• No results found

Samhälle och miljö

In document Atlas Copco (Page 90-93)

Miljöledningssystem

Ett av Atlas Copcos viktigaste miljömål är att samtliga verksam-heter ska införa ett miljöledningssystem för att minska miljöef-fekterna. Alla produktbolag ska vara certifierade enligt den in-ternationella standarden ISO 14001. Detta arbete har hittills va-rit framgångsrikt och andelen ISO 14001-certifierade produktbo-lag har under de senaste åren växt kontinuerligt. Under 2006 var 92% (85) av kostnaden för sålda varor ISO 14001-certifierade.

Resursanvändning

Att omvandla råvaror och inköpta komponenter till slutproduk-ter är grundläggande för Atlas Copcos verksamhet. I processen används årligen stora mängder material, energi och vatten.

Gruppen är medveten om denna miljöpåverkan och arbetar kon-tinuerligt med att göra resursanvändningen i tillverkningspro-cessen effektivare. Bland annat har avsevärda minskningar av både energiförbrukning och transporter uppnåtts under de se-naste åren. Mätt i förhållande till kostnad för sålda varor sjönk energiförbrukningen med 11% och CO2-utsläppen från energiför-brukning och transporter sjönk 5% under 2006.

Atlas Copco följer upp användningen av en stor del av det material som används i produktionsprocessen, samt förpacknin-gar av slutprodukter och reservdelar.

Det material som används allra mest i produktionsprocessen är stål, antingen i rå form eller som en del av de komponenter som framställs internt. Mätt i vikt har mängden stål, som står för mer än 95% av allt material som används, ökat under de sen-aste åren då Atlas Copcos verksamhet växer. Merparten är åter-vunnet material. I produktionen används också aluminium, kop-par och mässing, plast, gummi, oljor och fetter samt naturgas.

Under åren har avsevärda satsningar gjorts för att minska onödigt förpackningsmaterial, exempelvis genom att utveckla smartare förpackningslösningar och återanvända förpacknings-material.

Utsläpp och avfall

Klimatförändringar är kanske det mest globala av alla miljö-problem och orsakas i hög grad av att växthusgaser släpps ut i atmosfären. Den vanligaste växthusgasen är koldioxid (CO2), en biprodukt vid förbränning av fossila bränslen för energipro-duktion eller transport. Atlas Copco uppskattar och redovisar koldioxidutsläpp från både direkt och indirekt energiproduktion samt transporter till och från produktionsanläggningarna (vid

92%

% av kostnad för sålda varor ISO 14001 certifikation Indextal i relation till kostnad för sålda varor Indextal i relation till kostnad för sålda varor Indextal i relation till kostnad för sålda varor

Förpackningsmaterial

[FORTSÄTTnInGSRUbbE]

0 5 10 15 20 25 30

06 05 04 03

’000 ton

0 20 40 60 80 100 Index 120

Avfall

Indextal i relation till kostnad för sålda varor

Avfall 0

50 100 150 200 250 300

06 05 04 03

’000 ton Index

Koldioxidutsläpp (energi) Koldioxidutsläpp (transporter)

0 20 40 60 80 100 120

Indextal i relation till kostnad för sålda varor

Koldioxidutsläpp beräkningen av koldioxidutsläpp används standardiserade om-räkningsfaktorer från Greenhouse Gas Protocol Initiative).

Strategiska förändringar av tillverknings- och distributions-verksamheten har lett till avsevärda minskningar av flygfrakten i förhållande till kostnad för sålda varor, medan ökade försälj-ningsvolymer har bidragit till effektivare vägtransporter under 2005 och 2006. Atlas Copco Kompressorteknik har exempelvis infört en ny distributionsstruktur. Distributionscentret i Belgien har kompletterats med lokala distributionsenheter i Kina, In-dien, USA och Brasilien. För att minska vägtransporterna gjor-des ett försök med järnvägstransporter mellan Belgien och Ita-lien. Projektet stoppades emellertid då leveranstiderna blev allt-för opålitliga.

