• No results found

13. Fågelöuddebadet – grillplats 14. Koltorp – vindskydd/ grillplats 15. Långängen – vindskydd/ grillplats 16. Motionsgården – grillplats

17. Kottlasjön – grillplats 18. Käppalabadet – grillplats 19. Kappsta – grillplats 20. Kottlabadet – grillplats 21. Dalgången – grillplats 22. Kostervägen – grillplats 23. Fregattvägen – grillplats

3.4 Sticklinge

Längs Sticklinges södra strandlinje ligger tre av de fem kartlagda objekten i området

Knattekojan, Spisen och Hästhagen. Den första är både vindskydd och grillplats och de övriga är endast grillplatser. Alla tre har liknande geografiska förhållanden och naturupplevelsen är i övrigt opåverkad på alla tre platser.

De två objekt som kartlagts på Sticklinges norra sida, Örnnästet och Sandviksbadet, är vindskydd/grillplats respektive grillplats. Dessa två objekt har lite annorlunda geografiska förhållanden jämfört med de andra. Den första är placerad i en skogsglänta med fina vandringsleder medan den andra ligger vid en badplats i nära kontakt med den mer urbaniserade norrsidan.

1. Knattekojan – vindskydd/grillplats

Områdesbeskrivning

Knattekojan ligger i ett naturområde med väl planerade samt spontana vandringsleder som erbjuder starka naturupplevelser. Platsen är belägen i södra Sticklinge. Inte långt härifrån finner man utsiktsplatser, i nära kontakt med vatten, parker, lekplatser, båtklubbar och golfbana. Alla dessa aktiviteter är belägna på Lidingös norra sida och framhäver naturkaraktären samt höjer friluftsupplevelsen.

Bedömning av naturvärdet och topografin

Området är naturlig ojämnt och utgörs av stenig och blockrik morän samt granskog. Vid vindskyddet/grillplatsen finns framförallt påverkad barrmark.

Naturvärdet i området bedöms som högt.

Bedömning av framkomlighet och tillgänglighet

Området är väl framkomligt, det går att cykla, vandra eller åka bil hit. Avståndet till närmaste busshållplats är cirka 750 m. Vandringstigen är i allmänhet bra med hårdpackad jord och underhålls regelbundet. Ledstråket som går från vandringstigen till vindskyddet har eroderat, är ojämnt med stora synliga stenar och granrötter som slingrar sig tvärs över stigen med en kraftig lutning. Det finns inga skyltar eller information som anger avståndet till vindskyddet eller möjliga aktiviteter på platsen som till exempel grillning.

Bedömningen av framkomlighet och tillgänglighet anses vara medelmåttig.

Bedömning av objektet

Objekt är både ett vindskydd och en grillplats. Vindskyddet är rektangelformat med måtten 4,3 m x 3,3 m och med en maximal höjd på 2,3 m och en minimihöjd på 0,6 m. Det finns plats för förvaring av rullstol/rollator under taket men trägolvet är upphöjt 0,2 m. Vindskyddets väggar är i gott skick och är byggda av timmerstockar som är staplade på varandra. Det finns möjlighet till övernattning för 4 - 5 personer. Öppningen vetter mot öster. Taket är i gott skick och gjort av impregnerat trävirke. Taket sticker ut cirka 1 m, vilket skyddar öppningen.

Grillplatsen är anlagd som en öppen eldstad med fyra stycken trästockar runt om som formar en rektangel och ger möjlighet till sittplatser. Framkomligheten begränsas dock för personer som använder rullstol eller rollator. Grillplatsens ursprungliga struktur är nästan förlorad och skulle behöva tillgänglighetsanpassas.

Objekten bedöms ha ett medelmåttigt värde.

Bedömning av fysisk utrustning

Utrustningen räcker inte om platsen ska anses välutrustad och attraktiv och skulle därför behöva kompletteras.

