• No results found

6.1 Tolkning av dagsaktuella bilder.

Den manusförberedda bilden, där manuset är tydbart i bilden, och som tidigare de-finierats som den skrivna bilden, kom att översättas till the written image. Därifrån aktualiserades frågan, vad betyder eller vad står image i begreppet the written image för ?

Huvudsyftet med uppsatsen är att uppmärksamma en bildtolknings omfattning, av dagsaktuella bilder, där bildens hela bilduttryck inbegripes. I detta betonas image, som avsikt, innehåll, budskap, påverkan, effekt, och minnesbild. Image kommer därmed att stå för ett helhetsperspektiv vid tolkning av dagsaktuella bilder.

De specifika frågeställningarna knutna till uppsatsen är:

1) Är inte allt subjektivt och relativt vid bildtolkning, speciellt vid tolkning av dagsaktuella bilder ?

2) Behöver subjektivitet, vid tolkningen av dagsaktuella bilder, hanteras för att därmed begränsa godtycke och öka trovärdigheten ?

3) Kan ett hjälpmedel, som ett filter eller ett förhållningssätt vara tillämpligt, för att öka tillförlitligheten vid tolkning av dagsaktuella bilder ?

Jag är skeptisk till att formulera vare sig teorier och metoder. Jag finner stöd för denna hållning i Immanuel Kants begrepp, den skeptiska metoden,(1781). Jag finner stöd i Paul Feyerabends Against Method, (1975) & Robert Farrells granskning av ´Against Method´, Feyerabend and Scientific Values. Tightrobe- Walking Rationality, (2003). Tillsammans ger de verktyget att samtidigt kunna vara skeptisk, och kritisk till veten-skap och positiv till att verka inom vetenveten-skapens ramverk. Med ett teori- och metod-kritiskt perspektiv har jag studerat konstvetares texter.

Margaretha Rossholm-Karlöf har i sin bok Inlevelse och vetenskap, (2007), tydligt pekat på subjektiviteten, som närvarande vid bildtolkning, i första hand vid konstbilder och ställer sig frågan hur skall denna subjektivitet hanteras för att begränsa godtyck-lighet. Paul Messaris pekade tydligt på i sin bok Visual ”Literacy”, Image, Mind and

Reality, (1995), att vara medveten om att en bild kan för betraktaren vara manipulerad.

Denna uppsats belyser begreppet image, och dess vidgning att omfatta hela bildens bilduttryck, ett helhetsperspektiv vid tolkning av dagsaktuella bilder. Motivet till detta är att bildens budskap, bildens verkan och dess effekt kommer att ingå i bildtolkningen. När hela bilduttrycket ingår i bildtolkningen, förstärks subjektiviteten, dels på grund av

att bildens hela bilduttryck ingår, samt dels av behovet av att i vardagen tolka många dagsaktuella bilder under kort tid. För att undvika att denna subjektivitet förvränger tolkningen eller gör tolkningen godtycklig, gäller det att finna former för att hantera subjektiviteten, ett hjälpmedel, som underlättar för betraktaren.

Därför presenteras en ansats till ett förhållningssätt vid tolkning av dagsaktuella bilder, som tar hänsyn till subjektiviteten, men även tar hänsyn till att dagsaktuella bilder med avsikt kan vara manipulerade, manipulerande och presenterade med avsikt att förstärkt påverka bildbetraktaren. Denna påverkan kan vara så långtgående, att betraktaren har svårt att medvetet värja sig för en bild, även om betraktaren är en tränad eller är en professionell bildtolkare. En betraktare kan även ta in en bilds bilduttryck utan att vara medveten därom.

Begreppet image competence står i uppsatsen för kompetensen att kunna tolka dags-aktuella bilder med ett helhetsperspektiv och samtidigt kunna vara förberedd på att hantera subjektivitet och bildmanipulation. Med hjälp av Kants frågor, Vad kan jag veta ?, Vad skall jag göra ?, och Vad kan jag hoppas på ? presenteras en ansats till ett förhållningssätt, som ett möjligt hjälpmedel, att tolka dagsaktuella bilder. Detta förhåll-ningssätt är en ingående del i begreppet image competence.

När de tre specifika frågorna knutna till syftet formulerades, var det inte självklart vad svaret på dessa frågor skulle komma att bli. Så här långt in i uppsatsen, blir svaret en-kelt och kort. Svaret är ”Ja !”.

Uppsatsen sammanfattas schematiskt i nedanstående figur 6. Image avser bildens hela bilduttryck. Subjektiviteten vid tolkning av dagsaktuella bilder behöver hanteras gärna med ett filter, ett förhållningssätt. Image competence avser kompetensen att tillförlitligt tolka dagsaktuella bilder. Därmed har uppsatsen knutit samman begreppen den skrivna bilden, the written image, image, subjektivitet, förhållningssätt och image competence.

hård

teori praktik

● ...image , subjektivitet, förhållningssätt, image competence . ... ● mjuk

6.2 Förslag på fortsatta studier

Kartläggning av bildområdet, åskådliggöra positioneringen av ämnesområdet

Konstvetenskap och Konst- och bildvetenskap redovisat i en tvådimensionell graf alternativt en tredimensionell kub, med sorteringsbegreppen teori & praktik, subjektiv & objektiv, och konst & bild.201

Vidareutveckla ansatsen till ett förhållningssätt, nu med konkreta punkter för att möta

och tolka dagsaktuella bilder. Ta fram, evidensbaserat, ett förhållningssätt.202

Effektiv samverkan mellan text och bild. Göra en studie av samverkan mellan text och

bild exemplifierat med ledarsidan i Göteborgs-Posten. Vad är det som gör att denna sida är så föredömligt effektiv. Den har en rubrik och underrubrik som annonserar, vad ledaren handlar om och med tidningens ståndpunkt. Textmassan upprepar detaljerat vad som redan preciserats i rubrik och underrubrik. Det fjärde elementet, eller det första elementet, är Mario Brancagliones dagliga illustrationer som är så välgjorda att de kompletterar, förtydligar och sammanfattar rubrik, underrubrik och textmassa. De tre projekten kan förstärkande bakas ihop, som hörnen i en triangel, till ett projekt.

201 Uppdatera och uppgradera Forskningsrådsnämndens graf från (1984)

Related documents