Atlas Copco mäter inte utsläpp som orsakas av affärsresenä-rer, men uppmuntrar aktivt till alternativ som webb-, telefon- och videokonferenser.

Atlas Copco använder köldmedia i vissa produkter (torkar) och processer (köldinstallationer). Ökningen av köldmedia på 8% under 2006 återspeglar volymökningen och påverkas av nyli-gen nyli-genomförda förvärv. Gruppen är medveten om att vissa köldmedia påverkar ozonlagret negativt och strävar efter att, i produkterna, använda köldmedia som inte har någon påverkan på ozonlagret (0 ODP) .

Atlas Copco följer upp de olika avfallskategorierna i produk-tionsprocessen, bland annat reglerat (ibland kallat farligt) avfall.

Eftersom råvaran som kommer in i processen till största delen består av stål, är det inte förvånande att metallskrot utgör mer-parten av det avfall som kommer ut ur processen. I princip åter-vinns eller återanvänds allt detta skrot. Annat avfall är till exem-pel olika slags plast, men också trä och papper i form av inkom-mande förpackningsmaterial och från kontorsanvändning. Av den totala mängden avfall som Gruppen genererar räknas min-dre än 3% som reglerat avfall, som måste hanteras och avyttras på ett särskilt sätt. Övrigt avfall återanvänds på plats, återvinns av avfallshanteringsföretag eller bränns för att producera energi vid kommunala värme- och kraftanläggningar.

Biologisk mångfald

Nästan alla Atlas Copcos produktionsenheter ligger i industriom-råden, men Atlas Copco Comptec i USA ligger i närheten av ett område med värdefull biologisk mångfald. Området påverkas av att Atlas Copco använder stora mängder vatten från lokala källor till att kyla av centrifugalkompressorer när de testas. För att mins-ka vattenförbrukningen investerade Atlas Copco förra året MSEK 6.5 i ett slutet kyltorn i testanläggningen. Atlas Copco uppskattar att förbrukningen minskar med upp till 70–80%.

Legala frågor och miljöincidenter

Atlas Copco följer tillämpliga miljölagar i de länder där verksam-het bedrivs. Incidenter rapporteras och böter enligt gällande lagar betalas om det sker överträdelser av miljölagstiftningen eller vid incidenter som kemi-, olje- eller bränsleläckage. Under 2006

in-Exempel på samhällsstöd och välgörenhetsprojekt världen runt

Läxläsningsrummet Korea

I samarbete med en lokal ideell organisation erbjuds fattigare barn mellan 6 och 13 år åldern en säker och trevlig lokal där de kan läsa sina läxor.

Stöd till offer för jordskred Filippinerna

Atlas Copco erbjöd nya hem till människor som blivit offer för jordskred i södra Leyte.

Ökad medvetenhet om HIV/AIDS

Sydafrika

Atlas Copco erbjöd utbildning för att öka de anställdas med­

vetenhet om HIV/AIDS i Syd­

afrika. Konsultationer och broms­

mediciner erbjuds.

Botkyrkaprojektet Sverige

För att locka talangfulla hög­

stadieelever till tekniska yrken stödjer Atlas Copco en skola i in­

vandrartäta Stockholmsförorten Botkyrka.

Lärlingsplatser Peru

Varje år får omkring sex yngre mekaniker praktisk erfarenhet inom sitt ämnesområde när de under några månader får gå som lärlingar.

Ny förskola Tyskland

Donationer gjordes till byggan-det av en ny förskola när den gamla brunnit ner.

Håller barn från gatan Brasilien

I samarbete med en lokal hjälp-organisation bidrar Atlas Copco och dess medarbetare finan-siellt för att medellösa barn ska få skydd och utbildning. Dessut-om ger Atlas Copco medarbeta-re kvällslektioner för att lära de-ras föräldrar läsa och skriva.

In document Atlas Copco (Page 90-93)