Den fysiska utrustningen bedöms ha ett lågt värde.

Rekommenderade åtgärder

Objekten och området har goda förutsättningar och kan med en hållbar plan få den funktion och karaktär som önskas. Tyktorp har ett högt natur- och kulturvärde och är värt en insats som möjliggör för Lidingös invånare oavsett ålder att uppleva naturen i ett eftertraktat

naturområde. Rekommenderade åtgärder är:

 Anlägga en parkeringsplats för funktionsnedsatta vid Tyktorpsvägen cirka 120 m från vindskyddet.

 Skapa sittmöjligheter vid parkeringsplatsen och även längs vandringstigen och längs hela Tyktorpsvägen.

 Montera en lättillgänglig informationstavla i kontrastfärger (för att underlätta för synskadade) med belysning samt information med punktskrift.

 Märka ut transportvägen från till exempel närmaste busshållplats. Skyltarna bör ange avståndet till vindskyddet alternativt närmaste sittplats.

 För att minska de nivåskillnader som finns på det naturliga stråket till vindskyddet

vindskyddet. Bredden på den nya stigen bör vara minst 1,3 m. Det optimala vore att anlägga en stig som är 2,0 m bred och om möjligt med en maximal lutning på 1:20 (5 %) gärna med ledstång eller skyddsräcke av obehandlat trä på båda sidor. Dessa bör vara högst 1 m höga.

 För att minimera onaturlig inverkan på området är det bra att det inte finns belysning vid vindskyddet och grillplatsen. Ur tillgänglighetssynpunkt skulle det vara bra att belysa exempelvis parkeringsplatsen, informationstavla eller början på vandringstigen samt ledstråk till vindskyddet.

 Närmast vindskyddet och grillplatsen skulle röjning av vegetation vara lämplig.

Uppskjutande rötter och stora stenar försvårar framkomligheten för rullstolar eller rollatorer.

 Det behövs ett bord med en sittbänk på den ena sidan. På den andra sidan bör det lämnas plats för funktionsnedsatta, alternativt görs sittdelen kortare så att rullstolar får plats på sidorna längst ut. Bordets kant bör därför skjuta ut minst 60 cm.

 En ramp av trävirke kan monteras upp till vindskyddet för att möjliggöra förvaring av rullstol/rollator under tak.

 Anläggning av en ny eldstad eller grill som är funktionsanpassad.

2. Mullekojan – vindskydd/grillplats, inventerats av Lidingö stad

Foto: Karin Hjelmfeldt

Områdesbeskrivning

Mullekojan ligger i skogskanten söder om Lidingöloppsspåret intill en gräsbevuxen äng som sluttar ner mot Tyktorpsvägen (Fridhäll-Tyringe).

Bedömning av naturvärdet och topografin

Området är naturligt ojämnt och utgörs av stenig och blockrik terräng.

Bedömning av framkomlighet och tillgänglighet

Från Lidingöloppsspåret leder en enkel ojämn stig till platsen vilket gör tillgängligheten begränsad.

Bedömning av objektet

Vindskyddet är rektangulärt med en pilformig mittendel. Golvet består av plank och är upphöjt från marken.

Bedömning av fysisk utrustning

Den utrustning som finns idag räcker inte om platsen ska anses välutrustad och attraktiv och skulle därför behöva kompletteras.

Rekommenderade åtgärder

 Ny grill

 Nya sittbänkar typ kluvna stockar

2B. Trollkojan – vindskydd/grillplats, inventerats av Lidingö stad Fanns inte med i ursprungsinventeringen och fick därför numreringen 2B.

Foto: Karin Hjelmfeldt

Områdesbeskrivning

Platsen är belägen mellan östra Sticklinge och vägen ner till Trolldalen, strax söder om Lidingöloppsspåret.

Bedömning av naturvärdet och topografin

Trollkojan ligger på en liten kulle intill en gräsbevuxen äng där det tidigare varit hästbete.

