• No results found

Särskilda avgiftsregler

In document AVGIFTSBESTÄMMELSER FÖR ÅR 2009 (Page 12-16)

2. ÖPPENVÅRDSTAXAN

2.13. Särskilda avgiftsregler

2.13.1. Avgift för flyttning av stationär hjälpmedel

Hälso- och sjukvårdsnämnden har under 208 beslutat att avgift ska införas för flytt av stationära hjälpmedel. Avgiften är 1.250 kr per hjälpmedel och tas ut för högst tre hjälpmedel, 3,750 kr.

Denna avgiftsbestämmelse föreslås gälla även fortsättningsvis.

2.13.2. Hörapparater

1997 infördes avgifter för hörapparater, något som tidigare varit kostnads-fritt.

Avgiften för utprovade hörapparater fastställdes till 500 kr per apparat.

Kostnaden för en hörapparat begränsades till 3.000 kr per apparat. En pati-ent som önskar en dyrare hörapparat får erlägga mellanskillnaden mellan 3.000 kr och den faktiska apparatkostnaden. Apparaten är patientens egen-dom. Om patienten hade behov av två hörapparater hade denne att erlägga två apparatavgifter.

Barn och ungdom är befriade från att erlägga avgift för utprovade hörappa-rater så länge de går i gymnasieskolan. För det fåtal patienter som av medi-cinska skäl kan antas behöva en dyrare apparat, bör den för verksamheten medicinskt ansvarige läkaren (klinikchefen eller motsv.) kunna medge att en sådan hörapparat får provas ut utan extra kostnad för patienten.

För 2004 bestämdes att enbart en hörapparat, för det första örat, ska ges pa-tienten till de villkor som gällt tidigare. Papa-tienten ska erbjudas utprovning av en hörapparat för det andra örat men få betala hela kostnaden själv för denna apparat.

Landstinget ska även fortsättningsvis svara för service av hörapparater. En avgift med 50 kr per servicetillfälle infördes 2004 och ska gälla även fort-sättningsvis.

Reglerna föreslås vara oförändrade 2009.

Hörseltekniska hjälpmedel i övrigt, med undantag för nedanstående, utläm-nas kostnadsfritt för patienten.

Hörseltekniska hjälpmedel som finns att tillgå på öppna marknaden betalas av patienten. Det gäller idag huvudsakligen hjälpmedel för att höra TV och radio samt telefon med ställbar ringsignal och volymkontroll i luren. Hör-centralen rekommenderar lämpliga hjälpmedel.

2.13.3. C-paputrustning

Från att tidigare under en period utlånats gratis återinfördes 2004 hyresav-gift för lån av C-paputrustningen.

En avgift om 450 kr per kvartal (1.800 kr per år) tas ut från patienten vid utlämning av C-paputrustningen. I hyran ingår masker och andra nödvän-diga tillbehör medan filter och extra reservdelar får betalas av patienten.

Patienten har även att betala sedvanliga patientavgifter vid besök på klini-ken för utprovning och kontroller med mera. Samma regler föreslås gälla för 2009.

2.13.4. Egenavgifter för ortopedtekniska hjälpmedel

Sedan tidigare finns särskilda avgiftsregler för vissa ortopedtekniska hjälpmedel. Dessa avgifter föreslås på förslag av ortopedicentrum justerade för år 2009.

Ortopedtekniska hjälpmedel som en patient är i behov av ska, med undan-tag för nedanstående, utlämnas kostnadsfritt för patienten.

Nedanstående taxa ska tillämpas då en patient av medicinskt/ortopediska skäl har behov av anpassade skor eller skoinlägg. Några tilläggsavgifter får i detta sammanhang inte tas ut.

Inlägg 500 kr Egenavgift på skor till vuxna 1.000 kr

Egenavgift på skor till barn

(vid onormal förslitning p.g.a. handikapp tas egenavgift ut för max tre par skor per år, ytterli-gare skor erhålles avgiftsfritt)

500 kr

Skoreparation, sulning 250 kr

Skoreparation, klackning 200 kr

2.13.5. Specialkost

Landsting erbjuder specialkost, sondmat och vissa kosttillskott till vissa pa-tienter. Specialkosten ersätter många gånger helt annan kost. De kostnader som inte täcks av patientavgiften svarar hälso- och sjukvårdsnämnden för.

Inga förändringar föreslås för 2008.

