• No results found

SAMMANFATTNING AV VIKTIGA REDOVISNINGSPRINCIPER

Finansiella rapporter

NOT 2 SAMMANFATTNING AV VIKTIGA REDOVISNINGSPRINCIPER

Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS) samt tolkningsuttalanden från IFRS Interpretations Committee (IFRS IC) som är godkända av EU-kommissionen. Vidare har Rådet för finansiell rapportering, rekommendation RFR 1 ”Kompletterande redovisningsregler för koncerner” tillämpats. Att upprätta rapporter i överensstämmelse med IFRS kräver användning av en del viktiga redovisningsmässiga antaganden och uppskattningar. Vidare krävs att ledningen gör vissa bedömningar vid tillämpningen av före tagets redovisnings-principer.

De områden, som innefattar en hög grad av bedömning, som är komplexa eller sådana områden där antaganden och uppskatt-ningar är av väsentlig betydelse för koncernredovisningen anges i not 3.

Förutsättningar vid upprättande av koncernens finansiella rapporter

Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor, som också är rapporteringsvalutan för såväl moder bolaget som koncernen.

Samtliga belopp som anges är, om inget annat anges, avrundade till närmaste miljon kronor. Redovisningen är baserad på historiska anskaffningsvärden.

De viktigaste redovisningsprinciperna som tillämpats när denna koncernredovisning upprättats anges nedan. Dessa principer har tillämpats konsekvent för alla presenterade år, om inte annat anges. Moderbolagets redovisningsprinciper framgår av not 4.

Nya och ändrade standarder som tillämpas av koncernen Ändrade standarder, tolkningar och förbättringar som trädde ikraft 1 januari 2021 har inte haft någon påverkan på Apotekets koncernredovisning.

Upplysningar om kommande standarder, ändringar och tolkningar

IFRS som ännu inte har trätt i kraft och/eller godkänts av EU har inte tillämpats i förtid av koncernen. Ingen av kommande ändringar eller tolkningar av befintliga standarder har någon väsentlig inverkan på koncernen.

Koncernredovisning

Dotterbolag konsolideras om bestämmande inflytande före-ligger. Kontroll (bestämmande inflytande) föreligger när investe-raren:

• har inflytande över investeringsobjektet, vilket beskrivs som att ha rättigheter att styra verksamheten vilket på ett betydande sätt påverkar möjligheten till avkastning (beskrivs som relevanta verksamheten)

• exponeras för, eller har rätt till, rörlig avkastning från investerings-objektet

• kan använda sitt inflytande för att påverka storleken på avkast-ningen.

Dotterbolag inkluderas i koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande inflytandet överförs till koncernen. De exkluderas ur koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande inflytandet upphör.

Förvärvade dotterbolag och andra förvärvade rörelser redovisas enligt förvärvsmetoden. Metoden innebär att förvärv av ett dotterbolag betraktas som en transaktion varigenom koncernen indirekt förvärvar dotterbolagets tillgångar och övertas dess skulder. Koncerninterna transaktioner och balansposter samt orealiserade vinster och förluster på transaktioner mellan koncern-företag elimineras.

Intressebolagsredovisning

Intressebolag är företag där koncernen har ett betydande men inte bestämmande inflytande, vilket i regel gäller för aktieinnehav som omfattar mellan 20 procent och 50 procent av rösterna eller på annat sätt utövar betydande inflytande. Innehav i intressebolag redovisas enligt kapital andels metoden och värderas inledningsvis till anskaffningsvärdet.

Koncernens andel av resultat, som uppkommit i intresseföretaget efter förvärvet, redovisas i resultaträkningen. Uppkomna övervär-den skrivs av över en fastställd period. Ackumulerade förändringar efter förvärvet redovisas som ändring av innehavets redovisade värde.

Segmentrapportering

Apotekets verksamhet utgår i hög grad från gemensamma resurser såsom gemensam driftsorganisation och övriga funktioner. Av detta följer att Apotekets olika kundsegment inte är möjliga att segments-redovisa. Apoteket bedrivs därmed som ett rörelsesegment med intäkter, bruttovinst samt delar av rörelsekostnader från två markna-der: Konsumentmarknaden samt Upphandlingsmarknaden.

