• No results found

6. Styr- och samarbetsformer

Samarbetet inom SBA ska bedrivas med nödvändiga resurser och kompetens. Detta innebär att tillräckliga och långsiktiga resurser ska finnas inom varje kommun och personer som arbetar med frågorna ska ha den kompetens som krävs för arbetet. Det bygger också på ett aktivt deltagande från kommunerna på gemensamma konferenser, utbildningar och seminarier för att jobba effektivt mot gemensamt mål.

SBA drivs operativt av en styrgrupp bestående av 10 kommunchefer. Styrgruppens uppgift är att samordna den operativa verksamheten inom partnerskapet och att förankra vad som sker i partnerskapet i resten av regionen. Man ska också styra och leda utifrån beslutad verksam-hetsplan för att uppnå samordning samt ansvarar för framtagande av förslag till verksamhets-plan. Inför den nya avtalsperioden ligger det på styrgruppen att ta fram ett avtalsförslag.

Förtroendevalda

SBA styrs av kommunstyrelseordförandena (KSO) i partnerkommunerna, som träffas en gång om året för att följa upp och fatta beslut om verksamheten inom partnerskapet. KSO-mötet är en arena för strategiska diskussioner och beslut om hur arbetet inom partnerskapet ska utvecklas, men också för andra frågor som berör förutsättningarna för tillväxt i regionen.

Kommunchefer

Kommuncheferna ansvarar för att kommunens näringslivsservice når uppsatta mål inom

partnerskapet och att utse en person som kontinuerligt arbetar med investeringsförfrågningar och uppdaterar erbjudandet som kommunen har till investerare. Kommunchefen ska också utse en person som kontinuerligt arbetar med servicemätningen, det lokala förbättringsarbetet och följer upp handlingsplanen under året.

Kommuncheferna utgör en strategisk grupp för att nå målen i verksamhetsplanen, fånga eventuella utvecklingsbehov inom SBA och nå förankring i hela samarbetet. Gruppen ska säkra att arbetet bedrivs på strategisk nivå i varje kommun.

Näringslivschefer

Näringslivscheferna i partnerkommunerna har en nyckelroll i SBA. De utför det operativa, lokala arbetet vad gäller investeringsfrämjandet och är även starkt involverade i arbetet med

näringslivsservice och marknadsföring.

Kommunikationschefer

Kommunikationscheferna i partnerkommunerna har en viktig roll vad gäller marknadsföring och kommunikation. De ansvarar för att förankra det gemensamma varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia i kommunernas internationella marknadsföring mot investerare. De åtar sig också att varje kommun ska ha en engelsk landningssida på sin kommuns webbplats där målgruppen är utländska investerare. De har även en viktig roll i samband med mätning och uppföljning av kommunens näringslivsservice.

Miljö- och bygglovschefer

Miljö- och bygglovschefer har ett särskilt ansvar i kommunerna när det gäller att förbättra

näringslivsklimatet. De åtar sig att genomföra och följa upp sitt lokala förbättringsarbete inom sitt myndighetsområde. Dessa bägge områden har stor påverkan på det gemensamma NKI-resultatet då mängden ärenden är omfattande.

Etablering av investeringsteam:

Inom det investeringsfrämjande arbetet är det av stor vikt att det finns goda och upparbetade kontakter emellan SBRs projektledare och kommunerna. Det handlar om att kommunerna har tagit fram ett konkret erbjudande , har kunskap om hur investeringsarbetet fungerar och de bakomliggande strukturerna och mekanismerna. Projektledarna måste i sin tur ha information om kommunernas erbjudande (usp=unique selling point) gällande t ex mark, lokaler, kluster och kompetens. Under nästa år ska ett antal team skapas inom de sju fokusbranscherna. Där ska intresserade kommunrepresentanter och projektledare från SBR diskutera fram och bestämma hur man ska arbeta tillsammans och hur man vill lägga upp arbetet under året.

Delregioner

Många frågor kan hanteras av delregioner inom partnerskapet. Infrastrukturfrågor, servicefrågor mm är exempel på sådana. De större kommunerna har här ett särskilt ansvar att ta ledningen för det delregionala samarbetet.

7. Budget 2015

Varje partnerkommun betalar en avgift som är relaterad till sin befolkning. För 2015 betalar alla kommuner en avgift på 4 kronor per invånare och år, förutom Stockholm stad som betalar 7,5 miljoner kr, d v s 8 kronor per invånare. Budgeten för partnerskapet uppgår till 17,0 miljoner kronor. Inom ramen för investeringsfrämjande ryms sju heltidstjänster som arbetar med att sälja in regionens erbjudande gentemot investerare. I denna kostnad ingår också arbetet med

fokusbranscherna såsom konsulter, mässdeltagande mm. SBA finansierar knappt 3

hel-tidstjänster som koordinerar nätverket. För deltagande i fastighetsmässan MIPIM avsätts 1 miljon kronor av budgeten.

Fördelning av budget:

• Koordinering, näringslivsservice, konferenser etc 3,6 miljoner

• Marknadsföring, PR 1,6 miljoner

• Investeringsfrämjande 11,8 miljoner

Bilaga

Exempel på insatser under 2015 Näringslivsservice:

Konkret stöd (processövning) till kommuner i syfte att höja NKI Utveckla NKI-mätningen (metod,analys,rapport)

Stöd i analys och slutsatser av nki-mätningen Stödja kommunerna i att utveckla e-tjänster

Följa regionens konjunkturutveckling genom kvartalsvisa rapporter.

