• No results found

Lokalförsörjningsplan 2023

2: Samhällsnytta. Riksdag, regering och deras motsvarigheter i många andra länder slår fast att återstarten efter pandemin är ett tillfälle att skapa ett bättre

6.6 Så kan ditt kontor förändras efter corona

SvD 20221-03-01, Sophie Stigfur

Ödelagda kontor ekar tomma världen över. Pandemin har förändrat hur vi jobbar – möjligen för gott, enligt vissa. Men hur ska framtidens kontor se ut, om de finns kvar? Här är de hetaste teorierna just nu.

Kontor 2.0 – ”Hands off”

Flera är övertygade om att kontorsarbetet kommer att bestå. Dock i ny, smittsäker tappning.

Fastighetsbolaget Cushman & Wakefield har byggt om sitt kontor i Amsterdam för att visa på hur postpandemins kontor kan se ut. Här uppmanas de anställda bland annat att alltid röra sig motsols på gemensamma ytor för att säkra social distansering, rapporterar Forbes.

– Det kommer att komma ytterligare en pandemi eller bara en vanlig

influensasäsong. Vi behöver designa för den verkligheten, säger Eve Edelstein, grundare av det forskningsinriktande designbolaget Clinicians for Design till National Public Radio, USA.

Automatisering av allt från dörröppning till belysning kan bli utbrett, för att anställda ska behöva beröra så få ytor, som knappar och handtag, som möjligt.

”Hands-off” kallar Reena Agarwal, vd för Center for Active Design,

utvecklingen. Hon tror att framtida kontorsbyggnader får dörrlösa ingångar till exempelvis toaletter, av den typ man ser på flygplatser och idrottsarenor.

Nya sätt att filtrera luften på kontoret, utökad städning, begränsningar för antal personer som får vistas i hissen – eller vid kaffemaskinen – kan alla bli

bestående förändringar, enligt flera experter som NPR pratat med.

Jobba hemma – på jobbet

Undersökningar i flera länder, såväl i Sverige som i USA, pekar mot att många vill fortsätta jobba hemifrån även efter pandemin. Vissa spår det öppna

kontorslandskapets död, till förmån för mindre enskilda kontor. Något som den kinesiska affärsmannen Xu Weiping hittat en lite annorlunda lösning på. Han är nu i färd med att bygga om 20 kontorsbyggnader i östra London,

rapporterar The Guardian.

Upplands-Bro kommun Datum 11 (60) 2021-05-19

Sid 11 av 60

De ska bestå av totalt 2 000 ”kuber” – där varje anställd får sitt eget självförsörjande mini-hem, på 3 gånger 3 kvadratmeter. Om kuberna, som förutom skrivbord även har kylskåp, mikrovågsugn och nedfällbar säng, visar sig populära – planerar Weiping att utöka projektet.

– Vi riktar oss till folk som känner ett motstånd till att återgå till sin normala kontorsmiljö. Alla vill ha individuellt utrymme. Det här kombinerar det med fördelarna att jobba hemifrån, och kommer att höja arbetsglädjen, säger Weiping till tidningen och fortsätter:

– Jag tror det är den första satsningen av sitt slag inte bara i Storbritannien, utan i hela världen.

Mellanvägen – hybrider

Många spår att hybridkontor kommer att bli det nya, något som företaget Google bland annat gått ut med att man ser över. Arbetsmodellen skulle innebära större flexibilitet, en mix av arbete hemifrån och på kontoret.

En möjlig utveckling tros vara att blir arbetsplatsen snarare blir en mötesplats som stärker teamkänslan bland kollegorna, med ökad fokus på social samvaro och events, medan själva jobbandet i sig sker där arbetstagaren vill att det ska ske.

– Vi använder de dagar som de anställda jobbar hemifrån till uppgifter som kräver koncentration. Något som skulle ta flera timmar att genomföra på kontoret kan vara slutfört inom en timme om personen jobbar hemma, säger Baruch Silverman, vars finansbolag The Smart Investor gick över till

hybridmodellen i juni 2020, till BBC.

Anti-kontor

Pandemin har gjort människor mer allmänt medvetna om hälsa och välmående.

Framöver lär det ställas större krav på att det avspeglas även på arbetsplatserna, enligt Work Design Magazine – som beskriver ett stundande paradigmskifte för kontorsarbete och förutspår framväxten av så kallade ”anti-kontor”.

En ny mer generell holistisk inställning kan sippra in även på arbetsplatserna.

Naturmaterial och hållbarhet blir allt viktigare, och inslag som yogastudios, möjlighet till barnpassning och terapi på kontoret kan bli ett vanligare inslag enligt tidningen.

Virtuella vägen

Flera mötesappar är under framväxt, och en av dem går steget längre: med målet att användarna skapar egna virtuella kontor. Det rör sig om Topia, som satte sitt namn på kartan efter att festivalen Burning Man, som brukar hållas i Nevadas öken varje år, ställdes in 2020 på grund av pandemin.

I appen uppmanades Burning Man-fansen, som annars brukar skapa spektakulära campingplatser under festivalens gång, att bygga sina verk virtuellt i stället – med illustrationer av allt från plywood till brons. Folk kunde

mingla och besöka varandras byggen genom att gå in i just deras chattrum, ungefär på samma sätt som om de hade slagit sig ned utanför deras tält.

Topia säger sig nu vilja utmana Zoom som kommunikationsplats även för vanliga kontorsarbetare, som en av flera start-ups som slåss på marknaden om virtuella kontor, rapporterar Quartz.

6.7 Hybridarbetande

”9 out of 10 organizations are switching to hybrid working, according to a McKinsey survey”

The future will be more hybrid. Prior to the COVID-19 crisis, the majority of organizations required employees to spend most of their time on-site. But as the pandemic eases, executives say that the hybrid model—in which employees work both remotely and in the office—will become far more common. The majority of executives expect that (for all roles that aren’t essential to perform on-site) employees will be on-site between 21 and 80 percent of the time, or one to four days per week.”

Upplands-Bro kommun Datum 13 (60) 2021-05-19

Sid 13 av 60

Related documents