Omräkning av fordringar och skulder i utländsk valuta Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valutan enligt de valutakurser som gäller på transaktionsdagen. Valutakurs-vinster och -förluster som uppkommer vid betalning av sådana transaktioner, och vid omräkning av tillgångar och skulder i utländsk valuta till balansdagens kurs, redovisas i resultaträkningen i övriga externa kostnader.

Immateriella anläggningstillgångar Aktiverade utvecklingsutgifter

Utgifter för utveckling aktiveras i den mån dessa bedöms komma att ge framtida ekonomiska fördelar. De viktigaste kriterierna för aktivering är att utvecklingsarbetets slutprodukt har en påvisbar framtida intjä-ning och kassaflöde och att det finns tekniska och finansiella förut-sättningar att fullfölja utvecklings arbetet när det startas.

I balansräkningen redovisade aktiverade utvecklingsutgifter är upptagna till anskaffningsvärde minus ackumulerade avskrivningar och nedskrivningar. Det redovisade värdet inkluderar direkta utgifter för förvärvade tjänster och material samt indirekta utgifter som kan hänföras till tillgången på ett rimligt och konsekvent sätt. Övriga utgifter för utveckling där påvisbar framtida intjäning bedöms som låg redo visas i resultaträkningen som kostnad när de uppkommer. I april 2021 har IFRIC fastställt ett agendabeslut som tydliggör hur utgifter avseende konfi-gurering och anpassning av mjukvara vars åtkomst erhålls via molnet ska redovisas. Apoteket har utfört en genomgripande analys avseende konsekvenser av agendabeslutet kontra IAS 38. Då inga väsentliga värden påverkats har detta ej föranlett någon retroaktiv omräkning av finansiella räkningar.

Belopp i miljoner kronor.

Övriga immateriella anläggningstillgångar och hyreskontrakt Övriga immateriella tillgångar består huvudsakligen av utgifter för anskaffande av hyresrätter, lokalinredning som omklassificerats till immateriella tillgångar samt goodwill.

Tillkommande utgifter

Tillkommande utgifter för aktiverade immateriella tillgångar redo visas som en tillgång i balansräkningen endast då de ökar de framtida ekonomiska fördelarna för den specifika tillgången till vilka de hänför sig. Alla andra utgifter kostnadsförs när de uppkommer.

Avskrivningsprinciper

Avskrivningar redovisas i resultaträkningen linjärt över immateriella till-gångars beräknade nyttjandeperioder. Nyttjandeperioden beräknas till fem år.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar tas upp till anskaff ningsvärde med avdrag för avskrivningar. I anskaffningsvärdet ingår utgifter som direkt kan hänföras till förvärvet av tillgången.

Tillkommande utgifter

Tillkommande utgifter läggs till tillgångens redovisade värde endast då det är sannolikt att de framtida ekonomiska förmåner som är för-knippade med tillgången, kommer att komma koncernen tillgodo och tillgångens anskaffningsvärde kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Löpande reparationer och underhåll redovisas som kostnader i resultaträkningen under den period de uppkommer.

Avskrivningsprinciper

Avskrivningar på materiella tillgångar fördelas på deras anskaffnings-värde ner till det beräknade rest anskaffnings-värdet. Avskrivningar görs linjärt enligt plan över den beräknade nyttjande perioden:

Lokalinredning i annans fastighet 7 år

Maskiner 5 år

Fast lokalinredning 5 år

Inventarier och installationer 3– 5 år

Nedskrivningar

De redovisade värdena för koncernens tillgångar, exklusive varu-lager och uppskjutna skattefordringar, testas regelbundet för att fastställa eventuella nedskrivningsbehov. Redovisat värde testas också när indikation om en värdenedgång har identifierats. För att fastställa eventuella nedskrivningsbehov tillämpas IAS 36 Ned-skrivningar. En tillgång skrivs ned om redovisat värde överstiger dess återvinningsvärde, där återvinningsvärdet definieras som det högsta av en tillgångs nettoförsäljningsvärde och nyttjandevärde.

