• No results found

Sammanfattning av förslag

förbättringsmöjligheter

6 Resultat och diskussion

6.2 Sammanfattning av förslag

De förslag på tekniska förändringar som tidigare presenterats kan generera en ökad produk- tivitet vid fabriken i Norrköping. Problemet är dock att man inte med säkerhet vet eller kan mäta hur stor förbättring en eventuell förändring av vissa förslag kan innebära. Tidigare har en annan typ av konditionör används vid tillverkning. Flera av de anställda påstår att den bidrog till betydligt bättre foderresultat men ingen kan precisera exakt hur mycket bättre eller på vilket sätt. Tyvärr är det även svårt att jämföra med övriga fabriker då de flesta har helt annorlunda maskinparker. Helt klart finns ett antal alternativ vad gäller konditionör, vissa som redovisats skulle heller inte innebära en så stor investering. Liknande problematik gäller till- sättning av melass i blandaren istället för i konditionören. Detta genomfördes tidigare under en period vid fabriken i Norrköping och ansågs positivt men de anställda kan inte berätta mer specifikt ur foderkvaliteten påverkades. För att förändra dessa problem kan en relativt hög investering krävas vilket kan vara svårt att motivera utan att kunna specificera hur produ- ktionen kommer att påverkas. Vill man utreda detta problem ytterligare föreslås istället kontakt med expertis, t.ex. olika tillverkare.

En höjning av nivåvakterna bör genomföras då nuvarande placering innebär outnyttjad lager- kapacitet. Dessutom kommer kostnaden av förändringen inte bli speciellt omfattande då arbetet förmodligen kan utföras av i princip vem som hels vid fabriken efter vägledning av elektrikern. Efter genomfört arbete kommer något längre serier, d.v.s. fler antal ton av samma fodervara, kunna produceras vilket medför mindre produktionsbortfall p.g.a. sortbyten. Dessutom kan färre antal utlastningssilos behöva belastas för att lagra en viss vara. Arbete har påbörjats med att utreda hur doseringen från förbehållarna ska förbättras så att pelletspressarna inte stannar p.g.a. att de färdigblandade råvarorna inte når fram till pressarna. Dessutom skapar problemet stor irritation bland operatörerna. För att uppnå en ökad drift- säkerhet med minimalt antal driftstörningar bör detta arbete fortgå tills en tillfredställande, tillförlitlig metod påträffats.

Redovisat förslag om att ta bort förvärmningen av pelletspressarna bör genomföras omgående då det uppenbarligen ändå inte fyller någon funktion. Denna uppvärmningstid medför ett betydande produktionsbortfall samtidigt som temperaturkraven ändå säkerställs genom att man inte låter foder under 75 grader fortgå i processen. Dessutom kan reglering av ångan justeras snarast då en snabbare reglering kan minska svinnet och förbättra temperaturkraven. Hur pelletspressarna kommer att reagera på en förändring är oklart men försök bör alla fall utföras.

Lantmännen bör fundera över hur de vill att arbetet vid fabriken i Norrköping ska bedrivas i framtiden. Genom ett införande av vissa tekniska hjälpmedel skulle förutsättningar skapas för att uppnå ett offensivt arbetssätt med t.ex. operatörsunderhåll, förebyggande underhåll och ett arbete med ständiga förbättringar. Handdatorer i industrilokaler kan medföra problem med kommunikation då de öppna ytorna är begränsade. Lantmännen bör dock inte avskräckas av detta utan istället satsa på att utveckla och anpassa handdatorer som hjälpmedel till fabriken. Genom en utförd radiomätning i fabriken kan man få en klar bild av hur många accesspunkter som skulle behövas och hur omfattande investeringen skulle bli. Om hjälpmedlet fungerar fullt ut skulle operatörerna inte ha behov av att vistas i manöverrummet då processerna skulle gå att styras och övervakas i hela fabriken. Dessutom skulle handdatorer kunna fungera av- hjälpande inom betydligt fler områden som tidigare presenterats. Fasta datorer för över- vakning och styrning samt personsökare eller ljusramper för indikering av uppkomna larm skulle också vara ett sätt för att uppnå ökad flexibilitet hos de anställda, dock inte i samma omfattning som handdatorer skulle innebära.

För ökad driftsäkerhet och för att undvika omfattande konsekvenser t.ex. i form av brand i filter skulle någon form av kontinuerlig övervakning vara nödvändig. Bägge redovisade förslag med antingen varvtalsvakter på remmarna eller differentialmätare som går att koppla till datasystemet uppfyller detta syfta. Dock är det senare alternativet något mer omfattande då fler felorsaker kan kontrolleras. Vilket alternativ som än skulle väljas innebär en obetydlig investering jämfört med vad kostnaden för eventuella konsekvenser kan bli.

