• No results found

Samlad bedömning med kompensationsåtgärder

In document Bilaga 6 (Page 75-78)

Kompensationsåtgärderna redovisas på bilaga 1 kompensationsskiss.

Biotoper

Konsekvenserna som kommer av ianspråkstagande av mark samt grundvattensänkning kommer att vara desamma med föreslagna kompensationsåtgärder.

Restaurering av de kvarvarande ekområdena utifrån reservatets skötselplan kommer att medföra positiva konsekvenser för naturvärdena i reservatet. Det är oklart om restaureringen är en engångsåtgärd eller om kontinuerlig skötsel kommer att ske. Marker som röjts växer igen och skötseln kommer att behöva återupprepas för att de positiva konsekvenserna ska bestå. Tidsintervallet beror på förutsättningarna på platsen.

Vattenmiljö

Anläggande av spolplatta för fritidsbåtar och spilloljedepå kommer att medföra att läckage av giftiga ämnen från båtverksamheten kommer att minska när Förbifarten är färdigställd i jämförelse med dagsläget.

Skyddsvärda arter

Kompensationsåtgärden att anlägga 3 st boplattformar för rovfågel i barrskog kommer att medföra att de rovfåglar (duvhök) som störs av buller under byggtiden lättare kan hitta andra mer skyddade platser att häcka på.

Övriga arter kommer inte att påverkas av kompensationsåtgärderna.

Spridningssamband

Kompensationsåtgärderna kommer inte att påverka spridningssamband.

Tillgänglighet

Kompensationsåtgärderna upprustning av motionsspår, nytt gångstråk

orienteringsskyltar och vägvisare kommer att stärka tillgängligheten både under byggtiden och när Förbifarten är färdigbyggd. Den fysiska tillgängligheten kommer att vara högre än i nuläget. Den mentala barriär som störningen vid hamnen medför kvarstår dock.

Upplevelsevärden

Under byggtiden kommer upplevelsevärdena främst att påverkas på grund av störning vid hamnområdet (buller, damm etc). Kompensationsåtgärderna kommer inte att avhjälpa denna störning.

Anläggande av mötesplats vid Varpaängen och iordningsställande av allmänna toaletter kommer dock att medföra att områdets upplevelsevärden blir högre när Förbifarten är färdigställt i jämförelse med dagsläget. Även restaurering av områdets ekmiljöer kan bidra till ökade upplevelsevärden.

Kulturmiljövärden

Kompensationsåtgärden att anlägga en informationsskylt om varvets historia medför att de kulturhistoriska värdena inom området kan lyftas. Detta medför i sig inte positiva konsekvenser för kulturhistoriska värden, utan för upplevelsen av dem.

Konsekvenser i relation till reservatets syfte och bevarandevärde

De konsekvenser som kommer att uppstå under byggskedet av Förbifart Stockholm motverkar endast i liten utsträckning syftet med reservatet, eftersom endast en liten andel naturmark med relativt låga naturvärden tas i anspråk.

eftersom värdefulla biotoper och därmed den biologiska mångfalden riskerar att påverkas.

Med restaurering av ekmiljöer kommer kan dock de kvarvarande ekområdenas naturvärden att stärkas när Förbifarten är färdigställd i jämförelse med dagens situation.

Ianspråkstagande av mark och påverkan på vattenmiljöer kan anpassas till områdets förutsättningar så att konsekvenserna blir små. Men möjligheten att påträffa olika djurarter kommer att minska under en tioårsperiod, på grund av bullerstörningen. Anläggande av boplatser för duvhök kommer dock öka förutsättningarna för att träffa på arten.

Det finns en liten risk att grundvattensänkningen kan minska variationen av olika biotoper och på så sätt minska områdets biologiska mångfald. Denna konsekvens kommer i så fall att kvarstå när Förbifarten är färdigställd.

