telefonnummer för support över hela världen) som medföljer datorn. Du kan även hitta

kontaktinformation på HP:s webbplats. Gå till http://www.hp.com/support, välj ditt land eller region och följ anvisningarna på skärmen.

HP Recovery Manager är en programvara som gör att du kan skapa återställningsmedier (på

antingen en flash-enhet eller DVD-skivor) när du har installerat datorn. Med HP Recovery-medier kan du återställa systemet om det blir något fel på hårddisken. Vid en systemåterställning ominstalleras operativsystemet och programvaran som installerades på fabriken. Därefter konfigureras

programmens inställningar. HP Recovery-medier kan även användas för att anpassa systemet eller för att återställa fabriksavbildningen om hårddisken byts ut.

44 Kapitel 12 Säkerhetskopiera och återställa

● Det går bara att skapa en uppsättning återställningsmedier. Var försiktig när du hanterar dessa återställningsverktyg och förvara dem på ett säkert ställe.

● HP Recovery Manager undersöker datorn och fastställer hur mycket minnesutrymme som krävs.

● Om du vill skapa återställningsskivor måste datorn ha en optisk enhet som kan skriva på DVD, och du bör endast använda tomma DVD-R-, DVD+R-, DVD-R DL- eller DVD+R DL-skivor av hög kvalitet. Använd inte återskrivbara skivor, t.ex. CD±RW, DVD±RW, DVD±RW med dubbla lager och BD-RE (återskrivbar Blu-ray) – de är inte kompatibla med HP Recovery Manager-programvaran. Du kan även välja att använda en tom USB-flashenhet av hög kvalitet.

● Om din dator inte har en inbyggd optisk enhet med DVD-bränningsfunktion och du vill skapa återställningsmedier på DVD-skivor kan du använda en extern optisk enhet (köps separat) för att skapa återställningsskivor. Om du använder en extern optisk enhet måste den vara

direktansluten till en USB-port på datorn – enheten får inte vara ansluten till en USB-port på en extern enhet, som exempelvis en USB-hubb. Om du inte själv kan skapa DVD-skivor kan du beställa återställningsskivor till din dator från HP. Se häftet Worldwide Telephone Numbers (Telefonnummer för support över hela världen) som medföljer datorn. Du kan även hitta kontaktinformation på HP:s webbplats. Gå till http://www.hp.com/support, välj ditt land eller region och följ anvisningarna på skärmen.

● Kontrollera att datorn är ansluten till elnätet innan du börjar skapa återställningsmedier.

● Processen kan ta en timme eller mer. Avbryt inte den här processen.

● Du kan avsluta programmet innan du är klar med att skapa alla återställnings-DVD-skivor, om det skulle bli nödvändigt. HP Recovery Manager avslutar bränningen av den aktuella DVD-skivan. Nästa gång du startar Recovery Manager kommer du att uppmanas att fortsätta.

Så här skapar du HP Recovery-medier:

VIKTIGT: För surfplattor med löstagbara tangentbord ska du ansluta surfplattan till tangentbordsenheten innan du påbörjar dessa steg.

1. Skriv recovery på Startskärmen och välj sedan HP Recovery Manager.

2. Välj Skapa återställningsmedier, och följ sedan instruktionerna på skärmen.

Om du någon gång behöver återställa systemet, se Återställa med HP Recovery Manager på sidan 46.

Använda verktygen i Windows

Använd verktygen i Windows för att skapa återställningspunkter och säkerhetskopior med personlig information.

OBS! Om minnesutrymmet är 32 GB eller mindre är Microsoft Systemåterställning inaktiverat som standard.

Mer information och stegvisa anvisningar finns i Hjälp och support.

▲ Skriv hjälp på Startskärmen och välj sedan Hjälp och support.

Återställning

Det finns flera alternativ för att återställa systemet. Välj den metod som passar just din situation och kunskapsnivå bäst:

VIKTIGT: Alla metoder finns inte för alla modeller.

Använda verktygen i Windows 45

● Windows erbjuder flera alternativ för återställning från säkerhetskopia, till exempel att återställa datorn utan att ta bort filer eller återställa datorn till fabriksinställningarna. Mer information finns i Hjälp och support.

▲ Skriv hjälp på Startskärmen och välj sedan Hjälp och support.

