• No results found

SÄRSKILDA MATCHANVISNINGAR FÖR HERRAR SENIOR DM

In document Norrbottens Fotbollförbund (Page 66-69)

Turneringen spelas enligt ”INBJUDAN TILL DM”

Därutöver gäller SvFF:s Tävlingsbestämmelser och NFF:s Tävlingsreglemente.Deltagande föreningar är skyldiga att sätta sig in i ”Särskilda matchanvisningar” enligt detta dokument.

1 HEMMA / BORTASPEL

I gruppspelet gäller, att först upptaget lag är hemmalag. Om inte först nämnt lag i detta gruppspel har, eller kan ordna spelbar plan, övergår matcharrangemanget till det andra laget.

I spelordningen upptaget hemmalag har rätt att flytta matchen till konstgräsplan i sin

hemmakommun eller till annan spelbar plan. I det senare fallet, måste matcharenan ligga så till geografiskt, att reslängden för gästande lag inte ökar med mer än 50 km, enkel väg.

Fr o m åttondelsfinalerna gäller, att lag med lägsta seriedivisionstillhörighet i resp match har hemmamatch. Om båda lagen är från samma division, tillämpas sk ”traditionell DM-lottning”, d v s att hänsyn tages till lagens fördelning av hemma/bortamatcher tidigare i turneringen. Om lagen därvidlag ”är lika” gäller spelordning enl. matchlistan.

2 MATCHDAG

Tidsperiod och datum har angetts för resp omgång. Matcherna skall i princip spelas efter denna planering, efter överenkommelse lagen emellan om definitiv dag och tid.

Hemmalaget i resp match uppmanas att omedelbart ta kontakt med det andra laget för verenskommelse om definitiv tidpunkt.

ö

Om båda föreningarna i en match är överens därom, får matchdag ändras under förutsätning av villkoren enligt punkt 3 ”Ändring av matchdag” och punkt 4 ”Senaste speldag” uppfylls.

Ändringen får aldrig förskjutas så i tid att den inkräktar på följande omgång.

Förening som anmält sig till DM äger inte rätt att åberopa inplanerad vänskapsmatch som anledning för ändring av DM-match.

3 ÄNDRING AV MATCHDAG

Föreningarna får överenskomma om annan speldag, dock inom ramen för angiven ”sista

speldag”, enligt pkt 4 nedan efterhand som överenskommelse träffas, uppmanas arrangerande förening att meddela detta till NFF:s kansli tel 0920 - 43 42 20 / 21 / 22

Vid ändring av matchdag i DM gäller följande:

a) Ny matchdag skall överenskommas samtidigt med att beslutet om ändringen fattas.

Därvid gäller iakttagande av punkt 4: ”Senaste spel dag”.

b) Hemmalaget skall meddela ändringen, dels till NFF:s kansli på mail eller fax tel. 0920 - 43 44 95 samt till centrala domarzonledaren CDZ

c) Om föreningarna i en match av någon anledning inte kan komma över ens om speldag, skall arrangerande förening, senast fem dagar före angiven ”sista speldag” enligt pkt 4 nedan, meddela detta till NFF:s kansli. Samma gäller om en planerad match av någon anledning inte blir spelad.

NFF:s TK kommer i sådana fall att fastställa ny matchdag.

4 SENASTE SPELDAG

Om det blir nödvändigt med ändring av matchdag skall följande ”senaste speldag” gälla:

Enligt inbjudan

5 FLYTTNING AV MATCH

Match får ej inställas p g a avsaknad av spelbar plan. I så fall skall matchen förläggas till annan närliggande spelplan,som måste ligga så till geografiskt, att reslängden för gästande lag inte ökar med mer än 50 km enkel väg. Avståndsregeln gäller inte till konstgräsplan i egen kommun.

Om spelbar plan ej kan ordnas av ”hemmalaget” skall ”bortalaget” erbjudas att arrangera matchen. Sådant byte av matcharrangör skall meddelas till NFF- kansliet.

NFF:s TK kan anvisa spelplats, om så blir nödvändigt.

6 ARRANGERANDE FÖRENING

Hemmalaget är arrangerande förening, innebärande att man behåller ev matchintäkter och står för funktionärskostnader och ev planhyra. Om det av skäl som nämns, under punkt 5 ”Flyttning av match” blir byte av hemma/bortalag, övergår funktionen ”Arrangerande förening” till ”det nya hemmalaget”.