Platsen besöks ofta av barn och personal från ”I ur och skur”. Området intill vindskyddet är stenigt och ojämnt.

Bedömning av framkomlighet och tillgänglighet

Från vägen till Trolldalen leder en stig in i området över en relativt öppen äng. För att ta sig sista biten till vindskyddet måste man dock passera ett område som är lite sankt och utan stig varför tillgängligheten är begränsad.

Bedömning av objektet

Vindskyddet är rektangulärt och uppbyggt på ett enkelt vis med relativt stora springor mellan stockarna. Taket är belagt med papp.

.

Bedömning av fysisk utrustning

Den utrustning som finns räcker inte om platsen ska upplevas som välutrustad.

Rekommenderade åtgärder

Platsen nyttjas i stor utsträckning av barn vilket kan ses genom att det finns viss

”lekutrustning” i anslutning till vindskyddet. Rekommenderade åtgärder är:

 Ny grill

 Nya sittbänkar typ kluvna stockar

3. Örnnästet – vindskydd/grillplats

Områdesbeskrivning

Området är relativt ostört och ligger i en sluttning som leder till ett träsk. Här finns

underhållna vandringsleder som är en del av Grönsta motionsleder. Nordost om platsen finns en småbåtshamn (Mor Annas brygga) med parkeringsplatser och ett område med

sommarvillor (Trolldalen). Området har ett starkt friluftsvärde. Här blandas motionsrelaterade aktiviteter som golf, löpning och vandring med andra mest passiva aktiviteter som camping.

Bedömning av naturvärdet och topografin

Området kring objektet är en sluttning som är naturligt ojämn och utgörs av stenig och blockrik morän samt blandskog med både gran, tall och björk samt inslag av andra lövträd som ek. Norr om vindskyddet leder slutningen till en vik med småbåtshamn, området vid stranden är kantat av växtlighet och mot sluttningen fortsätter blandskogen.

Naturvärdet bedöms som medelmåttigt.

Bedömning av framkomlighet och tillgänglighet

Området har en begränsad tillgänglighet. Med bil går det att färdas på Trolldalsvägen norrut mot Mor Annas brygga. Från närliggande återvinningsstationen är det en promenad på 150-200 m. Trolldalsvägen är en mindre trafikerad väg som saknar rastplatser och

angöringsplatser.

Närmaste handikapparkering finns vid Mor Annas Brygga ca 900 m därifrån. Med buss blir det en promenad på ca 1 km från närmaste hållplats ”Golfklubben”. Man kan också använda gångstråket som sträcker sig mellan Bo gärde och Sticklinge norra.

Framkomligheten och tillgängligheten bedöms ha ett lågt värde.

Bedömning av objektet

Vindskyddet är rektangelformat med måtten 4,5 m x 3,4 m och med en maximal höjd på 1,8 m. Konstruktionen är inte färdig, det saknas framförallt väggar och golv. Plats för rullstol eller rollator under taket är begränsat. Det finns hinder i den naturliga topografin samt

dispositionen av vindskyddet mot eldstaden som gör platsen otillgänglig.

Vindskyddet saknar golv. Den norra sidan av skyddet vilar mot en klippa som tränger in i skyddet och begränsar utrymmet. Taket är i gott skick och gjort i impregnerat trä samt ett dekorativt lager av tunna stockar som ger en mer naturlig karaktär till vindskyddet. Taket sticker ut cirka en halvmeter för att skydda öppningen. Öppningen vetter mot söder och direkt framför denna ligger grillplatsen som är anlagd som en öppen eldstad med fyra stycken trästockar som formar en rektangel av sittplatser kring denna. Formen och placeringen av eldstaden kan vara ett hinder för funktionsnedsatta.

Objektet bedöms ha ett lågt värde.

Bedömning av fysisk utrustning

Den utrustning som finns idag räcker inte om platsen ska anses välutrustad och attraktiv och skulle därför behöva kompletteras.

