• No results found

Din dator innehåller verktyg som tillhandahålls av HP och operativsystemet, och som hjälper dig att skydda din information och återställa den om det skulle bli nödvändigt. Med hjälp av de här verktygen kan du med några enkla steg återställa datorn till ett välfungerande skick eller till den ursprungliga fabriksstatusen.

Det här kapitlet innehåller information om följande:

● Skapa återställningsskivor och säkerhetskopior

● Återställa systemet

OBS! Här får du en översikt över olika alternativ för säkerhetskopiering, återställning och ominstallation. Mer ingående information om verktygen finns i Hjälp och support. Skriv h på Startskärmen och välj sedan Hjälp och support.

Om du vill hitta ytterligare information väljer du appen HP Support Assistant på Startskärmen och därefter Min dator och Användarhandböcker.

Skapa återställningsskivor och säkerhetskopior

Återställningen efter ett systemfel kan aldrig bli mer omfattande än den senaste säkerhetskopian.

1. När du har gjort alla inställningar på datorn bör du skapa HP-återställningsskivor. I det här steget skapas en säkerhetskopia av datorns HP Recovery-partition. Säkerhetskopian kan du sedan använda för att installera om det ursprungliga operativsystemet ifall att hårddisken har fått fel eller behöver bytas ut.

Dina HP-återställningsskivor möjliggör följande typer av återställning:

● Systemåterställning – Det ursprungliga operativsystemet återställs tillsammans med de program som installerades på fabriken.

● Minimerad återställningsavbildning – Det ursprungliga operativsystemet samt alla drivrutiner och program som kommunicerar med maskinvaran installeras om. Inga andra program återställs.

● Fabriksåterställning – Datorn återställs genom att hela hårddisken raderas och partitionerna görs om. Därefter ominstalleras operativsystemet och den programvara som installerades på fabriken.

Skapa återställningsskivor och säkerhetskopior 57

Se Skapa HP-återställningsskivor på sidan 58.

2. Skapa systemåterställningspunkter när du tillför ny maskin- och programvara. En

systemåterställningspunkt är en ögonblicksbild av hårddisken som har sparats vid en viss tidpunkt med Windows Systemåterställning. En systemåterställningspunkt innehåller information som Windows kan använda för att göra om bland annat registerinställningarna. Windows skapar en återställningspunkt åt dig automatiskt under Windows-uppdateringar och annat

systemunderhåll (t.ex. programuppdateringar, säkerhetsskanning eller systemdiagnostik). Du kan också skapa en återställningspunkt manuellt när som helst. Mer information och stegvisa anvisningar om hur man skapar särskilda systemåterställningspunkter finns i Hjälp och support i Windows. Skriv h på Startskärmen och välj sedan Hjälp och support.

3. Skapa en säkerhetskopia av systemet och din personliga information när du lägger in foton, videoklipp, musik och andra privata filer. Med hjälp av filhistoriken i Windows kan du

schemalägga automatisk säkerhetskopiering av filer från bibliotek, skrivbordet, kontakter och favoriter. Om några filer av misstag har tagits bort från hårddisken och inte kan återställas från papperskorgen, eller om filer har skadats, kan du återställa säkerhetskopierade filer med hjälp av filhistoriken. Det är också bra att kunna återställa specifika filer om du väljer att installera om Windows eller att återställa det ursprungliga systemet med hjälp av HP Recovery Manager.

OBS! Filhistorik är inte aktiverat som standard, så du måste själv aktivera det.

Mer information och stegvisa anvisningar om hur man aktiverar Filhistorik finns i Hjälp och support i Windows. Skriv h på Startskärmen och välj sedan Hjälp och support.

Skapa HP-återställningsskivor

HP Recovery Manager är ett program som du kan använda för att skapa återställningsskivor när du är klar med alla inställningar för datorn. Med HP-återställningsskivor kan du återställa systemet om det blir något fel på hårddisken. Vid en systemåterställning återinstalleras operativsystemet och de program som installerades på fabriken. Därefter konfigureras programmens inställningar. Du kan också använda HP-återställningsskivorna när du vill skräddarsy datorn eller byta ut en hårddisk.

● Det går bara att skapa en uppsättning återställningsskivor. Var försiktig när du hanterar återställningsverktygen och förvara dem på ett säkert ställe.

● HP Recovery Manager undersöker datorn och fastställer hur stor lagringskapacitet som krävs på den tomma USB-flashenheten eller hur många tomma DVD-skivor som kommer att behövas.

