• No results found

Sammanfattning per delområde

Här ges en översiktlig sammanfattning av förslag till ställningstaganden, al-ternativ som redovisas i planskissen och behov av utredning.

1. Södra Bottenhavet

I Södra Bottenhavet är yrkesfisket utbrett och sjöfarten viktig. På utsjöban-karna och längs kusten finns skyddsvärd natur, såsom viktiga lekområden för fisk, övervintringsområden för sjöfåglar och värdefull bottenmiljö. Det finns tillstånd för vindkraft på Storgrundet, medan ett annat finns outrett vid Gretas Klackar. Ytterligare stora områden för vindbruk finns utpekade som riksintressen på Finngrunden och Campsgrund. Samtidigt finns det värdefulla naturvärden på bankarna såsom bottenmiljö och alfågel. I stora områden finns inga anspråk på användning.

I Södra Bottenhavet är utmaningen för havsplaneringen att hitta en håll-bar lösning i avvägningen mellan skydd av naturvärden på utsjöbankar och att samtidigt hitta områden lämpliga för energiutvinning. En särskild fråga i den fortsatta havsplaneringen är hur försvarsintressen och områden för energiutvinning kan förenas.

Planeringsförutsättningarna behöver analyseras och utredas vidare för frågor om bland annat vattenbruk, och hur olika verksamheter bör anpas-sas till naturvärden. Även sjöstråkens sträckningar i och omkring bankarna mot land, liksom det finska fiskets omfattning i Bottenhavet bör utredas vidare.

Havsplanens ställningstaganden

• Huvudanvändning Energiutvinning (EN2) med krav på hänsyn till sä-songsvisa faktorer i naturvärdet vid projektering, installation och/eller drift på Finngrundens Västra bank. Området är utpekat som riksintresse vindbruk, samtidigt som det utgör Natura 2000. Bedömningen är att en vindkraftsetablering är möjlig. En etablering förutsätter enligt regelver-ket för Natura 2000 att livsmiljöer inte skadas och arter inte utsätts för betydande störning. Om området tas i anspråk för installation och drift av vindkraftsanläggning behöver hänsyn även tas till totalförsvarets in-tressen, särskilt vad gäller den närmare lokaliseringen och storleken på anläggningen.

• Prioritetsområde Natur (N1) på Finngrundens Östra bank, med anslu-tande hänsynsområde (N2) nordost. Området år utpekat som riksintres-se vindbruk, samtidigt som det är ett Natura 2000-område. Området är också viktigt som rast- och födosöksplats för alfågel. Det bestånd av al-fågel som övervintrar inom Östersjöområdet är internationellt rödlistat.

Det finns risk för att fåglarna kommer att undvika området om det upp-förs vindkraftsanläggning i området. I en tidigare prövning av en ansö-kan om installation av vindkraftsanläggning avslogs ansöansö-kan med anled-ning av att alfågel. Till förmån för naturvärdet redovisas inte riksintresse vindbruk i det här området.

Energi alt

2. Norra Bottenhavet och Norra Kvarken 3. Bottenviken

20 Havsplan | Bottniska viken | Utkast till plan - diskussionsunderlag

• Huvudanvändning energiutvinning på lång sikt (E utv) i ett större om-råde från norr om Finngrundets östra bank upp till strax norr om Horn-slandet. Om området tas i anspråk behöver aktuella verksamheter anpas-sas med hänsyn till yrkesfiske och totalförsvarets intressen, särskilt vad gäller omfattningen och den närmare lokaliseringen i området.

Havsplanens planalternativ Campsgrund

• Det finns ett utpekat område för riksintresse vindbruk på Campsgrund i södra Gävlebukten. Frågan om hur en framtida anläggning för vindkraft i området kan förenas med andra intressen föranleder alternativ med eller utan vindkraft i området.

1. Huvudanvändning sjöfart på Campsgrund. Utpekat riksintresse vindbruk utgår i havsplanen med anledning av att totalförsvarets in-tressen prioriteras. Området ingår i ett större område med Allmän användning (A) som huvudanvändning. Nuvarande sträckning av sjöstråk vid grundet bibehålls.