Den fysiska utrustningen bedöms ha ett lågt värde.

Rekommenderade åtgärder

Örnnästet har ett högt natur- och kulturvärde. Trots det borde en flytt av platsen ses över för att inte störa den unika naturliga miljön och samtidigt kunna erbjuda Lidingös invånare ett bättre alternativ. Rekommenderade åtgärder är:

 Anlägga ett nytt vindskydd med naturkaraktär.

 Flytt av eventuellt nytt vindskydd till ett ställe som har bättre förutsättningar ur ett tillgänglighetsperspektiv. Klippans naturliga former skapar en känsla av närhet och samspelar med naturen men tar samtidigt upp mycket plats varför ett större vindskydd skulle vara lämpligt.

 På grund av markens naturliga topografi finns i dagsläget inte tillräckligt med plats för en eldstad. Därför bör en annan typ av grillplats eller eldstad anordnas.

 Det behövs sittmöjligheter vid parkeringsplatsen och längs vandringstigen samt längs hela vandringstråken.

 Platsen behöver en tillgänglig informationstavla i kontrastfärger och belysning samt punktskrift.

4. Strövarlyan – vindskydd/grillplats, inventerats av Lidingö stad

Foto: Bertil Sandberg

Områdesbeskrivning

Vindskyddet ligger norr om Grönsta gärde i en skogsdunge, nära Lidingöloppsmålet.

Bedömning av naturvärdet och topografin

Vindskyddet ligger på en höjd i en glänta och har ett högt naturvärde med många gamla tallar, hällmark och berghällar.

Bedömning av framkomlighet och tillgänglighet

Närmsta parkering ligger ca 400-500 m bort och ett flertal stigar leder till platsen. Det är backigt men relativt öppet.

Bedömning av objektet

Ett snedtak som går ända ner till marken finns på vindskyddet. Grillen omges av stockar vilket gör att det kan vara svårt att ta sig ända fram till grillen, speciellt för personer med funktionsnedsättning.

Bedömning av fysisk utrustning

Grillen är i dåligt skick och bänkarna är slitna. I övrigt finns ingen extra utrustning på platsen.

Den utrustning som finns idag räcker inte om platsen ska anses välutrustad och attraktiv och skulle därför behöva kompletteras.

Rekommenderade åtgärder

 Ny grill

 Nya sittbänkar typ kluvna stockar

 Vedbod

5. Spisen – grillplats

Områdesbeskrivning

Grillplatsen är placerad på en klipptopp alldeles vid strandlinjen, bara 50 m från en av Käppalaverkets pumpstationer. Det är en uppskattad och fridfull sol- och badplats med plats för beskådning av natur och vatten. Området har en karaktär av växlande skog, öppna platser samt branta och klippiga formationer. Området är väl isolerat från de mer urbaniserade norra delarna och har därför ett starkt friluftsvärde. Havsutsikten mot Stora Värtan är ett av platsens största värden. Grillplatsen har goda förutsättningar att bli en mycket fin plats.

Bedömning av naturvärdet och topografin

Området kring objektet består av höga klippiga berg som leder ned till vattnet. Marken är naturligt ojämn och har påverkats genom åren då vägen byggdes till pumpstationen som ligger bara några meter bort. Marken utgörs av stenig och blockrik morän samt blandskog med både gran, tall och björk samt inslag av andra lövträd som ek. Klippan där grillplatsen är belägen begränsas i nordsydlig riktning av skog och i ostvästlig riktning av pumpstationens hus respektive av vattnet.

Naturvärdet vid Spisen bedöms som högt.