● På vissa modeller kan du behöver lösa ett problem med en förinstallerad applikation eller drivrutin och ska då använda alternativet Återinstallera drivrutiner och/eller program i HP Recovery Manager för att installera om den enskilda applikationen eller drivrutinen.

▲ Skriv recovery på Startskärmen, välj HP Recovery Manager och välj sedan Återinstallera drivrutiner och/eller program och följ instruktionerna på skärmen.

● Om du på vissa modeller vill återställa datorn och använda en minimerad avbildning kan du välja alternativet HP Minimerad återställningsavbildning från HP:s återställningspartition eller HP-återställningsmedier. Minimerad återställningsavbildning installerar endast drivrutiner och maskinvaruaktiverade applikationer. Andra applikationer som finns i avbildningen fortsätter att vara tillgängliga för installation via alternativet Återinstallera drivrutiner och/eller program i HP Recovery Manager.

Mer information finns i Återställa med HP Recovery Manager på sidan 46.

● Om du vill återställa Windows-partitioneringen till de ursprungliga fabriksinställningarna kan du välja alternativet Systemåterställning från HP Recovery-partitioneringen (endast vissa modeller) eller HP Recovery-medier. Mer information finns i Återställa med HP Recovery Manager på sidan 46. Om du inte redan har skapat återställningsmedier, se Skapa

HP-återställningsmedier (endast vissa modeller) på sidan 44.

● På vissa modeller kan du, om du vill återställa datorns ursprungliga fabriksinställda partitionering och innehåll, eller om du har bytt ut hårddisken, använda alternativet fabriksåterställning för HP Recovery-medier. Mer information finns i Återställa med HP Recovery Manager på sidan 46.

● På vissa modeller finns, om du vill ta bort återställningspartitionen för att frigöra

hårddiskutrymme, alternativet Ta bort återställningspartitionen i HP Recovery Manager.

Mer information finns i Ta bort HP Recovery-partitionen (endast vissa modeller) på sidan 49.

Återställa med HP Recovery Manager

Med HP Recovery Manager kan du återställa datorn till de ursprungliga fabriksinställningarna med hjälp av HP Recovery-medier som du antingen har skapat, skaffat från HP eller genom att använda HP Recovery-partitionen (enbart vissa modeller). Om du inte redan har skapat återställningsmedier, se Skapa HP-återställningsmedier (endast vissa modeller) på sidan 44.

Vad du behöver veta innan du sätter igång

● HP Recovery Manager återställer endast den programvara som installerades på fabriken.

Programvara som inte medföljer datorn måste antingen laddas ned från tillverkarens webbplats eller installeras om från de medier som tillverkaren tillhandahållit.

VIKTIGT: Återställning med HP Recovery Manager kan användas som ett sista försök att åtgärda problem på datorn.

● HP Recovery-medier måste användas om det blir fel på datorns hårddisk. Om du inte redan har skapat återställningsmedier, se Skapa HP-återställningsmedier (endast vissa modeller)

på sidan 44.

46 Kapitel 12 Säkerhetskopiera och återställa

● För att kunna använda alternativet Fabriksåterställning (enbart vissa modeller) måste du

använda HP Recovery-medier. Om du inte redan har skapat återställningsmedier, se Skapa HP-återställningsmedier (endast vissa modeller) på sidan 44.

● Om du inte kan skapa HP Recovery-medier på datorn eller om HP Recovery-medierna inte fungerar, kan du erhålla återställningsmedier för ditt system från supporten. Se häftet Worldwide Telephone Numbers (Telefonnummer för support över hela världen) som medföljer datorn. Du kan även hitta kontaktinformation på HP:s webbplats. Gå till http://www.hp.com/support, välj ditt land eller region och följ anvisningarna på skärmen.

VIKTIGT: HP Recovery Manager tillhandahåller inte automatiskt säkerhetskopior av dina personliga data. Innan du startar återställningen bör du säkerhetskopiera eventuella personliga data som du vill ha kvar.

Med HP-återställningsmedierna kan du välja något av följande återställningsalternativ:

OBS! Endast alternativ som är tillgängliga för datorns bildskärm när du startar återställningsprocessen.

● Systemåterställning – Installera om det ursprungliga operativsystemet och konfigurera sedan inställningarna för de program som var fabriksinstallerade.