Vid beräkning av nyttjandevärdet diskonteras framtida kassaflöden som tillgången bedöms generera med en räntesats som återspeg-lar aktuella marknadsmässiga bedömningar av pengars tidsvärde och de kassagenererande enheternas specifika risker. Denna ränte-sats bedöms motsvara Apotekets vägda kapitalkostnad. En separat tillgång hänförs till den minsta kassagenererande enhet där obero-ende kassaflöden kan fastställas. Nedskrivningar belastar resultatet.

Leasingavtal.

Koncernen redovisar en nyttjanderättstillgång och en leasingskuld vid leasingavtalets inledningsdatum. Nyttjanderättstillgången vär-deras initialt till anskaffningsvärde, vilket består av leasingskuldens initiala värde med tillägg för leasingavgifter som betalats vid eller före inledningsdatumet. Nyttjanderättstillgången skrivs av linjärt från inledningsdatumet till leasingperiodens slut.

Leasingskulden värderas initialt till nuvärdet av återstående leasingavgifter under den bedömda leasingperioden. Leasingpe-rioden utgörs av den ej uppsägbara peLeasingpe-rioden med tillägg för ytter-ligare perioder i avtalet om det vid inledningsdatumet bedöms som rimligt säkert att dessa kommer att nyttjas. Det är vanligt att avtal sägs upp för omförhandling vid avtalstidens slut vilket innebär att priset då är okänt och det blir därmed svårt att räkna på en för-längningsoption. Därför motsvaras leasingperioden av kontraktstid utan att beakta förlängningsoptioner.

Förutom i undantagsfall då den implicita räntan enkelt kan fast-ställas, diskonteras leasingavgifterna med koncernens marginella låneränta.

Leasingskulden för koncernens lokaler med hyra som indexupp-räknas beindexupp-räknas på den hyra som gäller vid respektive rapport-periods slut. Vid denna tidpunkt justeras skulden med motsvarande justering av nyttjanderättstillgångens redovisade värde. På motsva-rande sätt justeras skuldens och tillgångens värde i samband med att ombedömning sker av leasingperioden. Sådan ombedömning av leasingperioden har skett för avtal som har löpt ut eller som

inom en niomånadersperiod från att årsbokslutet löper ut. Dessa har i normalfallet förlängts med en genomsnittstid om 48 månader.

Korttidsleasing (12 månader eller kortare) och leasing av mindre värde (understigande 50 tkr) ingår ej i beräkning av tillgång och skuld utan kostnadsförs linjärt över leasingperioden, exempelvis leasing av kontorsutrustning.

Under året 2021 har Apoteket mottagit hyresrabatter initie-rade av covid-19. För dessa hyresrabatter har Apoteket utnyttjat lättnadsregeln i IFRS 16 publicerad av IASB den 28 maj 2020. Detta innebär att hyresrabatterna har redovisats i resultatet som en hyresreduktion.

Finansiella instrument

Finansiella instrument är varje form av avtal som ger upphov till en finansiell tillgång, finansiell skuld eller ett eget kapitalinstrument i ett annat företag. Finansiella instrument som redovisas i balans-räkningen inkluderar på tillgångssidan likvida medel, kortfristig placering och kundfordringar. Bland skulder återfinns leverantörs-skulder och låneleverantörs-skulder. Likvida medel utgörs av kassa och bank samt kortfristiga placeringar med löptid kortare än 90 dagar.

Redovisning av finansiella tillgångar och skulder

Finansiella instrument redovisas initialt till anskaffningsvärde mot-svarande instrumentets verkliga värde med tillägg för transaktions- kostnader för koncernens alla finansiella instrument.

En finansiell tillgång eller skuld tas upp i balansräkningen när bolaget blir part till instrumentets avtalsmässiga villkor. Kund for dringar tas upp i balansräkningen när faktura har skickats. Skuld tas upp när motpart har presterat och avtalsenlig skyldighet föreligger att betala, även om faktura inte har mottagits.

