• No results found

6.1. Transportpolitiska mål

Inom funktionsmålet Tillgänglighet, finns följande preciseringar (måluppfyllnad kommenteras i kursiv stil):

Medborgarnas resor förbättras genom ökad tillförlitlighet, trygghet och bekvämlighet - Projektet innebär att störningskänsligheten i trafiksystemen minskar och att

tillförlitligheten och bekvämligheten ökar genom ökad kapacitet och vägstandard.

Utflytten av den genomgående trafiken från Jämjö ger en tryggare trafikmiljö i tätorten.

Kvaliteten för näringslivets transporter förbättras och stärker den internationella konkurrenskraften - Projektet innebär en ökad flexibilitet för verksamheter genom att framkomligheten ökar samtidigt som störningskänsligheten i trafiksystemen och restiden minskar.

Tillgängligheten förbättras inom och mellan regioner samt mellan Sverige och andra länder – E22 är en nationell stamväg, som även ingår i TEN-vägnätet. I Sverige sträcker sig vägen från Trelleborg via Malmö, Karlskrona och Kalmar till Norrköping. Vägen är en viktig led för arbetspendling och för långväga person- och godstransporter. Projektet innebär att E22:s karaktär som nationell stamväg förstärks. Tillgängligheten mellan de olika regionerna kommer att förbättras genom projektet och störningarna minska.

Projektet medför positiva konsekvenser för kollektivtrafiken och förbättrar

förutsättningarna att välja gång och cykel som färdmedel. Om- och utbyggnaden medför även positiva konsekvenser på riksintresse för kommunikation enligt 3 kap § 6

miljöbalken, då E22 utgör riksintresse.

Arbetsformerna, genomförandet och resultaten av transportpolitiken medverkar till ett jämställt samhälle - Genom att projektet medverkar till positiva konsekvenser för

kollektivtrafiken och för oskyddade trafikanter bidrar projektet till ett jämställt samhälle eftersom kvinnor i högre grad gynnas av att dessa färdmedel kan nyttjas på ett bättre och säkrare sätt än idag.

Transportsystemet utformas så att det är användbart för personer med

funktionsnedsättning - Anläggningen utformas enligt gällande krav och lagstiftning. När hållplatserna byggs om i enlighet med Blekingetrafikens riktlinjer och det skapas

möjligheter att korsa E22 planskilt i anslutning till dessa förbättras tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.

Barns möjligheter att själva på ett säkert sätt använda transportsystemet och vistas i trafikmiljöer ökar – När E22 byggs norr om Jämjö minskas den stora barriäreffekten som vägen idag innebär för de oskyddade trafikanterna i Jämjö. Den minskade biltrafiken genom samhället bidrar till att förbättra möjligheterna för barn att säkert ta sig till och från skolan. Även utbyggnaden av ett gång- och cykelvägnät på hela sträckan Lösen-Jämjö bidrar till att trafiksäkerheten och möjligheterna för de oskyddade trafikanterna att färdas längs sträckan förbättras avsevärt. Möjligheterna för barn och unga att på egen hand nyttja kollektivtrafiken stärks när planskilda korsningspunkter av E22 anläggs i anslutning till busshållplatserna.

Förutsättningarna för att välja kollektivtrafik, gång och cykel förbättras – Projektet

möjliggör för att människor som tidigare har tagit bilen nu kan använda kollektivtrafiken, då kollektivtrafikens tillgänglighet förbättras och nya pendlarparkeringar byggs. De förbättrade möjligheterna att använda gång och cykel som färdmedel längs sträckan skapar förutsättningar för arbetspendling mellan Jämjö och Karlskrona.

Inom hänsynsmålet finns följande preciseringar som är relevanta i projektet:

Antalet omkomna inom vägtransportområdet halveras och antalet allvarligt skadade minskas med en fjärdedel mellan 2007 och 2020 - Projektet bedöms bidra till målet genom att E22 mittsepareras, förses med viltstängsel samt att plankorsningarna på sträckan stängs. Föreslagen åtgärd medför att antalet döda och svårt skadade minskar med cirka en person per år enligt utförd EVA-beräkning. Utbyggnaden av gång- och cykelvägnätet längs sträckan bidrar till en förbättrad trafiksäkerhet för de oskyddade trafikanterna.

