• No results found

Säkerhetskopiering och återställning

In document Komma igång. HP Mini (Page 35-38)

Skydda din information genom att använda Säkerhetskopiering och återställning i Windows för att säkerhetskopiera enskilda filer och mappar, säkerhetskopiera hela hårddisken (endast vissa modeller) eller skapa systemavbildningsskivor. I händelse av systemfel kan du använda säkerhetskopiorna för att återställa datorns innehåll.

I Windows Säkerhetskopiering och återställning finns följande alternativ:

● Säkerhetskopiera enskilda filer och mappar

● Skapa en systemavbildning (endast vissa modeller)

● Schemalägga automatiska säkerhetskopieringar (endast vissa modeller)

● Återställa enskilda filer

● Återställa datorn till fabriksinställningen

OBS! Du får ingående instruktioner om du söker efter ovanstående avsnitt i Hjälp och support.

OBS! HP rekommenderar att du skriver ut återställningsprocedurerna och sparar dem för framtida bruk. De kan vara bra att ha om systemet blir instabilt.

Säkerhetskopiera information

En återställning som utförs efter ett systemhaveri blir lika fullständig som din senaste

säkerhetskopiering. Du bör skapa systemavbildningsskivor (endast vissa modeller) och en första säkerhetskopia direkt efter en programvaruinstallation. Allteftersom du lägger till nya program och datafiler bör du fortsätta att säkerhetskopiera systemet regelbundet så att du alltid har en någorlunda aktuell säkerhetskopia. Med hjälp av den första och de efterföljande säkerhetskopiorna kan du återställa data och inställningar om ett fel skulle uppstå.

Du kan säkerhetskopiera din information till optiska skivor med en extern optisk USB-enhet (inhandlas separat), till en extra extern hårddisk eller till en nätverksenhet.

Tänk på följande när du säkerhetskopierar:

● Lagra personliga filer i biblioteket Dokument och säkerhetskopiera det regelbundet.

● Säkerhetskopiera regelbundet mallar som är lagrade i respektive program.

● Spara anpassade inställningar som visas i ett fönster, ett verktygsfält eller en menyrad genom att ta en skärmdump (bild) av dina inställningar. Med skärmdumpen kan du spara tid när du måste återställa dina inställningar.

Så här skapar du en skärmdump:

1. Öppna den skärm du vill spara.

2. Kopiera skärmbilden:

Tryck på alt+prt sc om du endast vill kopiera det aktiva fönstret.

Om du vill kopiera hela skärmbilden trycker du på skift+prt sc.

3. Öppna ett ordbehandlingsdokument och välj sedan Redigera > Klistra in.

Säkerhetskopiera information 29

Skärmbilden läggs in i dokumentet.

4. Spara dokumentet.

● När du säkerhetskopierar till skivor ska du använda någon av följande skivtyper (köps separat):

CD-R, CD-RW, DVD+R, DVD+R DL, DVD-R, DVD-R DL eller DVD±RW. Vilken skiva du ska använda beror på vilken typ av extern optisk enhet som är ansluten till datorn.

OBS! DVD-skivor och DVD-skivor med stöd för dubbla lager (DL) rymmer mer information än CD-skivor, så om du använder DVD-skivor behövs inte lika många återställningsskivor.

● När du säkerhetskopierar till skivor ska nu numrera varje skiva innan du sätter in den i den externa optiska enheten som är ansluten till datorn.

Så här skapar du en säkerhetskopia med Windows Säkerhetskopiering och återställning:

OBS! Kontrollera att datorn är ansluten till elnätet innan du påbörjar säkerhetskopieringen.

OBS! Säkerhetskopieringen kan ta över en timme beroende på filernas storlek och datorns hastighet.

1. Välj Start > Alla program > Underhåll > Säkerhetskopiering och återställning.

2. Följ instruktionerna på skärmen för hur du ställer in ett säkerhetskopieringsschema och skapar systemavbildningsskivor.

OBS! I Windows finns säkerhetsfunktionen Kontroll av användarkonto (UAC) som bidrar till att skydda datorn och datorns inställningar. Du kan bli ombedd att ge tillåtelse till eller att ange ditt lösenord för åtgärder som att installera programvara, köra verktyg och ändra

Windows-inställningar. Mer information finns i Windows Hjälp och support.

Utföra en återställning

Om systemet skulle krascha eller bli instabilt kan du använda Säkerhetskopiering och återställning i Windows för att återställa informationen som du har säkerhetskopierat.

OBS! Om du inte kan starta datorn och om du inte kan använda systemavbildningsskivor som du tidigare har skapat (endast vissa modeller) kan du använda systemåterställningsskivan System Recovery som medföljde datorn genom att sätta i skivan i en extern optisk enhet och starta datorn från den enheten. Du måste eventuellt ändra startordningen via F10–setup för att slutföra åtgärden.

OBS! Om du använder optiska skivor måste du använda en extern optisk USB-enhet (inhandlas separat).

Använda Windows återställningsverktyg

Så här återställer du information som du tidigare har säkerhetskopierat:

1. Välj Start > Alla program > Underhåll > Säkerhetskopiering och återställning.

2. Följ instruktionerna på skärmen och återställ systeminställningarna, hela datorn (endast vissa modeller) eller valda filer.

OBS! I Windows finns säkerhetsfunktionen Kontroll av användarkonto (UAC) som bidrar till att skydda datorn och datorns inställningar. Du kan bli ombedd att ge tillåtelse till eller att ange ditt lösenord för åtgärder som att installera programvara, köra verktyg och ändra Windows-inställningar.

Mer information finns i Windows Hjälp och support.

30 Kapitel 6 Säkerhetskopiering och återställning

Använda en DVD med operativsystemet Windows 7 (inhandlas separat)

Om du inte kan starta datorn och inte kan använda de systemavbildningsskivor som du skapade omedelbart efter installationen eller systemåterställningsskivan System Recovery som medföljde datorn, måste du köpa en DVD med operativsystemet Windows 7 för att kunna starta om datorn och reparera operativsystemet. Se till att din senaste säkerhetskopia (lagrad på skivor eller en extern disk) är lättåtkomlig. Du beställer en DVD med operativsystemet Windows 7 på http://www.hp.com/

support, där du anger land/region och följer instruktionerna på skärmen. Du kan också beställa DVD:n genom att ringa teknisk support. Kontaktinformation finns i häftet Worldwide Telephone Numbers (Telefonnummer) som medföljer datorn.

VIKTIGT: Om du använder en DVD med operativsystemet Windows 7 raderas allt innehåll på hårddisken, som dessutom formateras om. Alla filer du har skapat och all programvara du har installerat på datorn tas bort permanent. När omformateringen är klar får du hjälp med att återställa operativsystemet och drivrutiner, programvara och verktyg.

Så här initierar du en återställning med en DVD med operativsystemet Windows 7:

OBS! Detta tar en stund. Innan du startar om ser du till att du har ändrat den tidigare startordningen med F10-funktionen så att USB CD-ROM-enheten anges som första val.

1. Säkerhetskopiera om möjligt alla dina personliga filer.

2. Starta om datorn och sätt sedan in DVD:n med operativsystemet Windows 7 i den externa optiska enheten innan Windows startar.

3. Tryck på en tangent på tangentbordet när du uppmanas att göra detta.

4. Följ instruktionerna på skärmen.

5. Klicka på Nästa.

6. Välj Reparera datorn.

7. Följ instruktionerna på skärmen.

Utföra en återställning 31

In document Komma igång. HP Mini (Page 35-38)

Related documents