Tanken med en obemannad råvarumottagning är väldigt god, dock kan det vara svårt att realisera med föreslagen teknik. Målet är att uppnå flexiblare råvarupersonal som slipper bli avbrutna i sitt dagliga arbete för att betjäna chaufförer. Med nuvarande krav som ställs gäl- lande kontroll och provtagning samt p.g.a. chaufförernas bristfällande produktkännedom skulle ett införande knappast förenkla arbetet då det, som tidigare nämnts, kan medföra osäkerhet bland personalen och som innebär att man ändå kontrollerar lasten. Dessutom är risken stor att råvarorna tar betydligt längre tid att lossa vilket kan leda till ökade väntetids- ersättningar.

Ett förändrat modernt arbetssätt kommer förmodligen att vara nödvändigt vid foderfabriken i Norrköping för att på sikt uppnå högre produktivitet, driftsäkerhet och effektivitet, samt sti- mulera de anställda ytterligare. En stor del av den teori och de förslag som presenterats inom området skulle kunna implementeras och anpassas för tillverkningen i Norrköping. Man bör dock inte glömma bort att en förändring av arbetsklimatet tar lång tid att genomföra och ska ske etappvis. Möjligheter finns att detta leder till en förbättrad produktivitet genom ett större förbättringsarbete och ett ökat fokus på processerna. Detta bygger till stor del på att ta till vara på data och följa upp bättre än vad som förekommer idag. Det finns stora möjligheter till ko- stnadsbesparingar genom konstruktionsförändringar som ”gör rätt från början” och minskade personalkostnader i form av inhyrd personal.

Personalen bör finna sitt arbete mer stimulerande genom uppmuntran till nytänkande och personlig utveckling i form av internutbildningar. Dessutom kan en bättre förståelse för andras uppgifter leda till bättre kommunikation och ett ökat samarbete mellan de olika av- delningarna. Genom uppmuntran och realisering av förbättringsidéer kommer personalen att känna sig mer betydelsefull för tillverkningsresultaten. Viktigt är att personalen hela tiden sätts i fokus, uppmuntras och eventuellt belönas. Det mesta av innehållet i presenterad teori kring arbetssätt bygger på sunt förnuft med grundidén ”arbeta smartare- inte hårdare”.

7 Rekommendationer

Nedan följer rekommendationer angående hur Lantmännen bör prioritera ett genomförande av vissa tidigare presenterade resultat samt produktionsmässigt viktiga frågor som bör utredas ytterligare.

• Förvärmningen av pelletspressarna bör tas bort omgående då en ändring direkt kan generera en ökad produktion med upp till 1000 ton per år.

• Ångan till pelletspressarna bör kopplas in snabbare vid uppstart av maskinerna. Då skulle de temperaturkrav som gäller uppnås fortare vilket även innebär en minskning av svinnet i och med uppstart.

• Lägre kvalitetskrav, d.v.s. nötningstal, skulle kunna fastställas för att öka tillverkningshastigheten.

• En höjning av nivåvakterna i utlastningsbehållarna rekommenderas för ett förbättrat utnyttjande av lagringskapacitet.

Förslag som bör utredas ytterligare och som på sikt kan förbättra produktivitet och driftsäkerhet är:

• Konditionörens betydelse samt om melass ska tillsättas i blandaren. Detta bör utredas i samspråk med tillverkare, leverantörer, m.m.

• Dosering från förbehållare till pelletspressarna. Detta är ett stort problem idag som innebär mycket driftstörningar varför en förändring är nödvändig.

• Kontinuerlig övervakning av filter och fläktar bör ske utifrån någon av tidigare presenterade metoder.

• Någon form av tekniska hjälpmedel rekommenderas att införas, exempelvis hand- datorer, för att skapa förutsättningar för flexiblare operatörer.

• Ett förändrat arbetssätt, förslagsvis utifrån presenterade förslag, är förmodligen nödvändigt för att uppnå en modern, effektiv tillverkning. Lantmännen bör besluta hur de i framtiden vill att personalen ska arbeta och utifrån det ta fram en handlingsplan.

Referenslista

Litteratur

Bergman, Bo & Klefsjö, Bengt (2002). Kvalitet i alla led. Studentlitteratur, Lund 2. uppl. Hagberg, Leo & Henriksson, Tomas (1996). Lönsamt underhåll, 8 steg till säkrad produktion. LCP AB, Lund

Johansson, Berndt, Nord, Christer & Pettersson, Bengt (1997)

Total Productive Maintenance med erfarenhet från Volvo.

Idrottens Grafiska i Göteborg AB, Mölnlycke.

Johansson, Karl-Edward (1997). Driftsäkerhet och underhåll. Studentlitteratur, Lund 2. uppl. Ljungberg, Örjan (2000). TPM, Vägen till ständiga förbättringar. Studentlitteratur, Lund. MacMahon, M.J & Payne, J.D (1983). Pelleteringshandbok. Bradly and Son, Berkshire, U.K Shalin, Anna (1999). Kaizen på svenska. Bomastryck

Related documents