Bedömning av framkomlighet och tillgänglighet

Grillplatsen har begränsad tillgänglighet. Med bil färdas man Kyttingevägen norrut för att sedan fortsätta i västlig riktning via Friluftsvägen till Abborrvägen i nordvästlig riktning via

Tillgängligheten på själva platsen är också begränsad. Det finns en vändplan i dagsläget som fungerar som provisorisk parkeringsplats. Den ligger knappt 50 m från grillplatsen. Markens beskaffenhet gör det svårt för funktionsnedsatta att röra sig fritt i området. Trots detta finns goda förutsättningar att göra platsen mer tillgänglig.

Framkomligheten och tillgängligheten bedöms som medelmåttigt.

Bedömning av objektet

Själva grillen är rund, det är ett cementrör som har monterats i marken. Cementröret ser ut som rester av ett ännu större cementrör. Rörets diameter är 1 m. Det är 20 cm högt och grillgaller saknas. Grillen ser förfallen ut och i dess befintliga skick är den inte lämplig som grillplats. Det finns gott om plats för en omplacering med bättre förutsättningar.

Objektet bedöms ha ett lågt värde.

Bedömning av fysisk utrustning

Den utrustning som finns räcker inte eller är obefintlig i dagsläget. Den skulle behöva modernisering och ny placering med ny grill, nya bänkar och bord.

Den fysiska utrustningen bedöms ha ett lågt värde.

Rekommenderade åtgärder

Spisen ligger geografiskt nästan precis mittemellan två platser med kulturhistoriska värden, Tyktorpsvägen respektive Rödstuguvägen (Sticklinge). Läget skulle på ett bra sätt kunna utnyttjas som en rastplats för beskådning av natur och vatten inom den kulturhistoriska miljön som omgärdar den. Rekommenderade åtgärder är:

 Anlägga en ny grillplats med fokus på tillgängligheten.

 Omplacering av grillplatsen till ett läge med bättre förutsättningar vad gäller säkerhet och tillgänglighet utan stor naturpåverkan.

 För att kompensera avståndet till grillplatsen skulle en parkeringsplats kunna anläggas vid vändplatsen.

 Minskning av nivåskillnader som finns på det naturliga stråket som leder till

grillplatsen genom att anlägga ett nytt stråk av hårdpackat grus mellan vändplanen och grillplatsen. Bredden på den nya stigen bör vara minst 1,3 m. Den optimala bredden är dock 2,0 m. Om möjligt bör lutningen maximalt vara 1:20 och det bör finnas en ledstång av obehandlat trä på båda sidorna, 90-100 cm högt.

 Skapa sittmöjligheter vid angöringsplatsen och längs det nya stråket.

 Platsen behöver en tillgänglig informationstavla i kontrastfärger och belysning samt punktskrift.

6. Sandviksbadet – grillplats

Områdesbeskrivning

I slutet av Uddvägen längs Sticklinges norra strandlinje mot Stora Värtan ligger en badplats med koppling till många friluftaktiviteter. Området är relativt stort och är populärt bland familjer, skolor och ungdomar under sommarmånaderna. En bit västerut finns en båthamn.

Ca 600 m sydväst om badplatsen finns en stensättning från järnåldern (Rödstuguvägen).

Området har ett starkt friluftsvärde. Här blandas motionsrelaterade aktiviteter som löpning, vandring, tennis, simning med andra passiva aktivteter som beskådning av naturen, camping och grillning.

Bedömning av naturvärdet och topografin

Platsen finns i utkanten av Sticklinges villaområde. Det är en landremsa med skog och

sandstränder. Hela området har påverkats avsiktligt för att ge plats för olika friluftsaktiviteter.

Platsen är byggd i olika terrasser för att kompensera lutningen mot stranden. Det finns inte mycket träd på strandområdet, endast några ekar och björkar och ett fåtal mindre buskage.

Markbeläggningen är löst grus och badplatsen har rensats från sten och andra hinder och består av sandmark.

Naturvärdet bedöms som medelmåttigt.