● Om du ska kunna skapa återställningsskivor måste datorn vara utrustad med en DVD-brännare och du bör endast använda tomma DVD-R-, DVD+R-, DVD-R DL- eller DVD+R DL-skivor av hög kvalitet. Använd inte återskrivbara skivor, t.ex. CD±RW, DVD±RW, DVD±RW med dubbla lager eller BD-RE (återskrivbar Blu-ray). De är inte kompatibla med HP Recovery Manager-programvaran. Ett alternativ kan vara att använda en tom USB-flashenhet av hög kvalitet.

● Om din dator inte har en inbyggd DVD-brännare kan du använda en extern brännare (köps separat) för att skapa återställningsskivor, eller också kan du beställa återställningsskivor till din dator från HP:s webbplats. Support i USA ges på http://www.hp.com/go/contactHP. Support i resten av världen ges på http://welcome.hp.com/country/us/en/wwcontact_us.html. Om du använder en extern optisk enhet måste den anslutas direkt till en av datorns USB-portar. Det går inte att ansluta enheten till USB-porten på en annan extern enhet såsom en USB-hubb.

● Kontrollera att datorn är ansluten till elnätet innan du börjar skapa återställningsskivor.

● Processen kan ta över en timme. Avbryt inte den här processen.

● Du kan avsluta programmet innan du är klar med att skapa återställningsskivorna, om det skulle bli nödvändigt. HP Recovery Manager kommer då att slutföra bränningen av den aktuella

DVD-58 Kapitel 11 Säkerhetskopiera och återställa

skivan. Nästa gång du startar HP Recovery Manager uppmanas du att fortsätta med att skapa resten av skivorna.

Så här skapar du HP-återställningsskivor:

1. Skriv recovery på Startskärmen och välj sedan HP Recovery Manager.

2. Välj Skapa återställningsskivor och följ anvisningarna på skärmen för att fortsätta.

Om du någon gång behöver återställa systemet finns det mer information i Återställning med HP Recovery Manager på sidan 61.

Återställning

Om du behöver återställa datorn finns det flera olika alternativ. Välj den metod som bäst passar dig och din kunskapsnivå:

● Om du behöver återställa privata filer och information kan du göra det utifrån de säkerhetskopior du skapat med Windows Filhistorik. Mer information och stegvisa anvisningar om hur man använder Filhistorik finns i Hjälp och support i Windows. Skriv h på Startskärmen och välj sedan Hjälp och support.

● Om du behöver korrigera ett fel på ett förinstallerat program eller enhet kan du installera om programmet eller enheten i fråga med hjälp av alternativet Återinstallera drivrutiner och program i HP Recovery Manager.

Skriv recovery på Startskärmen, välj HP Recovery Manager och sedan Återinstallera drivrutiner och program. Följ anvisningarna på skärmen.

● Om du vill återställa systemet till en tidigare status utan att någon personlig information går förlorad kan Windows Systemåterställning vara ett alternativ. Med hjälp av Systemåterställning kan du göra en återställning utan de krav som ställs av Uppdatera i Windows eller en

ominstallation. Under uppdateringar av Windows och annat systemunderhåll skapas systemåterställningspunkter automatiskt. Även om du inte har skapat några

återställningspunkter manuellt, så kan du alltid välja att återgå till en automatiskt skapad punkt i det förflutna. Mer information och stegvisa anvisningar om hur man aktiverar Systemåterställning finns i Hjälp och support i Windows. Skriv h på Startskärmen och välj sedan Hjälp och support.

● Ett snabbt sätt att återställa systemet utan att förlora personlig information, inställningar, förinstallerade appar eller appar som köpts i Windows Store, är att använda Uppdatera i

Windows. Med det här alternativet behöver du inte säkerhetskopiera data till en annan enhet Se Använda Uppdatera i Windows för snabb och enkel återställning på sidan 60.

● Om du vill återställa datorn till dess originalskick har Windows ett snabbt sätt att ta bort personlig information, appar och inställningar. Därefter görs även en ominstallation av Windows.

Mer information finns i Ta bort allt och installera om Windows på sidan 60.