Utbyggnaden av E22 till motortrafikled gör att det inte blir tillåtet för oskyddade trafikanter att korsa vägen i plan, vilket gör att risken för olyckor minskar.

Transportsektorn bidrar till att miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan nås genom en stegvis ökad energieffektivitet i transportsystemet och ett brutet beroende av fossila

bränslen. År 2030 bör Sverige ha en fordonsflotta oberoende av fossila bränslen – Projektet bidrar till att uppnå målet genom att det totala trafikarbetet i systemet minskar.

Bränsleförbrukningen och utsläppen av CO2 från trafiken beräknas dock öka i liten grad både under byggtiden och under driftskedet, vilket påverkar målet negativt.

Transportsektorn bidrar till att det övergripande generationsmålet för miljö och övriga miljökvalitetsmål nås samt till ökad hälsa. Prioritet ges till de miljöpolitiska mål där transportsystemets utveckling är av stor betydelse för möjligheterna att nå uppsatta mål – Projektet bidrar till att vägens sammantagna bullerstörningar minskar. De utbyggda gång- och cykelmöjligheterna och vägens minskade barriäreffekter i Jämjö gör att tillgängligheten ökar för de oskyddade trafikanterna, vilket bidrar till ökade möjligheter att välja dessa färdmedel och därigenom till förbättrad folkhälsa. Skyddet för Jämjös och Lyckebyåns vattentäkter förbättras genom att flera skyddsåtgärder genomförs i

anslutning till den nya vägen.

Projektet medför intrång i områden och enskilda objekt av värde för naturmiljön och kulturmiljön vilket innebär negativa konsekvenser för dessa värden. Byggande av viltstängsel längs hela sträckan ökar vägens barriäreffekt för djur som rör sig i området, anläggandet av planskilda viltpassager minskar dock de negativa barriäreffekterna.

Vidare medför projektet ett intrång i områden som nyttjas för jord- och skogsbruk vilket även i vissa fall innebär försvårad brukning. Det nya parallellvägnätet som byggs och valet av en utformning av den nya vägen som minimerar intrånget i jordbruksmarken medför att de negativa konsekvenserna begränsas.

6.2. Miljökvalitetsmål

I miljökonsekvensbeskrivningen för E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen-Jämjö, sammanställs de lokala miljömålen som berörs av detta projekt och hur de påverkas.

6.3. Projektmål

Projektet och den föreslagna utformningen uppfyller målet gällande att förbättra

framkomligheten och trafiksäkerheten på E22. Åtgärden medför kortare restider, en ökad kapacitet, en bättre trafikrytm och en ökad trafiksäkerhet för all genomgående trafik och för en stor del av lokaltrafiken. Lösningen ger även kollektivtrafiken bättre tillgänglighet.

Målet att minska störningarna från trafiken för de boende i Jämjö uppnås genom att E22 byggs i en ny sträckning norr om tätorten. Detta innebär att den genomgående trafiken och en stor del av den tunga trafiken försvinner från tätorten. Störningar i form av buller och barriäreffekter minskar.

Målet om ett väl fungerande lokalvägnät för jord- och skogsbruksmaskiner uppfylls genom att ett parallellt lokalvägnät byggs längs E22. Därigenom kan den långsamtgående trafiken separeras från den genomgående. Lokalvägnätet kan vid behov även användas för

omledning av trafiken på E22.

Projektet och de föreslagna åtgärderna uppfyller målet att lösa problemen med

översvämningar vid Ramdala. Genom att öka kapaciteten i avrinningssystemet nedströms minimeras översvämningsrisken. Både den nya och den befintliga E22 kommer efter genomförda åtgärder att klara ett 100-årsregn utan att översvämmas.

7. Överensstämmelse med miljöbalkens allmänna

Related documents