Bedömning av framkomlighet och tillgänglighet

Området har begränsad tillgänglighet. Med bil kan man färdas Uddvägen norrut mot Sandviksbadet. Buss 205 går till hållplatsen Sticklinge och därifrån är det en promenad på ca 600 m. Det går att cykla från Ropsten, via Norra Kungsvägen till Tyktorpsvägen och sedan Uddvägen.

Tillgängligheten på platsen är begränsad. Det lösa gruset och terrassystemet gör det besvärligt för funktionsnedsatta. Förbindelsen mellan stranden och grillplatsen består av ett smalt ojämnt stråk.

Framkomligheten och tillgängligheten bedöms ha ett lågt värde.

Bedömning av objektet

Grillplatsen ser vårdad ut, relativt ny där höjden och bredden är anpassade för användande av rullstol och rollator. Grillen utgörs av ett betongrör med 1 m diameter och ca 60 cm högt med ett metallgaller ovanpå. Den finns placerad på en terrass som är cirka 4 x 4 meter och

underlaget är jämnt.

Det finns ett stråk som går parallellt med strandlinjen intill grillplatsen. Placeringen av

grillplatsen är bra och ger ett vårdat intryck. Dock finns ett antal hinder som bör avhjälpas för att öka tillgängligheten för funktionsnedsatta.

Objektet bedöms ha ett medelmåttigt värde.

Bedömning av fysisk utrustning

Delar av utrustningen bör anpassas för funktionsnedsatta, i övrigt är den nästan komplett.

Den fysiska utrustningen bedöms som medelmåttigt.

Rekommenderade åtgärder

Trots att hela området vid Sandviksbadet har genomgått en omfattande ombyggnation under 2009, har man inte lyckats tillgänglighetsanpassa området på bästa sätt. Exempelvis har avståndet mellan bänkar och grillplatsen inte anpassats och användning av löst grus som markbeläggning gör platsen svårframkomlig för rullstol eller barnvagn. Rekommenderade åtgärder är:

 Ett stråk av hårdpackat grus mellan vändplatsen vid Uddvägen och grillplatsen bör anläggas för att minska nivåskillnader. Bredden på den nya stigen bör vara minst 1,3 m. Optimal bredd är dock 2,0 m. Om möjligt bör lutningen vara maximalt 1:20 och det bör finnas en ledstång av obehandlat trä på båda sidorna på 90-100 cm höjd.

 Anlägga en ny parkeringsplats för funktionsnedsatta vid området.

 Det behövs bord med sittbänk på den ena sidan. På andra sidan bör det lämnas plats för funktionsnedsatta, antingen längs hela sidan alternativt görs sittdelen kortare så att rullstolar och rollatorer får plats på sidorna längst ut. Bordets kant bör skjuta ut minst 60 cm.

 Märka ut vägen från exempelvis närmaste busshållplats. Skyltarna bör ange riktning mot Sandviksbadet och vilka aktiveter som finns på platsen.

 Skapa sittmöjligheter vid parkeringsplatsen och längs vandringsstråket samt längs hela sträckan till Sandviksbadet.

 Platsen behöver en tillgänglig informationstavla i kontrastfärger och belysning samt punktskrift.

7. Hästhagen – grillplats

Områdesbeskrivning

Nära en skogsglänta vid södra Sticklinge ligger en spontan grillplats. I området finns mest skog och träskmark samt stora bergssluttningar som leder till ett villaområde (Tyktorp). Söder om grillplatsen ligger Tyktorpsvägen med bostäder. Från öst till väst korsar vandringsleder som binder samman de norra delarna av Sticklinge med Islinge.

Bedömning av naturvärdet och topografin

Området kring objektet ligger nära en skogsglänta som leder till en brant sluttning. Vid regn blir området sankt och otillgängligt. Blandskog med tall, gran, ask och björk samt låg

Området kring objektet ligger nära en skogsglänta som leder till en brant sluttning. Vid regn blir området sankt och otillgängligt. Blandskog med tall, gran, ask och björk samt låg

Related documents