• No results found

Särskilt yttrande från Sverigedemokraterna

In document 2019-04-10 (Page 33-44)

2019-04-10 

 

Kommunstyrelsen 2019‐04‐10, ärende 69, Uppföljning av  internkontrollplan 2018 

Särskilt yttrande från Sverigedemokraterna 

Vi inom Sverigedemokraterna anser att det är mycket bra att uppföljning av  internkontrollplanen görs. Dock oroas vi av att det är så många kontrollpunkter i  internkontrollplanen som har granskats med bedömningen mindre bra. 

Det är särskilt oroande att samtliga nämnder har fått bedömningen mindre bra för 

kontrollpunkten direktupphandling, där kontrollmomentet är att direktupphandlingar över  100 000 kronor skall vara dokumenterade. Det finns ett åtgärdsförslag, men om kommande  uppföljning fortfarande visar avvikelser behöver kraftfullare åtgärder sättas in. 

Kontrollpunkten representation, kurser och konferenser har också granskats med  bedömningen mindre bra för flera nämnder, och ingen nämnd har fått resultatet bra. 

Omfattande brister har förekommit under flera tidigare år. Förslag till åtgärder finns, men  om dessa inte ger godkänt resultat för innevarande/nästkommande år behöver kraftfullare  åtgärder sättas in. Det är oacceptabelt att omfattande brister förekommer år efter år. 

När det gäller kontrollpunkten rekrytering/lagefterlevnad ser vi i Sverigedemokraterna som  särskilt bekymmersamt att kontroll av utdrag ur belastningsregistret inte alltid görs. Detta  medför att kriminella personer eventuellt har anställts eller kan komma att anställas. 

Korthanteringen verkar överlag fungera tillfredsställande, men det är anmärkningsvärt att  det finns personer som inte har förstått att kvitton alltid måste bifogas som underlag. Det  orsakar också en onödig kostnad för kommunen när momsen inte kan dras av. Kommunens  skattebetalare har rätt att kräva att det ska kunna gå att se vilka varor/tjänster som har  köpts in. Det är dock utmärkt att det finns kraftfulla förslag till åtgärder. En åtgärd som  eventuellt skulle kunna användas, men som inte nämns i uppföljningen, är att kort med  personligt betalningsansvar eventuellt skulle kunna utfärdas. Om inga kvitton lämnas betalar  kommunen inte ut ersättning. Detta skulle kunna råda bot på problemet. 

För Sverigedemokraterna Botkyrka  Anne Rosensvärd 

 

Uppföljningen av internkontrollen för 2018 för förvaltningarna visar att sex kontrollmoment visar övervägande rött (d.v.s. minst fyra röda av åtta), d.v.s. är inte godkända, två

kontrollmoment visar flest gula och bedöms som okej, medan resterande moment är närmare godkända och därmed har flest gröna. Detta en försämring från förra året där färre

kontrollmoment var röda. Förväntan är att det borde vara ännu fler gröna kategorier.

De kontrollmoment som visar rött är delvis sådana som vi tidigare år har uppmärksammat genom yttranden. Hit hör exempelvis representation, inköp och direktupphandling (som är rött på för samtliga förvaltningar). Det stod i tjänsteskrivelsen förra året att förbättringar har skett under 2017 men det är uppenbart att detta inte stämmer och är ett fortsatt problem.

När t.ex. representation (som har fyra röda, samt fyra gula sett över alla förvaltningar) har hanterats fel precis som internkontrollplanen för ett år sedan, borde det inte vara så att den sänds tillbaka till den som skrivit den för att ”göra om och göra rätt”?

Det tillkommer även från HR att introduktionen/utbildningen av chefer inte heller genomförs på ett adekvat sätt, utan är röd för alla förvaltningar utom en. Slarvet med introduktionen behöver upphöras snarast då detta leder till ett oseriöst intryck av kommunen som

arbetsgivare.

Det är vidare bekymmersamt att kategorin rehabilitering också är röd för alla utom en förvaltning och att det är ”påtagligt sämre” enligt tjänsteskrivelsen.

Vi vill se att de åtgärder som nu ska företas under respektive problemområde kommer att ge en positiv effekt under året.