Den största påverkan på syftet med Sätraskogens naturreservat bedöms bli bullerstörningar under byggskedet. Buller påverkar både upplevelsevärden och den mentala tillgängligheten. Den fysiska tillgängligheten kommer dock att stärkas i jämförelse med dagens situation både under byggtid och när

Förbifarten är färdigställt tack vare upprustning av stråk och stigar. Även den mentala tillgängligheten kommer att stärkas när Förbifarten är färdigställd i jämförelse med dagens situation tack vare förbättrad skyltning.

Upplevelsevärdena kommer att vara högre när Förbifarten är färdigställt i jämförelse med dagens situation tack vare ny mötesplats och

informationsskyltar om områdets kulturhistoria. Detta är i linje med reservatsyftet att stärka rekreationskvaliteter för allmänheten.

Referenser

Artdatabanken (2012), Artfaktablad samtliga rödlistade arter

Artdatabanken (2012-08-10), Utdrag ur Artdatabankens observationsdatabas samt artportalen. Samtliga artgrupper

Artportalen (2012-09-06) Utdrag ur Artportalens observationsdatabas groddjur, kräldjur

Ekologigruppen AB (1998), Sätra naturinventering

Ekologigruppen AB (2008), Naturvärdesbedömningar för förbifart Stockholm.

Ekologigruppen AB (2011), Inventering av naturvärden. Leverans som GIS-skikt med information i attributtabell.

Ekologigruppen AB (2012a), Inventering av naturvärden juni 2012.

Kompletteringar.

Regionplane- och trafikkontoret (2004a), Bornsjökilen Upplevelsevärden i Stockholmsregionens gröna kilar 8:2004.

Sjöhistoriska museet (2010), Ekstockar och mälarjakter – Arkeologisk förstudie inför Förbifart Stockholm. Arkeologisk rapport nr 2010:3.

Sjöhistoriska museet.

Stockholms läns museum (2008), Förbifart Stockholm, Arbetsplan kulturmiljö, Rapport 2008:28. Stockholms läns museum.

Statens maritima museer (2013), Arkeologisk förundersökning & utredning, RAÄ Stockholm 806, 807, 816 vid Sätra i Stockholms kommun samt RAÄ Lovö 184 vid Malmviken och RAÄ Lovö 190 vid Norra Lovö, Ekerö kommun.

Rapport 2013:XX.

Stockholm stad (1995), Stockholms ekologiska känslighet – redovisning av ekologiskt känsliga områden.

Stockholms stad (2006), Stadsbyggnadskontoret Beslut för Sätraskogens naturreservat

Stockholms stad (2006), Skötselplan Sätraskogens naturreservat

Stockholms stad (2007), Duvhök i Stockholm – 2007, Accipiter gentilis Trafikverket (2009), PM En redovisning av rödlistade arter inom eller i närheten av förordad korridor. Komplettering - Tillåtlighet. Fråga 6.

Trafikverket (2011a), E4 Förbifart Stockholm FS1 Konsortiet Förbifart Stockholm, Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken, Tillfälliga hamnar, MKB för tillfällig hamn Sätra, Tillståndsansökan Miljöbalken, systemhandling, 2011-06-01 ON140802.doc

Trafikverket (2011c), E4 Förbifart Stockholm, Miljökonsekvensbeskrivning, Utställelsehandling 2011-05-05, Objektnummer 8448590 2011-05-12

Trafikverket (2011e), E4 Förbifart Stockholm. FS1 Konsortiet Förbifart Stockholm, MKB Vattenverksamhet, Tillståndsansökan Miljöbalken.

Systemhandling. 2011-06-01 0G14H033.doc.

Trafikverket (2011f), E4 Förbifart Stockholm. FS1 Konsortiet Förbifart Stockholm, Naturvärdesbedömning – Underlagsrapport. 0N140014.doc.

Trafikverket (2011g), E4 Förbifart Stockholm. FS1 Konsortiet Förbifart Stockholm, Underlag Friluftsliv Underlagsrapport, 0N140007.doc.

In document Bilaga 6 (Page 75-78)