En finansiell tillgång tas bort från balansräkningen när rättighe-terna i avtalet förfaller eller bolagets kontroll upphör. Det samma gäller för del av finansiell tillgång. En finansiell skuld tas bort från balansräkningen när förpliktelsen i avtalet fullgörs eller på annat sätt utsläcks. Detsamma gäller för del av skuld.

Klassificering och värdering

Finansiella instrument redovisas initialt till anskaffningsvärde mot-svarande instrumentets verkliga värde med tillägg för transaktions-kostnader.

Efterföljande värdering av skuldinstrument beror på koncernens affärsmodell för hantering av tillgången och vilket slag av kassaflö-den tillgången ger upphov till.

Not 2 forts.

Koncernen Moderbolaget Noter Underskrifter Revisionsberättelse Flerårsöversikt Alternativa resultatmått

Om Apoteket Vd-ord Verksamhet Förvaltningsberättelse Bolagsstyrningsrapport Finansiella rapporter och noter Hållbarhet Styrelse och ledning

Koncernen klassificerar sina finansiella tillgångar som finansiella tillgångar värderade till upplupet anskaffningsvärde. Finansiella tillgångar värderade till upplupet anskaffningsvärde är tillgångar som innehas med syfte att inkassera avtalsenliga kassaflöden och där dessa kassaflöden enbart består av kapitalbelopp och ränta.

Ränteintäkter redovisas som finansiella intäkter genom tillämpning av effektivräntemetoden.

Koncernens skulder värderas till upplupet anskaffningsvärde.

Leverantörsskulder och övriga skulder redovisas inledningsvis till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden. Leasingskulder redovisas inledningsvis till nuvärde och därefter till upplupet anskaffnings-värde.

Nedskrivning av finansiella tillgångar

Koncernen tillämpar den förenklade metoden för beräkning av väntade kreditförluster på kundfordringar. Metoden innebär att för-väntade förluster under fordrans hela löptid används som utgångs-punkt för kundfordringar.

För att beräkna förväntade kreditförluster har kundfordringar grupperats baserat på antal dagars dröjsmål och på kundernas betalningshistorik och förlusthistorik. Historiska förluster justeras sedan för att ta hänsyn till nuvarande och framåtblickande informa-tion om makroekonomiska faktorer som kan påverka kundernas möjligheter att betala fordran.

Kundfordringar skrivs bort när det inte finns någon rimlig förvän-tan om återbetalning. Indikatorer på att det inte finns någon rimlig förväntan om återbetalning inkluderar bland annat att betalningar är mer än 90 dagar försenade.

Kreditförluster på kundfordringar redovisas i resultaträkningen på raden för konstaterade kundförluster inom övriga externa kost-nader. Återvinningar av belopp som tidigare skrivits bort redovisas mot samma rad i resultaträkningen.

Varulager

Varulagret redovisas till det lägsta av anskaffningsvärdet och netto-försäljningsvärdet. Anskaffningsvärdet fastställs med använd-ning av viktat anskaffanvänd-ningsvärde (WAC) för butikerna. För övriga enheter används först-in-först-ut (FIFO). Inkurans i varulager bedöms och beräknas utifrån parametrar såsom återstående tid i lager med hänsyn till aktuell lagernivå, senaste tidens uttag samt lager omsättningshastighet.

Intäktsredovisning

Intäkter från externa kunder kommer från försäljning av varor och tjänster i detaljhandel samt till vårdgivare och företag.

Försäljningen intäktsredovisas när ett koncernföretag säljer en vara eller tjänst till en kund. Redovisad intäkt är försälj-ningens bruttobelopp exklusive moms. Transaktionspriset förfal-ler till betalning omedelbart då kunden köper och tar emot varan eller tjänsten i butik eller i e-handel. Försäljning i detaljhandel betalas vanligen med kreditkort, kontant (inklusive swish- och direktbanksbetalning) eller faktura som även innefattar del-betalning via en samarbetspartner. Försäljning med betalsätt delbetalning inkluderar aviseringsavgifter som intäktsförs då de avräknats och inbetalats av Apotekets samarbetspartner. För-säljning till vård- och företagskunder faktureras med 30 dagars betalningsvillkor.

