• No results found

5 Empiri

5.2 Såstaholm i Täby

”På Såstaholm har DU huvudrollen och detta är platsen där du bokstavligen tar plats på scenen och låter stjärnan i dig komma fram.“ www.sastaholm.se

Såstaholm Konferens ligger i en historiskt mycket intressant miljö i Täby, Stockholm. Det är

ett temahotell där konceptet är uppbyggt kring teater. På hemsidan där hotellfakta presenteras finns en upplysning om hur långt det är till Hollywood med flyg (11,5 h) för att förstärka kopplingen till teater.

Såstaholm har tagit vara på den unika historia som finns förknippad med byggnaderna och de

har skapat ett varumärke som bygger på teaterhistorian. Man har valt varumärket "Hos oss har du huvudrollen" och det visar direkt hur hotellet ser på sin uppgift att låta teatertemat

genomsyra vistelsen. Man tänker sig att varje möte, middag, fest eller övernattning är till för en huvudrollsinnehavare och alla kunder ska behandlas som en sådan. Det är en utmaning för hotellet att allt kan göras lite bättre och det är vad som inspirerar dem. På hemsidan står att läsa att hotellet är 93 stjärnigt som även är rumsantalet. Varje rum är uppkallat efter en stjärna som en gång har bott på hotellet. Rummen är inredda i art deco2 stil.

5.2.1 Storyn bakom hotellet

Hotellet har en fascinerande historia som förmedlar hotellets kultur och sätter sin prägel på hur kunden visualiserar upplevelsen. 1918 köptes hotellet av Svenska Teaterförbundet som skulle använda byggnaden som ett ålderdomshem för pensionerade skådespelare som på den tiden hade det fattigt. Hotellet döptes av förbundet till Höstsol och blev en kär hemvist för teaterpensionärer som behövde någonstans att bo under sitt åldrande. Till Höstsol kom artister av varierande slag; sångare, dansare, en och annan musiker och inspicient, men framförallt skådespelare från teater, revy och film. Alla hade en lång yrkesbana bakom sig. Man hade celebra besök som Gustav VI Adolf, Karl Gerhard, Zarah Leander m fl.

2

en stil som var mycket populär inom inredning mellan 1925 och 1940 och som ansågs vara en blandning av olika stilar från tjugotalet. (http://en.wikipedia.org/wiki/Art_Deco)

25

Höstsolvar en viktig institution för teaterfolket under 60 år. Det ansågs inte bara vara en fristad för trötta artister utan även en länk mellan gångna tiders teaterkonst och nutidens. Här kunde pensionärerna förmedla sina minnen och kunskaper till yngre generationer. 1981 tvingades man sälja Höstsol pga. de samhällsförändringar som inträffade. De äldre

skådespelarna valde att bo hemma istället för på Höstsol eftersom de fick ökade bostadsbidrag och höjda pensioner. Totalt har 250 skådespelare haft Höstsol som sitt hem. 1997 köptes institutionen av Winn Hotels och vid övertagandet ändrade man namnet till Såstaholm efter det tidigare gårdsnamnet som var Såsta. Såstaholm bedrivs idag som hotell och

konferensanläggning. 5.2.2 Personalen

På Såstaholm är personalens välmående av hög prioritet. De vårdas och uppmuntras till personlig och professionell utveckling i vetskap om deras strategiska betydelse. Man lägger mycket tid på ett ständigt lärande och utvärdering av arbetet. Personalen skall alltid få det stöd som krävs och i gengäld får företaget glada, personliga, stolta, motiverade och yrkesskickliga medarbetare. Hotellets strävan är att i alla lägen erbjuda gästerna det allra bästa. En del av personalen deltar i teateraktiviteterna som finns på hotellet och uppträder även för gästerna vid vissa tillfällen.

5.2.3 Aktiviteter

Såstaholm erbjuder en rad aktiviteter eftersom man vill att alla gäster skall ha möjlighet att

hitta en aktivitet som skapar gemenskap och lockar till avspännande skratt. Hotellet erbjuder utomhusaktiviteter som vattenskidåkning, fiske och lerduveskytte. I närheten finns tillgång till golfbanor. Man kan gå tipspromenader och välja mellan tre olika teman: Filmklassiker,

Besserwissern - onödigt vetande eller Barnprogram - förr och nu. Möjlighet till spel som

krocket, brännboll, boule mm finns. En bastu samt en relaxavdelning vid namn Så som i

himmelen finns tillgänglig för alla gäster.

Såstaholms historiska miljö, med ett förflutet som pensionat för skådespelare och andra

konstnärer, har inspirerat till de mer teaterinriktade aktiviteterna. Gästerna kan vara med i teateruppsättningar som t.ex. ”Herrgårdsmord", ”Middag med Macbeth” eller ”Kändismord” där de tillsammans med erfarna skådespelare och regissörer skapar ett interaktivt skådespel. Möjlighet ges även till att lyfta fram någon särskild person i ett improviserat "Här-är-ditt-liv" där hotellpersonalen är med och intervjuar den utvalda personen på scenen och samtidigt spelar upp scener ur dennes liv. Det erbjudsäven improviserad opera där man lyssnar eller deltar själv.

På Såstaholm har man skapat en avdelning som kallas Backstage där det finns en kostymateljé med kläder för divan, superman eller clownen. I Backstage ligger även sminklogen som är rummet där du verkligen känner dig som en stjärna och där de små detaljerna är viktiga. Lokalen Cabaret ligger vägg i vägg med Backstage och det är en ”partylokal” med scen, karaoke och spotify. Här hittar man det mesta för en riktig show eller dans och sång i din egen, chefens eller kollegornas regi.

26

Bild från Backstage www.sastaholm.se

Vintertid eller vid dåligt väder är gästerna välkomna inomhus för en choklad- eller

dryckesprovning med hotellets egen sommelier eller för att designa smycken i glas. En annan aktivitet är ”Visionsmålning” där man kan måla sina visioner och mål med sprayburkar eller pensel. Övriga aktiviteter är ”Självförsvar” och ”Antikronden” m fl. Här finns verkligen en uppsjö av aktiviteter och som gäst kan man återvända och ändå uppleva och göra saker som man inte gjorde vid det föregående besöket.

Related documents