Stöd för kommuner som vill samarbeta inom olika projekt t ex inom miljötillsyn och bygglov för en bättre myndighetsutövning

Omvärldsbevakning och analys Konferenser och workshops Regional samverkan /nätverk Processledare i utvecklingsarbete

Ex på Investeringsfrämjande arbete:

Aktiviteter inom våra sju branschområden i syfte att attrahera investerare ICT: Exempel på aktiviteter: Segment i fokus är internet startups, mobilitet,

riskkapital-investeringar,datacenters, spelutveckling samt etablering av regionala huvudkontor. Under året görs ett antal resor, mässor och turnéer i Europa och USA.

Life Science: Exempel på aktiviteter: Fortsatt arbete med Life Science Hotlist (paketering och kommunikation av investerbara företag i branschen mot internationella investerare), fortsatt arbete att identifiera relevanta aktiviteter för möte med investerare. Arbete med ansökan till Tillväxtverket för att öka arbetet med Hotlist.

Automation: Exempel på aktiviteter: Anordna ett antal investerings- och marknadsföringsak-tiviteter under året. Det kommer genomföras resor till närområdet Europa, mässor och turnéer.

Cleantech: Tillsammans med SBA-kommuner genomföra ett antal investerings- och marknadsföringsaktiviteter under året. Exempelvis deltagande på Cleantech Forum i

Europa. Kontinuerligt rekrytera nya intressanta teknikbolag i regionen i syfte att attrahera och

stödja internationella samarbeten. PR och marknadsföring inom Tech och Start ups kommer att förstärkas med hjälp av bl.a. Stockholm Cleantech Hotllist (paketering och marknadsföring av små bolag mot investerare och samarbetspartners).

Hospitality: Exempel på aktiviteter: genomföra investerings- och marknadsföringsaktiviteter exempelvis på mässan HotCop i Köpenhamn, Mipim i Cannes och Expo Real i München. Målet är att komma i kontakt med nya intressanta företag och upprätthålla den kontakten för framtida möjliga investeringar. Gällande hotellnäringen finns ett fokus på behovet av hotell med

respektive enkel standard till lyxnivå.

Logistik: Exempel på aktiviteter: Att slutföra kartläggningen/paketeringen av logistikklustret inom SBA med 11 kommuner. Producera ett marknadsföringsmaterial som övergripande visar klustret och de stora logistikcentrumen i regionen för målgruppen investerare. Delta på relevanta mässor såsom MIPIM, Expo Real och svenska logistikmässor.

Metals & mining: Exempel på aktiviteter: Träffa investerare i gruvnationer såsom Australien, Kina, Indien och Sydafrika med syfte att marknadsföra Sverige/Stockholmsregionen. Genomföra ett investerarseminarium tillsammans med Torontobörsen i Canada. Målet är att under året genomföra möten med kommunrepresentanter samt VDar från gruvbolag i kommuner med verksamhet idag.

Internationell marknadsföring och kommunikation:

Delta på fastighetsmässan MIPIM i syfte att marknadsföra regionen

Genomföra jämförelser med andra stora städer och se hur man arbetar och marknadsför sig mot investerare

Internationell marknadsföring och pressbearbetning mot investerare

Sprida goda exempel till medlemskommuner om varumärke och pressbearbetning Upprätta kommunikationsplan för aktiviteter under året

Strategi

Utveckla formerna för samarbetet inför nästa avtalsperiod

Bilaga

Fakta om Stockholmsregionen (SBA) Anställda på utlandsägda företag 2006-2013

Utveckling 2006-2013

2006 2009 2013 % absoluta tal

Stockholmsregionen 240 560 265 144 273 190 14 32 630 Övriga Sverige 332 155 360 420 357 216 8 25 061

Effekter av investeringsfrämjande inom SBA 2006-2013

Totalt antal nya jobb i regionen 2006-2013: 2532 st

Antal räddade arbetstillfällen i regionen 2006-2013: 5299 st Mål 2015 för Stockholm Business Alliance

Näringslivsservice:

Målet är att hela SBA- regionen ska uppnå NKI 70 år 2015.

Investeringsfrämjande:

Andelen av totala investeringar som skett i en för Stockholmsregionen strategiskt viktig sektor ska uppgå till 65 %.

Andelen investeringar som har bidragit med högt värde för Stockholmsregionen ska uppgå till 40

%.

Internationell marknadsföring:

Minst 20 av de identifierade internationella topp-hundra-journalisterna ska besöka och förmedla Stockholmsregionens definierade erbjudanden.

Stockholms placeringar i olika rankingar

Det är svårt att utvärdera värdet och resultaten av en verksamhet som rör marknadsföring av en hel region. För att få en bild av rörelseriktningen har åtta olika rankingar och mätpunkter valts ut för att kunna studera hur vi lyckas. Dessa är vitt skilda och mäter olika saker och är dessutom i vissa fall nationella och inte regionala. Denna flermålsanalys ger dock, trots sina ofullständigheter, en bild av i vilken riktning regionen rör sig.

Related documents