Koncernens policy är att sälja varorna med en returrätt på 30 dagar i butik och 14 dagar i e-handel (i enlighet med distanshan-delslagen). Som en följd av varornas natur är returer av oväsentligt värde, läkemedel säljs utan returrätt. Därför redovisas inte en återbetalningsskuld och ej heller en tillgång för rätten att återfå produkten från kunden för varor som koncernen förväntar sig att få i retur.

Koncernen har ett kundlojalitetsprogram i vilket konsument-kunder samlar poäng för gjorda inköp. Poängen ger dem rabatt på framtida inköp. En avtalsskuld gällande poängen redovisas vid försäljningstidpunkten. Intäkten redovisas när poängen utnyttjas eller förfaller.

Koncernen förväntar sig inte att ha några avtal där tiden mellan överlämning av varorna och betalningen från kunden överstiger ett år. Till följd av detta, justeras inte transaktionspriset för effekterna av en betydande finansieringskomponent.

Aktuell skatt

Redovisad aktuell skatt innefattar skatt som ska betalas eller erhållas avseende aktuellt år och justeringar avseende tidigare års aktuella skatt. Värdering av samtliga skatteskulder/-fordringar sker till nominella belopp och görs enligt de skatteregler och skattesatser som är beslutade eller som är aviserade och med stor säker het kommer att fastställas.

För poster som redovisas i resultaträkningen, redovisas även därmed sammanhängande skatteeffekter i resultat räk-ningen.

Uppskjuten skatt

Uppskjuten skatt redovisas i sin helhet, enligt balansräknings-metoden, på alla temporära skillnader som uppkommer mellan det skattemässiga värdet på tillgångar och skulder och för outnyttjade underskottsavdrag och dessas redovisade värden i koncernredovisningen.

Uppskjutna skattefordringar redovisas i den omfattning det är troligt att framtida skattemässiga överskott kommer att finnas tillgängliga, mot vilka de temporära skillnaderna kan utnyttjas.

I juni 2018 fattades beslut om att bolagsskattesatsen ska sänkas i två steg, från 22,0 procent till 21,4 procent för företag med räken-skapsår som börjar 1 januari 2019 eller senare och till 20,6 procent för räkenskapsår som börjar 1 januari 2021 eller senare.

Kassaflöden

Kassaflödesanalys redovisas enligt den indirekta metoden. Det redovisade kassaflödet omfattar endast transaktioner som medför in- och utbetalningar.

Ersättningar till anställda Pensioner

Koncernen har både förmånsbestämda och avgiftsbestämda pensionsplaner. Apotekets pensionsplaner finansieras via Apotekets Pensionsstiftelse och via betalningar av premier till försäkringsbolag eller administrationsbolag.

En förmånsbestämd pensionsplan är en pensionsplan som anger ett belopp för den pensionsförmån en anställd erhåller efter pen-sionering, vanligen baserat på en eller flera faktorer såsom ålder, tjänstgöringstid och pensionsgrundande lön.

För de förmånsbestämda pensionsplanerna, dvs. ITP2 och Apotekets pensionsplan, är den skuld eller fordran som redovi-sas i balansräkningen skillnaden mellan den förmånsbestämda förpliktelsen på balansdagen och verkligt värde på förvaltningstill-gångarna. Den förmånsbestämda pensionsförpliktelsen beräknas årligen av oberoende aktuarier (PRI Pensionsgaranti) med tillämp-ning av den så kallade Projected Unit Credit Method. Nuvärdet av den förmånsbestämda förpliktelsen fastställs genom diskontering av uppskattade framtida kassaflöden med utgångspunkt från dis-konteringsräntan för svenska bostadsobligationer, som är utfärdade i samma valuta och med löptider jämförbara med den aktuella pensions skuldens.

Not 2 forts.