Efter en justering i avgiftsbestämmelserna under 2002 fastställdes att sondmat ska debiteras med 1.200 kr per månad om sondmat motsvarande full nutrition erhålls och 600 kr per månad för tilläggsnutrition. För kosttill-lägg upp till tre stycken per dag, debiteras 170 kr per månad.

2.13.6. Glutenbidrag

Personer med glutenintolerans har sedan början av 1990-talet kunna få ett kontantbidrag från landstinget som kompensation för höga livsmedelskost-nader. Glutenfria livsmedel finns tillgängliga i dagligvaruhandeln. Det finns inget formellt skäl för landstinget att lämna bidrag för exempelvis så-dan kost.

Bidraget infördes beroende på att man från statsmakterna under ett antal år utlovat en reform av de statliga ersättningsreglerna för specialkost. En of-fentlig utredning presenterades även 1999 men har ännu inte resulterat i något förslag.

Från och med 2009 föreslås att landstinget inte längre ska lämna bidrag till glutenintoleranta.

2.13.7. Ljusskåp

Under tidigare år har det förekommit uthyrningsverksamhet av ljusskåp för ljusbehandling inom psykiatrin. Denna verksamhet har upphört varför nå-gon hyresavgift inte längre behöver fastställas.

2.13.8. Avgifter för peruker mm

Peruk, postisch, toupé eller lösögonfransar kan förskriva vid uttalat eller to-talt håravfall förorsakat av vissa medicinska skäl:

• Patienten har rätt att erhålla två peruker per år/tolvmånadersperiod.

• Varje peruk ersätts från landstinget med upp till 3.000 kr per styck.

• Patientavgift med 750 kr uttages genom perukleverantörens försorg en gång per år/tolvmånadersperiod. För barn och ungdomar under 20 år tas inte någon avgift ut.

Tatuering av ögonbryn ska inte ersättas av landstinget.

En klinik som anser att det av medicinska/sociala skäl finns anledning att förskriva peruker etc. till ett större värde än 3.000 kr per gång har rätt att göra detta. Som skäl till ytterligare förskrivning kan nämnas de fall då hår-bortfallet är sekundärt som en följd av behandlingsinsatser mot en sjuk-dom, klinikchef/motsv. bör i sådant fall fatta detta beslut.

Under 2006 justerades ersättningsbestämmelserna och avgiftsbeslutet före-slås gälla även framgent.

2.13.9. Utanför sjukvårdsansvaret

Vissa medicinska åtgärder inom sjukvården ligger utanför det sjukvårdsan-svar landstinget tagit på sig och för vilket Hälso- och sjukvårdsnämnden lämnar ersättning till vårdenheterna. Vissa av dessa åtgärder finns noterade i vårdavgiftsbestämmelserna för det fall som dessa utförs inom landstinget.

• IVF, In Vitro Fertilisering/Äggdonation

• Vissa steriliseringsoperationer på icke medicinsk grund

• Refertiliseringsoperationer

• Omskärelse av pojkar

• Borttagande av godartade hudförändringar

• Ärrkorrigeringar och borttagande av tatueringar

• Insemination på icke medicinsk grund

Om dessa åtgärder erbjuds patienter ska dessa i princip betala självkostnad eller en delvis subventionerad avgift enligt särskilda beslut.

Vid IVF-behandling har hittills erbjudits upp till två behandlingar till nor-mal sjukvårdsavgift. Behandling nr två kan vara mer begränsad i de fall det finns nedfrysta embryon från det första behandlingstillfället.

Nu föreslås att endast den första behandlingsomgången ska erbjudas till subventionerad avgift medan alla ytterligare behandlingar ska ske enlig självkostnad.

Vid insemination på icke medicinska grunder erbjuds en kvinna två inse-minationsbehandlingar mot en avgift om 3.000 kr. I det fall den första handlingen resulterar i en graviditet har kvinnan inte rätt till en andra be-handling. Ytterligare behandlingar betalas enligt gällande regional taxa.

För steriliseringsoperationer på icke medicinsk grund föreslås fasta avgifter gällande oavsett vid vilken klink eller vis vilket sjukhus ingreppet sker.

För manlig sterilisering föreslås en avgift på 7.600 kr och för kvinnlig steri-lisering en avgift på 13.000 kr.

Omskärelse av pojkar på rituell grund har hittills varit delvis subventione-rad från landstingets sida. Nu föreslås att denna åtgärd fullt ut ska betalas enligt gällande DRG-taxa.

3. Slutenvårdstaxan

In document AVGIFTSBESTÄMMELSER FÖR ÅR 2009 (Page 12-16)

Related documents