7 SKYLDIGHET FÖR HEMMALAG OCH DOMARE

Hemmalaget (arrangerande förening) i match ingående i DM skall före matchen sätta sig in i dessa ”Särskilda matchanvisningar” samt ha dem tillgängliga vid matchen.

Domare i match ingående i DM skall före matchen sätta sig in i dessa anvisningar bl a betr

”Matchrapport”; ”Avbruten match”; ”Avbytare, ”Matchavgörande” samt ”Föreskrifter för straffsparkstävling” .

8 KALLELSE AV DOMARE/ASS DOMARE

Det åligger arrangerande förening att kalla utsedda domare/ ass domare samt att meddela dem om ev ändring betr spelplan, matchdag och tidpunkt. Vid oklarheter skall centrala

domarzonledaren CDZ kontaktas.

9 MATCHRAPPORT

Enligt TB digitala matchrapporter !

10 AVBRUTEN MATCH DM samt seriespel

Om domaren på grund av ogynnsamma väderleksförhållande, mörkrets inbrott eller i övrigt på grund av orsak som anges i regel 5 i ”International Boards” spelregler, avbryter en match ingående i DM gäller följande:

a) Om det återstår mer än 10 minuter och endera lagets ledning i målsiffror är mindre än 3 mål, skall matchen spelas om på dag och spelplan som beslutas av NFF:s TK/AU

b) Om det återstår mindre än 10 minuter och endera lagets ledning i målsiffror är mindre än 2 mål, skall matchen spelas om på dag och spelplan som beslutas av NFF:s TK/AU.

c) Annars gäller det resultatet som föreligger vid den tidpunkt då matchen avbröts.

Om matchavgörande med straffsparkstävling inte kan fullföljas på grund av ovanst, i inledningen nämnda skäl, skall domaren genom lottning, avgöra vinnare i matchen. Lottningen bör ske på sätt som tillämpas vid val av sida vid matchens början, d v s genom ”slant singling”. Om domaren försummar att verkställa sådan lottning, kan NFF:s TK verkställa lottning i efterhand

11 AVBYTARSYSTEM

Avbytarsystem gäller enligt TB 5.2 flygande byten. Antal spelare 11+ 5.

12 MATCHAVGÖRANDE

Speltid: Ordinarie matchtid är 2 x 45 minuter Gruppspel: Spelas enligt seriemetoden

2 lagsgrupper enligt UEFA d v s hemma bortamatch där mål på bortaplan räknas dubbelt om matchen inte avgör skall förlängning genomföras.

Förlängningstiden skall vara max 2 x15 min som spelas tiden ut. Om match inte då heller är avgjord straffsparkstävling. Har inte matchen avgjorts efter straffsparks-tävlingen skall lottning utföras.

3 lagsgrupper straffsparkstävling efter varje match. Resultatet räknas bara om lagen inte kan skiljas åt.

13 START- OCH MATCHAVGIFTER

Turneringen är självfinansierande genom intäkterna för start- och matchavgifter.

Startavgift: 900:- obligatorisk avgift av samtliga i serier anmälda lag damer och herrar d v s även deltagande lag i av SvFF administrerade serier

15 PRISER

Förening / lag kan endast erhålla ett pris.

1:a pris: 15.000:- Bästa Div IV-lag: * 3.000:- 2:a pris: 7.500:- Bästa Div V-VI-lag: * 3.000:-

* Utdelas inte om det blir delning mellan fler än 2 lag

Segrande lag erhåller RF:s DM-plaketter (1 + 16 st) samt blir Norrbottens representant i Svenska Cupen.

Ev. ytterligare lag kan komma ifråga och kommer att anmälas enligt placering i DM-spelet 16 UTESLUTNINGS- , Wo- OCH STRAFFAVGIFTER

Lag som utan anledning uteblir från match i DM, utesluts ur turneringen och åläggs straffavgift motsvarande 3 ggr startavgiften.

17 PÅFÖLJD VID UTVISNING

Om en spelare i match ingående i DM, oavsett om det är för lindrig-, grov - eller

målchansutvisning, förlängs sådan utvisning till att omfatta avstängning i nästkommande match i samma årgångsturnering av DM.

18 ÖVRIGT

NFF förbehåller sig rätten att vidtaga eller tillgripa nödvändiga ändringar och justeringar i ovan redogjorda bestämmelser och anvisningar, även under pågående turnering, om så krävs.

In document Norrbottens Fotbollförbund (Page 66-69)