Stina Lundgren Willy Viitala

Kia Hjelte Yngve RK Jönsson

BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 24[32]

Kommunstyrelsen

2019-04-10

§ 70

Utred vilka platser i kommunen som kan komma i fråga vad gäller förbud mot användning av pyrotekniska varor

(KS/2018:749)

Beslut

1. Kommunstyrelsen anmodar samhällsbyggnadsnämnden att ta fram för-slag till nya Lokala ordningsföreskrifter som förbjuder användning av pyrotekniska varor i den omfattning som är möjlig.

Sammanfattning

Kommunfullmäktige gav genom § 158 2018 kommunstyrelsen i uppdrag att utreda vilka platser i kommunen som kan komma ifråga för ett förbud mot användning av pyrotekniska varor. Uppdraget hade sitt ursprung i ett med-borgarförslag om att förbjuda fyrverkerier för privatpersoner.

Kommunen har möjlighet att genom lokala ordningsföreskrifter begränsa användandet av pyrotekniska varor. De kan t.ex. förbjudas i närheten av sär-skilt känsliga platser såsom äldreboenden och innetorg. Förvaltningen begär utifrån denna utredning uppdrag att föreslå nya Lokala ordningsföreskrifter för att begränsa de områden där pyroteknik får användas.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2018-02-25.

§ 71

Samverkansöverenskommelse mellan Botkyrka kommun, lokalpolisområde Botkyrka, AB Botkyrkabyggen och Sö-dertörns brandsförvarsförbund 2019-2021 (KS/2019:175)

Beslut

1. Kommunstyrelsen godkänner föreslagen samverkansöverenskommelse mellan Botkyrka kommun, lokalpolisområde Botkyrka, AB Botkyrka-byggen och Södertörns brandförsvarsförbund.

2. Kommunstyrelsen ger kommundirektör i uppdrag att underteckna över-enskommelsen.

Sammanfattning

Botkyrka kommuns nuvarande samverkansöverenskommelse med

lokalpolisområdet Botkyrka löpte ut 2018-12-31 och behöver uppdateras.

Överenskommelsen undertecknas av kommundirektör Botkyrka kommun, lokalpolisområdeschef Botkyrka, vice brandchef vid Södertörns brandför-svarsförbund och VD AB Botkyrkabyggen. Samtliga parter har deltagit i re-videringen av överenskommelsen.

Utskottet Botkyrka som plats behandlade ärendet 2019-03-28, § 11.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2019-03-07.

BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 26[32]

Kommunstyrelsen

2019-04-10

§ 72

Slutrapportering kommunfullmäktigeuppdrag - värdegrund och jämlikt Botkyrka (KS/2019:45)

Beslut

1. Kommunstyrelsen godkänner slutrapporteringen av kommunfullmäkti-ges uppdrag för värdegrund och jämlikt Botkyrka 2018 och anmäler ärendet till kommunfullmäktige.

Sammanfattning

Som en viktig del i att förverkliga den beslutade styrningen har kommun-fullmäktige 2018 gett alla nämnder i uppdrag att utifrån kommunens värde-grund och strategi och riktlinjer för ett jämlikt Botkyrka ta fram och inleda genomförandet av en aktivitetsplan för nämndens verksamheter. En första delrapportering till kommunfullmäktige gjordes vid samma tidpunkt som redovisning av delår 2. Slutredovisning sker vid samma tidpunkt som redo-visning av årsredoredo-visning 2018.

Alla nämnder har inkommit med en slutrapportering av kommunfullmäkti-ges uppdrag. Socialnämnden fattar beslut i mars 2019 då de slutrapporterar uppdraget samt fattar beslut om en justerad plan för 2019 vid samma tid-punkt. De kommer ta kommunstyrelsens medskick i beaktande. Den här slutrapportering fokuserar på vilka justeringar nämnderna har gjort utifrån kommunstyrelsens övergripande och specifika medskick vid delår 2 2018.

Nämnderna har i hög grad tagit till sig av kommunstyrelsens övergripande och specifika medskick. Fler aktivitetsplaner är till exempel tydligare kopp-lade till Botkyrkas lokala jämlikhetspolitik och mer resultatorienterade. Ett resultat som har uppnåtts 2018 är att majoriteten av förvaltningsledningarna genomgått utbildning i att hålla dialog med medledare om värdegrund och jämlikhet samt utbildats i Botkyrkas analysmodell för verksamhetens resul-tat som har medborgarens fokus och ett jämlikhetsperspektiv. Detta har i flera fall lett till aktiviteter 2019 där arbetet med dialog och analys fördjupas och integreras i ordinarie verksamhet.