2. Huvudanvändning Energiutvinning (E) på Campsgrund. Om vind-kraftsanläggning installeras kan befintligt sjöfartsstråk (RI sjöfart) behöva flyttas norrut.

2. Norra Bottenhavet och Norra Kvarken

I Norra Bottenhavet ligger världsarvet Höga kusten med höga kultur- och naturvärden. Försvarsmakten har stora övningsområden längs kusten. Sto-ra områden har inga anspråk på användning. I NorSto-ra Kvarken är sjöfarten mycket viktig samtidigt som den har begränsat manöverutrymme och går i leder på grund av djupförhållandena. Holmöarna har höga natur- och kul-turvärden och yrkesfisket bedrivs mest kustnära. Umeå har i sin översikts-plan utpekat ett område för fast förbindelse till Vasa i Finland.

I Norra Bottenhavet och Norra Kvarken är det viktigaste för havspla-neringen att säkerställa fortsatt god tillgänglighet med långsiktigt hållbar passage för sjöfarten mellan Bottenhavet och Bottenviken, samtidigt som hänsyn tas till värdefull natur och kultur.

Planeringsförutsättningarna behöver analyseras och utredas vidare för frågor om bland annat vattenbruk, sandutvinning och hur olika verksamhe-ter bör anpassas till naturvärden.

Havsplanens ställningstaganden

• Huvudanvändning Kommunikation och hänsyn till prioriterad natur (KN2) vid Umeå mot Vasa för att visa att det i framtiden kan bli aktuellt med en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa. Det finns ett kommunalt intresse av en sådan förbindelse, men ingen statlig planering eller poli-tiska beslut på nationell nivå för byggnation inom överskådlig tid.

!

21 Havsplan | Bottniska viken | Utkast till plan - diskussionsunderlag

Havsplanens planalternativ Vänta Litets Grund

• Vänta Litets Grund har höga naturvärden och är utpekat som Natura 2000-område. Området ligger i ett av Försvarmaktens sjöövningsområ-den vilket föranleder alternativ med eller utan Huvudanvändning För-svar över grundet.

1. Prioritetsområde Natur (N1) N1 över Vänta Litets Grund. RI försvar vägs bort över grundet.

2. Huvudinvändning Försvar med hänsyn natur (FN2) motsvarande RI försvar där Vänta Litets Grund ingår.

3. Bottenviken

I Bottenviken är sjöfarten utbredd och av stor vikt för industrin i norra Sverige. Försvarsmakten har stora områden vid Kallax flygplats och Tåme skjutfält, där det också finns utpekat riksintresse för vindbruk och intres-seområde för sandutvinning. Robertsfors kommun har i sin översiktsplan pekat ut vindkraft i flera mindre områden. Fisket efter siklöja för löjrom är viktigt lokalt.

I Bottenviken är havsplaneringens främsta utmaning att göra noggranna avvägningar då betydande intressen ska samsas om samma yta. Frågan vad som är hållbar användning av havet ställs på sin spets. Hur totalförsvarets intressen och vindkraftsetablering kan förenas är en viktig fråga i den fort-satta planeringen.

Havsplanens ställningstaganden

• Huvudanvändningen Energiutvinning för två områden utanför Roberts-fors. Områdena har redovisats som kommunala intressen vindbruk (Rata Storgrund). Om områdena tas i anspråk för installation och drift av vind-kraftsanläggning behöver hänsyn tas till försvarsintressen.

Havsplanens planalternativ Klocktärnan

• Det finns ett utpekat område för riksintresse vindbruk utanför Luleå (Klocktärnan). Frågan om hur en framtida anläggning av vindkraft i om-rådet kan förenas med andra intressen föranleder alternativ med eller utan vindkraft i området.

1. Utpekat riksintresse vindbruk utgår i havsplanen med anledning av att totalförsvarets intresse prioriteras. Området ingår i ett större om-råde med allmän användning (A) som huvudanvändning.

2. Huvudanvändning energiutvinning med krav på hänsyn till säsongs-visa faktorer i naturvärdet vid projektering, installation och/eller drift. (EN2). Viss justering riksintresseområde vindbruk på grund av sjöstråk och totalförsvarets intressen.

!

22 Havsplan | Bottniska viken | Utkast till plan - diskussionsunderlag

Related documents