● Minimerad återställningsavbildning (endast vissa modeller) – Ominstallerar operativsystemet och alla maskinvarurelaterade drivrutiner och programvaror, men inga andra program.

● Fabriksåterställning – Återställer datorn till den ursprungliga fabriksstatusen genom att radera all information från hårddisken och återskapa partitionerna. Detta ominstallerar operativsystemet och den programvara som var fabriksinstallerad.

Med HP Recovery-partition (enbart vissa modeller) kan du använda Systemåterställning och, på vissa modeller, Minimerad återställningsavbildning.

Använda HP Recovery-partitionen (endast vissa modeller)

Med HP Recovery-partition kan du utföra en systemåterställning eller, på vissa modeller, en återställning med minimerad avbildning utan att det behövs några återställningsskivor eller någon USB-flashenhet. Den här typen av återställning kan endast användas om hårddisken fortfarande fungerar.

Så här startar du HP Recovery Manager från HP Recovery-partitionen:

VIKTIGT: För surfplattor med löstagbara tangentbord ska du ansluta surfplattan till tangentbordsenheten innan du påbörjar dessa steg (endast vissa modeller).

1. Skriv recovery på Startskärmen, välj HP Recovery Manager och välj sedan HP:s återställningsmiljö.

– eller –

Tryck på f11 medan datorn startar eller tryck på och håll ner f11 när du trycker på strömknappen.

2. Välj Felsök i menyn med startalternativ.

3. Välj Recovery Manageroch följ instruktionerna på skärmen.

Återställning 47

Använda HP Recovery-medier för att återställa systemet

Du kan använda HP Recovery-medier för att återställa det ursprungliga systemet. Den här metoden kan användas om systemet inte har någon återställningspartition eller om hårddisken inte fungerar som den ska.

1. Säkerhetskopiera om möjligt alla dina personliga filer.

2. Sätt i HP Recovery-skivan som du skapade och starta om datorn.

OBS! Om datorn inte automatiskt startar om i HP Recovery Manager måste du ändra startordningen i datorn. Se Ändra datorns startordning på sidan 48.

3. Följ instruktionerna på skärmen.

Ändra datorns startordning

Om din dator inte startar om i HP Recovery Manager kan du ändra datorns startordning, som är den ordning i vilken enheterna listas i BIOS, där datorn söker efter startinformation. Du kan ändra valet till en optisk enhet eller en USB-flashenhet.

Så här ändrar du startordningen:

VIKTIGT: För surfplattor med löstagbara tangentbord ska du ansluta surfplattan till tangentbordsenheten innan du påbörjar dessa steg.

1. Sätt in HP Recovery-medier.

2. Starta Computer Setup.

För datorer och surfplattor med anslutna tangentbord:

Slå på eller starta om datorn eller surfplattan, tryck snabbt på esc och tryck sedan på f9 för startalternativ.

För datorer och surfplattor utan anslutna tangentbord:

Slå på eller starta om datorn, tryck snabbt på knappen för att sänka volym och tryck sedan på f9 för startalternativ.

– eller –

Slå på eller starta om datorn, tryck snabbt på Windows-knappen och tryck sedan på f9 för startalternativ.

3. Välj den optiska enhet eller den USB-enhet som du vill starta från.

4. Följ instruktionerna på skärmen.

48 Kapitel 12 Säkerhetskopiera och återställa

Ta bort HP Recovery-partitionen (endast vissa modeller)

Med programvaran HP Recovery Manager kan du ta bort HP Recovery-partitionen för att frigöra utrymme på hårddisken.

VIKTIGT: När du har tagit bort HP Recovery-partitionen kan du inte längre använda alternativet Uppdatera i Windows eller Windows-alternativet för radering och ominstallation av Windows. Du kan inte heller utföra en systemåterställning eller en minimerad återställningsavbildning från HP:s återställningspartition. Du bör därför skapa HP Recovery-medier innan du tar bort

återställningspartitionen. Se Skapa HP-återställningsmedier (endast vissa modeller) på sidan 44.

Gör så här för att ta bort HP Recovery-partitionen:

1. Skriv recovery på Startskärmen och välj sedan HP Recovery Manager.

2. Välj Ta bort återställningspartitionenoch följ anvisningarna på skärmen.

Återställning 49

Related documents