• No results found

ÖVRiGA BeSTÄMMeLSeR

5.4 SAMARBeTe MeLLAn LÄROAnSTALT OCh heM

Utöver vad som bestäms i lagen om yrkesutbildning (L 630/1998, 5 §, 14 §) gäller följande vid organisering av samarbetet mellan hemmet och läroanstalten:

Inom utbildning för unga ska utbildningsanordnaren och läroanstalten ta ini-tiativ till att inleda och upprätthålla ett positivt samarbete med de studerandes för-äldrar och vårdnadshavare. Samarbetet mellan hemmet och läroanstalten ska ordnas så att det stärker de studerande i deras självständighet och ansvarstagande, främjar studierna samt gör det möjligt för de studerande att få stöd i frågor som gäller hälsan, säkerheten och välbefinnandet. De individuella behoven hos dem som är i behov av särskilt stöd och dem som har en annan språklig och kulturell bakgrund samt stödet för livshantering och studier ska tas i beaktande i samarbetet.

I handledningen av de studerande ska utbildningsanordnaren samarbeta med vårdnadshavarna både under utbildningens gång och när den avslutas. Handled-ningen ska vara ett stöd för de studerande i deras karriärplanering och fortsatta studier och den är också ett stöd när det gäller livskompetensen i allmänhet.

Den del av läroplanen som gäller samarbetet mellan hemmet och läroanstalten ska göras upp i samråd med de verkställande myndigheterna inom social- och hälso-vården i den kommun eller de kommuner där läroanstalten är belägen.

5.5 STUDeRAnDeVåRD OCh YRKeSÖVeRGRiPAnDe SAMARBeTe

Utöver det som i lagen om yrkesutbildning (L 630/1998, 14 §, 37 a §) bestäms om anordnande av studerandevård och de studerandes rätt till en trygg studiemiljö, ska följande iakttas:

Syftet med studerandevården är att skapa en trygg och sund studiemiljö och främja samhörighetskänslan, välbefinnandet och trivseln i läroanstalten. Målet är att stödja den studerande och upprätthålla läroanstaltens funktionsförmåga i situatio-ner som hotar den fysiska och psykiska säkerheten och välbefinnandet. Studerande-vården skall bidra till att i ett tidigare skede upptäcka och avhjälpa inlärningssvårig-heter och andra problem samt att förebygga studieavbrott. Utbildningsanordnaren ska samarbeta med vårdnadshavarna till minderåriga studerande.

ÖVRiGA BeSTÄMMeLSeR

5

Utbildningsanordnaren ska säkerställa att målen för studerandevården uppnås genom att i sin läroplan ge instruktioner som främjar de studerandes hälsa och sä-kerhet, en tidig identifiering av olika problem och ett förebyggande av dem. Utbild-ningsanordnaren ska ge anvisningar om frågor i anslutning till läroanstaltens verk-samhet, till exempel de studerandes deltagande i undervisningen, uppföljningen av framstegen i studierna och boendet i läroanstaltens internat. Förhållningsregler om rökning, alkohol och droger, mobbning och störande beteende ska ges i förebyg-gande syfte. Utbildningsanordnaren ska ha en krisplan och instruktioner också för beteendestörningar, våld, olycksfall, olyckor och dödsfall. Utbildningsanordnaren ska följa med hur studerandevården förverkligas och vidta behövliga åtgärder.

De studerande ska uppmuntras till att aktivt delta i att främja välbefinnandet inom gemenskapen på läroanstalten. Alla som arbetar med de studerande i läroan-stalten ansvarar för egen del för studerandevården. Den mångprofessionella vård-personalen har till uppgift att koordinera och utveckla tjänsterna inom studeran-devården. Tjänsterna ska anordnas med hänsyn till de behov och rutiner som kan förekomma i olika kulturer.

De delar av läroplanen som gäller studerandevården ska utarbetas i samar-bete med de verkställande myndigheterna eller andra instanser inom social- och hälsovården i den kommun eller de kommuner där läroanstalten är belägen. Vid utarbetandet av läroplanen ska den som anordnar yrkesutbildning tillsammans med aktörerna inom kommunens social- och hälsovård beakta det som folkhälsolagen och barnskyddslagen förpliktar till i fråga om organisering av studerandehälsovård.

Samtidigt är det skäl att komma överens om en verksamhet som syftar till att före-bygga utslagning samt om organisering av sakkunnigtjänster inom studerandehälso-vården och den psykosociala stödverksamheten. Vid utveckling av dessa tjänster ska respons från de studerande utnyttjas.

Under utbildningens gång ska de studerande informeras om hur handledning-en och studerandevårdhandledning-en förverkligas, om tjänsterna inom olika förvaltningsgrhandledning-enar, om lokala stödnätverk och om examensvisa krav på hälsotillstånd. Beträffande in-lärning i arbetet ska de studerande, och i fråga om minderåriga studerande även vårdnadshavarna, informeras om frågor som gäller arbetssäkerheten och arbetar-skyddet.

Utbildningsanordnaren ska förvissa sig om att de studerande känner till läro-anstaltens ordningsregler. De studerandes eget ansvar bör betonas när det gäller att följa läroanstaltens regler och andra anvisningar.

5.6 UnDeRViSninG AV inVAnDRARe FRån OLiKA SPRåK- OCh KULTURGRUPPeR

Allmänt

I den orienterande och förberedande utbildningen för grundläggande yrkesutbild-ning deltar eventuellt studerande som har invandrarbakgrund eller som av någon annan orsak hör till en annan språk- eller kulturgrupp. För invandrarstuderande och andra studerande från olika språk- och kulturgrupper gäller i princip samma krav på studierna som för övriga studerande.