● Om du vill återställa datorn med hjälp av en minimerad avbildning väljer du HP Minimerad återställningsavbildning på HP Recovery-partitionen (gäller endast vissa modeller) eller HP-återställningsskivorna. När du använder Minimerad återställningsavbildning så installeras endast drivrutiner och program som kommunicerar med maskinvaran. De övriga programmen som sparats i avbildningen går fortfarande att installera med hjälp av alternativet Återinstallera drivrutiner och program i HP Recovery Manager.

Mer information finns i Återställning med HP Recovery Manager på sidan 61.

● Om du vill återställa partitioner och innehåll till fabriksskick väljer du alternativet

Systemåterställning på HP-återställningsskivorna. Mer information finns i Återställning med HP Recovery Manager på sidan 61.

Återställning 59

● Om du har bytt ut hårddisken kan du använda alternativet Fabriksåterställning på

HP-återställningsskivorna för att återskapa fabriksavbildningen på den nya disken. Mer information finns i Återställning med HP Recovery Manager på sidan 61.

● Om du vill ta bort återställningspartitionen för att få mera hårddiskutrymme kan du använda alternativet Ta bort återställningspartitionen i HP Recovery Manager.

Mer information finns i Ta bort HP Recovery-partitionen på sidan 62.

Använda Uppdatera i Windows för snabb och enkel återställning

Om datorn inte fungerar som den ska och du vill få en stabil och jämn drift, kan du använda alternativet Uppdatera i Windows för att få en nystart men ändå behålla det som är viktigt för dig.

VIKTIGT: Uppdatera tar bort alla vanliga program som inte installerats på datorn i fabriken.

OBS! När du kör Uppdatera så sparas en lista över alla borttagna program så att du snabbt kan se vad som eventuellt behöver installeras om. Anvisningar för ominstallation av vanliga program finns i Hjälp och support. Skriv h på Startskärmen och välj sedan Hjälp och support.

OBS! När du använder Uppdatera kan du bli ombedd att ge tillstånd eller att ange lösenord. Mer information finns i Windows Hjälp och support. Skriv h på Startskärmen och välj sedan Hjälp och support.

Så här startar du Uppdatera:

1. Peka på det övre högra hörnet eller det nedre hörnet så visas snabbknapparna.

2. Klicka på Inställningar.

3. Klicka på Ändra datorinställningar i det nedre högra hörnet på skärmen och välj sedan Allmänt i fönstret med inställningar.

4. Under Återställ datorn utan att filerna påverkas väljer du sedan Kom igång och följer anvisningarna på skärmen.

Ta bort allt och installera om Windows

Ibland vill man göra en grundlig omformatering av datorn, eller också vill man ta bort personlig information innan datorn skänks bort eller lämnas till återvinning. I det här avsnittet beskrivs hur man på ett snabbt och enkelt sätt kan återställa datorn till dess ursprungliga skick. Med det här alternativet tas alla personliga data, appar och inställningar bort från datorn. Därefter kommer Windows att installeras om.

VIKTIGT: Inga säkerhetskopior av din information görs. Innan du använder det här alternativet måste du därför komma ihåg att själv säkerhetskopiera all värdefull personlig information.

Du väljer det här alternativet genom att trycka på f11-tangenten på Startskärmen.

Så här använder du f11-tangenten:

1. Tryck på f11 medan datorn håller på att startas.

– eller –

Tryck och håll f11 nedtryckt samtidigt som du trycker på strömknappen.

2. Välj Troubleshoot (Felsöka) i menyn med startalternativ.

3. Välj Reset your PC (Återställ datorn) och följ anvisningarna på skärmen.

60 Kapitel 11 Säkerhetskopiera och återställa

Så här använder du Startskärmen:

1. Peka på det övre högra hörnet eller det nedre hörnet så visas snabbknapparna.

2. Klicka på Inställningar.

3. Klicka på Ändra datorinställningar i det nedre högra hörnet på skärmen och välj sedan Allmänt i fönstret med inställningar.

4. Under Ta bort allt och installera om Windows väljer du Kom igång och följer anvisningarna på skärmen.

Återställning med HP Recovery Manager

Med programmet HP Recovery Manager kan du återställa datorn till dess fabriksinställning. Använd de HP-återställningsskivor som du har skapat och välj ett av följande alternativ:

● Systemåterställning – Det ursprungliga operativsystemet installeras om. Därefter konfigureras de program som installerades på fabriken.

● Minimerad återställningsavbildning – Det ursprungliga operativsystemet samt alla drivrutiner och program som kommunicerar med maskinvaran installeras om. Inga andra program återställs.

