• No results found

Sammanfattning av individuella delar

Risk: frånvaro på möten

Personer i gruppen närvarar ej vid gruppmöten och/eller handledarmöten. Beredskapsplan: Gruppen tar och pratar med personen i fråga och tar reda på varför personen inte närvarar. T=3, P=2, R=6.

5.7.4

Tidsplanering och tidsbrist

Under projektets gång har gruppen fått god erfarenhet av att både planera och rapportera tid. Vi har närmare deadlines, inlämningar och seminarium fått en indikation på huruvida vi ligger i fas med den planering som gjorts. Detta har haft som konsekvens att gruppen varit tvungen att planera om vid tidsbrist och att vissa delar av projektet inte blev utförda. Exempel på gruppens planering är hur det på veckomötena bestämdes vad som skulle göras under den kommande veckan och vilka som skulle ta ansvar för vilken del för att föra projek- tets arbete framåt. Gruppens behov av att balansera tidsbristen med att leverera den önskade funktionaliteten gjorde att de delar som ansågs ta för lång tid att slutföra lades åt sidan till förmån för det som snabbare kunde slutföras. Mycket av de beslut som togs gjordes efter samtal med kunden. Ett exempel på detta var implementationen av att kunna utläsa grafdata i SI-enheter. Här valde gruppen en enklare och mindre noggrann metod över en mer avan- cerad och tidskrävande med mer precision för att ha någon form av funktionalitet av detta presenterat i applikationen.

5.7.5

Androidutveckling

Alla gruppmedlemmar har under projektarbetet lärt sig mycket om Android-utveckling. Ut- veckling för applikationer är huvudsakligen styrt från GUI. Detta har som konsekvens att programflödet sker asynkront. Det asynkrona programflödet har inneburit vissa problem vid implementation av delar och hantering av dessa har också varit lärorikt i avseende på hur Android-enheter fungerar. Utvecklingen överlag har också givit oss erfarenheter att arbeta med stora existerande bibliotek och hantering av dess dokumentation. Mycket av utveck- lingen krävde att utforska den tillgängliga funktionaliteten i diverse bibliotek för att på bästa sätt kunna implementera de önskade funktionerna.

5.8

Sammanfattning av individuella delar

Här ges en kort sammanfattning av samtliga individuella delar som tas upp i denna rapport.

5.8.1

Alexander Andersson: 3D-Rekonstruktion, en Kortare Abstraktion

Detta bidrag undersöker tillvägagångssätt för att införa djupseende från tvådimensionella bilder. Den förklarar även olika metoder för att genomföra denna övergång och hur en foto- graferad bild representeras matematiskt.

5.8.2

Alexander Basa: Hantering av Icke-Funktionella Krav i

Mjukvaruutveckling

Framtagning av en kravspecifikation är en central del i ett mjukvaruprojekt. Den ger ett kon- kret mål att arbeta mot både under design, utveckling och testning, och har stor nytta för personer, oavsett roll, i utvecklingen. Denna undersökning kommer att titta på den kunskap som finns om icke-funktionella krav och försöka att besvara frågor relaterat till hur dessa bäst hanteras.

5.8. Sammanfattning av individuella delar

5.8.3

Andreas Lindstén: Attitydundersökning av Allmänhetens Inställning till

Datorseende Kamerabevakning

Denna del presenterar en enkätundersökning som undersöker attityder kring datorseende övervakningskameror. Attityderna jämförs med åsikter kring övervakningskameror utan da- torseende. Etiska aspekter av kamerabevakning samt deras brottsförebyggande effekt och användbarhet som bevisföring introduceras.

5.8.4

Markus Loborg: För och Nackdelar med Automatisk Testning i Git

Denna rapport kommer gå igenom några av för och nackdelarna med automatiserade tes- ter med fokus på verktyget Git. Den konstaterar att för- och nackdelarna är ofta beroende på vilket typ av projekt samt nivå av automatisering man vill ha. Dock är en del av slutsat- serna baserade på åsikter mer än vetenskaplig fakta då det var svårt att hitta källor till alla frågeställningar.

5.8.5

Anton Orö: En Jämförelse av Olika Klassificerare i OpenCVs Bibliotek

För att utföra spårning av objekt i detta projekt så har OpenCV’s inbyggda funktioner an- vänts. Dock upptäckte gruppen tidigt att det var svårförståeligt samt att det inte fanns något tydligt sätt att se ungefär hur lång tid det skulle ta att träna klassificeraren samt vad skill- naden var mellan HAAR-metoden samt LBP-metoden. Denna rapport försöker ge läsaren en översiktlig bild över hur dessa klassificerare fungerar samt vilken metod som ger vilka fördelar.

6

Diskussion

I detta kapitel diskuteras och analyseras resultaten samt metoderna för att komma fram till resultaten.

6.1

Resultat

Detta avsnitt diskuterar de resultat som gruppen producerade under projektet.

6.1.1

Dokument

En del av resultatet för projektet var de dokument som gruppen producerade. Här upplev- de samtliga gruppmedlemmar att vissa dokument var bra, men några var onödiga och tog endast tid. Under förstudien upplevde medlemmarna att kravspecifikationen var nödvändig för både kunden samt medlemmarna. Detta på grund av att man tvingades tänka igenom både vad gruppen skulle hinna med samt vad kunden ville ha, man gav också kunden tidigt en indikation om vad som förväntades utföras under projektets gång.

Efter förstudien var det framförallt systemanatomin samt arkitekturdokumentet som ar- betades på. Här upplevde gruppen återigen att dessa dokument gav visst värde för både kund samt grupp. Systemanatomin tvingade gruppen tidigt att tänka igenom strukturen på systemet och gav även kunden en bra översikt av hur systemet är byggt. Arkitekturdoku- mentet bidrog också med detta men även mer djup kunskap i systemet.

Däremot upplevde medlemmarna i gruppen att projektplan samt testplaner endast bidrog med stress samt tidsbrist till projektet. Då arbetet utfördes agilt var det svårt att skapa en projektplan med färdiga aktiviteter med mera. Det var även svårt att hålla testplanen aktuell då gruppen inte hade någon ensam testansvarig. Det man istället hade kunnat göra är att låta gruppens behov leda utvecklingen av dokumenten för att inte ta fram överflödiga dokument som mest konsumerar tid som kunde gått till annat. Även fler gruppmedlemmar hade löst många av problemen.

6.1.2

Bildanalys

Som presenterat i Teori samt Resultat så har bildanalys varit en central del i detta projekt. Här använde sig gruppen av inbyggda verktyg i OpenCV’s bibliotek. De alternativa implementa-

Related documents