Räntenettot avseende pensionsåtagandet och förvaltningstillgång-arna redovisas inom finansnettot. Intjänandet redovisas inom rörelseresultatet. I övrigt totalresultat redovisas omvärderings-komponenten, bestående av aktuariella vinster och förluster på pensionsåtagandet tillsammans med skillnaden mellan verklig och beräknad avkastning på förvaltningstillgångar.

En avgiftsbestämd pensionsplan är en pensionsplan enligt vil-ken koncernen betalar fasta avgifter till en separat juridisk enhet.

Apotekets avgiftsbestämda pensionsplaner utgörs huvudsak-ligen av ITP1 och ITPK. Koncernen har inte några rättsliga eller informella förpliktelser att betala ytterligare avgifter, om den juridiska enheten inte har tillräckliga tillgångar för att betala alla ersättningar till anställda, som hänger samman med de anställdas tjänstgöring under innevarande eller tidigare perioder. För de avgiftsbestämda delarna av pensionsplanerna betalar koncernen avgifter till försäkringsbolag eller försäkringsförening. Koncernen har inga ytterligare betalningsförpliktelser när avgifterna väl är betalda. Avgifterna redovisas som personalkostnader när de för-faller till betalning.

En del av koncernens förmånsbestämda pensionsplan finansie-ras via Alecta. Den del Apoteket betalar till Alecta utgörs av familje-pension (ITP2), sjukfamilje-pension och premiebefrielse (ITP2 och ITP1).

Enligt ett uttalande från Rådet för finansiell rapportering, UFR 10, är detta en förmånsbestämd plan som omfattar flera arbetsgivare.

För merparten av de intjänade pensionsförmånerna saknas hos Alecta information om fördelning av intjänandet mellan arbetsgi-vare. Hela intjänandet är istället registrerat på den sista arbetsgiva-ren. Alecta saknar därför möjlighet att göra en exakt fördelning av tillgångar och avsättningar till respektive arbetsgivare. För räken-skapsår för vilket bolaget inte haft tillgång till sådan information som gör det möjligt att redovisa denna plan som en förmånsbe-stämd plan, ska en pensionsplan enligt ITP som tryggas genom en försäkring i Alecta redovisas som en avgiftsbestämd plan.

Ersättningar vid uppsägning

Ersättningar vid uppsägning utgår när en anställds anställning sagts upp före normal pensionstidpunkt eller då en anställd accepterar frivillig avgång från anställning i utbyte mot sådana ersättningar.

Koncernen redovisar avgångsvederlag, när den bevisligen är för-pliktad endera att säga upp anställda enligt en detaljerad formell plan utan möjlighet till återkallande, eller att lämna ersättningar vid uppsägning som resultat av ett erbjudande som gjorts för att upp-muntra till frivillig avgång från anställning.

Erhållna statliga stöd avseende covid-19

Apoteket har under 2021 erhållit statliga stöd i samband med pan-demin för sjuklön med 4,1 miljoner kronor och för korttidspermit-teringar med 2,4 miljoner kronor. Apoteket har redovisat dessa stöd som en personalkostnadsreduktion.

Avsättningar

Avsättningar redovisas när koncernen har en befintlig legal eller informell förpliktelse till följd av tidigare händelser, när det är mer sannolikt att ett utflöde av resurser krävs för att reglera åtagandet än att så inte sker och när beloppet kan beräknas på ett tillförlitligt sätt, se not 20.

Eventualförpliktelser

En eventualförpliktelse är en möjlig förpliktelse som härrör från inträffade händelser och vars förekomst bekräftas endast av en eller flera osäkra framtida händelser. En eventualförpliktelse kan även utgöras av en befintlig förpliktelse som inte redovisas som skuld eller avsättning eftersom det inte är troligt att ett utflöde

En eventualförpliktelse är en möjlig förpliktelse som härrör från inträffade händelser och vars förekomst bekräftas endast av en eller flera osäkra framtida händelser. En eventualförpliktelse kan även utgöras av en befintlig förpliktelse som inte redovisas som skuld eller avsättning eftersom det inte är troligt att ett utflöde

Related documents