● Fabriksåterställning – Datorn återställs genom att hela hårddisken raderas och partitionerna görs om. Därefter ominstalleras operativsystemet och den programvara som installerades på

fabriken.

Om du använder HP Recovery-partition (gäller endast vissa modeller) finns alternativet Minimerad återställningsavbildning.

Vad du behöver veta

● HP Recovery Manager återställer endast den programvara som installerades på fabriken.

Programvara som inte medföljer datorn måste antingen laddas ned från tillverkarens webbplats eller installeras om från den skiva som tillverkaren tillhandahållit.

● En systemåterställning med HP Recovery Manager kan användas som ett sista försök att åtgärda problem på datorn.

● Om datorns hårddisk inte fungerar måste du använda HP-återställningsskivor.

● Alternativen Fabriksåterställning och Systemåterställning är endast tillgängliga om du använder HP-återställningsskivorna.

● Om återställningsskivorna inte fungerar kan du erhålla återställningsskivor som passar din dator via HP:s webbplats. Support i USA ges på http://www.hp.com/go/contactHP. Support i resten av världen ges på http://welcome.hp.com/country/us/en/wwcontact_us.html.

VIKTIGT: HP Recovery Manager gör inga automatiska säkerhetskopior av din information. Innan du påbörjar en återställning måste du därför komma ihåg att själv säkerhetskopiera all värdefull personlig information.

Använda HP Recovery-partitionen för att återställa en minimerad avbildning (endast vissa modeller)

Med HP Recovery-partitionen (endast vissa modeller) kan du återställa systemet utan

återställningsskivor eller USB-flashenhet för återställning. Den här typen av återställning kan endast användas om hårddisken fortfarande fungerar.

Återställning 61

Så här startar du HP Recovery Manager från HP Recovery-partitionen:

1. Tryck på f11 medan datorn håller på att startas.

– eller –

Tryck och håll f11 nedtryckt samtidigt som du trycker på strömknappen.

2. Välj Troubleshoot (Felsöka) i menyn med startalternativ.

3. Välj HP Recovery Manager och följ instruktionerna på skärmen.

Återställning med HP-återställningsskivor

Du kan återställa systemet till dess ursprungliga skick med hjälp av HP-återställningsskivor. Den här metoden kan du använda om datorn saknar HP Recovery-partition eller om det är fel på hårddisken.

1. Säkerhetskopiera om möjligt alla dina personliga filer.

2. Sätt in den första av dina återställningsskivor i en extern optisk enhet och starta sedan om datorn.

– eller –

Sätt in USB-flashenheten för HP-återställning i en USB-port på datorn och starta sedan om datorn.

OBS! Om datorn inte automatiskt startar om i HP Recovery Manager måste du ändra startordningen i datorn. Se Ändra datorns startordning på sidan 62.

3. Följ instruktionerna på skärmen.

Ändra datorns startordning

Om du inte kan starta om datorn från HP Recovery Manager kan du försöka ändra datorns startordning, det vill säga startordningen på enheter i BIOS där datorn hittar sin startinformation.

Ändra ordningen så att datorn startar från en optisk enhet eller en USB-flashenhet.

Så här ändrar du startordningen:

1. Sätt i din HP-återställningsskiva.

2. Starta om datorn.

3. Tryck på esc medan datorn startar om och tryck sedan på f9 för startalternativ.

4. Ange vilken optisk enhet eller USB-flashenhet som du vill starta från.

5. Följ instruktionerna på skärmen.

Ta bort HP Recovery-partitionen

Du kan använda HP Recovery Manager för att ta bort HP Recovery-partitionen och frigöra mer hårddiskutrymme.

VIKTIGT: Om du tar bort HP-återställningspartitionen kan du inte längre använda Windows-alternativen Uppdatera och Ta bort allt och installera om Windows, eller HP Recovery Managers alternativ för minimerad återställningsavbildning. Innan du tar bort HP Recovery-partitionen bör du för säkerhets skull skapa HP-återställningsskivor för framtida bruk. Se Skapa HP-återställningsskivor på sidan 58.

62 Kapitel 11 Säkerhetskopiera och återställa

Följ stegen nedan om du vill ta bort HP Recovery-partitionen:

1. Skriv recovery på Startskärmen och välj sedan HP Recovery Manager.

2. Välj Ta bort återställningspartitionen och följ anvisningarna på skärmen för att fortsätta.

Återställning 63