Nämndernas ambitioner för en jämlik arbetsplats har höjts men det saknas fortfarande konkreta planer för att genomföra det systematiska arbetet med aktiva åtgärder utifrån alla diskrimineringsgrunder med krav på dokumentat-ion. Flera nämnder har utvecklat nulägesanalyser eller har aktiviteter för att göra det. Detta är bra men det är värt att lyfta att tyngdvikten ligger på jäm-lik verksamhet. Analys eller aktiviteter för analys kopplat till arbetet för en jämlik arbetsplats saknas hos flera nämnder.

Utskottet Botkyrka som organisation behandlade ärendet 2019-03-27, § 7.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i tjänsteskrivelse 2019-02-18.

§ 73

Avsägelser och fyllnadsval (KS/2019:16)

Beslut

1. Kommunstyrelsen beviljar avsägelsen och bordlägger följande fyllnadsval:

FAIRTRADE CITY t o m 2022-12-31 Ledamot efter Camilla Englund (TUP) Sammanfattning

Följande avsägelse har inkommit

Camilla Englund (TUP), ledamot i Fairtrade City.

BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 28[32]

Kommunstyrelsen

2019-04-10

§ 74

Anmälningsärenden (KS/2019:12)

Beslut

1. Kommunstyrelsen har tagit del av informationen.

Sammanfattning

Följande anmäls till kommunstyrelsen:

Finansrapporter per den 28 februari 2019, dnr KS/2019:10.

Slutrapport från kultur- och fritidsnämnden: Uppdrag – Plan för fotbolls-arena för spel i Superettan/Damallsvenskan i Brunna, KS/2017:643.

Protokoll från AB Vårljus 2019-01-23 och 2019-02-20, dnr KS/2019:188.

Protokoll från Södertörns överförmyndarnämnd 2019-03-14, dnr KS/2019:198.

Protokoll från Södertörns brandförsvarsförbund 2019-03-15, dnr KS/2019:142.

Protokoll från utskottet Botkyrka som organisation 2019-03-27.

Protokoll från utskottet Botkyrka som plats 2019-03-28.

Protokoll från centrala samverkansgruppen, cesam, 2019-04-03, dnr KS/2019:15.

Ärenden avseende Södertörnskommunerna (handlingar finns tillgängliga hos kommunledningsförvaltningens registrator):

Verksamhetsplan och samarbetsavtal – Södertörnskommunerna 2019, dnr KS/2019:144.

Synpunkter över Utvecklingsbehov med statliga myndigheter, Söder-törnskommunerna, dnr KS/2019:207.

Årsredovisning och bokslut 2018 – Södertörnskommunerna, dnr KS/2019:208.

§ 75

Delegationsärenden (KS/2019:13)

Beslut

1. Kommunstyrelsen har tagit del av informationen.

Sammanfattning

Kommunstyrelsen har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän enligt kommunstyrelsens delegationsordning. Beslut som fattats med stöd av delegering ska anmälas till kommunstyrelsen.

Finansansvarig Internbanken

Redogörelse för delegationsbeslut avseende lån och räntederivat för perioden 2019-02-01—2019-02-28, dnr KS/2019:11.

Kommunstyrelsens ordförande

Ansökan – Medlemskap i Klimatkommunerna (beslut 2016-06-13, dnr KS/2016:468).

Val av kontaktperson till klimatkommunernas förening (beslut 2019-02-15, dnr KS/2019:117).

Kommundirektören

Förordnande av tjänsteförrättande förvaltningschef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen 2019-03-20—2019-03-22

(beslut 2019-03-18, dnr KS/2019:6).

Förordnande av tjänsteförrättande förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen 2019-04-01—2019-04-07 (beslut 2019-04-01, dnr KS/2019:6).

Förordnande av tillförordnad förvaltningschef för socialförvaltningen 2019-04-01—2019-04-30

(beslut 2019-04-01, dnr KS/2019:6).

Förordnande av tjänsteförrättande förvaltningschef för utbildnings-förvaltningen 2019-04-13—2019-04-15

(beslut 2019-04-09, dnr KS/2019:6).

Anställning av biträdande kommundirektör från och med 2019-05-01 (beslut 2019-04-10, dnr KS/2019:103).

