• No results found

6. Hälso- och sjukvård

6.1 Nämnder och bolag inom hälso- och sjukvård

6.1.7 Södersjukhuset AB

Södersjukhuset AB är ett av Region Stockholms akutsjukhus med ansvar för specialiserad akut och planerad somatisk specialistvård samt högspecialiserad kärl- och handkirurgisk vård. Verksamheten ska omfatta

den vård och de tjänster som har avtalats med hälso- och sjukvårdsnämnden, ägaren eller andra uppdragsgivare.

Mål

Regionledningskontoret bedömer att Södersjukhuset AB, per den sista december, kommer att uppfylla målvärdena för en av de fyra indikatorer som följs upp i tertialrapporten.

Södersjukhuset AB Andel patienter som vistas högst 4 timmar på

akuten 37 % Uppfylls ej ≥ 78 %

Andel patienter som får tid för första besök hos

specialistläkare inom 30 dagar 81 % Uppfylls  ≥ 73 %

Andel patienter som får tid för behandling inom

90 dagar 95 % Osäkert ≥ 90 %

Antal dagar medicinskt färdigbehandlade

patienter är kvar på sjukhus 4,4 - ≤ 3

* Prognos för om indikatorn uppfyller styrelsens målvärde eller, om det saknas, fullmäktiges målvärde

 Andel patienter som får vistas högst 4 timmar på akuten:

Väntetiderna på akutmottagningen för vuxna är längst bland länets akutsjukhus. Bidragande orsaker till detta är ökad vårdtyngd, bristfälliga lokaler, hög personalomsättning samt

bemanningssvårigheter inom såväl slutenvården som på

akutmottagningen. En rad aktiviteter pågår för att åstadkomma hållbar förbättring.

 Andel patienter som får tid för behandling inom 90 dagar: Det är osäkert om indikatorn kommer att nå målvärdet per sista december då en stor del av den opererande verksamheten flyttar in i nya lokaler i oktober-november vilket innebär en risk för minskad produktion under hösten.

 Antal dagar medicinskt färdigbehandlade patienter är kvar på sjukhus: Samverkansmöten med ansvariga inom kommun och stadsdelar sker två gånger per termin. Ansvariga vårdsamordnande sjuksköterskor har utsetts inom internmedicin och kardiologi för uppföljning och kontroll av mätetalet.

Vårdproduktion

Vårdproduktionen avseende öppenvårdsbesök är 4,3 procent högre än periodiserad budget, medan slutenvårdstillfällen är 10,6 procent lägre i jämförelse med periodiserad budget. I förhållande till motsvarande period föregående år är antal öppenvårdsbesök 7,9 procent fler och antal

slutenvårdstillfällen 2,2 procent färre. Minskningen inom slutenvården finns inom alla kliniker. Medelvårdtiderna är i stort sett oförändrade i jämförelse med motsvarande period föregående år. Sjukhuset analyserar ledtider och planerar för att kunna öka kapaciteten inom slutenvården.

Vårdproduktionen avseende utomläns- och utlandspatienter ökar inom öppenvården, 3,4 procent, men minskar inom slutenvården med 3,5 procent. Antalet förlossningar ökar med 5,1 procent i jämförelse med motsvarande period föregående år. Prognosen för årets vårdproduktion förväntas överstiga årets budget och föregående års vårdproduktion inom öppenvården, samt inom förlossningsvården, men ligger under såväl budget som föregående år inom slutenvården. Driftsättning av nya byggnader för operation och behandling, samt vårdavdelningar senare under året kommer att påverka vårdvolymerna, men sjukhuset arbetar för att minimera riskerna. Antal disponibla vårdplatser vecka 17 är 18 färre än motsvarande vecka föregående år. 84 procent av antalet fastställda

vårdplatser är öppna. Sjukhuset har långa vistelsetider på vuxenakuten trots tillkomsten av närakuten på Rosenlund. Öppnandet av närakuten har minskat det totala antalet patienter på Södersjukhusets akutmottagning, men vårdtyngden har ökat.

Ekonomiskt resultat

Södersjukhuset AB visar ett negativt resultat per april på 80 miljoner kronor och avviker därmed negativt mot budgeterat resultat med 69 miljoner kronor. Den negativa avvikelsen beror främst på ökade

personalkostnader avseende ett ökat antal helårsarbeten, i huvudsak inom grupperna undersköterskor och läkare, samt ökade kostnader för pensioner och inhyrd personal. Läkemedelskostnaderna kopplat till verksamheterna onkologi, internmedicin, kardiologi, samt hud- och ögonkliniken ökar.

Läkemedel för onkologen står för cirka 40 procent av den totala budgeten för läkemedel för sjukhuset. Ändrade förskrivningar och användande av läkemedel får en stor effekt på kostnaderna. Även kostnader för laboratorie- och röntgentjänster ökar, främst beroende på ett ökat antal

undersökningar/prover.

Innevarande års åtgärdsprogram uppgår till 134 miljoner kronor, varav 27 miljoner kronor upparbetats per april. Ackumulerade åtgärder har hittills inte nått full effekt. Åtgärder om ytterligare tolv miljoner kronor har tagits fram av ledningen i syfte att klara av kostnadsökningarna och uppfylla sjukhusets resultatkrav. Åtgärderna är nedbrutna per verksamhetsområde och kostnadsställe och fördjupande uppföljningar sker löpande. De flesta åtgärderna finns inom bemanningsområdet. Sjukhusledningen gör bedömningen att prognosen för åtgärdsprogrammet ligger i linje med budget.

Södersjukhuset AB lämnar en negativ prognos på 147 miljoner kronor och avviker därmed negativt mot budgeterat resultat med 156 miljoner kronor, vilket motsvarar 2,9 procent av omsättningen. Den främsta förklaringen avser ökade personalkostnader, bland annat kostnader för inhyrd personal, ökade kostnader för läkemedel och material, samt för laboratorie- och

röntgentjänster. Prognosen per april är 156 miljoner kronor lägre än prognosen per mars, vilket till stor del kan kopplas till det försämrade ekonomiska resultatet per april.

Resultatutveckling och prognos under perioden visar på stor avvikelse i jämförelse med budgeterat resultat. Regionledningskontoret bedömer att ytterligare resultatförbättrande åtgärder utöver planerade krävs för att uppnå fastställt resultatkrav. Regionledningskontoret ser behov av en handlingsplan för förbättrad tillgänglighet till akuten.

Investeringar

Investeringsutfallet per april uppgick till 128 miljoner kronor, vilket

inkluderar strategiska utrustningsinvesteringar, vars budget fastighets- och servicenämnden ansvarar för. Upparbetningsgraden uppgick till 50 procent i förhållande till årets budget på 192 miljoner kronor, exkluderat strategiska utrustningsinvesteringar. Årets prognos uppgår till 192 miljoner kronor.

Investeringsutfallet består av investeringar till strålverksamheten.

Anmodan

Regionledningskontorets bedömning är att Södersjukhuset AB i allt väsentligt uppmärksammat de anmodanden som beslutats av regionstyrelsen i samband med årsredovisningen 2018. Arbetet med anmodan pågår men med viss avvikelse mot plan och redovisningen är till dels bristfällig. Regionledningskontoret efterfrågar en mer detaljerad redovisning i samband med delårsrapporteringen, framförallt för anmodan gällande att säkerställa åtgärder för en ekonomi i balans samt effektivt och ändamålsenligt nyttjande av konsulter.

Related documents