• No results found

Samlad riskbedömning – riskklassning

FIGUR 3: Graf för att åskådliggöra riskerna med föroreningarnas farlighet, förorenings-

nivå, spridingsförutsättningar och känslighet/skyddsvärde då en samlad riskbedöm- ning görs. SM Å M Å TTLIGA STORA MYCKET STORA

LÅG/LITEN MÅTTLIG HÖG/STOR MYCKET HÖG/STOR SPRIDNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR FÖRORENINGARNAS FARLIGHET = F FÖRORENINGSNIVÅ = N KÄNSLIGHET/SKYDDSVÄRDE = KoS RISKKLASS 1 RISKKLASS 2 RISKKLASS 3 RISKKLASS 4

ningsnivå och spridningsförutsättningar, bilaga 3 och 6. Bedömningar som gjorts av föroreningarnas farlighet och känslighet/skyddsvärde fylls i direkt i blanketten. I blanketten skrivs också in ett antal administrativa uppgifter, uppgifter som kan vara underlag för prioriteringar samt tidigare riskklass- ningar och en text som redovisar inventerarens intryck.

I blanketten för samlad riskbedömning görs olika bedömningar för olika föroreningar och de olika medier de förekommer i. Den samlade riskbe- dömningen görs för ett ”troligt men dåligt” fall.

Blanketten innehåller en figur som används vid den samlade bedöm- ningen för att få informationen om riskerna med de olika aspekterna/föro- reningarna/medierna mer överskådlig, figur 3. Figuren är till hjälp för att få en överblick vid den samlade bedömningen där all information skall vägas samman och riskerna bedömas.

Risk är en sammanvägning av sannolikhet och konsekvens. För förore- nade områden gäller att sannolikheten motsvaras av spridningsförutsätt- ningarna vilken graderas på den vertikala axeln i figuren. Konsekvensen motsvaras av föroreningens farlighet (F), föroreningsnivå (N) och känslig- het och skyddsvärde (KoS) vilka graderas på den horisontella axeln i figuren. Från den vertikala axeln markeras spridningsförutsättningar som hori- sontella linjer för varje medium som är aktuellt för objektet . Spridningsför- utsättningar ”i mark och grundvatten” och ”till ytvatten” ges en linje (mark/ gv), ”i ytvatten” ges en (ytv), ”i sediment” ges en (sed) och ”från byggnader och anläggningar” och ”till byggnader” ges en linje (bygg/anl).

Från den horisontella axeln markeras föroreningarnas farlighet (F), föro- reningsnivån (N) och känslighet och skyddsvärde (KoS) som punkter på linjerna som markerar spridningsförutsättningarna. Föroreningarnas farlig- het som är oberoende av medium markeras lika på samtliga linjer. Är det lämpligt görs olika markeringar för känslighet (K) och skyddsvärde (S) eller för olika föroreningar.

Resultatet blir en till fyra linjer med flera punkter på varje. Dessa punkt- ers placering är avgörande för vilken riskklass som objektet tilldelas. Om alla punkterna i grafen finns inom området för en och samma riskklass skall objektet tilldelas den riskklassen.

Om punkterna är markerade i områden för olika riskklasser måste en bedömning göras av vilken av dessa riskklasser som bäst beskriver objektet. Här kan inventerarens intryck av objektet, objektets storlek och antalet olika föroreningar bli avgörande för vilken riskklass objektet tilldelas. Om ett objekt innehåller många olika föroreningar bedöms den samlade risken som större än då risken för varje ämne bedöms för sig.

Blankett E: Samlad riskbedömning Objekt: Upprättad (namn, datum): Id nr: Reviderad (namn, datum): Verksamhet/bransch:

Markera osäkert dataunderlag med (?)

Föroreningarnas farlighet (F)

Skriv ämne/ämnesgrupp i aktuell ruta.

Låg Måttlig Hög Mycket hög

Föroreningsnivå (N)

Visar vilka medier som är förorenade i dag. Från underlagsblankett föroreningsnivå. Skriv ämne/ämnesgrupp i aktuell ruta.