Tf biträdande kommundirektören

Tjänsteresa för kommundirektören till Tallinn och Odense 2019-03-20—2019-03-22

(beslut 2019-03-14, dnr KS/2019:196).

Tjänsteresa för kommundirektören till Helsingfors 2019-05-22—2019-05-25

(beslut 2019-03-19, dnr KS/2019:197).

BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 30[32]

Kommunstyrelsen

2019-04-10

HR-direktören

Tvisteförhandling med DIK om eventuellt brott mot 11 § MBL alternativt samverkansavtalet

(beslut 2019-01-31, dnr KS/2018:33).

Inrättande av en enhet för verksamhetsnära HR-stöd vid HR-avdelningen samt en enhetstjänst för enheten

(beslut 2019-03-19, dnr KS/2019:199).

Enhetschefen för hållbar samhällsutveckling

Anställning av områdesstrateg på avdelningen hållbar samhällsutveckling (beslut 2019-03-21, dnr KS/2019:205).

Anställning av samhällsplanerare på avdelningen hållbar samhällsutveckling (beslut 2019-03-21, dnr KS/2019:206).

§ 76

Politisk plattform för Botkyrka 2019 – 2022 (KS/2019:238)

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

1. Kommunfullmäktige antar politisk plattform för Botkyrka 2019-2022.

Deltar ej

Samtliga ledamöter för (M) deltar inte i beslutet.

Samtliga ledamöter för (V) deltar inte i beslutet.

Samtliga ledamöter för (TUP) deltar inte i beslutet.

Samtliga ledamöter för (SD) deltar inte i beslutet.

Motivering

Mittenmajoritetens politiska plattform beskriver politiska prioriteringar och viljeinriktningar under mandatperioden 2019 - 2022.

Den politiska plattformen beskriver de största problemen som Mittenmajori-teten ser idag och beskriver hur dessa ska åtgärdas. Problemen är hinder för Botkyrkabor, något Mittenmajoriteten vill ändra på. Genom att systematiskt och samlat motverka dessa problem ska fler Botkyrkabor få mer frihet och fler möjligheter i livet. Målet med plattformen är att visa vilka frågor den politiska ledningen prioriterar och vara en riktlinje för kommunens utveckl-ingsarbete. Plattformen är inte en beskrivning över all politik som kommer bedrivas under mandatperioden.

De problem som beskrivs i plattformen är:

 Skolsegregation, alla barn lyckas inte

 Att Botkyrkaborna inte är nöjda med sin omsorg

 Att alla inte kan och vill bo i Botkyrka

 Trygghet och trivsel i Botkyrka

 Kriminella organisationer

 Botkyrkas påverkan på klimat och miljö

 Att alla Botkyrkabor inte känner sig delaktiga i Botkyrkas utveckling

 Få till mer näringsliv och jobb

Mittenmajoriteten redogör för ärendet i politisk plattform för Botkyrka 2019-2022.

BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 32[32]

Kommunstyrelsen

2019-04-10

Protokollsanteckning

Vi Moderater kommer inte att delta i beslut då vi anser att det finns bra punkter men att det fortfarande saknas en del viktiga delar.

Stina Lundgren (M)

Lundgren Stina, 2:e v. ordf M X

Ekman Marcus, led S X

Lund Tuva, led S X

Viitala Willy, led M X

Thorén Anders, led TUP X

Widercrantz Carl, led TUP X

Inglot Martin, led SD X Östen Granberg (SD)

Rosensvärd Anne, led SD X

Einarsson Mats, led V X

Dayne Stefan, led KD X

Gladh Niklas, led MP X

Johansson Lars, led L X

Ahlse Dag, led C X

Ksiazkiewicz Emanuel, ers Ersättare S X Ingren Lena, ers Ersättare S X

Aslan Robert, ers Ersättare S X

Ros Inger, ers Ersättare S X

Hjelte Kia, ers Ersättare M X Jönsson Yngve R K, ers Ersättare M X Jägemalm Camilla, ers Ersättare TUP X Nakamura Lindholm Karin, ers Ersättare TUP X Granberg Östen, ers Ersättare SD X Holmberg Lars, ers Ersättare SD X Amelin Kerstin, ers Ersättare V X Aydin Yusuf, ers Ersättare KD X Blom Caroline, ers Ersättare KD X

Persson Myrna, ers Ersättare MP X Rhawi Caroline, ers Ersättare L X

In document 2019-04-10 (Page 33-44)

Related documents