Studerande vars modersmål är något annat än läroanstaltens språk ska få stöd, särskilt i språkstudierna och med hjälp av speciella undervisnings-arrangemang. I undervisningen beaktas vid behov de studerandes bakgrund, till exempel modersmålet, kulturen och den språkkunskap som utvecklas under utbild-ningen. Med hjälp av olika undervisningsarrangemang stöds de studerande i sin egen språkliga identitet vid sidan av majoritetsspråket och -kulturen. Studiearrang-emangen för invandrare och studerande från olika språkgrupper och kulturer ska framgå av utbildningsanordnarens läroplan.

Invandrare

Med invandrare avses i detta sammanhang studerande som har flyttat till Finland och i Finland födda studerande med invandrarbakgrund. Orienterande och förbe-redande utbildning är inte avsedd som primär utbildning för invandrare eftersom för dem ordnas särskild förberedande utbildning för grundläggande yrkesutbildning för invandrare. Utbildningsstyrelsen har fastställt läroplansgrunder (7/011/2008) för förberedande utbildning för grundläggande yrkesutbildning för invandrare (L 630/98, 3 § och F 811/98 samt 1139/99).

Invandrare som deltar i den orienterande och förberedande utbildningen bör ha sådana kunskaper i undervisningsspråket att de kan följa med i undervisningen utan särskilda arrangemang och en sådan kännedom om det finländska skollivet och samhället att studierna är ändamålsenliga och känns meningsfulla för dem.

ÖVRiGA BeSTÄMMeLSeR

5

Romer

Vid undervisningen av romer beaktas romernas ställning som etnisk och kulturell minoritet i Finland. I undervisningsarrangemangen beaktas romernas kultur. Un-dervisningen i romani ordnas i mån av möjlighet i samarbete med andra utbild-ningsanordnare.

Teckenspråkiga

I undervisningen och studierna för teckenspråkiga studerande tillämpas grunderna för orienterande och förberedande utbildning på teckenspråkig kultur och kom-munikation. Vid sidan av teckenspråket används finska eller svenska som läs- och skrivspråk. Undervisningen av teckenspråkiga planeras så att den studerande kan arbeta tillsammans med en tolk. I lärmiljöerna beaktas de teckenspråkigas eller hör-selskadades möjligheter att kommunicera på ett naturligt sätt.

BiLAGeDeL

BeSKRiVninG AV Den ORienTeRAnDe OCh FÖRBeReDAnDe UTBiLDninGen FÖR GRUnDLÄGGAnDe YRKeSUTBiLDninG SAMT DeSS VÄRDeGRUnD

Syftet med orienterande och förberedande utbildning för grundläggande yrkesut-bildning är att främja jämlikhet i utyrkesut-bildningen. Alla studerande ska ha likvärdiga möjligheter att delta i en yrkesutbildning och att efter avslutade studier integreras i arbetslivet och i samhället som fullvärdiga medborgare.

Den orienterande och förberedande utbildningens centrala värde ligger i be-toningen på den enskilda studerande. Utbildningen planeras individuellt för varje studerande enligt deras behov och intressen. Den personliga studieplanen fungerar som redskap för fokusering av de studerande. Den personliga studieplanen kan till exempel ha tyngdpunkten på inlärning i arbetet eller på teoretiska studier, men den tar i princip alltid sikte på en yrkesutbildning. Valfriheten gör det också möjligt att förlägga tyngdpunkten enligt eget val.

Under utbildningen får de studerande tillräckligt med handledning och stöd för att utvecklas till aktiva, ansvarsfulla och engagerade studerande. Det är syn-nerligen viktigt att lyssna och sätta värde på och uppmuntra ungdomarna. De får erfarenheter av både delaktighet och gemenskap. Målet är att de studerande efter utbildningen är aktiva, ansvarsfulla och engagerade i sina studier. För att hålla mo-tivationen uppe används olika och arbetsintensiva arbetsmetoder på ett mångsidigt sätt.

Syftet med denna utbildning är att erbjuda de studerande olika slags hand-ledning och stöd så att de klarar av studierna och det egna livet i övrigt, att de kan gestalta riktningen inför framtiden samt identifiera sina styrkor och finna sin egen bransch. När det gäller val av yrke och karriärplanering tillgodogörs de studerandes starka sidor vid övervägning av olika alternativ under utbildningen och i arbetslivet.

Målet är att de studerande kan omfatta tanken om livslång inlärning som utgångs-punkt för sin personliga utveckling och karriärplanering.

Den orienterande och förberedande utbildningen för grundläggande yrkes-utbildning är för de studerande en tid då de kan växa som personer, planera inför framtiden och överväga olika alternativ. Utbildningen ger de studerande en större

6

BiLAGeDeL

6

beredskap att lära sig och stärker deras studiefärdighet. Den läroanstalt som anord-nar utbildningen och dess olika interna och externa nätverk fungerar som stöd för de studerande.

De centrala värderingar som styr utbildningen och eftersträvas är följande:

Aktiva studerande och harmoniska, ansvarsfulla medborgare som strävar efter

Š

att sätta upp egna mål och ta ansvar. Målet är en ökad initiativrikedom, krea-tivitet, flexibilitet och uthållighet.

Rättvisa: respekt för individen och hänsyn till andra.

Š

Kompetens och kreativitet: de studerande uppmuntras att söka kunskap, nya

Š

alternativ, träna praktiska färdigheter och problemlösning.

Hållbar utveckling: en verksamhet där olika dimensioner av en hållbar

utveck-Š

ling ingår. Social hållbarhet tar sig uttryck i sunda livsvanor, rättvisa och goda relationer. Kulturell hållbarhet värdesätter och förmedlar finländsk kultur och tradition men möjliggör också en mångkulturell inlärning. Ekologisk hållbar-het innebär att bevara naturens mångfald och en ren natur för kommande generationer.

Related documents