Medium Liten Måttlig Stor Mycket stor

Byggn/anläggn Mark Grundvatten Ytvatten Sediment Spridningsförutsättningar

Från underlagsblankett spridningsförutsättningar. Sätt X eller skriv ämne/ämnesgrupp i aktuell ruta.

Medium Små Måttliga Stora Mycket stora

Från byggn/ anläggn Till byggnader I mark o grundvatten Till ytvatten I ytvatten I sediment Känslighet/skyddsvärde (KoS)

Markera K för känslighet och S för skyddsvärde i aktuell ruta.

Liten Måttlig Stor Mycket stor

Byggn/anläggn Mark o grundvatten Ytvatten o sediment

Bedömningen av K/S baseras på markanvändningen: ... vilken är (sätt kryss) ❑ pågående markanvändning, ❑ framtida markanvändning enligt detaljplan, ❑ framtida markanvändning enligt översiktsplan.

Kort beskrivning av exponeringssituationerna: ... ... ... Sid 1(2)

Valdemarsvik fd Lundbergs Läder BKL 123 Garveri Fredrika Norman 1998 07 10 Zn, barkextrakt, färgämnen, salter för konservering

Cu, Ni, kromsalter, fenol

Cd, Cr, Hg, Pb, DDT

As, Pb, V, SPOT Cu, Cd, Ni, Cr

Industrimark, tätort, bebyggelse

x

Området är högt frekventerat av det rörliga friluftslivet, samt ligger nära permanent bebyggelse, vattenbruk. Markområdet är centralt beläget i tätorten och i anslutning till bostads- områden. Ingen naturlig flora och fauna finns numera inom området. Inget grundvattenuttag nu eller i framtiden.

S, K (grundvatten) K K K (mark) S X (?) X (?) X (?) X (?) X (?) redan förorenat Cu, Hg, SPOT, EOX Cr

Ni, As, EOX

Co (ej mätt Hg) Hg, Zn, EGOM, EOX Cr, Pb, HEGOM, microtox (ej mätt Hg) Cu, Zn, Zd, SPOT algtest

Inventerarerns intryck:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Objektet förs till ❑ riskklass 1 ”mycket stor risk”

(sätt kryss) ❑ riskklass 2 ”stor risk” ❑ riskklass 3 ”måttlig risk” ❑ riskklass 4 ”liten risk”

Motivering:. . . .. . . . . . . . . . . . . . . . Andra prioriteringsgrunder:

❑ exponering av föroreningar sker i dag, på följande sätt . . . . . . . . Länkar

❑ Det finns andra förorenade områden som hotar samma recipient. Det är . . . . . . . . . . . . ❑ Det finns andra förorenade områden som har sitt ursprung i samma verksamhet. Det är . . . . . . . . . . . . Sid 2(2)

x

Spridningsförutsättningarna är stora i både mark, sediment och ytvatten. Känsligheten för mark bedöms som stor och för övriga medier som liten eller måttlig. Skyddsvärdet är stort i ytvatten och sediment med litet för mark och grundvatten. Föroreningarna som är kvicksilver, kadmium, krom och bly har mycket stor farlighet och föroreningsnivån är stor eller mycket stor.

samhället, annan bebyggelse, industrier, hushållsdeponi samt ett äldre kopparverk norr om Lövstad belastar Valdemarsviken. Föroreningen i grundvattenmagasinet härrör huvudsakligen från läderfabriken.

en tidigare tipplats fanns under nuvarande ICA (utanför industriområdet). Utanför objektet finns minst två deponier som redovisas som separata objekt.

SM Å M Å T T L IG A STORA MYCKET STORA

LÅG/LITEN MÅTTLIG HÖG/STOR MYCKET HÖG/STOR

SPRIDNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR FÖRORENINGARNAS FARLIGHET = F FÖRORENINGSNIVÅ = N KÄNSLIGHET/SKYDDSVÄRDE = KoS RISKKLASS 1 RISKKLASS 2 RISKKLASS 3 RISKKLASS 4 mark/gv Ytv sed bygg/anl F F F F K K K S K (grundvatten) K (mark) N N N S S

DEL 2

Vägledning